Jorien ter Mors op het podium van de 1.500 meter
NOS Schaatsen

Ter Mors wint 1.500 meter, Wüst voor het eerst sinds 2005 niet op NK-podium

Jorien ter Mors is bij de Daikin NK afstanden voor de vierde keer Nederlands kampioene geworden op de 1.500 meter. De 30-jarige schaatsster was in een rechtstreeks duel net iets sneller dan Antoinette de Jong, die net als vorig jaar het zilver veroverde: 1.55,50 om 1.55,98.

Melissa Wijfje, de Nederlands kampioene van vorig jaar, eindigde als derde in Heerenveen. Ze klokte 1.56,66. Achtvoudig Nederlands kampioene Ireen Wüst stond voor het eerst sinds 2005 niet op het podium van de 1.500 meter. Ze werd met 1.56,72 vierde.

Nederlandse titel voor Ter Mors, geen medaille voor Wüst

"Dat is uiteraard niet waarop ik had gehoopt", vertelde Wüst na de race. "Als ik aan een kampioenschap sta, wil ik meedoen om de titels. Maar ja, ik moet het ermee doen. Uiteindelijk scheelt het niet veel met Wijfje, slechts 0,06 seconde, dus het is ook geen groot drama."

De regerend olympisch kampioene gaf aan dat de aanloop naar de NK niet ideaal was. "Door de quarantaine konden we tien dagen niet schaatsen en ik heb toch die uren op het ijs nodig. Bovendien moet ik aan het begin van het seizoen altijd even wennen, maar ik ga de goede lijn doorzetten."

Winnares Ter Mors was na afloop vooral blij dat ze pijnvrij kon schaatsen, nadat ze vorig seizoen lang moest herstellen van een knieoperatie. "Daar heb ik met schaatsen echt geen last meer van", vertelde ze. "Ik voelde dat het goed ging, maar het is jammer dat er geen publiek is om je op te zwepen."

Toch was Ter Mors, die in 2014 olympisch goud won op de 1.500 meter, blij dat er wel kon worden geschaatst. "We doen het met z'n allen en maken er een mooi toernooi van. Ik ben blij met deze rit en hopelijk kan ik dit niveau dit seizoen door trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl