NOS Nieuws

Nederland op teddyberenjacht: 'Welkome afleiding voor kinderen'

  • Melvin Captein

  • Melvin Captein

Op veel plekken in Nederland verschijnen de afgelopen dagen beren achter het raam.

Waarschijnlijk kennen die plotselinge beren in je buurt hun oorsprong in de Facebook-groep 'Berenjacht in NL'. Die pagina roept mensen op massaal teddyberen voor het raam te zetten. Kinderen kunnen zo in hun eigen buurt op speurtocht en zoveel mogelijk beren ontdekken.

Dat ziet er zo uit:

  • Eveline Bionda
  • Margrietha Weijers
  • Erwin Leonie

"Ouders die lang binnen zitten met hun kinderen vanwege het coronavirus, hebben zo een leuke activiteit in de buitenlucht", zegt initiatiefneemster Petra van der Stelt (58). De actie liep al in landen als Australië, Frankrijk en België en Van der Stelt zette een Nederlandse variant op.

Sinds de pagina afgelopen maandag in de lucht ging, traden ruim 17.000 actieve leden toe en zijn er nu tientallen regionale sub-pagina's. Ruim 20.000 adressen hebben inmiddels een beer in het raam staan. "Het is heel mooi, je ziet dat het wijken verenigt."

De adressen worden bijgehouden op een kaart, zodat deelnemers een idee hebben waar ze kunnen zoeken. En die kaart zegt genoeg over de animo voor de actie:

De 'berenkaart' van Nederland

Van der Stelt heeft inmiddels bijna een fulltime baan aan het bijhouden van de pagina. "We hebben een aantal beheerders dat alles bijhoudt. Mensen denken soms dat we oproepen om met groepen kinderen naar buiten te gaan en worden dan boos."

Dat soort misverstanden mag niet ontstaan, zegt Van der Stelt. "Het idee is dat iedereen met zijn eigen kind op deze manier leuk bezig kan zijn. Maar wel volgens de regels van het RIVM."

Babiche Aarts (44) uit Waalwijk is blij met de actie. Als alleenstaande ouder zit ze veel binnen met haar tweeling Teun en Pien (4). "Dat is af en toe best pittig, dit is welkome afleiding. Het is heel fijn dat de kinderen ook een doel hebben als ze naar buiten gaan."

Aarts rijdt met de tweeling een rondje op haar bakfiets, langs alle ramen. "Ze maken er een wedstrijdje van en roepen de hele tijd 'daar zit er nog één!'."

Kinderen vinden de berenjacht leuk, maar ook volwassenen genieten ervan:

Tóch nog een uitje: door het hele land gingen kinderen op berenjacht

Ook zij ziet dat de actie haar buurt verbroedert. "Voor de mensen die een beer voor het raam zetten, is het ook leuk. Die zitten maar binnen en hebben zo bedrijvigheid voor de deur." Het initiatief gaat inmiddels als een lopend vuurtje, zegt ze. "Mensen wijzen elkaar erop en we zien steeds meer beren."

Renuka Lachman (33) ziet dat ook gebeuren in haar woonplaats Den Haag. Ook bij haar staat een beer voor het raam. "We wonen in een kindvriendelijke buurt, en veel mensen doen mee."

Bijkomend voordeel is dat de kinderen zich bij de 'jacht' ook wat verder door de buurt verspreiden, zegt ze. "Normaal staan ze meer op een kluitje, nu gaan ze in kleine groepjes de buurt door. Het is erg leuk om te zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl