Dick Pound AFP
Sport en corona

Het Canadese IOC-lid Dick Pound hoopt dat olympische sporters voorrang kunnen krijgen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. De 78-jarige Pound, het langst dienende lid van het Internationaal Olympische Comité, hoopt zo dat de Spelen in Tokio dit jaar doorgang kan vinden.

"Als we in Canada, waar we tussen de 300 en 400 olympische atleten hebben, 300 tot 400 van de miljoenen vaccins kunnen gebruiken om die atleten op de Spelen te krijgen, denk ik niet dat dat tot publieke verontwaardiging zou leiden", vertelde Pound tegen het Britse Sky News.

"Er zullen mensen zijn die kritiek hebben dat ze dan voordringen, maar ik denk dat dit de meest realistische manier is voor de Spelen om door te kunnen gaan."

NOC*NSF: 'Eerst kwetsbare mensen'

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, liet dinsdag al weten dat hij het belangrijk vindt om ook in Nederland snel een route voor de komende maanden uit te stippelen.

"Ik heb in november al gezegd dat de topsport zijn hand niet gaat opsteken om vooraan in de rij te gaan staan. Het gaat natuurlijk in eerste instantie om kwetsbare mensen en het zorgpersoneel."

Ook IOC-voorzitter Thomas Bach had eerder uitgesproken dat hij hoopt dat de atleten gevaccineerd kunnen worden, maar heeft uitgesloten dat atleten verplicht gevaccineerd moeten zijn.

Hendriks vreest ongelijk speelveld: 'Andere landen vaccineren topsporters al actief'

STER reclame