De politie greep in op het Museumplein
NOS NieuwsAangepast

115 arrestaties bij protest tegen coronamaatregelen in Amsterdam

Bij het protest in Amsterdam tegen de coronamaatregelen en het kabinet zijn 115 mensen opgepakt, zegt de politie. Zeven van hen zijn aangehouden vanwege openlijke geweldpleging, de rest vanwege het niet opvolgen van een politiebevel.

Bij de demonstratie op het Museumplein waren volgens schattingen van de autoriteiten zo'n 2000 mensen. Het protest was vooraf verboden, maar aan het begin van de middag bleek dat er toch demonstranten waren. Herhaalde waarschuwingen van de politie om weg te gaan haalden niets uit, waarop een noodbevel werd ingesteld en werd ingegrepen met onder meer honden en waterkanonnen.

Volgens de gemeente waren 200 tot 250 mensen "duidelijk uit op de confrontatie" en werd er ook met stenen naar agenten gegooid. Ook hadden sommige mensen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

In de straten rond het Museumplein was het ook nog enige tijd onrustig.

De politie voerde charges uit:

Charges en waterkanon; politie grijpt in bij demonstratie Museumplein

De zeven mensen die zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging blijven voorlopig vastzitten. De andere aanhoudingen worden waarschijnlijk vanavond nog 'afgehandeld', zegt een woordvoerder van de politie.

Verbod

De gemeente had het protest van actiegroep 'Nederland in verzet' deze week verboden, uit vrees voor gevaar voor de volksgezondheid en de openbare orde.

Als alternatieve locatie werd het elders in de stad gelegen Westerpark geboden, waar met maximaal 500 mensen mocht worden gedemonstreerd. Maar de organisator zag dat niet zitten en spande een kort geding aan tegen het besluit van de gemeente. Toen hij bij de rechter bot ving, annuleerde hij de betoging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl