Botic van de Zandschulp
NOS SportAangepast

Grandslamdebuut Van de Zandschulp begint met isolatie: 'Veel politie bij hotel'

Het eerste grandslamtoernooi van tennisser Botic van de Zandschulp heeft een vervelende aanloop voor hem. Hij zat vrijdag op een van de coronavluchten naar de Australian Open en moet twee weken in isolatie.

Dat betekent dat Van de Zandschulp - net als 71 andere spelers die tijdens hun vlucht ook in de buurt van een besmet persoon zijn geweest - zijn hotelkamer niet af mag.

Facetimen met Van de Zandschulp

"Ik zit nu voor de derde dag op mijn kamer. Helaas was er een persoon op mijn vlucht positief getest. Er staat allemaal politie voor het hotel, we worden goed in de gaten gehouden", laat Van de Zandschulp via Facetime weten. "Dat ik niet kan trainen vind ik nog het ergste."

Alle 'veilige' tennissers in Melbourne - zoals Robin Haase, Arantxa Rus en Wesley Koolhof - moeten ook twee weken in quarantaine, maar niet in isolatie. Zij mogen vijf uur per dag trainen op het tennispark.

Van de Zandschulp vanuit isolatie: 'Niet kunnen trainen is nog het ergste'

Toernooidirecteur Craig Tiley liet weten dat de Australian Open ondanks het groeiend aantal spelers in isolatie gewoon op 8 februari zal beginnen.

Op drie vluchten naar Melbourne zijn bij aankomst coronagevallen geconstateerd. Van de Zandschulp stapte vrijdag op in Doha, waar hij het kwalificatietoernooi voor de Australian Open winnend afsloot.

"Toen was het nog feest. En daarna hier ook nog, want ik ben zaterdagochtend bij aankomst zelf ook nog negatief getest", aldus Van de Zandschulp. "En toen kreeg ik zondagavond bericht dat een andere passagier wel positief is bevonden."

Grote namen

Onder de 72 geïsoleerde tennissers bevinden zich ook gevestigde namen als de Japanner Kei Nishikori, tweevoudig toernooiwinnares Victoria Azarenka uit Wit-Rusland en de Amerikaanse Sloane Stephens, die in 2017 de US Open won.

De absolute topspelers, zoals Rafael Nadal, Novak Djokovic en Serena Williams, bereiden zich in Adelaide voor op de Australian Open.

Toptennissers trainen weken in hotelkamer vanwege corona

Van de Zandschulp kan over twee weken aan een voorbereidingstoernooi voor de Australian Open meedoen in Melbourne, maar een weekje trainen lijkt hem vooralsnog een beter idee.

"Dat lijkt me verstandiger dan na twee weken niks direct een wedstrijd spelen. Dit is een tegenslag, maar ik probeer er toch maar het beste van te maken over drie weken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl