Tokio
NOS Sport

Japanse minister twijfelt over Olympische Spelen: 'Nadenken over plan B'

Het is onzeker of de Olympische Spelen in Tokio deze zomer doorgaan. Dat zegt Taro Kono, de minister van bestuurlijke en regelgevende hervormingen in Japan. Hij is daarmee de eerste hoge ambtenaar in Japan die z'n twijfels uitspreekt.

Japan heeft te maken met oplopende cijfers rond het coronavirus. In verschillende regio's, ook in Tokio, is tot ten minste 7 februari de noodtoestand uitgeroepen. Ook de steun onder de bevolking brokkelt af. In een recente opiniepeiling wilde meer dan 80 procent van de Japanners dat de Spelen worden afgelast of opnieuw worden uitgesteld.

IOC-lid Dick Pound kon afgelopen weekend niet met honderd procent zekerheid zeggen dat de Olympische Spelen dit jaar wel doorgaan.

IOC-lid Pound: 'Volle stadions tijdens Olympische Spelen onwaarschijnlijk'

Premier Yoshihide Suga heeft eerder gezegd dat Japan op schema ligt om de Olympische Spelen op een veilige en verantwoorde manier te laten plaatsvinden. Maar de 58-jarige Kono trekt dat in twijfel. "Gezien de situatie van het coronavirus kan er van alles gebeuren", vertelde de minister op een persconferentie.

"De regering bereidt zich stevig voor op de Olympische en Paralympische Spelen. Het organiserend comité en het Internationaal Olympisch Comité moeten ook nadenken over plan B."

Advertentie via Ster.nl