NOS Sport

IOC-lid Pound: 'Duidelijkheid over Spelen mogelijk pas in mei'

IOC-lid Pound: 'Volle stadions tijdens Olympische Spelen onwaarschijnlijk'

Of de (uitgestelde) Olympische Spelen van Tokio dit jaar wel door kunnen gaan, blijft nog altijd ongewis. Dat zegt IOC-lid Dick Pound in een interview met de NOS.

Pound is hoopvol dat de noodtoestand die vrijdag in Japan is ingegaan vanwege de toename van het aantal coronagevallen snel effect heeft, maar hij geeft ook aan dat de ontwikkelingen rond Covid-19 nog altijd voor een vraagteken zorgen.

"We hopen dat de corona-uitbraak dan op zo'n manier te controleren is dat we veilige Spelen kunnen laten plaatsvinden", vertelt Pound die ook zegt dat er geen datum is geprikt waarop een knoop moet worden doorgehakt.

"We hebben geen harde deadline wanneer we moeten beslissen of de Spelen wel of niet doorgaan, maar op persoonlijke titel zou ik zeggen dat dat is wanneer de sponsoren en de media hun spullen moeten verschepen naar Japan. Dat zal in mei, juni zijn dus dat geeft ons nog wat tijd."

Liefde bekoeld

Ondertussen is het enthousiasme voor de Olympische Spelen in Japan zelf aardig tanende. Uit een onderzoek van de Japanse publieke omroep bleek dat nog maar 27 procent van de bevolking de Spelen door wil laten gaan zoals gepland. Zondag deed het persbureau Kyodo News daar nog een schepje bovenop met een enquête. Daaruit bleek dat ruim 80 procent van de ondervraagden van mening is dat het evenement maar helemaal niet door moet gaan.

Coronavirus neemt Tokio in beslag: 'Hoop dat Spelen snel geannuleerd worden'

Pound snapt de aarzelingen en zegt dat hoe dan ook het deze zomer anders zal zijn dan bij al de voorgaande edities. Zo twijfelt hij ernstig aan de mogelijkheid om publiek toe te laten bij de Spelen.

"Ik heb geen wetenschappelijke basis hiervoor, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat er volle stadions zullen zijn. Ik denk dat als je sporters vraagt of ze Spelen willen zonder toeschouwers of helemaal geen Spelen, dat iedereen dan kiest voor lege stadions. Het zou de oplossing voor Tokio 2020 kunnen zijn."

In Japan mogen tot nog toe, ook vanwege de geldende maatregelen, maximaal 5.000 mensen aanwezig zijn bij een sportwedstrijd.

Ik ben 79, ik val in de risicogroep maar ik zal met liefde mijn plekje voor een vaccinatie afstaan aan een olympische sporter.

Dick Pound, IOC-lid

Nu in veel landen wereldwijd begonnen is met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus, doemt ook de vraag op hoe dat zit met topsporters. En of zij voorrang moeten krijgen.

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF liet eerder deze week weten dat hij graag met het ministerie van VWS wil nadenken over een route voor de komende maanden wat betreft de inenting van topsporters. Mede omdat in andere landen wel atleten worden gevaccineerd en er een ongelijk speelveld kan ontstaan.

Overigens denkt Hendriks daarbij nog niet aan het verplicht stellen van een vaccinatie voor deelnemers aan de Spelen. Ook moeten ze wat hem betreft geen voorrang krijgen.

Verplichte vaccinatie voor Nederlandse olympiërs? 'Hoeven we nu nog niet te besluiten'

Pound heeft al eerder gezegd dat hij wel een voorstander is van het versneld vaccineren van sporters. Al ziet hij daar geen actieve rol voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weggelegd, in die zin dat het IOC voor alle atleten de vaccinaties moet verzorgen.

"Elk land zal zijn eigen prioriteitenlijst hebben. Als je mijn land Canada neemt met 37 miljoen inwoners, dan zijn er misschien vier miljoen die echt een risicoprofiel hebben. Daarna komen de anderen", aldus Pound. "En atleten die naar een gebied gaan dat vlak bij het epicentrum van corona ligt, zullen zeker risico lopen. Daarom denk ik dat ze wel op een bepaalde plaats gezet moeten worden, of dat nu plek tien of twintig is."

"Ik denk ook dat het voor de wereld belangrijk is om iets positiefs te zien na deze tijd", zegt hij, doelend op de doorgang van de Spelen, ondanks de moeilijke omstandigheden. "Om veerkracht te zien, te zien dat we de uitdagingen van een wereldwijde pandemie weten te overwinnen."

Wat hemzelf betreft, als hij kan helpen, zal hij niet aarzelen: "Ik ben 79 jaar, ik val in de risicogroep maar ik zal met liefde mijn plekje voor een vaccinatie afstaan aan een olympische sporter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl