NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Strenge maatregelen in Engeland, Oostenrijk en Portugal • Positieve testen onder 10.000

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag
 • RIVM: aantal positieve testen weer onder de 10.000
 • Kabinet weigert nu staatssteun aan KLM, Hoekstra eist vijf jaar loonoffers
 • De Britten krijgen weer een nationale lockdown
Liveblog gesloten
 • Spaanse premier veroordeelt protesten

  De Spaanse premier Sánchez veroordeelt op Twitter de gewelddadige demonstraties tegen de coronamaatregelen in zijn land. Al twee nachten op rij waren er ongeregeldheden in onder meer Barcelona, waar betogers slaags raakten met de politie. Gisteren raakten er tientallen mensen gewond, veertien demonstranten werden gearresteerd.

  Sánchez zegt op Twitter dat geweld en irrationeel gedrag van groepen die in de minderheid zijn onacceptabel is. "Het is niet de manier", aldus de premier. "Alleen vanuit verantwoordelijkheid, eenheid en opoffering kunnen we de pandemie verslaan."

  In Barcelona protesteerden mensen tegen de coronamaatregelen Reuters

  In Spanje is een noodtoestand van kracht. Daarmee hebben regio's de bevoegdheid gekregen om strengere maatregelen door te voeren. Landelijk geldt in Spanje een avondklok tussen 23.00 en 06.00 uur.

 • Rutte: coronavirus trekt zware wissel op samenleving

  Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond tijdens de Protestantse Lezing, die hij hield op het Petrus Festival in Den Haag, uitgebreid stilgestaan bij de ontwrichtende gevolgen van het coronavirus.

  "We kunnen er niet omheen: het coronavirus trekt een ongelooflijk zware wissel op onze samenleving", zei de premier. "Op iedereen die door corona een geliefde moet missen. Op mensen die er nu heel ziek van zijn, of die worstelen met de lichamelijke en mentale nasleep van het virus. Op jongeren en ouderen die vanwege alle sociale beperkingen te maken krijgen met spanningen achter de voordeur, met eenzaamheid en depressieve gevoelens. Of op al die ondernemers van wie het bedrijf op omvallen staat en op de mensen die dreigen hun baan te verliezen."

  Volgens Rutte nemen de spanningen bij de mensen toe, "maar onderliggend is en blijft Nederland een land van vrijwilligers en onderling hulpbetoon. Een land van boodschappen doen voor elkaar en een pannetje soep voor de zieke buurvrouw. Ook tijdens deze tweede golf zijn er nog altijd meer mensen met geduld en compassie, dan met een kort lontje."

  Rutte sprak wegens corona in een bijna lege Kloosterkerk in Den Haag tot de mensen thuis, die de toespraak online konden volgen.

 • Lockdown voor grootste deel van Portugal

  De Portugese regering heeft in grote delen van het land opnieuw een lockdown afgekondigd. De maatregelen zullen gelden voor 121 gemeenten, waaronder ook de regio's Lissabon en Porto. Ze gaan in op 4 november.

  Premier Antonio Costa vraagt mensen in deze gemeenten thuis te blijven, behalve voor werk, school of om boodschappen te doen. In de 121 gemeenten woont 70 procent van de bevolking van Portugal.

  Lege straten dit voorjaar in de wijk Bairro Alto, Lissabon:

  Lissabon, Bairro Alto EPA
 • Zo wordt Halloween coronaproof gevierd

  Het is de griezeldag bij uitstek: Halloween. Het uit Amerika overgewaaide feest staat normaal gesproken garant voor tal van verkleedfeesten en evenementen. Maar organisatoren die in afgeslankte vorm probeerden een evenement op te zetten, werden veelal door veiligheidsregio's op hun vingers getikt vanwege het geldende coronaverbod op evenementen.

  Zo besloten pretparken Walibi en Toverland hun traditionele griezelnachten stil te leggen na kritiek op de drukte die daarmee gepaard zou gaan.

  Grote Halloweenfans wilden toch iets organiseren. In Zeewolde organiseerden ze een soort berenjacht zoals die in het begin van de corona-uitbraak werd opgezet, maar dan in het teken van Halloween. En op sommige plekken, zoals bij discotheek Lucky in Rijssen, kon je eten afhalen in een Halloween-drive-through.

  Een van de deelnemende huizen in Zeewolde:

  NOS
 • Premier Johnson: 'Geen enkele premier kan deze cijfers negeren'

  Engeland scherpt opnieuw de coronamaatregelen aan. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt in een ingelaste persconferentie. "Geen enkele premier kan deze cijfers negeren", zei Johnson.

  Donderdag liet hij nog weten geen lockdown in te voeren. Dat maakt dit moment volgens correspondent Tim de Wit "pijnlijk" voor de premier, omdat Labour begin oktober al opriep tot lockdown. Johnson wuifde dit toen nog weg.

  Maar de cijfers lopen op. De schatting is dat er 50.000 besmettingen per dag bijkomen in Engeland. In de afgelopen 24 uur werden er bijna 22.000 besmettingen geregistreerd. Het dodenaantal is nu nog relatief laag, maar zonder strenge maatregelen en met huidige R-getal zou het aantal doden hard kunnen lopen.

  Daarom zal donderdag in Engeland alles op slot gaan, behalve scholen, crèches en universiteiten. De horeca sluit volledig, evenals niet-essentiële winkels, sportscholen en kappers. De maatregelen gelden in elk geval tot 2 december.

  Tijdens de persconferentie, in antwoord op vragen, zei premier Johnson dat de Premier League wel doorgaat. Hij sloot af met de woorden: "Blijf thuis, red levens."

  Wales was al in lockdown, Noord-Ierland gaat ook in lockdown. Alleen Schotland heeft nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd. Zij maken hun eigen afwegingen.

 • Italië overweegt regionale lockdowns

  De Italiaanse regering overweegt lokale lockdowns voor gebieden met hoge besmettingscijfers. Het gaat om steden als Milaan, Napels en Genua.

  Vandaag kwamen de Italiaanse premier, de betrokken ministers en de oppositieleiders bijeen om de coronacrisis te bespreken. Morgen wordt er opnieuw overleg gepleegd.

  Correspondent Mustafa Marghadi zegt dat er maandag overeenstemming moet zijn bereikt over de nieuwe maatregelen:

 • Braziliaanse minister voor gezondheidszorg opgenomen in ziekenhuis met corona

  De Braziliaanse gezondheidsminister Eduardo Pazuello is opgenomen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het coronavirus. Zijn gezondheidstoestand is wel stabiel, volgens een schriftelijke verklaring van het ministerie.

  Vrijdag werd Pazuello opgenomen met uitdrogingsverschijnselen. Hij krijgt geen zuurstof toegediend.

  De Braziliaanse president Bolsonaro testte eerder ook positief op het coronavirus. Vanaf het begin leek Bolsonaro corona nauwelijks serieus te nemen. Hij vergeleek het virus met een griepje, negeerde de coronaregels en verzette zich tegen quarantainemaatregelen.

 • KLM krijgt geen staatssteun meer

  KLM krijgt van het kabinet voorlopig geen staatssteun meer. Dit heeft minister Hoekstra van Financiën laten weten, ook in een brief aan de Tweede Kamer. "Ik vind het zeer teleurstellend, maar we kunnen nu niet door met die lening", aldus de minister.

  Het bedrijf is door het coronavirus en het nagenoeg stilleggen van het internationale vliegverkeer in grote financiële problemen gekomen en zegt het zonder overheidssteun niet te kunnen redden.

  Het kabinet wil KLM geen geld meer geven, als niet alle KLM-medewerkers voor vijf jaar salaris inleveren. Deze vijf jaar durende termijn had het kabinet eerder al als voorwaarde gesteld aan het geven van steun. Maar de pilotenvakbond VNV weigert dit.

  Minister Hoekstra over het stopzetten van de staatssteun:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dit is zeer teleurstellend en risicovol'
 • Ingelaste persconferentie premier Johnson uitgesteld

  De ingelaste persconferentie van de Britse premier Boris Johnson waarin hij een nieuwe lockdown zal aankondigen, is uitgesteld.

  De aankondiging zou rond 18.00 uur Nederlandse tijd beginnen. Reden voor het uitstel is niet bekend.

 • Politie beëindigt zaterdagmiddag illegaal feest dat vrijdag begon

  In een appartement in Oss is zaterdagmiddag een einde gemaakt aan een feest, dat volgens de politie vrijdagnacht al begon.

  Omroep Brabant meldt dat er veertien jongeren, tussen de 17 en 24 jaar oud, aanwezig waren op het feest. Ze hielden zich volgens de politie niet aan de coronamaatregelen. Het is niet bekend of er boetes zijn uitgedeeld.

 • Engeland gaat voor de tweede keer in lockdown

  Engeland gaat opnieuw in lockdown. Vanaf donderdag zal in Engeland alles op slot gaan behalve scholen, crèches en universiteiten. De maatregelen gelden tot in elk geval 2 december.

  Dit zal de Britse premier Boris Johnson om 18.00 uur Nederlandse tijd op een persconferentie bekendmaken. Volgens correspondent Tim de Wit is Downing Street zo "lek als een mandje": eerder vandaag lekte uit dat er maandag een persconferentie gehouden zou worden. Omdat dit uitlekte werd de persconferentie naar vandaag verplaatst.

  Wales was al in lockdown, Noord-Ierland en Ierland gaan ook in lockdown. Alleen Schotland heeft nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd.

  Kort voor de persconferentie begint, is het nieuws dus wederom uitgelekt:

 • Vanaf dinsdag nieuwe lockdown in Oostenrijk

  Oostenrijk gaat dinsdag weer grotendeels op slot. Voor 20.00 uur 's avonds tot 06.00 uur 's ochtends wordt er een avondklok ingevoerd. Met de aangescherpte maatregelen hoopt de Oostenrijkse regering in december het coronavirus onder controle te krijgen, aldus regeringsleider Kurz.

  Ook restaurants moeten sluiten. Ze mogen alleen nog maaltijden laten afhalen. In hotels zijn uitsluitend nog zakenmensen toegestaan. Middelbare scholen en hogere scholen en universiteiten gaan weer over tot onderwijs op afstand, zoals tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar. Basisscholen en winkels blijven open.

 • Voltallige selectie Italiaanse voetbalclub Lazio in quarantaine

  De voltallige selectie van voetbalclub Lazio uit Rome is in quarantaine gegaan. Dat is gebeurd nadat nog meer spelers van de club uit de Italiaanse Serie A positief waren getest op het coronavirus. Het is de vraag of het duel met Torino, morgen, wel kan worden afgewerkt.

  Lazio deelt niet mee om hoeveel positief geteste spelers het gaat en wie het zijn. De besmette voetballers zijn in thuisisolatie gegaan en de overige spelers van de groep zijn in quarantaine, onder toezicht van de medische staf van de club.

 • 'Britse premier Johnson houdt om 18.00 uur persconferentie'

  De Britse premier Johnson houdt om 17.00 uur Engelse tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) een persconferentie over de coronacrisis. Dat meldt de BBC.

  Johnson zou een nationale lockdown overwegen, waarbij alleen essentiële winkels en onderwijsinstellingen open mogen blijven. De lockdown zou een maand duren, in de hoop dat er voor de kerstdagen versoepelingen kunnen worden afgekondigd.

  Het aantal coronabesmettingen loopt ook in Groot-Brittannië op, vandaag kwamen er 24.405 geregistreerde besmettingen bij. De National Health Service waarschuwt dat zonder aanvullende maatregelen om het coronavirus in te dammen, ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet aankunnen.

  Eerder meldde The Times dat Johnson maandag een persconferentie zou houden, dat wordt dus zaterdag al:

 • FC Barcelona verkeert in geldnood, melden Spaanse media

  FC Barcelona kampt met grote geldproblemen. Als de Catalaanse club voor 5 november geen akkoord heeft bereikt met de spelers over salarisverlaging, kan Barça in januari mogelijk failliet worden verklaard, melden Spaanse media.

  De inkomsten van Barcelona zijn door de coronacrisis flink gekelderd, mede door de afwezigheid van toeschouwers bij wedstrijden. De club van trainer Ronald Koeman moet nu ongeveer 190 miljoen euro besparen op salariskosten (zo'n 30 procent) om het hoofd boven water te houden.