NOS Nieuws

Online Oud en Nieuw vieren? 'Liever niet wéér achter de webcam'

  • Jorn Kompeer en Julian Buijzen

    redacteuren Binnenland

  • Jorn Kompeer en Julian Buijzen

    redacteuren Binnenland

Geen vuurwerk, geen feestjes en niet meer dan twee gasten per huishouden. Althans, dat is de bedoeling. Voor veel mensen wordt het een jaarwisseling die anders is dan normaal. En dat geldt vooral voor jongeren.

Om ze tegemoet te komen organiseren gemeenten en andere organisaties evenementen, meestal online. Zo zijn er online concerten en festivals, organiseert de politie een online FIFA-voetbaltoernooi en zijn er in meerdere gemeenten digitale eindejaarsfeestjes.

Concert voor de jeugd

Goes is een van die gemeenten. Ze organiseren een online concert voor de jeugd uit de regio. De opnames zijn geweest en op Oudjaarsavond worden optredens uitgezonden van BroederLiefde, POKE en verschillende lokale artiesten. "Wij hebben ons de vraag gesteld waar maak je jongeren blij mee", vertelt Guusta van Loo van de gemeente. "Dat is toch muziek en bij elkaar komen. Dat willen we de jeugd op deze manier bieden."

Veel jongeren in Goes hebben gehoord van het concert, blijkt als de NOS ze er op straat naar vraagt. Zo zegt een jongen op de markt: "Op social media heb ik gezien dat er meerdere artiesten optreden, dat is wel leuk." Toch weet hij nog niet of hij ook echt gaat kijken. "Ik heb afgesproken met drie vrienden. Als we niet naar buiten gaan, zetten we het misschien wel even op. Maar dat beslissen we denk ik op het moment zelf pas."

Het concert in Goes, met onder meer Broederliefde, is eerder opgenomen

De meeste jongeren die we spreken in de Zeeuwse plaats zeggen thuis te blijven met de jaarwisseling, zoals Femke: "Normaal gaan we altijd met vriendinnen de stad in na het 12-uur-moment, maar dit jaar zitten we met een klein clubje bij mij thuis." Van het online concert heeft Femke wel gehoord, maar dat heeft haar plannen niet veranderd: "Ik zit wel thuis, want je kan toch niets anders. Maar het is niet echt mijn muzieksmaak".

Ook bij de gemeente Goes verwachten ze niet dat het concert dé oplossing voor een onrustige nacht is. "We kunnen niets voorkomen, maar we bieden ze iets. We hopen dat ze in klein gezelschap thuis gaan kijken en zoveel mogelijk de regels volgen."

'Wie bereik je hiermee?'

Sjors van Reeuwijk is jongerenwerker in Dordrecht. De afgelopen weken sprak hij op straat veel met jongeren over Oud en Nieuw. "In sommige wijken zien wij wat verzet tegen de maatregelen. Daar hoor je toch signalen dat ze wel vuurwerk gaan afsteken en van een feestje hier of daar", vertelt hij.

In Dordrecht wordt onder andere een interactieve online quiz georganiseerd op Oudjaarsavond. Ook zijn jongerenwerkers actief op straat.

Jongerenwerker Sjors van Reeuwijk in Dordrecht

Toch vraagt Van Reeuwijk zich af of de organisaties hun doel bereiken. "We zien dat er onder jongeren animo is voor de online evenementen, maar ik weet niet of dat de jongeren zijn die je moet hebben. Je kan het aanmoedigen om deel te nemen aan evenementen, maar het probleem is dat je pas achteraf weet of je ook echt de jongeren hebt bereikt die je wilt bereiken."

Volgens Van Reeuwijk is het gesprek daarover met jongeren zelf te laat opgestart. "Uit alles blijkt dat we veel willen, maar niet weten hoe we de jongeren kunnen bereiken."

Jongerenwerkers Roberto en Donsjoe waren vandaag in Rotterdam op straat om te luisteren naar jongeren en te controleren of het vuurwerkverbod werd nageleefd:

'Ik had eigenlijk verwacht dat mensen wel wat tegendraadser zouden zijn'

In Zoetermeer organiseren ze al jaren evenementen voor jongeren rond de jaarwisseling, in de hoop dat het na middernacht rustig blijft. "Afgelopen jaren was dat in een grote hal in de stad", vertelt organisator Maarten van Dulst. "We hadden 2500 man per editie. Dit jaar hebben we een show van zes uur lang met toppers uit de urban scene, te volgen via internet en de lokale televisie."

Op straat in Zoetermeer zijn veel jongeren bekend met het evenement. Sommigen waren er vorig jaar zelfs bij, zoals Tijs: "Ik was daar met een aantal vrienden naartoe gegaan, omdat we liever niet thuis gingen zitten". Hij weet nog niet of ze dit jaar naar het alternatief gaan kijken: "Volgende week zitten we met school ook weer de hele tijd naar zo'n beeldscherm te kijken. Dus ik denk dat we gewoon net als vroeger naar buiten gaan."

Er zijn ook mensen met andere plannen, zoals vriendinnen Megan en Floor, zo vertellen ze. "Wij doen met een hele groep mensen mee aan een pubquiz. We zitten dan in kleine groepjes en overleggen via Zoom over de antwoorden op de vragen." Eigenlijk hadden de twee op iets anders gehoopt: "We dachten eigenlijk dat er met Oud en Nieuw wel feestjes voor jongeren buiten zouden worden georganiseerd, maar toen kwam opeens die lockdown. Dan doen we dit maar".

Vorig jaar zag het er nog zo uit tijdens het Oud en Nieuw feest in Zoetermeer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl