NOS Schaatsen

Wüst blij te mogen schaatsen: 'Maar het is wel anders dan anders'

Wüst: 'Blij dat we een NK mogen hebben, dat is een voorrecht'

"Laten we voorop stellen dat ik blij ben dat we mógen schaatsen." Ireen Wüst begint vandaag, net als de andere Nederlandse schaatsers, aan de NK afstanden. "Maar het is wel anders dan anders."

"Het is natuurlijk een voorrecht dat we een NK mogen hebben", aldus Wüst voorafgaand aan de Nederlandse kampioenschappen, die van 30 oktober tot en met 1 november worden gehouden. De 34-jarige schaatsster doelt daarmee op de coronamaatregelen, waardoor veel sport in Nederland is stilgelegd.

Toch leeft Wüst met minder spanning naar het toernooi toe dan normaal gesproken. "Misschien juist wel omdat je je niet kan plaatsen voor World Cups of WK's. Het gaat gewoon om de Nederlandse titels."

Bekijk hier het programma van de NK afstanden per dag:

De internationale schaatsunie ISU besloot eerder al dat er dit kalenderjaar geen wedstrijden georganiseerd zouden worden, waardoor er voorlopig geen wereldbekerwedstrijden op het programma staan. De Europese- en wereldkampioenschappen staan vanaf januari op het schema. Of die wedstrijden doorgaan, wordt pas later besloten.

Andere ambiance

Het schaatsseizoen start in een totaal andere ambiance dan het einde van het afgelopen seizoen. "Dat was in een vol Thialf, één groot feest en met een baanrecord. Dat wordt nu een leeg Thialf, zonder publiek en zonder coaches die je mogen aanmoedigen."

Wüst denkt niet dat er dit weekend baanrecords gaan sneuvelen. "Voor mij is dat afhankelijk van of er publiek aanwezig is, maar misschien voor anderen niet. Dat zou kunnen."

De vrouwen komen op de eerste dag van de NK afstanden in actie op de 1.500 meter. Wüst rijdt in de slotrit tegen Reina Anema.

Een nieuw seizoen, met (een paar) nieuwe ploegen. Bekijk in de slideshow hieronder de samenstellingen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
    Team Worldstream

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl