In de Brabantse plaats Veen is het voor de derde avond op rij onrustig.
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Noodverordening van kracht tegen onrust in Veen

In Veen is vanwege de onrust van de afgelopen dagen een noodverordening ingesteld. De maatregel blijft van kracht tot en met zaterdag 2 januari middernacht.

Burgemeester Lichtenberg van de gemeente Altena, waar Veen onder valt, zegt dat de noodverordening de rust moet herstellen. Vanaf nu kunnen mensen van buiten het dorp die niets in Veen te zoeken hebben, geweerd worden. Ook is een samenscholingsverbod ingesteld voor meer dan twee personen. Verder geldt er een verbod op het dragen van voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden.

In de loop van de avond heeft de politie op het kruispunt waar de onrust zich steeds afspeelt meerdere jongeren aangesproken en weggestuurd, meldt Omroep Brabant. Ook bij een toegangsweg naar het centrum zijn auto's tegengehouden.

Gevangenisstraf

Wie de regels in het Brabantse dorp schendt riskeert een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete van maximaal 4350 euro.

De politie zegt geen informatie te verstrekken over inzet of capaciteit, maar benadrukt dat de noodmaatregel gehandhaafd zal worden.

De afgelopen dagen werden in het dorp auto's in brand gestoken. Honderden mensen waren op de been en hielden zich niet aan de coronamaatregelen. Ook staken de aanwezigen vuurwerk af.

Vrijdagnacht werden brandweerlieden bekogeld met vuurwerk. Gisteren noemde burgemeester Lichtenberg dat een nieuw dieptepunt.

Ook afgelopen nacht was het weer onrustig. De burgemeester stelt nu dat de situatie in Veen steeds erger wordt en de ongeregeldheden een aanzuigende werking hebben op mensen van buiten.

"Gemeente en hulpdiensten hebben in gezamenlijkheid besloten dat het nu genoeg is", zegt de burgemeester. "Deze situatie moet stoppen voordat het echt fout gaat."

Advertentie via Ster.nl