NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Vaccineren van huisartsen start toch nog deze week'• Kabinetsbesluit avondklok op z'n vroegst woensdag

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog van maandag 18 januari. Morgen praten we je graag bij in een nieuw coronablog. Fijne nacht1

 • 'Vaccineren van huisartsen start nog deze week'

  Deze en volgende week worden huisartsen gevaccineerd met het Moderna-vaccin, dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in een verklaring. Dat is sneller dan verwacht en heeft te maken met de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Overige zorgverlenende medewerkers in de huisartsenzorg worden waarschijnlijk in de tweede week van februari gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin.

  Over het moment waarop huisartsen gevaccineerd zouden worden ontstond de afgelopen weken veel discussie. Huisartsen hadden er bezwaar tegen dat veel van hen pas in februari gevaccineerd zouden worden. Huisartsen lopen een verhoogd risico omdat ze vaak in aanraking komen met coronapatiënten. De LHV eiste vorige week nog van minister De Jonge van Volksgezondheid dat hij 15.000 Pfizer-vaccins beschikbaar zou stellen voor huisartsen en medewerkers op de huisartsenspoedzorg. De Jonge wilde hier toen niet aan.

  Nu is hij toch om, blijkt uit de verklaring die volgens LHV met het ministerie van VWS is opgesteld. Het Moderna-vaccin was op 25 januari bij een deel van de huisartsen voorzien. Door de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus is in overleg gekozen om alle huisartsen snel te vaccineren. Zij hebben een belangrijke rol in de vaccinatiestrategie van het kabinet, en moeten daarom zelf beschermd zijn wanneer het vaccin toegediend wordt.

  "Met deze prognoses en de druk die dit geeft op de directe covid-spoedzorg, is het van groot belang dat we de huisartsenspoedzorg overeind kunnen houden. Juist ook vanwege hun belangrijke rol in de vaccinatiestrategie", aldus demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge in het persbericht van LHV.

  15.000 huisartsen en spoedzorgmedewerkers krijgen deze en volgende week het Moderna-vaccin. Na 28 dagen volgt een tweede prik. Voor de overige 23.000 zorgverlenende medewerkers blijft de eerdere afspraak voor de prik met het AstraZeneca-vaccin staan.

 • New York wil vaccins direct van Pfizer kopen

  De Amerikaanse staat New York wil minder afhankelijk zijn van de federale overheid voor de levering van vaccins. Gouverneur Andrew Cuomo heeft farmaceut Pfizer aangeschreven met de vraag of ze vaccins direct aan de staat willen leveren. Net als gouverneurs van enkele andere staten levert Cuomo felle kritiek op president Trump vanwege het trage tempo waarmee de vaccins volgens hen geleverd worden.

  Pfizer zegt dat er toestemming nodig is van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid om direct aan staten te kunnen leveren. Op dit moment komen zeven miljoen mensen in de staat New York in aanmerking voor het vaccin. Met het huidige aantal leveringen zou het zeven maanden duren voordat die allemaal gevaccineerd zijn. Daarna kunnen pas de overige twaalf miljoen New Yorkers worden gevaccineerd.

 • Grote problemen in Portugese ziekenhuizen

  Portugese ziekenhuizen kraken onder de last van het aantal coronapatiënten. Bijna de complete ic-capaciteit van 672 bedden is bereikt. "We kunnen niet meer al die mensen redden", zegt de Portugese Orde van Artsen.

  Vandaag werd een recordaantal van 167 doden gemeld. Er kwamen 6702 nieuwe besmettingen bij. Afgelopen vrijdag ging een aangescherpte lockdown in. Artsen en politici klagen over de lakse manier waarop de Portugezen daarmee omgaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Corona doet gezondheidszorg Portugal wankelen
 • Virusvariant Zuid-Afrika bindt zich sterker en makkelijker aan menselijke cellen

  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bindt zich sterker en gemakkelijker aan menselijke cellen. Dat verklaart voor een deel de grotere besmettelijkheid, zegt de belangrijkste epidemioloog van Zuid-Afrika, Salim Abdool Karim. Vanwege die eigenschappen is de Zuid-Afrikaanse variant zo'n 50 procent besmettelijker.

  Daarnaast biedt een eerdere besmetting met het coronavirus minder bescherming tegen de nieuwe variant, zegt viroloog Alex Sigal van het Africa Health Research Institute: "We moeten bezorgd zijn, want het virus heeft een manier gevonden om aan eerdere antilichamen te ontsnappen. Het virus kan evolueren, het past zich aan ons aan."

  De onderzoekers gaan er nog wel altijd vanuit dat de huidige vaccins ook effectief zijn tegen de Zuid-Afrikaanse mutatie.

 • Noorwegen: geen bewijs dat ouderen overleden door vaccin

  Er is geen direct verband tussen het overlijden van 33 Noren boven de 75 en hun inenting met het Pfizer-vaccin. Dat zeggen de Noorse gezondheidsautoriteiten. Alle overledenen hadden onderliggende gezondheidsproblemen.

  Het valt volgens Noorse dokters niet uit te sluiten dat de bijwerkingen van het vaccin de ernstige gezondheidsproblemen van de overleden ouderen wel hebben verergerd. In Noorwegen zijn inmiddels bijna alle inwoners van verpleeghuizen gevaccineerd. Het gaat om zo'n 48.000 mensen.

  Per dag overlijden er normaal gesproken zo'n 45 mensen in Noorse verpleeghuizen. Ook in andere landen overleden ernstig zieke ouderen na te zijn gevaccineerd. Net als in Noorwegen is daar geen direct verband aangetoond.

 • Eerste vaccins voor verpleeghuisbewoners: zo ging het van start

  Op verschillende plekken in het land is vandaag gestart met inenten van bewoners van verpleeghuizen, zo ook in woonzorglocatie Zuiderhout in Haarlem.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nu ook vaccin voor bewoners verpleeghuis: 'Je bent er wel goed in hè, hoop ik?'
 • Tientallen klachten over complotarts bij Museumplein

  Er zijn tientallen klachten binnengekomen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over een homeopathische arts. Tijdens de demonstratie op het Museumplein verkondigde de man uit Limburg in een televisie-interview de ene na de andere onwaarheid. Zo beweerde hij dat er geen coronapatiënten op de ic lagen en zei hij: "ze zijn hier in dit land mensen aan het vermoorden met vaccins".

  De man staat in het BIG-register als basisarts. Volgens de baas van de inspectie zijn de opmerkingen niet conform de regels en richtlijnen van artsen: "Hij mag niet bijdragen aan de verspreiding van leugens."

  Tijdens de demonstratie op het Museumplein greep de politie in. Twee agenten en een politiepaard raakten daarbij gewond, zo werd vandaag bekend. De politie is een onderzoek gestart naar geweld van betogers.

 • Waarschijnlijk niet eerder dan woensdag besluit over avondklok

  Het demissionaire kabinet hoopt op steun van verschillende oppositiepartijen voor de invoering van een avondklok. De Tweede Kamer, maar ook de coalitie is verdeeld over de ingrijpende maatregel. Pas als er voldoende steun is, wil het kabinet het voorstel presenteren. Waarschijnlijk wordt dat niet eerder dan woensdag.

  Ingewijden zeggen dat vooral D66 nog niet met de maatregel akkoord wil gaan, omdat er volgens die partij nog te weinig duidelijk is over de effecten ervan. Ook vragen verschillende partijen zich af of de avondklok, die van 20.00 tot 04.00 uur zou moeten gaan gelden, wel te handhaven is.

  Er wordt ondertussen gewacht op een nieuw advies van het OMT over de avondklok. Omdat dat document er nog niet is, werd ook het Veiligheidsberaad van de burgemeesters dat voor vanavond gepland stond met een dag uitgesteld.

 • Tuberculosevaccin heeft geen effect op besmetting kwetsbare ouderen

  Kwetsbare ouderen zijn niet beter beschermd tegen covid-19 als ze ingeënt zijn met een vaccin tegen tuberculose. Dat blijkt uit onderzoek dat uitgevoerd is onder ruim 6000 ouderen in twintig Nederlandse ziekenhuizen.

  Ouderen die het BCG-vaccin kregen, raakten even vaak besmet met corona als ouderen die een placebo kregen. De theorie achter het inenten met het BCG-vaccin is dat het immuunsysteem er een algehele oppepper van krijgt.

  Eerder Grieks onderzoek liet zien dat ouderen die met het BCG-vaccin waren ingeënt 80 procent minder luchtweginfecties kregen. Het vermoeden bestond dat dat ook voor corona zou gelden.

  Het Nederlandse onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Er wordt nog gekeken of het aantal mensen dat ernstige luchtweginfecties ontwikkelt afneemt door een BCG-vaccin en of het er voor zorgt dat een corona-infectie milder verloopt.

  Volgens onderzoekersleider Marc Bonten van het UMC Utrecht is het de vraag of dat laatste vastgesteld kan worden aangezien het aantal ernstige corona-infecties tot nu toe laag is onder de onderzochte ouderen.

 • Politie houdt rekening met avondklok vanaf donderdag

  De politie kan vanaf donderdag een avondklok handhaven, bevestigt de politie na berichtgeving van NRC. Of er komende donderdag ook daadwerkelijk een avondklok ingaat is nog niet bekend, maar de politie houdt in de roosters rekening met extra bezetting in de avond en de nacht.

  Volgens NRC worden late diensten naar achteren geschoven. In Den Haag is agenten gevraagd in plaats van tussen 13.30 uur en 23.00 uur te werken tussen 15.30 uur en 01.00 uur 's nachts.

  Het inzetten van extra agenten in de avond en nacht betekent dat er minder politie beschikbaar is overdag. Dat zal ten koste gaan van toezicht en contacten in de wijk.

  Volgens de politie vraagt de handhaving van een avondklok veel van agenten, omdat de roosters al krap waren en nu extra veel mensen op onregelmatige tijden moeten werken.

 • Een derde gedetineerden in Ter Apel besmet

  137 van de 407 gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel zijn positief getest op corona, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

  Alle gevangenen zijn vorige week in quarantaine geplaatst nadat er tientallen besmettingen waren geconstateerd. Vervolgens is iedereen getest. Dat leverde 108 extra positieve gevallen op.

  Volgens de DJI hebben de meeste gedetineerden geen tot milde klachten.

 • Kuipers: huidige maatregelen handhaven, ondanks dalende besmettingen

  Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) vindt dat de bestaande coronamaatregelen zoals de sluiting van de scholen behouden moeten blijven. Mogelijk moeten die worden uitgebreid met een avondklok en het terugdringen van bezoek thuis. Als dat niet gebeurt, wordt ergens tussen 11 maart en 1 april de capaciteit van de ic's overschreden, zegt hij, Kuipers: "De tijd om in te grijpen is nu."

  Het aantal nieuwe besmettingen daalt op dit moment, maar vanwege de besmettelijkere Britse variant kan het aantal gevallen snel toenemen en daarmee het aantal ziekenhuisopnames. Kuipers gaat er bij zijn berekening vanuit dat de 'gewone' coronavariant een R-getal van 0,95 heeft, terwijl de Britse mutatie een R-getal van 1,3 heeft. "Dat is nog een conservatieve schatting", zegt Kuipers. "In het somberste scenario liggen er eind maart 1700 mensen op de ic, meer dan de piek in maart."

  Mocht de R-waarde van de Britse variant hoger blijken, of die variant al verder verspreid zijn dan tot nu toe gedacht, dan wordt de grens van de ziekenhuiscapaciteit al sneller overschreden. Kuipers zegt te snappen dat zijn oproep raar lijkt nu het aantal besmettingen daalt, maar "het is remmen in de auto omdat je een bocht aan ziet komen".

  Het model van Kuipers houdt geen rekening met de dempende kracht die uitgaat van vaccineren, zo zegt hij. Hij roept op zo snel mogelijk zo veel mogelijk te vaccineren: "We moeten kijken of het niet sneller kan. Als je zoveel mogelijk wil indammen, is vaccinatie het sterkste middel dat je hebt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers over avondklok: 'Alles wat je eerder doet, heeft grotere impact'
 • Laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 1 december

  Er zijn tot vanochtend 10.00 uur 4822 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.

  De bezetting in het ziekenhuis steeg wel: er liggen nu 2434 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 690 op de ic.

 • Overleg Veiligheidsberaad uitgesteld

  Het overleg van de 25 veiligheidsregio's waarin over de avondklok gesproken zou worden, gaat vanavond niet door. Het Veiligheidsberaad is een dag uitgesteld. Nog niet alle stukken zijn gereed, zegt het beraad.

  Veel burgemeesters zijn kritisch over een mogelijke invoering van de avondklok. Ze zijn bang dat de maatregel niet te handhaven is en vragen zich af of het aantal besmettingen er wel voldoende door wordt teruggedrongen. Na het beraad moeten de burgemeesters met een gezamenlijk advies komen aan het kabinet over de avondklok.

  Het Veiligheidsberaad begint dinsdagavond om 19.00 uur in Utrecht.