Het Adrz in Goes
NOS NieuwsAangepast

Ook Britse variant bij zorginstelling in Ermelo en ziekenhuis in Goes vastgesteld

De Britse variant van het coronavirus wordt op steeds meer locaties in Nederland vastgesteld. De mutatie is vandaag opgedoken bij een ziekenhuis in Zeeland en een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Gelderland.

In het ziekenhuis Adrz in Goes zijn zeker vier medewerkers besmet geraakt met de Britse mutatie. Volgens Joris van Lieshout, voorzitter van het Crisisbureau van het ziekenhuis en arts op de spoedeisende hulp, zijn de besmette medewerkers herstellende en deels alweer aan het werk. De GGD onderzoekt of er verdere stappen nodig zijn.

In het NOS Radio 1 Journaal roept Van Lieshout op om alle coronaregels na te leven. "Voor ons maakt het duidelijk dat de Engelse variant ook in Zeeland aanwezig is. Alle maatregelen die er zijn, zijn afdoende als je ze goed opvolgt. Dat is de oproep die we doen: houd je aan de regels. Zeker bij deze variant, omdat daarvan gedacht wordt dat 'ie besmettelijker is."

Gelderland

Vanmiddag werd de Britse variant al vastgesteld bij drie bewoners van 's Heeren Loo, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Ermelo. Mogelijk zijn ook drie andere cliënten en twee medewerkers besmet, de GGD is een uitgebreid bron- en contactonderzoek gestart.

De besmettingen zijn ontdekt in één van de woningen op het zorgpark, schrijft Omroep Gelderland. Het is nog niet duidelijk hoe het virus daar terecht is gekomen. De woning is voorlopig dicht voor bezoek vanwege de besmettingen. Er is volgens 's Heeren Loo geen contact geweest met andere cliënten.

Ook in Friesland

De zieke bewoners zijn opgenomen in een speciale corona-unit. 's Heeren Loo begint volgende week met het vaccineren van bewoners. Op NPO Radio 1 zei GGD-arts Ashis Brahma dat cliënten die met de feestdagen op familiebezoek zijn geweest daar misschien de besmetting hebben opgelopen. "Mogelijk is dat de introductieroute geweest, dat wordt nu uitgeplozen."

Gisteren werd de Britse variant vastgesteld bij een Fries woonzorgcentrum. Begin januari bleken opvallend veel bewoners en medewerkers van 't Suyderhuys besmet met het coronavirus. Uit een steekproef van het RIVM en de GGD kwam de Britse variant naar voren bij enkele cliënten en een personeelslid.

Bestuurder Jan Maarten Nuijens over de uitbraak in Friesland:

Bestuurder Fries woonzorgcentrum: "De paniek is groot"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl