NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Aantal doden VS nadert de 400.000 • Zuid-Afrikaanse variant duikt op in Denemarken

Liveblog gesloten
 • CNV wil dwingend voorschrift RIVM over mondmaskers in zorg

  Vakbond CNV wil dat zorgpersoneel dat met covid-patiënten werkt de beschikking krijgt over FFP2-mondmaskers. Die bieden een betere bescherming dan de chirurgische mondmaskers die het RIVM nu voorschrijft.

  Nieuwsuur sprak met voorzitter Anneke Westerlaken van CNV Zorg en Welzijn.

 • Aantal doden in de VS dicht bij de 400.000

  Het aantal coronadoden in de VS nadert de grens van 400.000. Het zevendaagse gemiddelde kwam volgens de Johns Hopkins University vrijdag uit op 3263. In dit tempo zal de 400.000-grens gepasseerd zijn als Joe Biden woensdag tot president wordt beëdigd.

  Biden zegt dat hij het vaccinatietempo flink wil opvoeren. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de rampenbestrijdingsorganisatie FEMA, voor apotheken en voor mobiele vaccinatieprogramma's in afgelegen gebieden.

  Het vaccineren komt in de VS langzaam op gang. Volgens de New York Times zijn er 30 miljoen doses over het land verdeeld. Daarvan is nog niet de helft gebruikt. De VS heeft meer dan 328 miljoen inwoners.

 • Vervroegde avondklok in Frankrijk van kracht

  In Frankrijk geldt vanaf vandaag een aangescherpte avondklok. Inwoners mogen na 18.00 uur niet meer buiten zijn, behalve voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer of het ophalen van kinderen van school. De avondklok geldt tot 06.00 uur.

  Tot gisteren golden in verschillende delen van Frankrijk verschillende avondklokken. In een paar departementen in het oosten moesten mensen al langer om 18.00 uur binnen zijn. De Franse regering zegt dat dit heeft gewerkt. Nu zijn de avondklokken in het hele land gelijkgetrokken. Dit betekent in de meeste gevallen dat ze vroeger ingaan.

  Correspondent Frank Renout vroeg Parijzenaars wat zij ervan vinden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Avondklok in Parijs vervroegd: "Ik zie het nut er niet van in"
 • Zuid-Afrikaanse variant duikt ook in Denemarken op

  In Denemarken is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus opgedoken. Deze variant lijkt net als de Britse variant besmettelijker dan de meest voorkomende variant in Europa. Het is niet zeker of hij met de bestaande vaccins bestreden kan worden.

  De Britse variant is al bij 256 inwoners van Denemarken vastgesteld. De autoriteiten vrezen dat deze variant half februari de meest voorkomende zal zijn. Mede om dit te voorkomen is de lockdown met drie weken verlengd.

  De Zuid-Afrikaanse variant is ook in Nederland opgedoken. Het eerst bekende geval was bij iemand uit de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het is niet bekend waar deze persoon het virus heeft opgelopen. De Britse variant komt in Nederland al veel meer voor.

 • Basisscholen en kinderopvangcentra gaan niet op 25 januari weer open

  Basisscholen en kinderopvang blijven ook na 25 januari dicht. Het Outbreak Management Team (OMT) vindt het niet verstandig om ze die dag weer open te laten gaan vanwege de "zorgelijke ontwikkelingen" rond de Britse variant van het coronavirus. Het kabinet zal besluiten om het OMT-advies over te nemen, zeggen ingewijden tegen de NOS.

  Het kabinet hoopte dat basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open konden om leerachterstanden bij kwetsbare leerlingen tegen te gaan. Het voortgezet onderwijs blijft sowieso tot 9 februari gesloten.

  De Britse variant van het coronavirus is mogelijk besmettelijker dan de in Nederland meest voorkomende variant. Hij kan in de tweede of derde week van maart al het dominante virustype zijn, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gisteren.

 • Verpleeghuizen en woonzorgcentra in provincie Groningen preventief dicht

  Elf verpleeghuizen en woonzorgcentra van zorgorganisatie Oosterlengte in het oosten van Groningen zitten sinds gisteren 18.00 uur op slot. Familie wordt niet toegelaten en de bewoners mogen hun afdeling niet af. De volledige lockdown geldt ruim een week, tot 25 januari.

  Een voorzorgsmaatregel, zegt bestuursvoorzitter Ismay Kremers tegen RTV Noord. "We doen dit om tijd te kopen. We doen dit niet graag, het is een ingrijpende maatregel."

  Op dit moment zijn er, verspreid over de locaties van Oosterlengte, ongeveer vijftig cliënten en dertig medewerkers die besmet zijn. Geen grote uitbraak, zegt Kremers. "Maar in de regio zien we veel besmettingen om ons heen. Als daar de Britse variant in onze verpleeghuizen komt, dan kunnen we het niet aan."

 • 5340 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 5340 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 722 minder dan gisteren. Het aantal is ook lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5873 mensen positief getest werden.

  Bij het RIVM werden verder 98 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 96. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 94 doden per dag, tegen 107 doden per dag een week eerder.

  Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 834 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 854. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

 • Engelse ouderen gevaccineerd in kathedralen

  In de Engelse plaats Lichfield, iets ten noorden van Birmingham, wordt een middeleeuwse kathedraal als vaccinatiecentrum gebruikt. Ouderen, voor het merendeel 80-plussers, krijgen daar het AstraZeneca-vaccin toegediend.

  Ook andere kerken zijn als priklocatie in gebruik genomen, waaronder de beroemde kathedraal van Salisbury. Het vaccin van AstraZeneca kan anders dan dat van Pfizer in een normale koelkast worden bewaard, zodat er bijna overal gevaccineerd kan worden.

  De Britse regering wil dat op 15 februari de oudste en de meest kwetsbare mensen ingeënt zijn, en ook de hulpverleners en welzijnswerkers die het meeste risico lopen om besmet te raken.

  De bejaarden die in Lichfield ingeënt worden, zijn tevreden met hun bijzondere priklocatie:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Britse kathedraal wordt vaccinatiecentrum
 • Recordaantal besmettingen in Spanje, regering vindt nationale lockdown niet nodig

  Spanje meldde gisteren een recordaantal nieuwe besmettingen: 40.197. Toch denkt de regering niet aan een nationale lockdown. Een poging van de regio Castilië en León om de regionale avondklok om 20.00 uur te laten ingaan, is door Madrid geblokkeerd. Een avondklok mag van het ministerie van Gezondheid op zijn vroegst om 22.00 uur ingaan.

  Minister Illa rekent erop dat in de zomer 70 procent van de bevolking dankzij de vaccinaties immuun zal zijn:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geen totale lockdown in Spanje, ondanks flinke toename besmettingen
 • 2365 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  Er liggen nu 2365 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2474), van wie 671 op de IC (gisteren: 690), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • Britse variant zo'n 200 keer vastgesteld, verdubbeling ten opzichte van dinsdag

  In Nederland zijn inmiddels iets meer dan 200 gevallen van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld, meldt het AD. Een woordvoerder van het RIVM bevestigt dat het aantal inderdaad rond de 200 ligt, maar kan nog niet zeggen wat dat betekent voor de verspreiding van de virusvariant. Het AD schrijft dat er maar bij een klein deel van de gevonden besmettingen een directe link is met het Verenigd Koninkrijk, wat erop duidt dat de Britse variant zich al breder heeft verspreid in Nederland.

  Minister De Jonge zei dinsdag dat bij ongeveer 2 tot 5 procent van de coronabesmettingen in Nederland sprake is van de Britse variant. Toen waren er ongeveer 100 gevallen bekend.

  Het RIVM hoopt begin volgende week met meer informatie te komen over de Britse variant.

 • Ziekenhuis Goes: 'Er werden meer mensen ziek dan passend zou zijn'

  De Britse variant van het coronavirus wordt op steeds meer plekken vastgesteld, zoals gisteren in een zorginstelling in Ermelo en een ziekenhuis in Goes. De voorzitter van het crisisbureau van dat ziekenhuis, het Adrz, legde vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal uit hoe dat ging. "We zagen dat wat meer mensen ziek werden dan passend zou zijn."

  Beluister het fragment in de tweet hieronder:

 • Griekse lockdown verlengd, maar met ruimte voor versoepelingen

  De Griekse regering heeft de lockdown, die sinds 7 november van kracht is, voor onbepaalde tijd verlengd. Wel gaan niet-essentiële winkels maandag weer open, met beperkingen. Zo geldt een maximum aantal klanten per vierkante meter, moet iedereen afstand houden en zijn mondkapjes verplicht. Ook kappers en schoonheidssalons mogen op afspraak weer klanten ontvangen. De regering heeft een lijst gepubliceerd met alle niet-essentiële zaken die hun deuren mogen openen. In totaal kunnen daardoor zo'n 140.000 Grieken weer aan het werk, zegt correspondent Conny Keessen. Alleen in de zogeheten rode gebieden, waar relatief veel besmettingen zijn, mogen klanten de winkels niet in. Daar kunnen ze wel spullen bestellen en aan de deur afhalen.

  De rest van de lockdownregels blijft dus voorlopig van kracht. Dat betekent in de praktijk dat Grieken niet buiten hun eigen regio mogen reizen, alleen voor bepaalde redenen naar buiten mogen en dat er een avondklok geldt van 21.00 uur tot 05.00 uur. Ook zijn horecagelegenheden, musea en sportscholen gesloten.

  Basisscholen, de kinderopvang en speciale scholen zijn afgelopen week al wel opengegaan, omdat de aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in Griekenland de laatste weken zijn gedaald.

 • GGD Friesland test honderden zorgmedewerkers preventief

  De GGD Friesland is begonnen met het preventief testen van zo'n 400 zorgmedewerkers, na een corona-uitbraak in woonzorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen. Daar bleken begin deze maand opvallend veel bewoners en medewerkers besmet. Bij een aantal van hen is zeker dat het om de Britse variant van het virus gaat. Inmiddels zijn bijna honderd bewoners en zorgmedewerkers positief getest. Vier bewoners van het Friese woonzorgcentrum zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

  Vandaag wordt al het personeel getest dat de afgelopen weken in het zorgcentrum is geweest. Het gaat niet alleen om medewerkers van 't Suyderhuys, maar ook om personeel van de thuiszorg, dokters en fysiotherapeuten, meldt Omrop Fryslân. Ook worden nog zo'n 150 medewerkers uit de regio getest die uit bron- en contactonderzoek naar voren zijn gekomen,

 • Australian Open-tennissers in quarantaine

  Meer dan zestig tennissers, coaches en officials zitten na een vlucht van Los Angeles naar het Australische Melbourne in quarantaine, omdat bij aankomst twee medereizigers positief testten op het coronavirus. De groep was onderweg naar Melbourne vanwege de Australian Open, die op 8 februari begint.