liveblog

66 coronaboetes in loods in Lijnden • pleidooi voor onderzoek naar vaccin bij kinderen

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • RIVM: 6575 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld.
  • Huisartsenverenging LHV is boos op minister Hugo de Jonge.
  • In een woonzorgcentrum in Friesland zijn ruim twintig mensen besmet.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Vrijdag starten we een nieuw blog.

Biden kondigt coronasteunpakket van bijna 2 biljoen dollar aan

Aankomend president Joe Biden heeft een steunpakket van 1,9 biljoen dollar aangekondigd, omgerekend ruim 1,5 biljoen euro. Het geld is bedoeld om de coronapandemie te bestrijden, sneller te vaccineren en om individuen, staten, lokale overheden en bedrijven te ondersteunen.

Deskundigen pleiten voor onderzoek naar werking vaccin bij kinderen

Er moet onderzocht worden of ook kinderen gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Dat zeggen twee deskundigen tegen Nieuwsuur. Er zijn aanwijzingen dat de Britse variant van het virus ook onder kinderen sneller rond gaat. "We hadden tot nu het idee dat bij kinderen de verspreiding van corona gering is en dat kinderen er niet heel ziek van worden. Dat lijkt nu wat anders bij de Britse variant", zegt Maarten Postma, hoogleraar gezondheidseconomie.

OMT-lid Marc Bonten maakt zich grote zorgen: "Er zal iets moeten gebeuren om sterker te zijn tegen dit virus. Het zou kunnen dat ook kinderen gevaccineerd moeten worden om dit virus voorgoed onder de knie te krijgen."

Avondklok heeft gevolgen voor uitvoering politietaken

De politie bereidt zich voor op het handhaven van een avondklok. Als het kabinet besluit dat er een avondklok komt, worden roosters aangepast en zullen sommige politietaken tijdelijk niet uitgevoerd worden.

Om de avondklok te handhaven zijn veel meer politieagenten op straat nodig, zegt Willem Woelders, commandant corona bij de nationale politie. "Mensen die nu overdag werken, zullen 's avonds moeten gaan werken. En sommige taken moeten we een tijd stilleggen", zegt hij in gesprek met Nieuwsuur. "Dat gaat de rest van het jaar gevolgen hebben."

Welke politietaken er worden stilgelegd kan per regio verschillen. Woelders verwacht dat de afhandeling van strafzaken vertraging oploopt. "En wijkagenten zullen vaker 's avonds moeten gaan werken en daardoor overdag minder bereikbaar zijn." Ook verkeerscontroles en de controle op bijvoorbeeld vergunninghouders van vuurwapens kunnen op de lange baan geschoven worden.

Vanwege de avondklok zullen er meer geüniformeerde agenten op straat te zien zijn. De ME kan ingezet worden als dat nodig is.

Politie valt loods binnen en bekeurt 66 mensen

De politie heeft een einde gemaakt aan een bijeenkomst in een loods in het Noord-Hollandse dorp Lijnden. Alle 66 aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.

Het is niet bekend wat de aanwezigen in de loods aan het doen waren.

'Aantal winkelketens betaalt minder of zelfs geen huur meer'

Een aantal grote Nederlandse winkelketens ligt op ramkoers met hun verhuurders omdat ze minder of zelfs geen huur meer betalen, blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. Lingerieketen Hunkemöller stopte met het betalen van huur en zegt na afloop van de lockdown in gesprek te willen over een regeling. Veel andere winkelketens als Blokker, Wibra en schoenenketen Omoda betalen de helft van de huur, schrijft de krant.

Gisteravond overlegden zestig directeuren van grootwinkelbedrijven digitaal met elkaar, op initiatief van brancheorganisatie INretail. Daar liepen de emoties af en toe hoog op, zegt directeur Udo Delfgou in de krant. "Het algehele gevoel: de overheid heeft géén idee wat voor bloedbad zij aanricht."

Winkeleigenaren hebben vorig jaar massaal huurkorting gegeven en betalingsuitstel verleend om hun huurders door de coronacrisis te helpen. Bij veel kleinere partijen is de rek er nu uit, zegt directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang, de koepel voor particuliere vastgoedbeleggers. "Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur."

Overigens komt de regering ondernemers enigszins tegemoet met een tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten. Die steun is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies.

Gommers nuanceert uitspraken over zwanger worden

De bekendste intensivist van Nederland, Diederik Gommers, moet naar eigen zeggen nog een beetje wennen aan zijn rol. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe de kracht van sociale media nog onderschat en dan zie ik hoe een uitspraak zonder context een eigen leven gaat leiden."

Lees hier over welke uitspraak hij het heeft:

Friese zorginstellingen koersen af op drastisch beperkte bezoekregeling

Friese zorginstellingen willen met extra maatregelen verdere verspreiding van de besmettelijke Britse coronavariant voorkomen. Ze denken aan een drastische beperking van het bezoek.

Eerder op de dag werd duidelijk dat de Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in een zorgcentrum in Surhuisterveen. In elk geval drie mensen zijn ermee besmet, maar de GGD gaat ervan uit dat het om tientallen besmettingen met de Britse mutatie gaat. Twee bewoners van het zorgcentrum zijn overleden.

De Friese zorgkoepels overleggen elke dag met elkaar over de actuele situatie, onder leiding van het Regionaal Orgaan Niet-Acute Zorg (RONAZ). Bart Bokma van die organisatie zegt dat er gedacht wordt aan een ondergrens van één bezoek per week. "Het is streng, maar het kan niet anders", zegt hij tegen Omrop Fryslân. "Dit zorgt voor een enorm ethisch dilemma. We willen absoluut niet terug naar de situatie van vorig jaar, toen er helemaal geen bezoekers welkom waren."

Formeel moet het besluit nog genomen worden, maar volgens John van Arnhem van zorgkoepel Hof en Hiem is het al duidelijk. "Het is een draconische maatregel, maar wij gaan inderdaad terug van twee bezoekers per dag naar één bezoek per week. Mijn gevoel is dat de meeste zorginstellingen in Friesland hetzelfde gaan doen."

Corona in de gevangenis: veel gedetineerden preventief in quarantaine

Al bijna duizend gedetineerden zitten preventief in quarantaine na coronabesmettingen in de gevangenis. Zij moeten in isolatie omdat een medegedetineerde corona bleek te hebben of omdat ze in contact zijn geweest met besmet bezoek of personeel.

Huisartsenvereniging vangt bot bij minister

Alle huisartsen eerder vaccineren met het Pfizer-vaccin is niet mogelijk, stelt minister De Jonge. Hij reageert daarmee op een boze brief van de Landelijke Huisartsen Vereniging, die wil dat hij onmiddellijk 15.000 Pfizer-vaccins beschikbaar stelt voor huisartsen en medewerkers in de huisartsenspoedzorg.

Lees er hier alles over:

Eerste vaccins naar Suriname

Suriname heeft zich verzekerd van een eerste partij coronavaccins, die naar verwachting eind deze maand aankomt, zei gezondheidsminister Amar Ramadhin op de radio. Het gaat om het Pfizervaccin, meldt persbureau ANP.

Suriname krijgt de vaccins via het Covax-programma, een internationaal initiatief dat vaccins voor een redelijke prijs beschikbaar stelt aan armere landen. Door op tijd een aanbetaling te doen en een vaccinatieplan klaar te hebben, heeft Suriname de levering kunnen veiligstellen. De eerste zending bevat volgens de minister net genoeg vaccins voor de inenting van zorgmedewerkers die dagelijks contact hebben met coronapatiënten.

70 aangiftes van misbruik subsidieregeling

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in zeventig gevallen aangifte gedaan van misbruik van de regeling die door corona getroffen ondernemers helpt hun vaste lasten te blijven betalen. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

In totaal zijn er 481 mogelijke gevallen van misbruik opgespoord. In overleg met de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie is besloten in zeventig zaken over te gaan tot aangifte.

De Rijksdienst RVO werkt samen met banken om onterecht uitgekeerde bedragen terug te vorderen.

Britten weigeren Zuid-Amerikanen bij de grens om nieuwe virusvariant uit Brazilië

Reizigers uit een aantal Zuid-Amerikaanse landen zijn vanaf morgen niet meer welkom in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse ministerie van Transport en Luchtvaart voert de maatregel in omdat er zorgen zijn over een variant van het coronavirus die in Brazilië is opgedoken.

Het inreisverbod geldt niet alleen voor Brazilianen, maar ook voor inwoners van Suriname, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela, Guyana en Frans-Guyana. Ook Portugezen krijgen met de maatregel te maken, omdat veel Brazilianen via dat land Europa binnenkomen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor het vervoer van essentiële goederen naar het VK.

Er gelden al strenge reisbeperkingen voor mensen die naar het Verenigd Koninkrijk willen. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen en situaties.

Over de Braziliaanse variant van het virus is nog weinig bekend en dat geldt ook voor de werking van de verschillende coronavaccins op de mutatie.

Morgen kort geding over demonstratie in Amsterdam

De gemeente Amsterdam en de organisatie van een voor zondag geplande demonstratie tegen de coronamaatregelen treffen elkaar morgenochtend bij de voorzieningenrechter. Amsterdam wil dat de demonstranten met maximaal 500 mensen naar het Westerpark gaan; de organisatoren willen met meer mensen naar het Museumplein.

Nederland in Verzet heeft van de gemeente, politie en Openbaar Ministerie toestemming gekregen om van 14.00 tot 16.00 in het park te demonstreren.

Op de Facebookpagina noemt de organisator de verplaatsing en de beperking van het aantal deelnemers "schandalig".

Heel Frankrijk moet vanaf zaterdag binnenblijven van 18.00 uur tot 06.00 uur

De Franse premier Castex heeft in een televisietoespraak de avondklok voor het hele land aangescherpt. Vanaf zaterdag moeten alle Fransen binnenblijven van 18.00 uur tot 06.00 uur, behalve als ze nog onderweg naar huis zijn van hun werk of kinderen moeten ophalen van school.

Tot nu toe golden regionaal verschillende avondklokken. Die zijn nu gelijkgetrokken en veelal vervroegd. De avondklok geldt in elk geval de komende vijftien dagen.

Het is de bedoeling dat op Franse scholen elke maand een miljoen coronatests worden afgenomen. In het hoger onderwijs mogen studenten eind deze maand in kleine groepen weer klassikaal onderwijs volgen. Reizigers van buiten de Europese Unie moeten vanaf maandag een recente negatieve coronatest bij zich hebben. Ook moeten ze bij aankomst een week in quarantaine.

Meer dan 69.000 Fransen zijn in de eerste en tweede golf overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Afschaling reguliere zorg vergelijkbaar met vorige week

De afschaling van de reguliere ziekenhuiszorg is deze week vergelijkbaar met vorige week. Dat blijkt uit de gegevens over de druk op de reguliere zorg, die de ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeld-portaal van de Nederlandse Zorgautoriteit. De gemiddelde reductie van de operatiecapaciteit is op dit moment 50 procent. Dat is vergelijkbaar met vorige week (51 procent).

Regionaal zijn er op alle onderwerpen wel verschillen, ook in de trend van de afgelopen weken. Het aandeel van de ziekenhuizen die aangeven niet meer alle kritiek planbare zorg te kunnen leveren, de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, is met een procentpunt gestegen naar 32 procent.

Het aandeel ziekenhuizen dat aangeeft niet alle acute zorg beschikbaar te hebben, is net als vorige week 3 procent. De overige 97 procent geeft aan dat de acute zorg nog volledig beschikbaar is. Het aandeel ziekenhuizen dat aangeeft geen planbare zorg meer te leveren, is 1 procentpunt gedaald naar 54 procent. Geen van de ziekenhuizen geeft aan nog alle planbare zorg te kunnen leveren. Vorige week was dat nog 1 procent.

Schaatsbond schrapt alle marathons

Schaatsbond KNSB zet vanwege de verlengde strenge coronamaatregelen een streep door het marathonseizoen. De KNSB ziet geen mogelijkheden meer om een wedstrijdkalender op te stellen.

"Dit doet ongekend veel pijn", zegt technisch directeur De Wit:

Huisartsen tegen minister: Zet vaccinatieuitspraak vanavond nog recht

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) eist dat minister De Jonge onmiddellijk 15.000 Pfizer-vaccins beschikbaar stelt voor huisartsen en medewerkers in de huisartsenspoedzorg. De LHV stelt dat de minister zijn beloftes niet nakomt.

Afgesproken was dat de huisartsen nog deze maand het Moderna-vaccin zouden krijgen of, als dat niet lukt, een ander vaccin. Nu Moderna slechts mondjesmaat wordt geleverd, wil De Jonge wachten op het AstraZeneca-vaccin. De huisartsen zijn daar woest over en zeggen dat hun loyaliteit op het spel staat. Zonder vaccinatie kunnen ze naar eigen zeggen niet veilig werken.

De huisartsen willen dat De Jonge een "glasheldere afspraak nakomt." Volgens de LHV wekte minister De Jonge in een Kamerdebat over coronamaatregelen gisteren ook de suggestie dat de LHV niet het geluid van haar leden vertegenwoordigt.

Rectificatie

De ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging komt vanavond bij elkaar. "Een rectificatie van uw uitspraken en een positief antwoord van u vóór 19.30 uur vanavond kan ons helpen hen ervan te overtuigen dat u wel betrouwbaar bent in het nakomen van uw afspraken en hen serieus neemt", schrijft LHV-voorzitter Ella Kalsbeek in een brief aan de minister.

Het is niet duidelijk wat de huisartsen doen als de minister niet voor 19.30 uur reageert.

'Laat kinderen buitenspelen, voorkom bijziendheid'

Voorkom 'quarantainebijziendheid' bij kinderen door hen extra vaak buiten te laten spelen tijdens de lockdown. Die oproep doen onderzoekers van het Erasmus MC vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Ophthalmology.

Het belangrijkste advies om het verspreiden van het virus te voorkomen is in veel landen: blijf thuis. "De invloed van die maatregel op de ogen van kinderen zien we nu al zichtbaar worden", zegt oogarts prof. Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC.

Op beeldschermen turen

Wereldwijd tonen studies aan dat kinderen van nu vaker bijziend worden dan vroeger. "In onze Nederlandse studies zien we deze trend ook. Resultaten uit een recente Chinese studie laten zien dat door de quarantaine de cijfers nog schrikbarender geworden zijn." Dat komt omdat kinderen die thuis zitten meer gamen en op beeldschermen turen, en minder naar buiten gaan.

Klaver is daar bezorgd over. "Als kinderen op jonge leeftijd vaker bijziend worden, kan dat later in het leven grote gevolgen hebben", zegt ze. "Hoe jonger kinderen zijn als ze bijziend worden, des te erger zal de oogafwijking worden op volwassen leeftijd, en des te hoger wordt het risico op slechtziendheid of zelfs blindheid op latere leeftijd."

Britse variant duikt op in woonzorgcentrum in Surhuisterveen

De Britse mutatie van het coronavirus is vastgesteld bij drie mensen in een woonzorgcentrum in Surhuisterveen in Friesland.

In totaal zijn sinds begin januari 45 bewoners van 't Suyderhuys positief op het coronavirus getest, twee daarvan zijn overleden. Ook bij meer dan 40 medewerkers van 't Suyderhuys is het coronavirus vastgesteld. Er wordt nog onderzocht wie er besmet is met de Britse variant van het coronavirus.

Ook in het Groningse Blijham wordt gevreesd voor een uitbraak van de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus, meldt RTV Noord.

Klachten over rigide lockdown in gevangenis Ter Apel

In de Penitentiaire Inrichting Ter Apel zitten alle 430 gedetineerden sinds zaterdag 24 uur per dag in hun cel opgesloten. De maatregel werd genomen vanwege zorgen bij medewerkers over de corona-uitbraak in de gevangenis, maar het zorgt wel voor heel veel ongemak, zegt advocaat Kim Kuster.

Een van haar cliënten beklaagt zich erover dat hij niet kan douchen, zijn kleding niet kan wassen, dat er geen bezoek mogelijk is en dat de gedetineerden nu ook niet meer kunnen bellen. Telefoons in de cel zijn niet toegestaan en de Skypeverbinding werkt niet. "Dat ze maatregelen nemen snap ik, maar dat je zelfs niet kan douchen gaat wel ver", zegt Kuster. "Gedetineerden hebben rechten." Ze kunnen wel een klacht indienen, maar de behandeling daarvan duurt maanden, zegt de advocaat. "En het probleem speelt nu."

Er zijn tientallen gedetineerden en medewerkers besmet met corona in de gevangenis. Een deel van de gevangenen moet nog worden getest, wat volgens Kuster ook sneller zou moeten kunnen. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat over het gevangeniswezen gaat, benadrukt dat de totale lockdown in de PI Ter Apel een tijdelijke maatregel is, "echt maar voor een paar dagen", verwacht ze. "Deze maatregel is voor niemand leuk, maar wel noodzakelijk voor de veiligheid van de gedetineerden en het personeel."

De PI Ter Apel, waar mensen gevangen zitten die een strafbaar feit hebben gepleegd en illegaal in Nederland zijn, ligt vlakbij het AZC Ter Apel. Ook het AZC had de afgelopen tijd te maken met een corona-uitbraak. Bewoners worden in isolatie gezet bij een positieve testuitslag. Maar zo rigide als in de PI is het regime daar niet, verzekert een woordvoerder van het COA. "Ze houden toegang tot alle noodzakelijke voorzieningen."

Pech voor Oranje-handballers: geen invalbeurt op het WK

De Nederlandse handbalmannen zullen de afgelopen dagen meer dan eens gedacht hebben aan het EK Voetbal in 1992, toen Denemarken op het allerlaatste moment mocht invallen voor het in een burgeroorlog belande Joegoslavië. Een soortgelijk invalscenario, maar dan met corona in een negatieve hoofdrol, is op het laatste moment toch geen werkelijkheid geworden voor de handballers.

Hier lees je wat er gebeurde:

Geen Popprijs op digitaal Eurosonic Noorderslag

De jaarlijkse Popprijs wordt dit keer niet uitgereikt tijdens het festival Eurosonic Noorderslag. De organisatoren vinden de verkiezing ongepast omdat de muzieksector dit jaar zo hard is geraakt door de coronacrisis.

Eurosonic Noorderslag, dat woensdag begon en normaal gesproken plaatsvindt in Groningen, is dit jaar digitaal. Tot en met zaterdag worden optredens van 189 artiesten uit binnen- en buitenland online uitgezonden.

De Popprijs wordt al sinds 1986 uitgereikt op het festival, waar jong talent centraal staat. Het is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse popcultuur.

RIVM: iets meer besmettingen, minder ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6575 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 437 meer dan gisteren. Dat is hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6464 mensen positief getest werden.

Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests nog wel:

Toch versoepeling bij bindend studieadvies op universiteiten

Goed nieuws voor studenten: de universiteiten gaan het bindend studieadvies voor eerstejaars versoepelen. Zij hoeven minder studiepunten te halen om door te stromen naar het tweede jaar.

Lees er hier alles over:

Ontslagronde dreigt bij Duitse cruiseschepenbouwer net over de grens

Bij scheepswerf Meyer in het Duitse Papenburg dreigen 1800 van de 4500 banen te verdwijnen. Het bedrijf, gespecialiseerd in de bouw van cruiseschepen, heeft veel last van de crisis in de reisbranche. Bij Meyer, net over de grens, werken ook veel Nederlanders.

Een ontslagronde is volgens het bedrijf onvermijdelijk omdat de vraag naar cruisevakanties compleet is ingestort. Volgens het bestuur kan het aantal ontslagen beperkt worden als de ondernemingsraad (OR) instemt met een aantal voorstellen.

De OR en de vakbond van de medewerkers hebben de gesprekken met de directie afgebroken, meldt RTV Noord. Ze zijn boos omdat het bedrijf meer wil gaan werken met tijdelijke arbeidskrachten, ten koste van het vaste personeel.

Duitse economie krimpt minder hard dan tijdens financiële crisis

De Duitse economie is het afgelopen jaar met 5 procent gekrompen, blijkt uit de eerste berekening van het Duitse statistiekbureau Destatis. Het is de stevigste krimp sinds de financiële crisis van 2009. Toen ging het om een daling van 5,7 procent. Daarna volgden tien jaren van economische groei.

Het cijfer over 2020 kan in de loop van het jaar nog worden aangepast als er meer gegevens over december binnenkomen. Die maand ging Duitsland in een lockdown.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski was het vierde kwartaal beter dan verwacht, mede doordat bedrijven extra voorraden hebben aangelegd vanwege de brexit. De perspectieven voor de eerste maanden van 2021 zijn vanwege de voortdurende lockdown somber. "Het lijkt erop dat de Duitse economie een blauw oog heeft voorkomen in het laatste kwartaal van 2020, maar het is moeilijk voor te stellen dat het land dezelfde truc kan uithalen in het eerste kwartaal."

Hoezeer de Nederlandse economie het afgelopen jaar is gekrompen, wordt halverwege februari bekendgemaakt.

Libanon in strenge lockdown

Libanon zit sinds vijf uur vanochtend in een strikte lockdown. De komende elf dagen mogen inwoners alleen in noodgevallen het huis uit.

De lockdown is de strengste in Libanon tot nu toe: zo zijn de supermarkten dicht en zijn looproutes afgezet. Nadat de maatregelen rondom de feestdagen waren versoepeld liep het aantal coronabesmettingen snel op. Daarop besloten de autoriteiten in te grijpen.

Advies Gezondheidsraad: niet in elk geval vragen om coronapaspoort

De overheid moet per situatie kijken of het nodig is om mensen pas ergens toe te laten als ze een bewijs van een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.

De regering hoopt dat een 'coronapaspoort' helpt bij het terugdringen van het aantal besmettingen. Ook kunnen coronamaatregelen mogelijk sneller worden versoepeld.

Mogelijke bezwaren zijn er onder meer op het vlak van privacy. De Gezondheidsraad stelt vast dat er plekken zijn waar mensen sowieso niet mogen worden geweigerd, zoals stembureaus. Ook mag mensen geen zorg worden ontzegd, dus de verplichting van een 'coronapaspoort' bij hen is geen optie.

Het advies gaat alleen over de inzet van testbewijzen door de overheid. Soortgelijke plannen in sectoren als de horeca en de evenementenbranche behandelt de Gezondheidsraad in een later advies.

Koningin Mathilde zegt bezoek af vanwege coronabesmetting medewerkster

De Belgische koningin Mathilde heeft een bezoek aan een zorginstelling afgezegd omdat een van haar medewerkers mogelijk besmet is met het coronavirus. De afzegging kwam op het laatste moment, melden Belgische media.

Mathilde heeft volgens haar woordvoerder geen intensief contact gehad met de besmette medewerker. Desondanks wilde de koningin geen risico nemen.

Ambtenaar stuurt ex met sms vier keer valselijk in quarantaine

Een medewerker van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid wordt ervan verdacht zijn ex-partner tot vier keer toe ten onrechte in quarantaine gestuurd te hebben. De man zou steeds, uit naam van het ministerie, een sms-bericht hebben gestuurd waarin stond dat de vrouw in contact is geweest met iemand die besmet was en zij daarom onmiddellijk in zelf-isolatie moest.

Omdat de vrouw bezwaar aantekende bij de autoriteiten, werd er een onderzoek ingesteld. Daar kwamen de nepberichten aan het licht.

De man van 35 wordt verdacht van ambtsmisbruik en valsheid in geschrifte. Of hij is ontslagen, is niet bekend.

China meldt eerste coronadode in maanden

China heeft zijn eerste coronadode gemeld sinds acht maanden. Het land maakt zich zorgen over de stijging van het aantal coronabesmettingen. Gisteren werden 115 gevallen geconstateerd, het hoogste aantal in vijf maanden.

Uit voorzorg zijn in het noorden van China ruim 20 miljoen mensen in lockdown geplaatst. De meeste besmettingen zijn gemeten in de noordelijke provincie Hebei, waar al drie steden in lockdown waren.

China had het virus maandenlang onder controle, onder meer door het testbeleid en bron- en contactonderzoek. Vermoed wordt dat de nieuwe uitbraak is begonnen op het platteland waar minder snel wordt getest. Daardoor heeft het virus zich sneller kunnen verspreiden, zeggen experts.

'Pfizer onderzoekt of vaccin ook op koelkasttemperatuur bewaard kan worden'

Farmaceut Pfizer onderzoekt of zijn coronavaccin ook bewaard kan worden in gewone koelkasten tussen de 2 en 8°C in plaats van speciale diepvriezen. De resultaten van dat onderzoek worden nog in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht, meldt Pfizer aan Radio 2 Antwerpen.

Het Pfizervaccin moet nu op -70 graden bewaard worden. Daardoor is het lastig om de vaccins kleinschalig te distribueren. Zo hebben ziekenhuizen speciale vrieskisten, maar huisartsen bijvoorbeeld niet.

Een Belgische vaccinoloog reageert enthousiast op het onderzoek. "Een vaccin op koelkasttemperatuur zou een grote doorbraak zijn voor meer prikjes via de huisartsen", zegt Pierre Van Damme.

Defensie gaat helpen bij Drents woonzorgcentrum

Defensie gaat de komende week personeel helpen van een woonzorgcentrum in Hoogeveen. Door een uitbraak eind december onder bewoners en uitval van personeel ontstonden er gaten in de roosters. Daarom levert Defensie nu drie verzorgenden, een verpleegkundige en een planner aan woonzorgcentrum Weidesteyn, meldt RTV Drenthe.

In 25 Drentse woonzorgcentra waart het coronavirus op dit moment rond. "Het aantal besmettingen in Drenthe is sinds de uitbraak van het coronavirus nog niet zo hoog geweest", stelt de GGD.

WHO: twee wetenschappers mogen China niet in

Twee WHO-wetenschappers die in China onderzoek gaan doen naar het coronavirus mogen het land nog niet in omdat hun coronatests nog niet zijn afgerond. In hun bloed zijn antistoffen gevonden die er op kunnen duiden dat ze in het verleden besmet zijn geraakt. Daarom worden ze nogmaals getest.

De groep van 15 experts, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, was in eigen land ook al getest. Niemand was positief. Bij een tweede test op het vliegveld van Singapore, bleken de twee wetenschappers antistoffen in hun bloed te hebben. Het tweetal zou op dit moment geen corona hebben. Koopmans is overigens niet een van de twee wetenschappers die nog in afwachting zijn.

Minister De Jonge biedt Dronten excuses aan

Minister Hugo de Jonge heeft gisteravond zijn excuses aangeboden aan de bewoners van Dronten. In de gemeente wordt binnenkort op grote schaal op corona getest. Bij de bekendmaking daarvan zei de minister dat dat wordt gedaan omdat het aantal besmettingen daar heel hoog is, maar dat klopt niet.

"Ik heb een hele grote fout gemaakt en die moet ik herstellen want anders heb ik voor eeuwig ruzie met alle mensen in Dronten", zei De Jonge. Er is voor Dronten gekozen omdat het volgens het ministerie een gemiddelde gemeente is. De minister verwees na zijn excuus ook nog even naar zijn oom Aat de Jonge. Die was tussen 2004 en 2018 burgemeester van de gemeente Dronten, schrijft Omroep Flevoland.

Ook in de Rotterdamse wijk Charlois en Bunschoten wordt binnenkort op grote schaal getest op het coronavirus. Die plekken zijn om een andere reden gekozen. Bunschoten was wekenlang de zwaarst getroffen gemeente van Nederland. Ook in Charlois ligt het aantal besmettingen hoog en daarnaast heeft de wijk een diverse samenstelling.

50 organisaties in geweer tegen sluiting scholen

Het kabinet moet alternatieven zoeken voor de sluiting van de scholen. Die oproep doen vijftig organisaties onder aanvoering van Unicef in een verklaring. Ze spreken van "een collectieve vuist tegen de enorme ontwikkelingsrisico's voor kinderen en jongeren".

De partijen, waaronder het Trimbos-instituut, de Nederlandse ggz en Jantje Beton, maken zich grote zorgen. Vooral kwetsbare kinderen zouden worden getroffen door de gesloten scholen.

De organisaties schrijven dat de regering samen met de onderwijssector, jongeren, kinderen, sportorganisaties en andere experts op zoek moet gaan naar mogelijkheden om de scholen open te houden. Dat is volgens de partijen mogelijk als er afspraken worden gemaakt over de veiligheid en over afstand houden.

'Uitgevers wachten met uitgeven nieuwe boeken'

Veel boeken die deze maand zouden verschijnen, worden uitgesteld. Dat meldt Trouw. Uitgeverijen wachten met nieuwe publicaties, nu boekwinkels nog zeker tot 9 februari dicht zullen zijn.

Uitgeverij Balans zette gisteren alle zeven nieuwe publicaties 'on hold'. En ook Atlas Contact wacht met het uitbrengen van nieuwe boeken, zoals KliFi van Adriaan van Dis. Alleen twee poëziebundels komen nog wel uit, vlak voor de Poëzieweek. Die gaan dan naar België, waar de boekwinkels wel open zijn.

Trouw schrijft dat het uitstel vooralsnog niet erg schadelijk lijkt. "Het gevaar is wel dat alle nieuwe boeken straks tegelijk uitkomen, waardoor ze alsnog weinig aandacht krijgen."

De boekwinkels vragen vandaag in paginagrote krantenadvertenties om een boek online te kopen bij je favoriete boekwinkel en dat te laten bezorgen.

Experts aangekomen in China voor onderzoek naar ontstaan coronavirus

Tien experts uit verschillende landen zijn in China aangekomen om onderzoek te doen naar het ontstaan van de coronapandemie. De wetenschappers, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, gaan namens de WHO onderzoeken hoe het virus van dier op mens is overgesprongen en waar en wanneer dat gebeurde.

De meest waarschijnlijke optie is dat het virus zijn oorsprong vond in vleermuizen, zei Koopmans voor vertrek tegen de NOS. "Maar het proces daarvoor, hoelang dat heeft gespeeld en via welke route het virus bij de mens terechtkwam, daar hopen we meer zicht op te krijgen. Onze opdracht is om een diepe reconstructie te maken van dat begin."

Storing CoronaMelder verholpen

De CoronaMelder kan alle gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De waarschuwingsapp kampte woensdag met een storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd. Android-eigenaar Google laat weten dat het probleem is hersteld, schrijft ANP.

De meldingen zijn niet verloren gegaan, ze komen alleen later, liet het ministerie van Volksgezondheid eerder al weten. Door de storing haperden ook de coronamelders in andere landen, zoals Corona-Warn in Duitsland en NHS COVID-19 in Engeland en Wales.

Mogelijk avondklok van 20.00 tot 04.00 uur

Het kabinet hoopt al komend weekend van het Outbreak Management Team een spoedadvies te krijgen over het instellen van een avondklok. De eventuele invoering daarvan kwam vandaag ook aan bod in de Tweede Kamer. Die was zeer kritisch over de invoering ervan.

Lees hier hoe de avondklok eruit zou kunnen zien:

Sneltest ook verplicht voor reizigers uit Ierland

Ook reizigers uit Ierland die met het vliegtuig of de veerboot naar Nederland komen, moeten binnenkort voor vertrek een sneltest laten doen. Alleen als die negatief is, kunnen ze naar Nederland reizen. Eerder werd al bekend dat de sneltest verplicht is voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. De extra maatregelen gaan binnen enkele dagen in, zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht. De verplichte sneltest geldt al voor reizigers die met de trein vanuit het VK komen.

WHO: 2021 kan zwaarder worden dan 2020

Het tweede jaar van de pandemie kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zwaarder worden dan het eerste. Dat komt omdat er met name op het noordelijk halfrond nieuwe, besmettelijker varianten rondgaan.

Na twee weken van dalende besmettingsaantallen werden door de WHO afgelopen week zo'n vijf miljoen nieuwe besmettingen geregistreerd. "Vooral in Europa en Noord-Amerika zagen we dat mensen naar binnen gingen en elkaar opzochten," zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoofd van de corona-werkgroep Maria Van Kerkhove verwacht dat het "in sommige landen veel erger zal worden voor het beter wordt".

'Eerste doses Janssen-vaccin in april beschikbaar'

De eerste doses van het coronavaccin van farmaceut Janssen uit Leiden zijn in april beschikbaar in de Europese Unie, meldt persbureau Reuters, op basis van een EU-functionaris die betrokken is bij onderhandelingen met farmaceuten. Voor het vaccin van Janssen volstaat één injectie, in tegenstelling tot de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna.

The New York Times meldde vandaag dat de productie vertraging heeft opgelopen. Het bedrijf weigert dat te bevestigen, maar zegt er alles aan te doen om dit jaar te voldoen aan de leveringsverplichtingen. De verwachting is dat er dit jaar 1 miljard doses worden geproduceerd. Eind deze maand of begin februari hoopt Johnson & Johnson meer duidelijkheid te kunnen geven over de effectiviteit van het middel.

Nederland kan op basis van de Europese verdeelsleutel aanspraak maken op bijna 8 miljoen doseringen. Eerder vandaag zei een EU-parlementariër dat Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, waarschijnlijk volgende maand de aanvraag voor goedkeuring wil indienen bij het Europees medicijnagentschap EMA.

Welkom in het liveblog

Goedemorgen, volg hier weer al het nieuws over corona. Het liveblog van gisteren nog even terugkijken kan hier.