NOS Schaatsen

Leerdam: 'Om nog een keer wereldkampioen te worden, moet je echt verder'

Leerdam: 'Om nog een keer wereldkampioen te worden, moet je echt verder'

Ze had met Ireen Wüst en het aanstormend talent Femke Kok kunnen trainen. Maar schaatsster Jutta Leerdam trok haar eigen plan en verliet Team Reggeborgh om met haar vriend Koen Verweij een eigen ploeg te beginnen.

Met Worldstream als sponsor zijn daags voor de NK afstanden de puntjes op de i gezet. "Het zag eruit als een team", zegt Leerdam na een training waarin iedereen hetzelfde pak kon dragen. "Dat voelden we altijd al, maar nu stralen we het ook echt uit."

Leerdam is het uithangbord van de formatie die onder leiding staat van de Russische trainer Kosta Poltavets. In februari pakte ze in de vierde tijd ooit gereden de wereldtitel op de 1.000 meter, ruim een maand nadat ze ook al de Nederlandse en de Europese titel op de kilometer had veroverd.

'Ik wil niet blijven hangen'

Hoewel pas 21 jaar oud had Leerdam het gevoel niet te lang op dezelfde plek te willen blijven. "Ik wilde mezelf niet later in de spiegel aankijken en denken: waarom heb ik deze kans niet aangegrepen?"

"Ik wil zo graag verder groeien en niet blijven hangen. Het is niet makkelijk om nog een keer wereldkampioen te worden, daarvoor moet je echt verder."

Leerdam in vierde tijd ooit naar wereldtitel op 1.000 meter

Een belangrijke reden om die stap te zetten, is de mogelijkheid samen te werken met Poltavets. Bij Reggeborgh zat dat er niet in.

Verweij werkte in het verleden al enkele jaren samen met Poltavets, op die manier maakte Leerdam kennis met zijn werkwijze. "De samenwerking loopt supervloeiend. Hij was altijd wel mijn droomcoach, ik heb zoveel geleerd van zijn visie op techniek. Koen heeft mij dat weer geleerd en daar ben ik heel hard van gaan schaatsen."

Sneller dan normaal in oktober

Aan zelfvertrouwen zal het haar niet ontbreken komend weekeinde bij de NK afstanden. "Ik ben sterker en sneller dan ooit. Normaal gesproken ga ik in deze periode nog niet heel erg hard, maar nu wel."

"Normaal moet ik heel erg wennen aan de timing, maar ik heb tijden gereden die ik normaal gesproken pas in december rijd. Dat is voor mij een goed teken voor de rest van het seizoen."

Bekijk hieronder het programma van de Daikin NK afstanden:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl