FFP2-maskers

Beschermende FFP2-maskers nog steeds in dozen, CNV wil dwingend voorschrift RIVM

In Duitsland werkt zorgpersoneel met de hoog beschermende FFP2-maskers, maar in Nederland zitten ze nog in dozen. Volgens het RIVM is een chirurgisch masker voor medewerkers in verpleeghuizen die covid-patiënten behandelen voldoende.

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg en Welzijn overlegt met de overheid over de mondkapjes. "Wij vragen het RIVM om snel een dwingend voorschrift af te geven voor FFP2-maskers, die beter zijn dan chirurgische maskers. Werkgevers zouden ze kunnen geven aan personeel - dat vragen we ook - maar werkgevers hebben de neiging om hun beleid af te stemmen op het RIVM. Vandaar dat we ons nu richten op het RIVM."

Terughoudendheid

Over de inzet van FFP2-maskers is het advies van het RIVM zeer terughoudend. Alleen voor handelingen met een hoog risico in ziekenhuizen, waarbij het bekend is dat er grote hoeveelheden aerosolen ontstaan, worden de maskers voorgeschreven.

In eerste instantie was er terughoudendheid met een goede reden: het type masker was heel schaars. Inmiddels zijn de maskers echter weer volop verkrijgbaar. Dat schrijft het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money, vandaag.

Voorlopig denkt Westerlaken aan de specifieke maskers voor zorgverleners in álle sectoren waar men te maken heeft met covid-patiënten. "Dat zijn mensen in ziekenhuizen, maar vooral ook verpleeghuizen, instellingen voor gehandicapten en huisartsen die mensen thuis bezoeken."

In de Duitse deelstaat Beieren zijn de medische FFP2-mondmaskers zelfs verplicht in het openbaar vervoer en in de winkels. "We denken niet zozeer aan burgers en/of patiënten, omdat het masker wat oefening vereist. Je mag er geen fouten mee maken en je moet het masker ook na een paar uur dragen wisselen."

Minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark, zei deze week in de Kamer dat het dragen van FFP2-maskers "erg belastend" is.

Over dat lastig dragen zegt Westerlaken: "Ik hoor vooral dat het went. En ik zeg: liever een beetje benauwdheid door het masker dan echte ademnood door corona." Ze pleit voor de aanleg van een grote voorraad van de specifieke maskers. "Al zijn er nu al voldoende maskers die klaarliggen - dat bevestigt ook het ministerie - ik pleit voor een ijzeren voorraad."

Het RIVM geeft op dit moment nog geen aanbeveling voor de FFP2-maskers in de zorgsector. Komende week is er overleg met de ziekenhuisbranche en zal een herbeoordeling volgen, aldus de RIVM-woordvoerder tegen Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl