NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

VK scherpt inreisregels aan • 55.000 mensen in Nederland gevaccineerd

Liveblog gesloten
 • Biden ontevreden over vaccinatiesnelheid in VS

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Biden: 'Vaccineren in VS is tot nu toe een regelrechte ramp'
 • Britse coronamutatie vastgesteld bij Zeeuws ziekenhuis

  De Britse variant van het coronavirus is bij vier medewerkers van het ziekenhuis Adrz in Goes vastgesteld. Daarom worden per direct de coronamaatregelen aangescherpt. Ook vraagt het ziekenhuis patiënten om zonder begeleiding naar het ziekenhuis te komen. De GGD onderzoekt of er verdere stappen nodig zijn.

  Gisteren werd de Britse coronamutatie vastgesteld bij een Fries woonzorgcentrum. Vanmiddag bleek dat de variant ook is opgedoken bij een gehandicapteninstelling in Gelderland.

 • Hoeveel coronamutaties zijn er inmiddels?

  Het coronavirus telt sinds de uitbraak ruim een jaar geleden duizenden mutaties. De bekendste mutant is de Britse. Maar ook Zuid-Afrikaanse, Japanse en Braziliaanse varianten duiken op. "Het coronavirus muteert aan de lopende band", weet dierenarts en onderzoeker Reina Sikkema van het Rotterdamse Erasmus MC. "Het heeft een genetische code van ongeveer 30.000 'letters' waar steeds mutaties in optreden."

  Sommige mutaties wijken zo af, dat ze ook nauwkeuriger worden onderzocht. "Bepaalde varianten drukken mogelijk hun stempel op belangrijke eigenschappen van het virus, zoals de besmettelijkheid en de mate van ontduiken van onze afweerreacties. Daarom worden er nu wereldwijd zo'n vijf varianten in de gaten gehouden", verklaart Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM.

 • Hongaarse premier eist snelle goedkeuring Chinees vaccin

  De Hongaarse premier Orban heeft druk uitgeoefend op de nationale geneesmiddelenautoriteit om het vaccin van de Chinese farmaceut Sinopharm zo snel mogelijk goed te keuren. De rechts-nationalistische politicus vindt dat de Europese uitrol van vaccins te traag gaat en claimt dat Hongarije met Chinese vaccins in enkele weekenden de gehele bevolking kan inenten.

  Gisteren sloot de Hongaarse regering een deal om het Chinese vaccin aan te kopen, zodra het middel is goedgekeurd. Eerder overwoog het land om het Russische vaccin Sputnik V aan te kopen. Het Hongaarse geneesmiddelenbureau heeft tot dusver de lijn van het Europese Geneesmiddelenbureau gevolgd en alleen het middel van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd.

  Volgens Boedapest blijft een groot deel van de vaccinatiecapaciteit in Hongarije op dit moment onbenut, vanwege het gebrek aan goedgekeurde vaccins. Die capaciteit zal hoogstwaarschijnlijk onbenut blijven, want de prikbereidheid in Hongarije behoort tot de laagste van Europa. Volgens het Hongaarse bureau voor statistiek blijft dat percentage steken op 27 procent.

 • 95 procent van medewerkers acute zorg liet zich vaccineren

  De eerste ronde vaccinaties voor zorgmedewerkers in de acute zorg is afgerond. In totaal hebben 40.000 medewerkers van de intensive care, spoedeisende hulp, ambulancedienst en speciale corona-afdelingen zich laten vaccineren. Dat komt neer op een vaccinatiebereidheid van 95 procent, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Vanaf 27 januari krijgen zij de benodigde tweede dosis van het vaccin ingeënt.

  Er waren 33.000 vaccins gereserveerd voor personeel in de acute zorg. Doordat de ziekenhuizen meer doses uit één flacon wisten te halen (zes in plaats van vijf), konden meer mensen worden ingeënt.

  Komende week wordt begonnen met het vaccineren van 15.000 kwetsbare patiënten in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Ziekenhuisapothekers worden ingezet om daarbij te helpen, meldt het LNAZ.

  In totaal zijn ruim 55.000 mensen gevaccineerd, meldt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid op Twitter:

 • Noord-Macedoniërs vieren ondanks coronacrisis carnaval

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ondanks corona gewoon carnaval in Noord-Macedonië
 • Catalonië stelt verkiezingen uit

  De regionale verkiezingen in Catalonië van 14 februari worden uitgesteld naar 30 mei. Volgens de leiders van de regerende separatistische partijen in de Spaanse regio is het niet verantwoord om verkiezingen te organiseren terwijl het aantal coronabesmettingen stijgt.

  Eerder werden in Frankrijk al regionale verkiezingen uitgesteld. In Nederland gaan de Tweede Kamerverkiezingen in maart gewoon door, wel wordt de stembusgang uitgesmeerd over drie dagen. In aanloop daarnaartoe biedt binnen Europa alleen Portugal vergelijkingsmateriaal voor het houden van 'coronaproof' verkiezingen. Daar wordt volgend weekend een nieuwe president gekozen.

 • Johnson: alle grenzen worden gesloten

  De Britse premier Johnson heeft aangekondigd dat alle grenzen vanaf maandag gesloten zijn. Dat betekent in de praktijk dat iedereen na aankomst tien dagen in quarantaine moet, naast het tonen van een negatieve coronatest. Daarnaast werkt het Verenigd Koninkrijk aan het instellen van vliegverboden van en naar landen waar nieuwe virusmutaties zijn vastgesteld. De reisbeperkingen zullen tot zeker 15 februari gelden.

  In de tussentijd hoopt Johnson dat voldoende kwetsbare Britten kunnen worden gevaccineerd. Op dit moment heeft 45 procent van de 80-plussers het coronavaccin ontvangen. In totaal zijn 3,2 miljoen mensen gevaccineerd, half februari moeten dat er 15 miljoen zijn.

 • Sneltestpilot op Universiteit Groningen

  Vandaag werd in Groningen de snelteststraat voor studenten getest. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool willen maandag starten met het grootschalig testen van studenten voorafgaand aan een tentamen. Als de pilot aanslaat, volgen andere universiteitssteden. De RUG verwacht 400 testen per dag af te nemen, meldt RTV Noord.

  Een student tijdens een proef met de sneltest ANP
 • Wereldwijd dodental passeert 2 miljoen

  Wereldwijd zijn meer dan 2 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. Het gaat om de sterftecijfers die door nationale overheden worden bijgehouden, het werkelijke aantal ligt hoger. De meeste doden zijn gemeld in de Verenigde Staten (390.000), Brazilië (207.000) en in India (151.000). In Nederland zijn bijna 13.000 coronadoden gemeld.

 • Italië verlengt avondklok, reisbeperkingen en sluiting skiresorts

  De Italiaanse coronamaatregelen zijn per decreet verlengd. Omdat de coronacijfers onvoldoende dalen wordt de avondklok, die tussen 22.00 en 05.00 uur geldt, tot zeker 5 maart verlengd. Het verbod om zonder geldige reden naar andere regio's te reizen en de sluiting van de skiresorts blijven van kracht tot 15 februari. Dat is bekendgemaakt door premier Conte, wiens regering deze week geen meerderheid meer heeft.

  Inmiddels zijn een miljoen Italianen gevaccineerd. Het is het eerste land in de Europese Unie dat die mijlpaal heeft behaald, zegt Conte. In absolute cijfers klopt dat. Relatief gezien heeft Denemarken de meeste mensen ingeënt.

 • Ernst Kuipers: Demissionair kabinet moet slagvaardig blijven

  De Britse variant van het coronavirus kan al in de tweede of derde week van maart het dominante virustype in Nederland zijn, met mogelijk grote gevolgen voor de piekbelasting van ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Op dit moment is 3 tot 5 procent van de besmettingen in Nederland de Britse mutant. Het is volgens Kuipers daarom een race tegen de klok om zo snel mogelijk mensen te vaccineren.

  Kuipers reageerde ook op het aftreden van het kabinet en de gevolgen voor de bestrijding van corona:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ernst Kuipers: 'Kabinet moet slagvaardig blijven'
 • IMF: landen moeten meer geld uitgeven

  Overheden moeten meer uitgeven om de economie weerbaar te maken tegen de coronacrisis. Daarvoor pleit het Internationale Monetair Fonds (IMF). "Mijn advies luidt: geef zoveel geld uit als je kan, en dan nog een beetje erbij", zei IMF-topvrouw Kristalina Georgieva op een top in Rusland. De Bulgaarse voegde eraan toe dat het een ongebruikelijke advies voor het IMF is.

  De organisatie heeft in 2020 aan 83 landen financiële steun verleend en zal daarmee doorgaan in 2021. Ook roept Georgieva de G20, het overleg van 20 grote industrielanden, op gezamenlijk op te trekken in investeringen in groene projecten.

 • Britse coronamutant in zorginstelling Ermelo

  De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld bij drie bewoners van 's Heeren Loo, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Ermelo. Mogelijk zijn ook drie andere cliënten en twee medewerkers besmet, meldt Omroep Gelderland. De GGD is een uitgebreid bron- en contactonderzoek gestart.

 • Organisator: demonstratie in Amsterdam tegen coronamaatregelen gaat niet door

  Een protest tegen het coronabeleid van het kabinet, dat voor zondag gepland stond, gaat niet door. De organisator blies de demonstratie af, nadat de kortgedingrechter de Amsterdamse driehoek gelijk had gegeven voor wat betreft de voorwaarden voor het protest. De gemeente beperkte het protest tot maximaal 500 mensen en wees het Westerpark als locatie aan, terwijl de organisator met "tienduizenden mensen" op het Museumplein wilde demonstreren.

  Op sociale media schrijft de actiegroep Nederland in Verzet dat "bijna iedereen" alsnog naar Amsterdam wil komen.

  De gemeente Amsterdam laat weten het protest als geannuleerd te beschouwen. Demonstraties op andere plekken in de stad worden niet toegestaan en de politie zal optreden wanneer dat toch gebeurt.