NOS Schaatsen

Afgebroken trainingskamp 'geen goed voorteken' voor schaatsseizoen

Schaatsers terug in Heerenveen na 'hectische dagen'

Vanwege de coronapandemie lag de sportwereld maandenlang stil, maar de schaatsers ondervonden daar tot dusver weinig hinder van. Het seizoen eindigde in maart, toen Nederland aan het begin van de eerste coronagolf stond. Maar nu het nieuwe seizoen op het punt van beginnen staat, en het aantal besmettingen in Nederland weer in rap tempo toeneemt, zijn er bij de schaatsers steeds meer twijfels.

"Het is te hopen dat Inzell een incident was", doelt Jan Blokhuijsen op de positieve coronatest van Kjeld Nuis, eerder deze week. Nuis werd ziek, slechts een paar dagen nadat de schaatsers van verschillende Nederlandse ploegen (Jumbo-Visma, Team IKO en Team Reggeborgh) waren neergestreken in Duitsland voor een trainingskamp.

En Nuis was niet de enige die positief testte. "De Duitsers kwamen er nog overheen", doelt Blokhuijsen op twee schaatsers van de Duitse ploeg. "Iedereen moest getest worden om de veiligheid op de ijsbaan te kunnen garanderen."

Kjeld Nuis testte donderdag positief op het coronavirus

Daarop wilden Jumbo-Visma en Team IKO, de ploeg van Blokhuijsen, niet wachten. IJlings keerden ze huiswaarts, om in Nederland verder te trainen. Ook de ploeg van Nuis, Reggeborgh, vertrok uiteindelijk.

Geen risico's nemen

Zowel Blokhuijsen als zijn ploeggenoot Jorien ter Mors omschrijft de afgelopen dagen als hectisch. "Bij nog een positief geval zou de baan helemaal gesloten worden. Dat risico wil je niet nemen", legt Blokhuijsen uit. "Je wilt wel kunnen schaatsen zo vlak voor het seizoen, en daarnaast moet je voor gezondheid kiezen."

"Ik denk dat we een slim besluit hebben genomen door terug naar huis te rijden", voegt Ter Mors toe. "Je bent in je eigen huis toch iets veiliger."

Het is een flinke hobbel op weg naar de opening van het seizoen, dat er toch al anders uitziet. De Internationale Schaatsunie (ISU) besloot eind augustus de eerste vier wereldbekers te schrappen. Deze waren gepland in Polen, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten.

Jorien ter Mors en Jan Blokhuijsen

Blokhuijsen en Ter Mors durven nog niet te zeggen wat de positieve tests in Inzell voor invloed zullen hebben op het naderende seizoen. Ter Mors: "Het is koffiedikkijken of alle wedstrijden doorgaan. Vooruitkijken kan niet in deze situatie, maar dit zijn zeker geen positieve voortekenen."

"Als ploeg proberen we zo positief mogelijk te blijven en zo goed en zo kwaad als het kan te trainen", vertelt Blokhuijsen. "En dan is het afwachten. Het zou jammer zijn als bij wijze van spreken de helft van het schaatspeloton zou wegvallen. Dan krijg je natuurlijk heel andere wedstrijden."

Reggeborgh in quarantaine

De ploeg van Nuis zit inmiddels in Nederland in quarantaine. "We kunnen nu tien dagen niet op het ijs staan", zegt Ronald Mulder. "De NK's komen snel dichterbij, dus ik baal er wel van. Maar we kunnen er niks aan doen. We moeten ons gewoon aan de regels van het RIVM houden."

Mulder probeert zijn conditie op peil te houden, terwijl hij in isolatie zit op een vakantiepark in Friesland. "Ik heb hier gelukkig mijn hometrainer staan. Ik kan dus fietsen en we proberen nog wat krachtspullen hier te krijgen."

Ook voor de schaatsers van Jumbo-Visma zal het de komende tijd nog even behelpen zijn. De ploeg besloot in quarantaine te gaan na een twijfelachtige testuitslag en staat voorlopig ook niet op het ijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl