In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Twaalf aanhoudingen na carbidexplosie bij hotel in Joure

De politie heeft twaalf mensen aangehouden in verband met een carbidexplosie gisteravond in het centrum van Joure, die veel schade aanrichtte. Volgens de politie meldden de verdachten zich in de loop van de dag bij "een politiebureau in Friesland".

Door de knal sprongen meerdere ramen in een hotel in de buurt en er is ook andere schade aan het pand. Volgens Omrop Fryslân is er ook schade aan een woonhuis en een winkel in de buurt. Er zijn voor zover bekend geen gewonden.

"Ik sta te trillen op mijn benen, met een baksteen in mijn maag", zei hoteleigenaar Ardi Anker eerder vandaag tegen de regionale omroep.

Carbidbom ontploft in Joure: grote ravage, geen gewonden

"Wij zaten bij kennissen Oud en Nieuw te vieren en toen werden we gebeld door onze eigen gasten. Die zeiden dat er een aanslag was gepleegd op ons hotel. We waren er binnen 2 minuten. Het was inderdaad echt een aanslag." De gasten hebben geluk gehad. "Ze stonden achter een raam dat gesprongen is. Het is echt heel gevaarlijk geweest."

Gesprongen ramen bij hotel in Joure na harde knal

Aanhanger met carbidkanon

Op beveiligingsbeelden is volgens de hoteleigenaar te zien dat er een auto komt aanrijden met een aanhanger, met daarop een carbidkanon. "Die hebben ze midden op de straat opgesteld en daar hebben ze carbid ingedaan. Toen hebben ze hem laten klappen."

De verdachten moeten nog worden verhoord. Het is onduidelijk of ze vanavond weer op vrije voeten komen.

De hoteleigenaar denkt dat er tussen de 10.000 en 20.000 euro schade is aan het hotel.

Advertentie via Ster.nl