NOS NieuwsAangepast

Ondanks oproep burgemeester toch autobranden en vuurwerk in Veen

In Veen hebben autobranden gisteravond en vannacht opnieuw veel publiek getrokken. Net als de voorgaande nachten hadden inwoners van het Brabantse dorp zich verzameld op de Witboomstraat. Daar werden twee auto's en een paardentrailer in brand gestoken. Ook staken de aanwezigen vuurwerk af.

De gemeente heeft nog niet gereageerd op de nieuwe onrust. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat niet in op de onrust. Een woordvoerder noemt het een kwestie voor de burgemeester, politie en officier van justitie. "Het lokale gezag weet het beste wat er speelt en welke maatregelen passend zijn", zegt hij.

Grote groepen mensen kijken toe bij het vuurwerk en de branden:

Opnieuw autobranden en vuurwerk in Veen, ondanks oproep burgemeester

Een getuige zegt bij Omroep Brabant dat er honderden mensen naar de branden stonden te kijken.

'Dieptepunt'

Gisteren riep burgemeester Lichtenberg van de gemeente Altena, waar Veen onder valt, inwoners nog op om "hun gezonde verstand" te gebruiken. "We willen niet toe naar een situatie dat we aanvullende maatregelen moeten nemen", zei hij in een verklaring.

Het dorp had er toen al een aantal onrustige nachten op zitten. Lichtenberg noemde de nacht van vrijdag op zaterdag "een dieptepunt". Volgens hem waren hulpverleners toen belaagd in de uitoefening van hun werk. Eerder op de dag was nog onduidelijkheid ontstaan over de vraag of brandweerlieden en een brandweerauto al dan niet bekogeld waren met vuurwerk.

Vannacht heeft een groep jongeren uit Veen er juist voor gezorgd dat de brandweer de autobranden kon blussen, meldt het Brabants Dagblad.

SQ Vision Mediaprodukties/Marcel van Dorst
Branden en vuurwerk, afgelopen nacht in Veen

In Veen is het al jaren traditie om sloopauto's in brand te steken in de aanloop naar de jaarwisseling. Dat leidt vaker tot onrust. Zo kwam het in 2013 tot rellen. "Sommige gebruiken zijn te waarderen", zei burgemeester Lichtenberg gisteren. "Dit gebruik, waarbij sloopauto's in brand gestoken worden, is echter minder prettig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl