Lege tribunes in Thialf ANP
Sport en corona

Nauwelijks is het te merken, maar Patrick Roest rijdt zijn vijf kilometer tot vier rondes voor het einde onder het schema van zijn baanrecord. Normaal gesproken zou Thialf uit z'n dak gaan, Roest naar een toptijd willen schreeuwen. Maar het blijft vrijdagmiddag stil in de hal.

Alleen een handjevol juryleden kijkt toe, grote posters met foto's van schaatskampioenen doen de staantribunes in de bochten er iets minder leeg uitzien. Ze hebben nog een functie ook, want toen Ireen Wüst zichzelf en het aantal Nederlandse titels zag, dacht ze: 'goh, dat had ik niet geweten'. "Het was een goede wake-up call."

Niet volgepakt, maar volgeplakt

De ambiance mag soms misschien doen denken aan een trainingswedstrijd, er staan wel degelijk Nederlandse titels op het spel. Het verschil met de vorige editie van de NK afstanden, eind vorig jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw, is het verschil tussen pre-corona en een tijd mét corona. Thialf is niet meer volgepakt, maar volgeplakt. Pijlen en stickers met maatregelen moeten zorgen voor een veilig toernooi.

Aanwijzingen op de zijkant van de schaatsbaan in Heerenveen Pro Shots

Het vorige schaatsseizoen was net afgelopen toen de coronapandemie de wereld in zijn greep kreeg. Het virus is niet weg, maar het nieuwe seizoen is wel begonnen. Dat het jammer is om zonder publiek te moeten schaatsen, daar hoor je de rijders nauwelijks over. Dat er überhaupt kan worden geschaatst, daar gaat het om.

Werkwijze

Bijna iedereen in Thialf moet zijn werkwijze een beetje aanpassen. De cameramannen op het middenterrein kunnen niet meer tussen de schaatsers door lopen, maar een camerakarretje tussen het middenterrein en de baan biedt uitkomst.

Het viel Jorien ter Mors ook op, voor ze de Nederlandse titel op de 1.500 meter pakte. "Ik ben normaal niet bezig met waar de camera's staan, maar nu zwaaide ik toch even. Het is de enige manier om iets voor het publiek te doen, om de mensen te bereiken. Ik deed het bijna onbewust, maar ik dacht: toch even zwaaien."

Het camerakarretje van de NOS NOS

Dat er dit weekend kan worden geschaatst, komt mede dankzij de inspanningen van marketingbureau House of Sports. "Vanaf april hebben we continu nagedacht over allerlei scenario's voor de nationale en internationale kalender", zegt Patrick Wouters van den Oudenweijer.

Een plan om in Heerenveen een schaatsbubbel te creëren voor meerdere wereldbekers haalde het niet, maar in de laatste maanden van 2020 staan er voorlopig wel vier nationale toernooien op de kalender.

Spanning voor persconferenties

Alles op voorwaarde dat de overheid het stoplicht op groen houdt. Wouters van den Oudenweijer: "Ook wij zijn elke keer gespannen welke maatregelen er gelden, de komende persconferentie is ook weer spannend. We proberen op een zorgvuldige manier voor te sorteren op wat er wel kan."

Beluister hier een reportage over de NK afstanden in een leeg Thialf

Hoe anders het er in Thialf ook aan toe gaat vergeleken met het oude normaal, door de bijna lege hal klinkt ook dit keer de stem van speaker Geert Kuiper. Hij stelt alle rijders voor en roept als vanouds tussentijden en eindtijden om.

Hoewel, helemaal als vanouds is het niet. "Het is ietsje bedeesder allemaal. Normaal krijg je een reactie van het publiek, maar ik neem niet aan dat mensen thuis van de bank opspringen als ze een naam horen."

Iets minder

Het luistert aardig nauw, want bij de aankondiging van Kjeld Nuis kon Kuiper zich toch niet helemaal inhouden. "Het is een naam die makkelijk omhoog gaat. Kjeld... Nuis! Ik deed het een beetje overdreven, dat is niet zoals het moet. Mijn collega zei: het mag iets minder. Maar ach, er bestaat niet echt goed of fout."

Ondanks de lege tribunes hebben Kuiper en zijn collega Jan van der Meulen nog steeds een belangrijke functie. "We zijn er om de rijders te informeren, ook om te zeggen wie zich moet voorbereiden voor de start. Maar je zou kunnen zeggen dat we normaal evenementenspeakers zijn en nu wedstrijdspeakers."

Bekijk hieronder hoe Nederlands kampioenen Patrick Roest en Dai Dai N'tab reageren op de NK in een leeg Thialf:

Door de onzekerheid over de nabije toekomst besloot Ter Mors ver vooruit te kijken. "Ik focus me vooral op de Olympische Spelen van 2022. Dan kan ik ook niet te teleurgesteld raken van toernooien die dit jaar niet doorgaan."

Roest: "De NK allround staan natuurlijk op de planning (het weekend van 21 en 22 november), maar je weet niet wat er gaat gebeuren in Nederland. Je moet gewoon elke rit rijden alsof het je laatste is."

Testcase

De hoop op internationale wedstrijden na Oud en Nieuw heeft Wouters van den Oudenweijer nog niet opgegeven. "Ik denk dat het voor de ISU ook een heel belangrijke testcase is. Zij zullen met bovengemiddelde belangstelling kijken naar hoe het er hier aan toe gaat. We zijn nog met ze in gesprek over wat er in het tweede deel van het seizoen kan."

STER reclame