liveblog
NOS NieuwsAangepast

Koolmonoxide in feestbunker Arnhem • 116.000 kilo vuurwerk in beslag genomen

  • Welkom bij het liveblog, je vindt hier het laatste nieuws rondom de nieuwjaarsdag
  • Grapperhaus tevreden over verloop jaarwisseling
  • Twaalf aanhoudingen na carbidexplosie Joure
  • Voorzitter van de Veiligheidsregio roept op tot een definitief vuurwerkverbod
  • Meer kijkers voor oudejaarsconference Youp Van 't Hek
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu dit liveblog over de jaarwisseling.

116.000 kilo vuurwerk ingenomen door politie

In 2020 heeft de politie in totaal ruim 116.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat is een record en bijna twee keer zoveel als in 2019, zegt het Openbaar Ministerie.

De overtreders van het vuurwerkverbod riskeren geldboetes en celstraffen. Ze krijgen ook een strafblad. Verdachten kunnen worden berecht via (super)snelrechtzittingen.

Dode spreeuwen door vuurwerk Rome

Grote groepen spreeuwen raakten vannacht gedesoriënteerd door het vuurwerk boven Rome. Ze vlogen massaal tegen gebouwen in het centrum van de Italiaanse hoofdstad. Inwoners van Rome vonden vanochtend duizenden dode spreeuwen op straat, meldt correspondent Mustafa Marghadi.

Koolmonoxide in bunker met feestvierders Arnhem

Bij een illegaal feest in een bunker aan de rand van Arnhem zijn bezoekers ernstig in gevaar geweest, zegt burgemeester Ahmed Marcouch. De burgemeester hoorde van de brandweer dat er koolmonoxide in de bunker aanwezig was. "De politie heeft op tijd ingegrepen, anders waren er doden gevallen", aldus Marcouch tegen Omroep Gelderland.

Er waren ongeveer 70 feestgangers aanwezig, ook uit België en Frankrijk. In het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co noemt Marcouch ze 'anarchistisch tuig'. Toen de politie het feest beëindigde, werden agenten bekogeld met stenen. Vier politiemensen raakten gewond, twee van hen moesten naar het ziekenhuis.

Verder bleef het relatief rustig in Arnhem. Marcouch zegt in het radioprogramma een landelijk vuurwerkverbod voor toekomstige jaarwisselingen wel te zien zitten.

De bunker in Arnhem waar het illegale feest plaatsvond

Verzekeraars: aantal branden door vuurwerk fors lager

De jaarwisseling lijkt volgens de verzekeraars beheerster te zijn verlopen dan voorgaande jaren. Het aantal branden door vuurwerk lag beduidend lager, meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de eerste meldingen. Het aantal oproepen voor hulp na brand lag op 30 tot 35 procent van het aantal tijdens afgelopen jaarwisselingen.

Volgens de verzekeraars waren er nog wel talrijke incidenten, zoals opvallend veel autobranden in Midden- en West-Brabant. Ook wijzen ze op schade door vuurwerk en carbid. Zo sprongen in Deventer de ramen van twintig huizen uit de sponningen door een vuurwerkbom.

De brancheorganisatie kan nog geen schatting geven van het totale schadebedrag.

Twaalf aanhoudingen na carbidexplosie Joure

De politie heeft twaalf mensen aangehouden in verband met de carbidexplosie gisteravond in het centrum van Joure. De explosie veroorzaakte veel schade aan een hotel, een woonhuis en een winkel.

Volgens de politie meldden de verdachten zich in de loop van de dag bij "een politiebureau in Friesland".

Grapperhaus: bijna heel Nederland heeft zich aan regels gehouden

Bijna heel Nederland heeft zich tijdens de nieuwjaarsnacht aan de dringende adviezen en maatregelen gehouden, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Veel mensen zijn thuisgebleven en hebben het sober gevierd." Toch waren er op diverse plaatsen in het land "raddraaiers die willen vernielen, brand willen stichten en illegaal vuurwerk willen afsteken".

"De politie zegt dat excessen zijn uitgebleven", aldus Grapperhaus, "en de zorg heeft aangegeven dat er veel minder gewonden zijn door vuurwerk". Illegaal vuurwerk werd wel degelijk afgestoken, beaamt de minister. "Maar er is een heel groot aantal Nederlanders dat normaal gesproken vuurwerk zou afsteken en nu niet. Zo kon de politie zich concentreren op raddraaiers."

Grapperhaus vindt het te vroeg om uitspraken te doen over het wel of niet toestaan van vuurwerk bij volgende jaarwisselingen. "We doen dit nu om de zorg te ontlasten en dat is gelukt. We moeten niet op 1 januari definitieve conclusies trekken."

Minder rotzooi op straat in Amsterdam na Nieuwjaarsviering

Net als andere jaren maakten ongeveer vijftig werknemers van de gemeentereiniging de Amsterdamse binnenstad schoon. Ze waren dit jaar snel klaar, want er lag nauwelijks rommel.

Veel minder rotzooi op straat in Amsterdam dan andere jaren

Vuurwerkondernemers tevreden, willen voortaan alleen siervuurwerk

Vuurwerkondernemers zijn blij dat de jaarwisseling met relatief weinig letsel is verlopen. Dat zegt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) tegen persbureau ANP. "Laten we voorkomen dat we op basis van de afgelopen uitzonderlijke jaarwisseling ongenuanceerde conclusies trekken over de manier waarop we in toekomst onze jaarwisselingen gaan vieren", vult de BPN nog aan.

Volgens de belangenbehartiger is de behoefte aan siervuurwerk als feestelijke afsluiting van het jaar diepgeworteld. "En dat men dit moment gebruikt om de straat op te gaan om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen." Dit is ook de manier waarop de BPN volgende jaarwisselingen voor zich ziet: met het afsteken van alleen nog siervuurwerk. "Zo zullen schade, letsel en overlast minimaal zijn."

Bart (70) weer het dak op om jaartal te veranderen

Sinds 2000 verandert Bart Matser uit Rheden jaarlijks op 1 januari het jaartal dat hij met dakpannen op zijn dak heeft gelegd. Ook vandaag was het weer zover.

Bart (70) weer het dak op om jaartal aan te passen

Toch nog mensen die een duik namen in zee bij Scheveningen

Tientallen mensen zijn toch nog voor een nieuwjaarsduik naar Scheveningen gegaan. De traditionele duik was afgelast vanwege de coronamaatregelen, maar dat hield mensen niet tegen om op eigen houtje in de Noordzee te springen.

Niet alleen in Scheveningen renden mensen het water in, ook op andere plekken in Nederland. Op sociale media worden filmpjes en foto's gedeeld van mensen die in een Amsterdamse gracht sprongen of die een 'thuisduik' namen. De thuisduik was een initiatief van Unox. Het bedrijf schonk 25.000 blikken met Noordzeewater aan mensen die thuis toch een nieuwjaarsduik wilden doen. Dat blik moest om 12.00 uur over het hoofd worden gegoten.

Traditionele duik afgelast, wel nieuwjaarsduik op eigen houtje

Brandweer: minder incidenten in 18 veiligheidsregio's tijdens jaarwisseling

Uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland blijkt dat het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling in 18 van de 25 veiligheidsregio's lager is dan vorig jaar. In de drie noordelijke regio's in Groningen, Drenthe en Friesland werden juist meer incidenten geteld, maar ook daar ging het vooral om kleine buitenbranden.

De brandweer is in totaal bijna 4000 keer opgeroepen voor een incident. Vaak ging het daarbij om een brand (3483 keer), blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Zij houden namens de brandweer de nieuwjaarsincidenten bij. Vorig jaar ging het om 4400 incidenten. Brandweer Nederland weet niet of de afname komt door het vuurwerkverbod of dat het met corona te maken heeft.

Ook dit jaar was er weer sprake van agressie tegen brandweerlieden. Ze werden onder meer bekogeld met vuurwerk.

Carbidbom ontploft in Joure

Carbidbom ontploft in Joure: grote ravage, geen gewonden

In het Friese Joure is een carbidbom ontploft. De carbidbom werd voor de deur van een hotel afgestoken, waardoor alle ramen sneuvelden. Er zijn geen gewonden gevallen.

Franse politie krijgt illegaal feest met 2500 mensen niet stilgelegd

In het noordwesten van Frankrijk is afgelopen nacht een illegaal feest met zo'n 2500 mensen ontdekt, melden Franse media. Toen agenten ingrepen, keerden de aanwezigen zich tegen de politie en gooiden met flessen en stenen. Een politiewagen werd in brand gestoken. Drie agenten raakten lichtgewond. Het feest kon niet worden afgebroken, maar ter plaatse werden de toegangswegen afgesloten.

Het technofeest vond naar verluidt plaats in een leeg pakhuis in Lieuron, in de regio Bretagne.

In Frankrijk zijn grote bijeenkomsten momenteel verboden vanwege de coronapandemie. Ook geldt in het land een avondklok vanaf 20.00 uur. Agenten hebben een onderzoek ingesteld.

Ook in Marseille was een illegaal feest: daar waren 300 mensen aanwezig. De drie organisatoren van dat feest werden gearresteerd.

Dit zouden beelden zijn van het feest met 2500 mensen:

Politie beëindigt feest in Nijmegen om 10.30 uur

De politie heeft vanochtend rond 10.30 uur een illegaal feest beëindigd in Nijmegen. Er waren ongeveer 30 mensen aanwezig in het pand aan de Lijnbaanstraat.

Alle aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronamaatregelen. Groepsvorming is verboden en de aanwezigen hielden niet voldoende afstand. Een deel van de feestvierders probeerde te ontkomen.

Meer kijkers voor oudejaarsconference Youp Van 't Hek

De oudejaarsconference van Youp van 't Hek is gemiddeld beter bekeken dan de oudejaarsconference van Guido Weijers: 2.696.000 kijkers zapten naar NPO1 voor Van 't Hek, 1.287.000 naar RTL 4 voor Weijers. Dat blijkt uit de kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De show van Van 't Hek, genaamd Korrel Zout, was niet live. Het was een opname van een show op 12 december. Weijers trad op voor zijn eigen medewerkers.

De cabaretiers deden twee keer eerder al tegelijk een oudejaarsconference: in 2014 en 2017. Beide keren werd de conference van Van 't Hek beter bekeken.

Korrel Zout is de tiende en laatste oudejaarsconference van Van 't Hek.

Bijna 3,9 miljoen mensen zagen het Nationaal aftelmoment

Het Nationaal Aftelmoment op NPO 1 werd gisteren door 3.886.000 mensen bekeken, blijkt uit de cijfers van Stichting Kijkcijferonderzoek. Hiermee was het aftelmoment het best bekeken programma van de avond.

De oudejaarsconference van Youp van 't Hek trok daarna de meeste mensen, met gemiddeld 2.696.000 mensen.

Online thuisfestival GOODBYE 2020 bereikte zo’n 650.000 mensen

Het online alternatief voor de Oud en Nieuw-viering Goodbye 2020 heeft 650.000 mensen bereikt. Tussen 17.00 gisteravond en 05.00 uur vanochtend konden bezoekers via Zoom kiezen uit verschillende online optredens.

Het festival werd georganiseerd door Maarten Schulz van festivalplatform Follow the Beat. Schulz: : "Zoom verving een beetje het festivalterrein. Er werd gedanst, gepraat en hier en daar ook geflirt. We hebben mensen telefoonnummers zien uitwisselen via briefjes in beeld. En in de late uurtjes ontbrak ook de slapende festivalganger niet."

Hubert Bruls: 'Laten we nu definitief stoppen met vuurwerk'

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad is voorstander van een definitief vuurwerkverbod. Als burgemeester van Nijmegen pleit hij al langer voor een verbod. "Ik denk dat we hebben gezien dat we deze weg verder moeten inslaan", zegt hij tegen de NOS. "Als we afgaan op de eerste berichten van minder slachtoffers, minder heftige incidenten en dat we daarmee de doelstelling om de zorg te ontlasten hebben benaderd, dan zou ik het kabinet willen adviseren om nu te zeggen dat we helemaal stoppen met vuurwerk."

Hij noemt de nacht van Oud en Nieuw "een van de meest bizarre avonden van het jaar. Ik neem aan dat de mensen die nu nog vuurwerk hebben afgestoken dat nog hadden liggen en laten dat dan de laatste knallen geweest zijn."

Drukste Oud en Nieuw ooit op het mobiele netwerk

Het was deze jaarwisseling drukker dan ooit op het mobiele netwerk, meldt KPN op Twitter. Vorig jaar werden er nog 167 terabytes aan nieuwjaarswensen verstuurd, dit jaar waren dat ruim 248.

Na 00.00 uur signaleerde de telefoonaanbieder een verdubbeling in het vaste datagebruik, waarschijnlijk veroorzaakt doordat mensen Oud en Nieuw thuis vierden en meer belden en foto's en video's verstuurden.

Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht: 'relatief rustige jaarwisseling'

In Utrecht zijn deze jaarwisseling elf mensen aangehouden, ten opzichte van 38 aanhoudingen vorig jaar. Burgemeester Sharon Dijksma spreekt van een "relatief rustige jaarwisseling". De gemeente onderzoekt of het vuurwerkverbod en andere maatregelen zoals de inzet van ruim tweehonderd vrijwilligers hebben bijgedragen aan de relatieve rust.

Vorig jaar waren er tijdens de jaarwisseling twintig autobranden, dit jaar waren dat er zeventien. De mobiele eenheid trad dit jaar een keer op, vorig jaar werd de ME vier keer ingezet. Diverse incidenten konden in de kiem worden gesmoord. Jongeren die overlast veroorzaakten en een politievoertuig met stenen bekogelden, werden door de ME uit elkaar gedreven. De rust keerde weer snel terug. Een illegaal feest onder een viaduct van de A12 werd vroegtijdig ontdekt. Vijftien mensen kregen een bekeuring.

In Utrecht kwamen zes meldingen van geweld tegen hulpverleners binnen. "Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel en ook onbegrijpelijk", zegt Dijksma.

Voorzitter politiebond: 'Mensen zijn soms grenzeloos'

Hoewel de hulpdiensten dit jaar minder in actie hoefden te komen dan tijdens voorgaande jaarwisselingen, signaleert Jan Struijs, de voorzitter van de Politiebond toch veel geweld tegen politie en brandweerlieden.

"In combinatie met alcohol en drugs, zijn mensen soms grenzeloos", zegt Struijs in het NOS Radio 1 Journaal. De incidenten waren verspreid over het land, vertelt hij. "De politie en de ME moesten soms aan de bak, ook in steden waar ik het niet had verwacht."

Volgens de voorzitter van de Nationale Politiebond is het geen veldslag geworden. "Maar je hoort mij ook niet spreken van een rustige Oud en Nieuw. Het zit er een beetje tussenin", aldus Struijs die ook nog wacht op de getallen van de Nationale Politie die later vandaag worden bekendgemaakt.

Het nieuwe jaar werd op verschillende plekken met klokken ingeluid

Veel kerken gaven gehoor aan de oproep van het CDA, om kerkklokken te luiden voor een gevoel van saamhorigheid.

Klokgelui

Minder mensen met vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp

Op de spoedeisende hulpposten in Nederland zijn dit jaar duidelijk minder mensen binnengekomen met vuurwerkletsel. Dat zegt Annemarie van de Velden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, in het NOS Radio 1 Journaal. "We zijn daar blij mee, omdat we het er niet bij hadden kunnen hebben."

Minder vuurwerkletsel betekent volgens Van de Velden niet dat het een rustige nacht is geweest op de meeste spoedposten in Nederland. "Collega's vertellen dat het een nacht is geweest waarop patiënten die acute zorg nodig hebben gewoon zijn gekomen. Dat gaat om covid-patiënten maar ook mensen die binnenkwamen omdat ze te veel alcohol hadden gedronken."

Hulpdiensten op Oudejaarsavond minder vaak in actie dan jaar ervoor

Hulpdiensten hoefden afgelopen Oudejaarsavond minder vaak in actie te komen dan het jaar ervoor. Via het P2000-netwerk zijn 30 procent minder meldingen binnengekomen dan een jaar eerder, blijkt volgens ANP uit data van alarmeringen.nl

Tussen 18.00 uur en middernacht hebben de meldkamers de hulpdiensten 1503 keer gealarmeerd via P2000. In hetzelfde tijdsbestek vorig jaar gebeurde dat 2139 keer.

Op heel Oudjaarsdag werden er 4143 meldingen verzonden, een jaar eerder waren dat er 5191. Dat komt neer op een daling van 20 procent.

Volgens Wilbert de Vries van alarmeringen.nl zullen de daadwerkelijke aantallen waarschijnlijk hoger liggen dan de genoemde aantallen, omdat niet alle incidenten waar hulpdiensten op af gaan via P2000 binnenkomen.

"Het is bekend dat de hulpdiensten tijdens enorme pieken, zoals rond de jaarwisseling, lang niet alle meldingen die binnenkomen ook daadwerkelijk als alarmeringen via P2000 verzenden. Als de brandweer bijvoorbeeld toch al onderweg is naar een buitenbrandje, dan kunnen ze net zo goed even doorrijden naar een andere locatie."

Drie agenten gewond bij beëindigen illegaal feest in Arhnem

Drie politiemensen zijn vanochtend vroeg gewond geraakt toen ze een illegaal feest wilden beëindigen in de bunker van een pand aan de Koningsweg in Arnhem. Binnen waren zeker zeventig feestgangers aanwezig. Toen de politie ingreep, werden er stenen naar de agenten gegooid. Een van de agenten moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

Uiteindelijk werd de Mobiele Eenheid ingezet om een einde te maken aan het feest. Drie bezoekers zijn aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

Aftelmoment op Times Square met de stille helden van de pandemie

Op Times Square in New York is traditioneel afgeteld naar het nieuwe jaar. Door de coronapandemie bleef het beroemde plein in het centrum van Manhattan voor het eerst in decennia nagenoeg leeg.

Zoals elk jaar zakte op Times Square in de laatste seconden van het oude jaar een lichtkogel naar beneden, maar er waren slechts enkele tientallen speciale genodigden om af te tellen naar het nieuwe jaar. Dat waren zorgmedewerkers en pakketbezorgers, de stille helden van de pandemie. Miljoenen Amerikanen volgden de show op de televisie.

Hoewel slechts weinig Amerikanen het aftelmoment konden bijwonen, bleven ook andere nieuwjaarstradities intact. Het regende confetti en door de straten van Manhattan klonken het afscheidslied Auld Lang Syne en New York, New York. Daarvoor had Gloria Gaynor samen met Pitbull en andere sterren I Will Survive gezongen. Het nummer is uitgegroeid tot hymne van de coronapandemie.

Geen mensenmassa's op Times Square, toch feestelijke sfeer

Koning bezoekt HMC Westeinde ziekenhuis

Koning Willem-Alexander heeft samen met burgemeester Van Zanen van Den Haag een werkbezoek gebracht aan het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Hij zag daar dat het een stuk rustiger was dan tijdens andere jaarwisselingen.

Eerder op de avond ging de koning ook langs bij het regionaal crisiscentrum en politiebureau Hoefkade.

Koning Willem-Alexander bezoekt op Oudjaarsavond een ziekenhuis in Den Haag

Oogarts in Rotterdam: 'Rustigste nacht in 23 jaar'

"Dit is de rustigste Oud en Nieuw in de 23 jaar dat ik dit doe", zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam tegen het AD. Hij en zijn collega's hebben vannacht één geval van vuurwerkletsel en twee gewonden met carbidletsel behandeld. Dat letsel viel ook nog eens mee.

"Vorig jaar beleefden we met de jaarwisseling een horrornacht en had ik rond deze tijd al achttien vuurwerkslachtoffers behandeld", zegt De Faber tegen de krant. "Dat is een enorm verschil met deze nacht. De grote factor daarin is dat het afsteken van consumentenvuurwerk niet mag. Daardoor zijn er ook veel minder omstanders."

Hij gaat ervan uit dat landelijk hetzelfde beeld zal opdoemen. "Wij behandelen doorgaans 10 tot 15 procent van de vuurwerkslachtoffers. Ik denk dat er in Nederland geen honderden, maar tientallen slachtoffers met oogletsel zijn. Het bewijs dat een vuurwerkverbod werkt, is denk ik geleverd."

Rustige jaarwisseling in Europese hoofdsteden

In de Europese hoofdsteden is de jaarwisseling rustig verlopen. In onder meer Parijs, Berlijn, Brussel, Stockholm en Kopenhagen waren vuurwerkshows en
andere evenementen waar normaal veel mensen op afkomen, afgelast.

In Berlijn was nog wel veel vuurwerk te horen en te zien, maar was het volgens de politie toch uitzonderlijk rustig. In Brussel mochten de mensen vanaf 22.00
uur de straat niet meer op. In de wijken Anderlecht en Molenbeek werden brandjes gesticht.

In Parijs gaf Jean-Michel Jarre een concert in een virtuele Notre Dame, en verzorgde dj David Guetta een show voor het Louvre. Bij beide shows was geen publiek aanwezig.

Meerdere mensen in brand na explosie in Rijswijk

Na een explosie afgelopen nacht in Rijswijk, vloog de kleding van meerdere mensen in brand. Het is niet bekend hoe ernstig ze gewond raakten.

Meerdere mensen in brand na explosie in Rijswijk

14 jongeren bekeurd bij illegaal feest in Didam

In Didam heeft de politie een illegaal feest in een keet beëindigd. Hierbij werden veertien jongeren bekeurd omdat ze geen anderhalve meter afstand van elkaar hielden.

Fietser zwaargewond na aanrijding met politieauto

In Amsterdam is vannacht rond 04.00 uur een fietser ernstig gewond geraakt toen hij werd aangereden door een politieauto, dat meldt de televisiezender AT5.

Meerdere ambulances en een mobiel medisch traumateam werden opgeroepen. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht.

Omdat er een Amsterdamse agent bij het ongeluk is betrokken, zullen agenten van een andere politie-eenheid het onderzoek naar de toedracht uitvoeren.

Politie met vuurwerk belaagd in Leeuwarden

De politie in Leeuwarden heeft meerdere aanhoudingen verricht bij ongeregeldheden in het centrum. Een groep jongeren stak daar vuurwerk af en bekogelde de politie.

Politie met vuurwerk belaagd in Leeuwarden

Bekijk het liveblog van afgelopen nacht

Het liveblog van afgelopen nacht terugkijken? Dat kan hier.