liveblog
NOS NieuwsAangepast

Toch vuurwerk op veel plaatsen ondanks verbod • Hulpverleners op meerdere plekken belaagd

 • Welkom in het liveblog, je vindt hier het nieuws rondom de jaarwisseling.
 • Toch op veel plaatsen vuurwerk ondanks verbod.
 • Hulpverleners op meerdere plaatsen belaagd, autobranden in heel Nederland.
 • KNMI waarschuwt voor dichte mist.
 • Koning bezoekt HMC-ziekenhuis, waar het veel minder druk is dan voorgaande jaren.
liveblog gesloten

Einde van dit liveblog

We sluiten dit liveblog. Het laatste nieuws rondom de jaarwisseling en nieuwjaarsdag staat in het nieuwe liveblog.

Vuurwerk en lege straten in Rome en Berlijn

In veel Europese steden is de jaarwisseling aangepast gevierd. Soms met een lichtshow, zoals in Parijs, of een korter vuurwerk, zoals in Berlijn. In Rome en de Duitse hoofdstad waren de straten uitgestorven vanwege de coronamaatregelen.

Vuurwerk en lege straten in Rome en Berlijn

Oogarts in Rotterdam: 'Rustigste nacht in 23 jaar'

"Dit is de rustigste Oud en Nieuw in de 23 jaar dat ik dit doe", zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam tegen het AD. Hij en zijn collega's hebben vannacht één geval van vuurwerkletsel en twee gewonden met carbidletsel behandeld. Dat letsel viel ook nog eens mee.

"Vorig jaar beleefden we met de jaarwisseling een horrornacht en had ik rond deze tijd al achttien vuurwerkslachtoffers behandeld", zegt De Faber tegen de krant. "Dat is een enorm verschil met deze nacht. De grote factor daarin is dat het afsteken van consumentenvuurwerk niet mag. Daardoor zijn er ook veel minder omstanders."

Hij gaat ervan uit dat landelijk hetzelfde beeld zal opdoemen. "Wij behandelen doorgaans 10 tot 15 procent van de vuurwerkslachtoffers. Ik denk dat er in Nederland geen honderden, maar tientallen slachtoffers met oogletsel zijn. Het bewijs dat een vuurwerkverbod werkt, is denk ik geleverd."

Aanrijding tussen politievoertuig en fietser in Amsterdam

In Amsterdam is een aanrijding geweest tussen een politievoertuig en een fietser. De fietser is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde rond 04.00 uur op de Rozengracht. Agenten zijn ter plaatse om onderzoek te doen.

Meerdere aanhoudingen verricht in Leeuwarden

De politie in Leeuwarden heeft meerdere aanhoudingen verricht bij ongeregeldheden in het centrum, meldt Omrop Fryslân. Een groep jongeren stak daar vuurwerk af en bekogelde de politie ermee. Ook de marechaussee en de ME kwamen volgens de regionale omroep in actie.

Burgemeester Buma kwam ter plaatse om poolshoogte te nemen.

Politie met vuurwerk belaagd in Leeuwarden

Drones vormen figuren boven Rotterdam

Drones vormen figuren boven Rotterdam

Agent lost waarschuwingsschot in Wapenveld

In het Gelderse dorp Wapenveld heeft een politieambtenaar een waarschuwingsschot gelost toen hij werd belaagd door jongeren. De ambtenaar kwam ter plaatse bij een groep jongeren die een vuur had gestookt en sprak de groep daarop aan. Daarna werd hij belaagd.

De groep vertrok, maar de politie doet nog onderzoek, ook naar het gebruik van het vuurwapen.

Jaarwisseling in Arnhemse wijk Geitenkamp rustig verlopen

In de Arnhemse wijk Geitenkamp is Oud en Nieuw rustig verlopen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Burgemeester Marcouch had in de aanloop naar de jaarwisseling gebiedsverboden uitgedeeld voor de wijk. Eind november was het dagen achtereen onrustig. Er werden toen meer dan twintig relschoppers opgepakt.

"De overgrote meerderheid van de Arnhemmers heeft zich solidair verklaard met de zorg", zei Marcouch tegen De Gelderlander. "Hen wil ik complimenteren, zij zijn ook thuisgebleven." De burgemeester had ook veertien onruststokers in de wijk een officiële waarschuwing gegeven en met ouders van relschoppers gesproken.

"Helaas zijn er ook egoïstische Arnhemmers die wel veel illegaal vuurwerk hebben afgestoken", aldus Marcouch. "Ondanks het vuurwerkverbod en de oproep niets af te steken. In vergelijking met voorgaande jaren viel het wel weer mee."

Vuurwerkdoden in België en Frankrijk

In het Belgische Zandhoven is een 28-jarige man om het leven gekomen, meldt de VRT. Het slachtoffer kreeg een vuurpijl in zijn gezicht. De man was met zijn gezin Oud en Nieuw aan het vieren en wilde, ondanks het vuurwerkverbod, toch enkele vuurpijlen afschieten. Toen een pijl niet afging en hij deze wilde nakijken, ontplofte de pijl in zijn gezicht.

In de Franse Elzas gebeurde een soortgelijk incident. Een 25-jarige man kwam daar om het leven nadat hij op straat vuurwerk had afgestoken. Een andere man van 24 liep ernstige verwondingen op aan zijn gezicht.

Hulpdiensten op Oudejaarsavond minder vaak in actie dan jaar ervoor

Hulpdiensten hoefden afgelopen Oudejaarsavond minder vaak in actie te komen dan het jaar ervoor. Via het P2000-netwerk zijn 30 procent minder meldingen binnengekomen dan een jaar eerder, blijkt volgens ANP uit data van alarmeringen.nl

Tussen 18.00 uur en middernacht hebben de meldkamers de hulpdiensten 1503 keer gealarmeerd via P2000. In hetzelfde tijdsbestek vorig jaar gebeurde dat 2139 keer.

Op heel Oudjaarsdag werden er 4143 meldingen verzonden, een jaar eerder waren dat er 5191. Dat komt neer op een daling van 20 procent.

Volgens Wilbert de Vries van alarmeringen.nl zullen de daadwerkelijke aantallen waarschijnlijk hoger liggen dan de genoemde aantallen, omdat niet alle incidenten waar hulpdiensten op af gaan via P2000 binnenkomen.

Oudejaarsavond was anders dan anders

'Volgend jaar doen we het wel weer beter, gezelliger'

KNMI waarschuwt voor dichte mist, ongevallen op A4

Het KNMI waarschuwt voor dichte mist op steeds meer plaatsen in het land. In Zuid-Holland en Utrecht is het zicht op sommige plaatsen minder dan 10 meter. Daar geldt code oranje. Vermoedelijk lost de mist pas in de loop van de ochtend op. Verder kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten, vooral op lokale wegen.

Op de A4 tussen Den Haag en Amsterdam hebben meerdere aanrijdingen plaatsgevonden, twittert de politie. Het zicht is zeer slecht door dichte mist. De politie roept automobilisten op de snelweg te mijden.

Koning bezoekt HMC Westeinde ziekenhuis

Koning Willem-Alexander heeft samen met burgemeester Van Zanen van Den Haag een werkbezoek gebracht aan het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Hij zag daar dat het een stuk rustiger was dan tijdens andere jaarwisselingen.

Eerder op de avond ging de koning ook langs bij het regionaal crisiscentrum en politiebureau Hoefkade.

Koning Willem-Alexander bezoekt op oudjaarsavond een ziekenhuis in Den Haag

Hulpverleners op meerdere plaatsen belaagd

Op meerdere plekken in het land krijgen hulpverleners te maken met agressie. In Amsterdam Nieuw-West zijn vijf mensen aangehouden die met vuurwerk naar de politie hadden gegooid. Er zijn geen agenten gewond geraakt. Ook in Amsterdam-Oost waren er ongeregeldheden.

In Rotterdam heeft de ME ingegrepen nadat jongeren de brandweer met stenen en vuurwerk hadden bekogeld. De brandweer was bezig met het blussen van een brand bij een school aan de Asserweg. Alle jongeren zouden zijn aangehouden. Ook in Katwijk en Den Haag werden hulpverleners belaagd.

In Renkum, Gelderland, werd een politieagent in het gezicht geslagen nadat hij was afgekomen op een conflict met tientallen mensen. Er is een man aangehouden.

In Waardenburg, ook in Gelderland, moest de ME een groep van honderd mensen tegenhouden die de brandweer belemmerden een autobrand te blussen.

Ook in Zeeland is het her en der onrustig. In Zierikzee en Westkapelle werd met vuurwerk naar politieagenten gegooid.

ME in Den Haag

Grimmige sfeer in Den Haag

Mensen gewond door brand na explosie in Rijswijk

Bij een brand aan de Steenlaan in Rijswijk zijn op Oudjaarsavond meerdere mensen gewond geraakt, meldt Omroep West. Er zouden gasflessen zijn ontploft nadat een aantal mensen een caravan in brand had gestoken. Bij de verschillende mensen vloog de kleding in brand.

Het is niet bekend hoe ernstig de verwondingen zijn en of mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Op beelden is te zien dat omstanders proberen de vlammen te doven.

De ME moest er daarna aan te pas komen om de jongeren op afstand te houden en de brandweer de caravan te laten blussen.

Ruim 130 kilo vuurwerk in beslag genomen in Oss

De politie heeft op Oudjaarsavond 131 kilo vuurwerk in beslag genomen in Oss. Er is nog niemand aangehouden. De eigenaar van het vuurwerk wordt later verhoord. Het vuurwerk werd gevonden in een auto en in een woning.

Veel vuurwerk ondanks verbod

Volop vuurwerk in sommige plaatsen

Hoofdprijs Staatsloterij van 30 miljoen valt in Tiel en Zwolle

Bij de Staatsloterij Oudejaarstrekking is de hoofdprijs van 30 miljoen euro gevallen op twee halve Oudejaarsloten. De winnaars uit Tiel en Zwolle kochten hun lot online en ontvangen ieder 15 miljoen euro.

"Twee spelers van de Oudejaarstrekking kunnen 2020 met een feestje afsluiten", schrijft de Staatsloterij. "De inwoners uit Tiel en Zwolle kunnen zich vanaf nu multimiljonair noemen. Wij willen de winnaars van harte feliciteren met het winnen van de hoofdprijs."

Vorig jaar viel de hoofdprijs van 30 miljoen ook op twee halve Oudejaarsloten. De loten werden toen verkocht in Krommenie en Enschede.

Gelukkig nieuwjaar!

Namens de hele redactie wensen wij u een gezond en voorspoedig 2021!

Autobranden op meerdere plaatsen

Op meerdere plaatsen door het hele land zijn auto's in brand gestoken. Eerder waren er al beelden uit Den Bosch en Veen, maar ook in onder meer Den Haag, Rijswijk en Katwijk wordt brand gesticht. Volgens de politie zijn er in die regio echter nog geen grote incidenten. Ook wordt er op veel plaatsen vuurwerk afgestoken.

Politie grijpt in in Rijswijk

Politie grijpt in in Rijswijk

Twee arrestaties in Almelo na vechtpartij met politie

De politie heeft twee mensen aangehouden in Almelo. De politie en de brandweer wilden daar aan het eind van de middag een einde maken aan een vreugdevuur met meerdere bezoekers. Daarbij ontstond een vechtpartij, waarbij een agent gewond raakte aan zijn hand.

Vanmiddag werd de eerste verdachte aangehouden, enkele uren later de tweede. Beiden worden verdacht van mishandeling.

Gewonde bij steekpartij in IJmuiden 'na conflict over vuurwerk'

Bij een ruzie in IJmuiden is iemand neergestoken. Het slachtoffer is met verwondingen in de onderbuik naar het ziekenhuis gebracht, meldt NH Nieuws op basis van de politie. Het is niet bekend hoe het slachtoffer eraan toe is.

Het incident gebeurde even na 21.00 uur. Er zou een conflict zijn ontstaan over vuurwerk. Er is nog niemand aangehouden.

Deel van Den Bosch bestempeld als veiligheidsrisicogebied

De gemeente Den Bosch heeft op last de burgemeester delen van de stad bestempeld als veiligheidsrisicogebied. Sinds 22.00 uur tot 2 januari om 17.00 uur mag de politie in Oost-Den Bosch preventief fouilleren en voertuigen controleren. Ook worden de toegangswegen naar dit gebied gecontroleerd.

Jongeren hebben een auto omvergegooid en in brand gestoken. Ook is met vuurwerk naar de politie gegooid. "Onacceptabel hoe deze mensen zich misdragen, en zorgen voor onrust, overlast en vernielingen", zegt burgemeester Mikkers. "Agressie en geweld tegen hulpdiensten tolereren we niet, en zullen we aanpakken. Beste mensen, besef je nou eens dat dit gedrag echt niet past in onze samenleving. Nooit, maar zeker niet in deze coronacrisis!"

Agenten doen aangifte na bekogeling met vuurwerk

Twee agenten doen aangifte nadat ze vandaag waren bekogeld met vuurwerk in het Gelderse Stroe. Dat gebeurde toen ze in gesprek waren met een groep van zo'n tachtig jongeren.

Iemand uit de groep gooide plots knalvuurwerk naar de agenten. De twee agenten hebben volgens de politie last van oorsuizen gekregen. De recherche gaat het incident onderzoeken.

In Harderwijk is een agent volgens de politie mishandeld. Agenten waren afgekomen op een melding van overlast en zagen ter plaatse aan de Anna Blamanlaan een grote groep jongeren. Die stookte een vuurtje in een vuurton en gooide daar ook vuurwerk in.

Volgens de politie werden de aanwezigen opstandig toen het vuur werd gedoofd. In het tumult dat volgde, gebruikte de politie geweld. Daarbij werd pepperspray gebruikt richting enkele jongeren om hen onder controle te krijgen, schrijft de politie. Tijdens de schermutseling kreeg een agent een tik.

ME ingezet in Den Bosch om autobrand te blussen

Het is nog altijd onrustig in de Graafsewijk in Den Bosch, waar eerder op de avond de politie is bekogeld met vuurwerk door een groep van tientallen jongeren. De ME is ingezet om de brandweer te beschermen tijdens het blussen.

"Het is er iets rustiger, maar de orde is nog zeker niet hersteld", zegt een woordvoerder van de politie. Onduidelijk is nog of er relschoppers zijn opgepakt.

Hier zie je beelden van de in brand gestoken auto in Den Bosch, en van een autobrand in Veen:

Autobrand in Den Bosch, en Veen

Mensen vieren gezellig Oudejaarsavond

Op een aantal plekken is het onrustig, maar het overgrote deel van de mensen maakt er een gezellige Oudejaarsavond van. Dat is duidelijk te zien op Twitter. Bij sommige mensen staan de champagne en oliebollen al op tafel. Anderen vieren het buiten met brandend vuurkorfje:

Gezelligheid in het Laakkwartier in Den Haag

Hier zie je straks de eindejaarslichtshow

Geen vuurwerk dit jaar, maar een lichtshow met honderden ledlampen en lasers. De countdownshow met licht, muziek en het aftelmoment begint om 22.30 uur vanuit de Johan Cruijff Arena. Vanaf 23.50 uur wordt met presentator Herman van der Zandt afgeteld tot 2021.

De show is live te volgen op NPO Nieuws en via deze livestream.

Feest voorbij in Duindorp, jongeren steken vuurwerk af

Eind van de middag doken er videobeelden op van een feest op het Tesselplein in de Haagse wijk Duindorp. Op sociale media klonk er kritiek, omdat tientallen mensen dansten, zongen en geen afstand hielden. Rond 19.00 uur was het feest op het Tesselseplein afgelopen.

Op videobeelden is te zien dat er in de omgeving van het plein volop vuurwerk wordt afgestoken:

Onrust in Duindorp: brandjes en vuurwerk op straat

Wat is er voor jongeren tijdens de jaarwisseling?

Geen vuurwerk, geen feestjes en niet meer dan twee gasten per huishouden. Althans, dat is de bedoeling. Voor veel mensen wordt het een jaarwisseling die anders is dan normaal. En dat geldt vooral voor jongeren.

Om ze tegemoet te komen organiseren gemeenten en andere organisaties evenementen, meestal online. Zo zijn er online concerten en festivals, organiseert de politie een online FIFA-voetbaltoernooi en zijn er in meerdere gemeenten digitale eindejaarsfeestjes. In dit artikel lees je er meer over zulke initiatieven.

Jongerenwerkers Roberto en Donsjoe waren vandaag in Rotterdam op straat om te luisteren naar jongeren en te controleren of het vuurwerkverbod werd nageleefd:

'Ik had eigenlijk verwacht dat mensen wel wat tegendraadser zouden zijn'

'Arnhems gezin sliep letterlijk op een bom'

In Arnhem heeft de politie vanmiddag 40 kilo zwaar vuurwerk gevonden in de woning van een gezin. Vader en zoon zijn aangehouden en moeten 5000 euro betalen, omdat het de tweede keer is dat er vuurwerk is aangetroffen.

Vorig jaar was er in het huis 800 kilo zwaar vuurwerk gevonden. De vader en zoon hangt een mogelijke sluiting van de woning boven het hoofd.

"Dit Arnhemse gezin sliep letterlijk op een bom", schrijft burgemeester Marcouch in een reactie. "Met dit zware explosieve vuurwerk dat onder de bedden lag, brengen ze niet alleen hun eigen kinderen in gevaar maar was er ook een levensgevaarlijke situatie voor de omgeving."

Brandstichting en onrust in Den Bosch, ook autobrand in Veen

In de Graafsewijk in Den Bosch zorgt een groep van tientallen jongeren voor overlast. Er is een auto in brand gestoken en de ME staat volgens de politie "paraat om de onrust te beteugelen". De woordvoerder kan niet zeggen of er geweld is gebruikt tegen de politie.

Omroep Brabant schrijft dat er sprake is van schermutselingen en dat er zeker vijftig jongeren rondlopen en vuurwerk afsteken. De onrust begon volgens de politiewoordvoerder ongeveer een uur geleden.

In Veen, zo'n 15 kilometer ten noordwesten van Den Bosch, is begin van de avond weer een auto in brand gestoken. In Veen geldt een noodverordening omdat het er de afgelopen week onrustig was. Zo werden meerdere auto's in brand gestoken en werden brandweerlieden bekogeld met vuurwerk.

Jongeren steken daar de laatste week van het jaar sloopauto's in brand op een kruispunt. Dat doen ze elk jaar.

De autobrand in Veen

Paus mist diensten vanwege gezondheid

Paus Franciscus moet dit jaar rond de jaarwisseling verstek laten gaan. Door pijn in zijn been moet hij morgen de mis aan kardinalen overlaten, zeg het Vaticaan. Het middaggebed zal hij dan wel kunnen uitspreken.

Eerder vandaag kon de paus al niet bij de vesperdienst aanwezig zijn. Het was de eerste keer dat Franciscus een pauselijk evenement af moest zeggen om gezondheidsredenen. De 84-jarige is sinds 2013 paus.

Franciscus heeft al langere tijd last van ischias, een aandoening die zenuwpijn vanuit de rug naar zijn rechterbeen veroorzaakt.

Gemeente: jongeren in Volendam keren zich tegen politie

Er is veel onrust in de wijk Middengebied in Volendam, schrijft de gemeente Edam-Volendam op Twitter. "Er is veel overlast van jongeren met vuurwerk die zich met elkaar keren tegen de politie. Blijf rustig en doe normaal. Gedraag je! Gebruik je gezond verstand. En ouders, houd uw kinderen binnen."

Op sociale media is te zien dat groepen jongeren vuurwerk afsteken in het dorp. Op de onderstaande Twittervideo is ook te zien dat de achterruit van een politieauto is vernield, maar het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. De afgelopen tijd is het vaker onrustig geweest in Volendam.

Feest en dansende menigte in Duindorp

Op het Tesselseplein in de Haagse wijk Duindorp was aan het eind van de middag een groot feest gaande. Op video's op sociale media is te zien dat groepen mensen samen dansen en zingen, meldt Omroep West.

Dat er mensen zouden samenkomen was bij gemeente en politie bekend. Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag was het bedoeld als demonstratie voor het behoud van de vreugdevuren, die normaal op het strand worden aangestoken. Volgens de gemeente heeft de politie de organisatie erop aangesproken dat de anderhalvemeterregel niet werd gerespecteerd. Er is niet ingegrepen.

Een woordvoerder van de politie zegt erbij dat het handhaven van coronamaatregelen "niet de grootste prioriteit heeft vandaag". Op sociale media leiden de beelden van het feest tot forse kritiek. Volgens de gemeente kan een demonstratie niet zomaar verboden worden.

Groot contrast tussen Japanse en Noord-Koreaanse jaarwisseling

Japan in stilte en Noord-Korea met spektakel 2021 in

Storing Staatsloterij voorbij, uitslag Postcodekanjer pas later

De jaarwisseling draait voor sommige mensen ook om de vraag: word ik eindelijk miljonair? Het is namelijk de tijd van de grote loterijprijzen. En bij de Staatsloterij was er vandaag een technische storing.

De oorzaak van het probleem is niet bekendgemaakt, maar als gevolg konden mensen moeilijk een lot kopen. De storing is in de loop van de middag verholpen. Vanavond is de oudejaarstrekking en de hoofdprijs is 30 miljoen euro.

Mensen die een lot hebben voor de Postcodekanjer moeten nog even geduld hebben. Vanwege het coronavirus hoeven de winnaars voorlopig geen rinkelende deurbel te verwachten. De organisatie vreest dat het anders te druk wordt als de kanjertruck naar de winnende postcode rijdt om vervolgens langs de deuren te gaan met het goede nieuws.

Op 1 januari 2021 vindt onder toezicht van de notaris wel de trekking plaats van de prijzen op alle loten die in december meespelen. Zoals gebruikelijk maakt de loterij kort na de trekking bekend waar alle prijzen gevallen zijn, alleen de bekendmaking van de winnende postcode van de Postcodekanjer schuift op. Afhankelijk van de coronaregels verwacht de organisatie later in januari te kunnen laten weten in welke buurt de prijs is gevallen.

15-jarige opgepakt met zelfgemaakte bom

In Poortugaal, onder Rotterdam, is een 15-jarige jongen opgepakt met een zelfgemaakt explosief in zijn bezit. Volgens de politie had hij "enorme schade aan mensen en goederen kunnen veroorzaken".

Het explosief bestond uit twee flessen wasbenzine, een fles aansteekmiddel en een "stuk zeer zwaar vuurwerk", allemaal bij elkaar gebonden met tape. De jongen is op grond van de Wet wapens en munitie aangehouden en zit voorlopig nog vast.

Zo gaat het carbidschieten in Overijssel

 • ANP
  In Genemuiden worden de melkbussen soms vastgehouden tijdens het schieten
 • ANP
  Ook zittend carbidschieten is een optie in Genemuiden
 • ANP
  Evenals in Kampen

Vuurwerkspektakel zonder publiek in Sydney

Vuurwerkspektakel zonder publiek in Sydney

Grapperhaus: minder raddraaiers dan voorgaande jaren

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus onderschrijft het beeld van de landelijke politie dat de jaarwisseling vooralsnog beheersbaar verloopt. "Ik heb er echt vertrouwen in dat het overgrote deel van de Nederlanders zo veel mogelijk thuisblijft, niet of nauwelijks mensen op bezoek heeft en zeker geen vuurwerk afsteekt."

"De enkeling die vindt dat hij hier tegenin moet gaan en een auto in brand moet steken of andere dingen, dat zijn er tot nu toe heel weinig. Minder dan afgelopen jaren en dat lijkt me een goed teken. En de enkeling die dat toch wil doen weet dat er extra veel politie op de been is."

De politie heeft volgens de minister goed in beeld waar de situatie de komende nacht uit de hand kan lopen. Ook is afgelopen nacht volgens Grapperhaus "kordaat opgetreden" bij een aantal opstootjes tegen de politie. Zo is bijvoorbeeld in Hoogersmilde de ME ingezet toen de politie werd bekogeld met vuurwerk en bierflesjes.

De politie heeft het afgelopen jaar 116.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. "Dat is vier keer zo veel als een paar jaar geleden", zegt Grapperhaus.

Carbidschieten gebeurt ook via livestream

'Door deze carbiddreunen wil de microfoon nog wel eens dichtklappen'

Politie: dag verloopt rustig en beheersbaar

Oudjaarsdag verloopt volgens de politie tot nu toe rustig en beheersbaar. Er is wel een aantal mensen aangehouden vanwege het bezit van vuurwerk en het afsteken ervan. En in Alphen aan den Rijn raakte een persoon gewond door een vuurwerkbom in een flat, maar verder zijn er geen grote incidenten.

In de Friese plaats Marsum is bijvoorbeeld een 24-jarige man opgepakt. In zijn auto werden 101 nitraten, illegaal knalvuurwerk, gevonden. Agenten waren afgekomen op meldingen van vuurwerkoverlast in de buurt.

Ook heeft de politie bekendgemaakt dat gisteren een 42-jarige vader en een 15-jarige zoon zijn aangehouden in Rotterdam. Ze hadden ruim 900 stuks illegaal, zwaar vuurwerk in hun bezit. Het ging om 120 cobra's en 800 nitraten. Het vuurwerk is in beslag genomen en het duo zit vast.

Gewonde door vuurwerkbom in flat, twee verdiepingen ontruimd

Bij een ontploffing van een zware vuurwerkbom in een flat in Alphen aan den Rijn is een persoon gewond geraakt. Dat meldt de brandweer.

Volgens de brandweer is er veel schade op de eerste verdieping van het pand, schrijft Omroep West. De eerste twee verdiepingen van de flat zijn ontruimd.

De politie onderzoekt of er nog meer vuurwerk ligt en er dus nog sprake is van ontploffingsgevaar. Voor de bewoners wordt opvang geregeld.

Gemeente Zevenhuizen maakt uitzondering voor Carbidboys

Ondanks dat carbidschieten dit jaar eigenlijk verboden is, maakte de gemeente Westerkwartier een uitzondering voor de Carbidboys. En dus werd het Groningse Zevenhuizen vandaag -zoals altijd op Oudejaarsdag- toch wakker gemaakt met knallen van carbidschieten.

Zo ging dat er vanochtend aan toe:

Beperkingen of niet: Zevenhuizen tóch knallend wakker gemaakt

Drukte bij oliebollen drive-through in Den Hoorn

In Den Hoorn staan mensen in de file. De bakker daar maakte een oliebollen-drive-through.

In verband met het coronavirus is het eenvoudiger om afstand te van elkaar te houden wanneer mensen in de auto kunnen blijven zitten, dan wanneer mensen zich voor de kraam zouden verzamelen.

Bekijk hier de video:

Met de auto door de oliebollen-drive-through: lange rij in Den Hoorn

Geen nieuwjaarsdiner voor daklozen in Amsterdam, wel oliebollen

Normaal gesproken is het een lichtpuntje voor daklozen in Amsterdam: ieder jaar krijgen ze met Oud en Nieuw een klein diner, verzorgd door Paul Willemse (71) van het Daklozen Actie Kollectief. Door de coronamaatregelen kan dat dit jaar niet doorgaan. Nu het centrum van de stad leeg is door de lockdown, valt het de organisatie op hoeveel mensen er op straat leven. Om hen op te vrolijken delen ze vandaag oliebollen uit. "Iedereen kan dakloos worden. Wij hebben het goed en ik vind dat de andere mensen op straat het ook goed moeten hebben. Dus laten we merken dat we ze niet vergeten zijn", vertelt Willemse aan NH Nieuws.

Nieuw-Zeeland viert de jaarwisseling met vuurwerkshow

Waar de rest van de wereld reikhalzend naar uitkijkt in 2021, is voor Nieuw-Zeeland nu al realiteit: een onbekommerde jaarwisseling met feest, festivals en vuurwerkshows. Ondertussen hebben bijna alle andere landen te maken met beperkingen die voor een belangrijk deel afdoen aan het feestelijk karakter van de oudejaarsavond.

Nu er geen gevallen zijn van besmettingen met het coronavirus binnen de landsgrenzen, kunnen de meeste evenementen in Nieuw-Zeeland doorgaan. Dat betekent ook: zonder maximumaantallen bezoekers en zonder beperkingen vanwege de volksgezondheid.

In Auckland wordt een lichtshow geprojecteerd op de voornaamste gebouwen van de stad, en het nieuwe jaar werd ingeluid met een minutenlange vuurwerkshow.

In Gisborne, ook op het Noordereiland, is het driedaagse muziekfestival Rhythm and Vines al bezig. Zo'n 20.000 festivalgangers werden verrast toen volksgezondheidsfunctionaris Ashley Bloomfield op een groot scherm verscheen. De topambtenaar was te zien en te horen met een remix van veiligheidswaarschuwingen die hij samen met een dj had gemaakt.

Zo zag de vuurwerkshow eruit:

In Nieuw-Zeeland begint het nieuwe jaar 'gewoon' met een vuurwerkshow

Lasershow in plaats van vuurwerk vanaf woontoren in Enschede

Ondanks het vuurwerkverbod proberen veel gemeenten iets te organiseren om het jaar feestelijk af te sluiten. In Enschede wordt de jaarwisseling gevierd met een lichtshow vanaf een 95 meter hoge woontoren in het centrum. De lichtstralen zullen tot 30 kilometer in de omtrek te zien zijn. De organisator roept mensen daarom ook op om niet naar de toren te komen.

Groep jongeren in Valkenswaard krijgt preventief gebiedsverbod

Een groep jongeren in Valkenswaard heeft een gebiedsverbod voor het centrum gekregen. Zij zouden van plan zijn om "met zwaar vuurwerk onrust en vernielingen te plegen", zo staat in een brief die in handen is van Omroep Brabant. Ook komt er extra cameratoezicht bij het gemeentehuis. De gemeente spreekt van "een ernstige dreiging van verstoring van de openbare orde". De dreiging zou zijn gebleken uit onderzoek door de politie.

De ouders van deze jongeren hebben de brief persoonlijk overhandigd gekregen. Wanneer de jongeren zich niet aan het gebiedsverbod houden, hangt hen een boete van vierduizend euro boven het hoofd. De gebiedsverboden gelden vanaf vanavond 18.00 uur tot vrijdagochtend 06.00 uur. Hoeveel gebiedsverboden zijn uitgedeeld, is onduidelijk.

Samoa en Kiribati vieren als eerste het begin van 2021

In Nederland duurt het nog even voor het middernacht is, maar in Samoa en Kiribati ten zuiden van Hawaii was het om 11.00 uur al zover.

In beide landen is de nieuwjaarsstemming ingetogen als gevolg van de coronapandemie. Hoewel er naar verluidt nog geen coronabesmettingen op Kiribati zijn geweest en in Samoa het eerste geval pas medio november werd gemeld, werd het openbare vuurwerk afgelast. Buitenlandse toeristen mogen op dit moment de eilanden niet bezoeken.

Geen treinen na 20.00 uur

De NS waarschuwt reizigers via Twitter dat er vanavond na 20.00 uur geen treinen meer rijden. Vanaf 01.00 uur rijden er wel treinen volgens de nachtdienstregeling.

Rotterdam voor het eerst in 70 jaar zonder oliebollen van familie Visser

Voor het eerst in bijna 70 jaar moeten Rotterdammers het zonder de oliebollenkraam van Richard Visser stellen, schrijft TV Rijnmond. De kraam is sinds hij in de jaren 50 door opa Visser werd geopend een begrip in de regio. Inmiddels is Visser de derde generatie die traditiegetrouw oliebollen bakt.

Maar dit jaar sluit hij de kraam op de drukste dag van het jaar, omdat hij de veiligheid van zijn medewerkers en klanten niet kan garanderen. De afgelopen dagen was het al te druk en Visser denkt dat het echt uit de hand zou lopen als hij vandaag open zou zijn.

'Verdubbeling inzet politie begrijpelijk maar dit had slimmer gekund'

De jaarwisseling leidt dit jaar tot meer zorgen bij politie en kabinet dan normaal al het geval is. Op veel plekken in Nederland bereidt de politie zich voor op een onrustige nacht en premier Rutte riep gisteravond op om vooral thuis te blijven.

Volgens Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid, is het begrijpelijk dat de premier deze oproep nogmaals doet. "Gelet op het aantal besmettingen en het vuurwerkverbod. Maar ik verwacht dat zeker 95 procent van de Nederlanders zich wel aan de regels zal houden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Wel is hij kritisch op het vuurwerkverbod en de voorbereiding op de jaarwisseling. "Nu kwam eerst een vuurwerkverbod voordat er werd nagedacht over preventie, terwijl er meer dan 35 jaar ervaring is opgebouwd om gedoe tijdens de jaarwisseling te voorkomen." Dat er vannacht in veel steden bijna het dubbele aantal agenten aan het werk is, vindt hij zonde. "Het is begrijpelijk, we worden gedwongen nu in te zetten op repressief handelen, en dat hadden we slimmer kunnen doen."

Vroeg aansluiten bij de oliebollenkraam

Terwijl het buiten nog donker was, stonden deze mensen vanochtend al in de rij voor de oliebollenkraam. Dit jaar vieren ze de jaarwisseling zonder vuurwerk en in kleine kring, maar wel met "veel drank en oliebollen".

Jaarwisseling in kleine kring, 'maar wel met veel drank'

Online programma moet jongeren binnenhouden

Om te voorkomen dat jongeren tijdens de jaarwisseling de straat op gaan worden er online alternatieven aangeboden. De politie organiseert een FIFA-toernooi en 250 Nederlandse artiesten bundelden hun krachten om vannacht met het gratis online festival Goodbye 2020 het nieuwe jaar in te luiden.

Volgens initiatiefnemer Maarten Schultz, van Follow the Beat is dit de manier om veilig en verantwoord het nieuwe jaar in te gaan, zegt hij tegen Hart van Nederland. Van 17.00 uur tot 05.00 uur kan de stream gevolgd worden en de organisatie rekent op zeker 500.000 kijkers.

De politie verwacht dat er ongeveer duizend jongeren mee zullen doen in de finale van het online FIFA-toernooi dat door de politie wordt georganiseerd. Met het toernooi wil de politie laten zien dat ze er niet alleen zijn om boetes uit te delen. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde organisator Roel van de Groes: "Op het moment dat we kunnen voorkomen dat er hier en daar wat ongeregeldheden ontstaan, dan is het in principe al geslaagd."

Politie houdt plannen illegaal feest in Amsterdam scherp in de gaten

In de buurt van Amsterdam wordt vanavond een illegaal feest gehouden waar honderden bezoekers naartoe willen gaan, schrijft Het Parool. De organisator zegt via een anoniem Instagram-account tegen de krant dat de honderden kaartjes in een paar minuten uitverkocht waren. De organisatoren gaan voorzichtig te werk, ze screenen de kaartkopers en als ze het niet vertrouwen, krijg je niet te horen waar het feest is. De mensen die wel mogen komen wordt op het hart gedrukt geen taxi te nemen om de kans te verkleinen dat ze gevolgd worden door de politie. Die is op de hoogte van het feest en staat op scherp om in te grijpen.