Politie is aanwezig in de wijk Scheveningen tijdens Oudejaarsavond
NOS Nieuws

Voorzitter politiebond: 'Veel agressie tegen politiemensen en brandweerlieden'

Op meerdere plekken in het land kregen hulpverleners te maken met agressie. "Er was toch wel weer veel geweld hoor, veel vuurwerk en stenen die naar de politiemensen en brandweerlieden werden gegooid", aldus Jan Struijs, voorzitter van de Nationale Politiebond.

Er zijn op Oudjaarsavond minder meldingen binnen gekomen via het P2000-netwerk: 30 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit data van alarmeringen. Dit duidt erop dat hulpdiensten afgelopen Oudejaarsavond minder vaak in actie hoefden te komen, dan het jaar ervoor.

In Arnhem raakten drie politiemensen gewond toen ze een illegaal feest met zeventig gasten beëindigden. Er werden stenen naar de agenten gegooid, een van hen moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Uiteindelijk werd de ME ingezet om een einde te maken aan het feest.

In Waardenburg in Gelderland hield de ME een groep van honderd mensen tegen die de brandweer belemmerden een autobrand te blussen. En in het Gelderse dorp Wapenveld heeft een agent een waarschuwingsschot gelost toen hij werd belaagd door jongeren. Ook in Gelderland, in Renkum, werd een politieagent in het gezicht geslagen nadat hij was afgekomen op een conflict met tientallen mensen.

De politie in Leeuwarden heeft meerdere aanhoudingen verricht, toen een groep jongeren vuurwerk afstak en de politie bekogelde.

In Leeuwarden werd de politie belaagd met vuurwerk:

Politie met vuurwerk belaagd in Leeuwarden

In Rotterdam greep de ME in toen jongeren de brandweer met stenen en vuurwerk bekogelden. Ook in Katwijk en Den Haag werden hulpverleners belaagd. In Amsterdam Nieuw-West zijn vijf mensen aangehouden die met vuurwerk naar de politie gooiden.

'Mensen zijn soms grenzeloos'

"In combinatie met alcohol en drugs, zijn mensen soms grenzeloos", zegt Struijs in het NOS Radio 1 Journaal. De incidenten waren verspreid over het land, vertelt hij. "De politie en de ME moesten soms aan de bak, ook in steden waar ik het niet had verwacht."

Volgens de voorzitter van de Nationale Politiebond is het geen veldslag geworden. "Maar je hoort mij ook niet spreken van een rustige Oud en Nieuw. Het zit er een beetje tussenin", aldus Struijs die ook nog wacht op de getallen van de Nationale Politie die later vandaag worden bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl