In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Politie onderzoekt geweld bij protest Museumplein, twee agenten gewond

De politie is een onderzoek gestart naar het geweld van gisteren bij het protest tegen de coronamaatregelen in Amsterdam. Daarbij raakten twee agenten en een politiepaard gewond.

De gemeente had de demonstratie op het Museumplein verboden, maar toch kwamen er zo'n 2.000 mensen naar het Museumplein. De politie zette onder meer honden en waterkanonnen in om het plein te ontruimen.

De politie hield tot nu toe 143 mensen aan, van wie zestien voor openlijke geweldpleging. Vijftien verdachten zitten nog vast, meldt NH Nieuws. De andere verdachten werden aangehouden omdat zij naar het Museumplein waren gekomen, terwijl de gemeente het protest daar had verboden.

Meer aanhoudingen niet uitgesloten

Een groep van 200 tot 250 mensen was volgens de politie en gemeente duidelijk uit op de confrontatie. Er werd met stenen naar agenten gegooid en sommige mensen hadden vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich. De gewonde agenten maken het volgens een woordvoerder naar omstandigheden goed. Ze liggen niet in het ziekenhuis.

De politie zegt veel beelden te hebben van de uit de hand gelopen actie tegen het kabinetsbeleid. Die worden bekeken om eventuele andere verdachten te identificeren. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Charges en waterkanon; politie grijpt in bij demonstratie Museumplein

Advertentie via Ster.nl