liveblog
NOS NieuwsAangepast

Sobere kerstavondmis in Rome • Meer dan 600.000 Britten kregen Pfizer-vaccin

liveblog gesloten

Meer dan 600.000 Britten kregen Pfizer-vaccin

In het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels meer dan 600.000 mensen hun eerste dosis van het Pfizer-coronavaccin gekregen, melden de autoriteiten. De Britten begonnen op 8 december met inenten, waarmee het Verenigd Koninkrijk het eerste land ter wereld werd dat met het Pfizer-vaccin begon.

In eerste instantie zijn ouderen en zorgmedewerkers aan de beurt. Zij kunnen zich op meer dan 500 locaties laten inenten. Drie weken later krijgen ze dan de tweede prik, waarmee ze beschermd zouden moeten zijn.

De Britten hebben meer dan 40 miljoen doses van het vaccin besteld. Minister Hancock van Volksgezondheid rekent erop dat er dit jaar nog miljoenen doses geleverd worden.

Spaanse koning uit indirect kritiek op Juan Carlos

De Spaanse koning Felipe heeft in zijn kersttoespraak lang stilgestaan bij corona, de sociale problemen die ontstaan door de wereldwijde pandemie en de economische crisis die hieruit voorkomt.

Ook refereerde de koning 'overduidelijk even aan zijn vader', schrijft correspondent Rop Zoutberg op Twitter.

Zijn vader, Juan Carlos, wordt van corruptie beschuldigd. Koning Felipe zei in zijn toespraak dat hij zich inzet "voor de ethische en morele principes die burgers eisen van ons gedrag" en deze principes staan "boven elke overweging, van welke aard dan ook, zelfs persoonlijke of familiale".

Alternatieve kerstinitiatieven door het hele land

Kerst is gewoonlijk al een tijd van bezinning, van samenzijn en ook van gulheid. Door de coronacrisis lijkt de kerstgedachte, van vrede en welwillendheid, bij velen nog meer aanwezig dan anders.

We verzamelden enkele voorbeelden uit het land:

Sobere kerstavondmis in Rome, urbi et orbi morgen online

Paus Franciscus heeft op Kerstavond geen duizenden mensen toegesproken, maar slechts zo'n 200 personen tijdens een vervroegde mis in de Sint-Pieterbasiliek in Rome. Vanwege de avondklok in Italië begon de viering twee uur eerder dan normaal.

De paus zei tijdens de mis, die in het teken stond van corona, dat christenen zelfs in de slechtste tijden geloof in God moeten hebben.

Ook morgen zal de paus niet zoals gebruikelijk het urbi et orbi (zegening) uitspreken tegenover een mensenmassa op het Sint-Pietersplein. De zegening wordt wel gestreamd.

Kersttoespraak België en Luxemburg in teken van corona

Koning Filip van België heeft de Belgen een hart onder de riem gestoken in zijn Kersttoespraak. Uiteraard stond corona centraal in zijn verhaal: "Dit jaar is alles anders. Vanavond vieren we Kerstmis in onze bubbel of alleen. Want we moeten het veilig houden." Toch is de koning ook hoopvol. "Het einde van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik."

Ook de Groothertog van Luxemburg refereert op Kerstavond aan het voorbije coronajaar. "Het is voor ons allemaal een enorme uitdaging geweest. Het einde van het jaar brengen we graag door met familie en vrienden, thuis of op een feestelijk versierde kerstmarkt. Dit jaar is het ingewikkelder, zo niet onmogelijk, vanwege een virus dat we allemaal hebben onderschat en dat zich heeft ontwikkeld tot een pandemie die onze wereld op zijn kop heeft gezet." Om af te sluiten met de mededeling dat we geduld nodig hebben.

Koning Willem-Alexander houdt mogen zijn jaarlijkse Kersttoespraak. Deze is vanaf 13.00 uur live te volgen bij de NOS op onze site en app, op NPO Start en NPO Radio 1.

Al dertien doden in Belgisch verpleeghuis door besmette Sint

Een bezoek van een met corona besmette hulpsinterklaas aan een woonzorgcentrum in het Belgische Mol heeft inmiddels aan dertien bewoners het leven gekost. In totaal zijn 121 van de 170 bewoners geïnfecteerd geraakt en het aantal bewoners met ernstige symptomen stijgt.

Het gemeentebestuur vreest een zware periode voor het verpleeghuis. Omdat er ook bij de personeelsleden steeds meer besmettingen zijn vastgesteld, is er een tekort aan verzorgers. Onder meer het Rode Kruis, defensie en de gemeente springen bij.

Thuiszitten door de lockdown is funest voor kwetsbare mensen

De lockdown is een zware klap voor de hele horeca. Maar voor cafés en restaurants waar kwetsbare mensen werken, is de klap nog groter.

Daarom doen ze alles om toch door te blijven draaien, zoals door het maken van kerstpakketten.

Thuiszitten door de lockdown is funest voor kwetsbare mensen

Gelders zorgpersoneel terug van kerstverlof

Ziekenhuizen in Gelderland zien zo'n sterke toename van het aantal coronapatiënten, dat op sommige plekken zorgpersoneel gevraagd wordt om terug te komen van kerstverlof, meldt Regionaal Overleg Acute Zorgketen Oost (ROAZ Oost).

Onder de zorgregio vallen meerdere ziekenhuizen, waaronder het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, Rijnstate in Arnhem, Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

De ziekenhuizen zijn bezorgd over de toename van besmette patiënten en doen een dringend beroep op iedereen om de coronarichtlijnen te volgen en in kleine groepjes de feestdagen te vieren.

"We zien met lede ogen aan hoe de besmettingen oplopen en daarmee de toestroom van patiënten in onze ziekenhuizen", zegt Bertine Lahuis, voorzitter van ROAZ Oost. "De huidige situatie zorgt ervoor dat wij nog zeker optimale maar niet meer de maximale kwaliteit van zorg kunnen leveren. Deze constatering valt ons bijzonder zwaar."

Gezondheidsraad: vaccineer eerst ouderen

De Gezondheidsraad blijft bij het eerdere advies om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech vooral in te zetten bij ouderen. Het kabinet wil juist dat eerst verpleeghuismedewerkers het vaccin toegediend krijgen.

Volgens de adviesraad hebben mensen van 60 en ouder het grootste risico op ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Een beperkt deel van de vaccinvoorraad kan volgens de raad wel worden ingezet bij zorgmedewerkers om kwetsbare ouderen te beschermen en om de continuïteit van de zorg te garanderen.

Britse virusvariant voor het eerst in Duitsland opgedoken

De besmettelijke Britse virusvariant is voor het eerst opgedoken in Duitsland. Een vrouw die zondag van Londen naar Frankfurt vloog, testte positief op besmetting met het virus. Na onderzoek werd duidelijk dat het gaat om het gemuteerde virus. Dit meldt de deelstaat Baden-Württemberg.

De vrouw, die milde symptomen heeft, is in het huis van familie in isolatie gegaan. Drie personen met wie ze nauw contact heeft gehad, zitten ook in quarantaine. De Britse coronavariant leidde er deze week toe dat Groot-Brittannië 'op slot' ging.

Kerkgangers gaan vanavond veelal online naar de Nachtmis

Het is bijna Kerstavond: de avond waarop veel kerken normaal gesproken helemaal vol zitten. Vanwege corona is dat dit jaar anders.

De Nederlandse bisschoppenconferentie besloot vorige week dat er vanwege de strenge lockdownregels dit jaar op Kerstavond geen publieke vieringen in de rooms-katholieke kerken zijn. En dus zijn de nachtmissen alleen online te volgen.

Vorig jaar kwamen er 1800 mensen naar de Nachtmis in de Sint-Jan kathedraal in Den Bosch. Vanavond is ook deze mis online te bekijken.

Negatieve coronatest ook verplicht voor reizigers per trein, bus of boot

Ook passagiers die met de trein, bus of boot Nederland binnenkomen, moeten straks laten zien dat ze geen corona hebben. Vanaf 29 december moeten ze een negatieve coronatest kunnen laten zien.

Die regel was al aangekondigd voor het vliegverkeer. De test mag maximaal drie dagen oud zijn.

Nederlandse besmettingscijfers uitzonderlijk hoog, ook wereldwijd

Het aantal besmettingen in Nederland is in vergelijking met andere landen uitzonderlijk hoog. Na San Marino, Liechtenstein en Litouwen is het aantal besmettingen in Nederland gemiddeld het hoogst, gemeten over een hele week.

Mogelijk verandert dat wel: de afgelopen dagen neemt het aantal positieve tests in Nederland heel licht af, en is in onder meer de Verenigde Staten, Zweden en Kroatië het aantal positieve tests hoger.

Ondanks vooruitgang in strijd tegen corona is sterfkans op IC nog even groot

In september was er nog veel optimisme onder artsen: de kans op overleving op de intensive care voor covid-patiënten leek groter geworden. Tijdens de tweede golf echter zijn er veel meer data beschikbaar gekomen en die vertellen een ander verhaal. Het blijkt dat de sterfkans met corona op de IC nu nog precies dezelfde is als in de eerste maanden van de uitbraak: iets meer dan 30 procent van de patiënten overlijdt.

Groningse ouderenzorg vraagt hulp Defensie

Een ouderenzorgorganisatie in Groningen wil medewerkers van defensie inzetten in de verpleeghuizen en revalidatiecentra. De instelling ziet geen andere oplossing meer door een groeiend personeelsgebrek, schrijft RTV Noord.

Zo'n vijftig medewerkers van ouderenzorgorganisatie Dignis kampen met een coronabesmetting en ook zijn er veel medewerkers die thuiszitten om de uitslag van hun test af te wachten. Daarom heeft Dignis besloten een tijdelijke opnamestop in te stellen voor zijn pleegzorg- en revalidatiecentra.

Ze hebben Koen Schuiling , de voorzitter van de Groningse veiligheidsregio, gevraagd namens hen een verzoek in te dienen bij het ministerie.

Kamer komt 5 januari terug van reces

De Tweede Kamer onderbreekt het kerstreces, dat eigenlijk tot 12 januari zou duren. Op verzoek van PVV-leider Geert Wilders komt de Kamer dinsdag 5 januari bijeen om te bepalen of er een debat komt over de ontwikkelingen rond het coronavirus.

11.555 nieuwe bevestigde coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.555 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1123 meer dan gisteren.

Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 11.468 positieve tests bijkwamen. Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests.

89 overleden covid-patiënten

Er werden 89 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 106. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 73 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 727 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 632. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Nigeria meldt nieuwe variant coronavirus

Er lijkt een nieuwe variant van het coronavirus te zijn opgedoken in Nigeria, zegt het hoofd van het Afrikaanse ziektebestrijdingscentrum. Het zou gaan om een andere variant dan die uit Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Over de besmettelijkheid van deze variant is niets bekendgemaakt. Eerst moet de mutatie verder worden onderzocht.

Nigeria is een van de dichtstbevolkte landen in Afrika met ruim 200 miljoen inwoners. Tot nu toe bleef het aantal besmettingen achter bij andere landen op het continent. Gisteren stond het totaal aantal besmettingen op 80.000 en de dagelijkse aantallen overschreden deze maand voor het eerst de duizend per dag.

321 opnames op verpleegafdelingen, 38 erbij op de IC

In totaal liggen er nu 2308 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2289), van wie 596 op de IC (gisteren: 603), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 321 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 24 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 38 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 18 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Frankrijk begint zondag met vaccineren

De Franse gezondheidsautoriteit heeft groen licht gegeven voor het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Het vaccinatieprogramma in Frankrijk begint zondag, zegt de minister van Volksgezondheid op Twitter. Ouderen in instellingen en kwetsbare zorgmedewerkers komen als eerst in aanmerking voor een inenting.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA keurde het Pfizer-vaccin maandag goed voor de Europese markt. Ook andere Europese landen, zoals Spanje en Duitsland, beginnen zondag met vaccineren. Nederland volgt vanaf 8 januari.

Servisch vaccinatieprogramma van start, premier als eerste ingeënt

In Servië is vandaag het landelijke vaccinatieprogramma begonnen. Er zijn deze week enkele duizenden vaccins binnengekomen van Pfizer/BioNTech. Premier Brnabic kreeg de eerste inenting. Die werd live uitgezonden op televisie.

Het Oost-Europese land verwacht ook vaccins van het Chinese bedrijf Sinopharm. Daarmee wordt de Servische president binnenkort gevaccineerd, zei Brnabic vandaag. "We hebben afgesproken dat wij worden ingeënt met middelen van verschillende producenten."

Volgend jaar krijgt Servië ook nog vaccins van AstraZeneca en Moderna. "Ik ben vereerd dat ik als eerste burger een vaccin krijg en zo de weg kan vrijmaken voor andere mensen", zei Brnabic nadat ze was ingeënt. Een groot deel van de Servische bevolking is sceptisch over de coronavaccins, meldt persbureau AP.

Premier Brnabic krijgt de eerste vaccinatie in Servië

All You Need Is Love in coronatijd

De kerstspecial van All You Need Is Love is dit jaar anders dan anders: met minder publiek en opvallend veel baby's die nog nooit gezien zijn door de vader of grootouders. Robert ten Brink, de man die het liefdesprogramma al 28 jaar presenteert, verwacht dat kijkers wat extra tissues nodig hebben. "Want het wordt door de hele situatie veel intenser", zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is niet die orgastische gekte in de studio waar 500 mensen met kerstmutsen op over elkaar heen buitelen. Maar het maakt het daardoor wel allemaal iets mooier en iets intenser."

Israël voor derde keer in lockdown

De Israëlische premier Netanyahu heeft voor de derde keer een lockdown aangekondigd. Die gaat zondagmiddag in en zal zeker twee weken van kracht zijn.

Inwoners van Israël mogen zich tijdens de lockdown niet verder dan 1 kilometer van hun huis begeven. Ook kunnen ze niet meer bij anderen thuis op bezoek. Winkels gaan dicht en slechts de helft van het openbaar vervoer mag worden gebruikt. Afhalen bij restaurants is vanaf zondag ook niet meer mogelijk. Horecagelegenheden mogen nog wel bezorgen.

Als het aantal nieuwe besmettingen niet onder de 1000 per dag komt, kan de lockdown met nog eens twee weken worden verlengd, zegt Netanyahu. In maart en september ging Israël ook al enkele weken in lockdown vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen.

President Macron mag weer naar buiten

De Franse president Macron vertoont geen symptomen meer van een coronabesmetting. De president testte een week geleden positief op het virus en ging daarop in isolatie in zijn buitenverblijf in Versailles. Na zeven dagen binnenblijven mag hij dat nu weer verlaten, zegt het Elysée in een verklaring.

Toch show met 'Electric Fireworks' in Amsterdam met Oud en Nieuw

Het nationale aftelmoment met Oud en Nieuw in Amsterdam gaat toch door. Niet - zoals aanvankelijk was bedacht - op het Museumplein, maar in de Johan Cruijff Arena. Die kan worden afgesloten voor publiek. Het is de bedoeling dat het nieuwe jaar wordt ingeluid met 'Electric Fireworks', een grote licht- en geluidshow die de Arena "in vuur en vlam" moet zetten.

Negen feestvierders beboet in Tiel

De politie heeft vannacht een einde gemaakt aan een feest in een café in Tiel, meldt Omroep Gelderland. Agenten hadden een melding gekregen over forse geluidsoverlast. In het café in de Gelderse plaats troffen ze feestvierders aan die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Negen van hen kregen een bekeuring.

"Toch vond één van hen ons optreden allemaal maar flauwekul", schrijft een van de betrokken agenten op Instagram. Die jongen wilde op zijn scooter naar huis, hoewel de politie hem waarschuwde dat niet te doen. "Hij zit nu op de bekende blaren. Veel te veel alcohol gedronken." Zijn rijbewijs kon niet worden ingevorderd, want dat bleek hij niet te hebben.

Twee verzorgingshuizen aansprakelijk gesteld voor 'onrechtmatig handelen'

Twee instellingen voor ouderenzorg zijn aansprakelijk gesteld voor 'onrechtmatig handelen' in de eerste lockdown. Dat zegt advocaat Liesbeth Zegveld in de Volkskrant. Zij staat twee families bij, die allebei een ouder in een verzorgingshuis hadden. In beide gevallen is de ouder overleden.

Volgens Zegveld leverden de instellingen ondermaatse zorg en gingen ze te rigide om met de bezoekregels. De families hoorden pas heel laat dat hun respectievelijk 82-jarige en 91-jarige moeder stervende was.

Bij de 82-jarige vrouw kon haar dochter nog bij het overlijden zijn, maar haar zoon niet. In het geval van de 91-jarige vrouw verzochten haar vier zoons om bij haar te mogen zijn in de laatste levensfase. De leiding van het verzorgingshuis zou daarop terugkomen, maar voordat dat gebeurde was de vrouw al overleden. De enige keer dat de zoons hun moeder in de lockdown nog hebben gezien was een paar dagen voor haar overlijden, achter plexiglas.

Zegveld wil met de aansprakelijkheidsstelling afdwingen dat de betreffende instellingen, stichting Amsta en Zonnehuisgroep Amstelland, zelf onderzoek gaan doen naar hoe ze in de lockdown zorg geleverd hebben. Ook hoopt ze dat de instellingen erkennen dat ze fout zaten. Doen ze dat niet, dan wil Zegveld naar de rechter stappen. Omdat de familieleden mantelzorgers waren, vielen ze volgens de advocaat niet onder het bezoekverbod dat was ingesteld.

Winkeliers vinden vergoeding kabinet onrealistisch laag

Modeondernemers komen verder in problemen als de vergoeding van de overheid voor winkeliers niet omhooggaat. Daarvoor waarschuwt branchevereniging INretail. Voor veel ondernemers is de omzet van de drukke decembermaand grotendeels verdampt vanwege de lockdown.

Winkeliers kunnen gebruikmaken van een overheidsregeling die een deel van hun voorraadkosten vergoedt. Het bedrag wordt in de tweede helft van januari uitgekeerd. De regeling gold al voor horecabedrijven en is uitgebreid naar winkeliers. Maar volgens INretail is de vergoeding voor hen te laag, omdat de inkoopwaarde van de voorraad voor winkels veel hoger is. "Bij een ton omzetverlies wordt de vergoeding die een winkel ontvangt 2800 euro", zegt een woordvoerder. "Dat is een klein pleistertje op een gapende wond."

Eerder pleitte de brancheorganisatie er al voor dat winkels open konden blijven zodat klanten bestellingen zouden kunnen ophalen. Maar daar ging het kabinet niet in mee.

Lege straten in Bethlehem

Normaal gesproken is het rond deze tijd een drukte van belang in Bethlehem, waar volgens de Bijbel Jezus is geboren. Dat wordt met Kerst gevierd. Maar dit jaar is de plaats op de Westelijke Jordaanoever uitgestorven, vanwege het coronavirus en de lockdown.

Lege straten in Bethlehem aan de vooravond van Kerst

China schrapt vluchten naar Verenigd Koninkrijk vanwege coronamutant

China schrapt alle rechtstreekse vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk, vanwege de besmettelijker variant van het coronavirus die daar is opgedoken. Daarmee volgt het Aziatische land het voorbeeld van onder meer Europese landen en Canada. Ook Nederland weerde aanvankelijk vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, maar dinsdag werd dat vliegverbod opgeheven. Nu moeten passagiers uit het Verenigd Koninkrijk een recente negatieve coronatest laten zien.

De Britse coronavariant lijkt vooralsnog niet schadelijker, maar wel besmettelijker dan het virus dat een jaar geleden in Wuhan opdook. In Nederland is de mutant bij twee Nederlanders vastgesteld, maar het RIVM vermoedt dat de virusvariant inmiddels al verder door het land is verspreid. Lees hier meer over die variant.

Bruls: 'We gaan een onzekere jaarwisseling tegemoet'

Hoe de komende jaarwisseling verloopt is veel onzekerder dan in andere jaren, zegt Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls in het NOS Radio 1 Journaal. "Hoe zal de reactie zijn van mensen die maandenlang met beperkingen hun leven hebben geleid? Wat betekent een compleet vuurwerkverbod?" De aanloop naar Oud en Nieuw verloopt tot nu toe rustig, vindt hij. Maar omdat je niet kunt inschatten wat er nog loskomt, moet je wel maximaal voorbereid zijn, aldus Bruls.

Beluister hieronder het fragment:

Veel lastminuteboekingen bij Nederlandse vakantieparken

Het aantal lastminuteboekingen bij Nederlandse vakantieparken is deze kerstperiode flink toegenomen. "Je merkt dat mensen graag het thuiskantoor ontvluchten voor een moment van echt contact met de gezinsleden", zegt een woordvoerder van Center Parcs tegen persbureau ANP. Er zijn geen exacte cijfers over het aantal lastminuteboekingen, maar de woordvoerder schat dat het aantal late boekingen vijf tot zeven keer hoger ligt dan normaal.

Ook andere ketens zien dat meer Nederlanders kort voor de feestdagen nog een vakantie boeken. Roompot, dat 120 parken heeft in Nederland, is normaal gesproken voor 25 tot 35 procent van zijn gasten afhankelijk van Duitsers en Belgen. Nu die niet komen, wordt een deel van de ontstane leegte opgevuld door Nederlandse vakantiegangers, hoewel niet alle inkomstenverliezen daarmee kunnen worden gecompenseerd. Vooral kustparken in Zeeland zijn populair. Bij Natuurhuisje.nl, waarop losstaande vakantiewoningen in de natuur te vinden zijn, is het aantal boekingen voor de eerste twee weken van januari vervijfvoudigd vergeleken met dezelfde periode dit jaar.

Premier Rutte benadrukte vorige week in zijn toespraak in het Torentje dat mensen geen "onnodige reizen" moeten maken. Maar wie rond de feestdagen ergens in Nederland een huisje heeft gehuurd, kan daar best heen, zei hij.

Hulplijnen voor eenzame mensen ook bereikbaar met feestdagen

Het Rode Kruis zet tijdens de feestdagen extra telefonisten en coaches in voor mensen die zich eenzaam voelen. De Rode Kruis Hulplijn en de WhatsApp-hulplijn zijn daardoor ook met Kerst en op 1 januari (overdag) bereikbaar, ook voor mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Voor jongeren zijn op de feestdagen bovendien de coaches van de stichting Blijfovereind te bellen. De gesprekken met die stichting, die samenwerkt met het Rode Kruis, duren ongeveer een half uur en zijn gratis.

Vorige maand sloeg het Rode Kruis alarm over de gevolgen van de coronacrisis voor kwetsbare mensen. Volgens de hulporganisatie is er in de tweede golf meer hulp nodig op het gebied van medische ondersteuning, voedsel, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis zegt dat meer dan twee derde van de 16- tot 30-jarigen opziet tegen "de donkere wintermaanden in deze coronatijd".

'In eerste week lockdown steeg consumptie nog, maar veel minder dan normaal'

Ondanks de lockdown zijn de consumentenuitgaven vorige week gestegen ten opzichte van de week ervoor, namelijk met 6,5 procent. Dat zeggen economen van ABN Amro. De stijging was wel lager dan vorig jaar: toen namen de uitgaven in de derde week van december toe met 29,5 procent ten opzichte van de week daarvoor.

In het algemeen geven we door de lockdown minder geld uit, zegt ABN. Vergeleken met deze periode vorig jaar is de consumptie met een kwart gedaald. De bestedingen aan vervoer zijn sinds april niet meer zo laag geweest. Verder werd vooral minder uitgegeven aan kleding (50 procent minder), woninginrichting (30 procent) en elektronica (25 procent). Het gaat daarbij zowel om online als offline aankopen. Alleen aan boodschappen gaven we meer uit, zegt ABN. Vooral online boodschappen waren populair: de bestedingen daaraan namen met 223 procent toe.

Negatieve coronatest verplicht voor alle vliegreizen naar Nederland

Vanaf 29 december moet iedereen die naar Nederland vliegt verplicht een negatieve coronatest presenteren. Dat geldt ook voor Nederlanders, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De PCR-test moet maximaal 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen zijn. Als passagiers geen negatieve testuitslag kunnen laten zien die aan de eisen voldoet, mogen zij niet in het vliegtuig stappen.

Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om de maatregel ook in te voeren voor EU-passagiers die per trein, bus of schip naar Nederland reizen. Dat schrijft zorgminister De Jonge in een Kamerbrief.

Welkom

In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van al het coronanieuws. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.