NOS Nieuws

Ernst Kuipers: Britse virusvariant kan al in maart dominant zijn in Nederland

De Britse variant van het coronavirus kan al in de tweede of derde week van maart het dominante virustype zijn in Nederland, met mogelijk grote gevolgen voor de piekbelasting van ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Demissionair minister De Jonge maakte deze week bekend dat de Britse variant nu 3 tot 5 procent van de besmettingen in ons land uitmaakt. "We weten dat de nieuwe variant vanaf eind november in Nederland is en zich sneller verspreidt. Als dat net zo snel gaat als in Engeland en Ierland, dan moeten we rekening houden met een piekbelasting die net zo hoog is als in de eerste golf". zegt Kuipers tegen de NOS.

Voorbereiden

Hij spreekt van een race tegen de klok om zo snel mogelijk iedereen te vaccineren en met voorrang de mensen bij wie de ziekte het hardst toeslaat. "Een herhaling van de eerste coronapiek is te voorkomen als er snel maatregelen worden genomen."

Kuipers benadrukt dat het aannames zijn die gebaseerd zijn op gegevens die we tot nu toe hebben, maar dat we ons moeten voorbereiden op de mogelijke scenario's. "Je hoopt dat het niet gebeurt, maar de ziekenhuizen checken nog een keer of we klaar zijn voor een nieuwe toename van covid-patiënten."

Van Dissel

Jaap van Dissel (RIVM) verwachtte woensdag in een technische briefing voor Kamerleden niet dat de Britse coronavariant op zeer korte termijn de dominante virusvariant wordt in Nederland. Hij reageerde daarmee op een vraag van GroenLinks-Kamerlid Kröger, die vroeg of deze variant "binnen vier tot zes weken" dominant zou worden in Nederland.

Van Dissel acht de kans dus niet zo groot dat het al eind februari gebeurt. Wel verwacht hij dat de Engelse variant ons oude type op den duur zal verdringen. "Maar dat is eigenlijk een natuurlijk proces." Hij noemde hierbij geen termijn.

Volgens Van Dissel blijkt uit onderzoek verder dat kinderen de Britse variant niet extra verspreiden, zoals eerder wel werd gevreesd.

Ernst Kuipers reageert ook op het aftreden van het kabinet en de gevolgen voor de bestrijding van corona:

Ernst Kuipers: 'Kabinet moet slagvaardig blijven'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl