NOS NieuwsAangepast

Museumplein schoongeveegd door politie om verboden demonstratie

De Amsterdamse politie heeft het Museumplein ontruimd met onder meer waterkanonnen en honden. Volgens de gemeente hadden zich vanmiddag zo'n 1500 tot 2000 mensen verzameld voor een demonstratie met de naam 'Stem nooit meer kabinet Rutte!', georganiseerd door 'Nederland in verzet'.

De gemeente Amsterdam had de betoging op het Museumplein verboden. Er kwam een noodbevel toen bleek dat er toch demonstranten op het plein stonden.

Daarop riepen de politie en mobiele eenheid de aanwezigen herhaaldelijk op om het Museumplein te verlaten. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven, greep de politie in. Volgens de gemeente is wat dat betreft "volgens draaiboek" gehandeld. Er zijn meerdere arrestaties verricht, maar de gemeente kan nog niet zeggen hoeveel dat er zijn

De politie gebruikte behalve het waterkanon ook de wapenstok:

Charges en waterkanon; politie grijpt in bij demonstratie Museumplein

De aanwezige betogers riepen herhaaldelijk "Doe het niet!" en benadrukten dat ze "uit liefde" waren gekomen. "Wij zijn Nederland", scandeerden ze. Op beelden was te zien dat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden, zoals het houden van anderhalve meter afstand.

Volgens NOS-verslaggever Marc Hamer had de politie moeite met het terugdringen van de demonstranten en werd er hier en daar "geknokt" en met vuurwerk gegooid. Het ging er heftig aan toe, zegt hij.

Westerpark

De gemeente Amsterdam had deze week als alternatief voor het Museumplein toestemming gegeven voor een demonstratie in het Westerpark, van 14.00 tot 16.00 uur en met maximaal 500 mensen.

Maar de organisatie was het niet eens met dat besluit. Een van de drijvende krachten achter het protest, Michel Reijinga uit Amstelveen, spande een kort geding aan, zonder succes. Daarop annuleerde hij de demonstratie. "Ik kan de veiligheid in het Westerpark niet garanderen omdat het aantal bezoekers dat wil komen hoger is dan 500", zei hij tegen NH Nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl