Patrick Roest en Sven Kramer na hun rit op de 5.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Uitstekende seizoenstart voor Roest, ook N'tab prolongeert nationale titel

De schaatsers van Jumbo-Visma zijn het nieuwe schaatsseizoen uitstekend begonnen. Op de eerste dag van de Daikin NK afstanden gingen alle medailles naar de (mannelijke) schaatsers in de geel-zwarte pakken.

Patrick Roest bleef slechts twee seconden boven zijn eigen baanrecord op de 5.000 meter. Hij prolongeerde zijn Nederlandse titel in 6.10,16. Het was voor Roest al het derde jaar op rij dat hij Nederlands kampioen werd op de vijf kilometer.

Dit keer versloeg hij zijn grote concurrent en teamgenoot Sven Kramer in een rechtstreeks duel. Kramer, die al tien keer Nederlands kampioen werd op de 5.000 meter, eindigde als tweede in 6.15,26.

Derde NK-goud op rij voor Roest op 5.000 meter

Marcel Bosker stond voor het eerst in zijn carrière op het podium van de NK. Hij was met 6.15,46 sneller dan Jorrit Bergsma en veroverde de bronzen medaille. Bergsma eindigde met 6.16,24, de vierde tijd, voor het eerst sinds 2010 niet op het podium van de 5.000 meter.

Roest gaf na afloop toe dat het verbeteren van zijn baanrecord niet het doel was vandaag. "Dat durfde ik niet. Ik had het bovendien niet gered, dit was echt het maximale nu. Maar, ik kan me altijd lastig inhouden met zo'n rit. Elke race wil ik vol gaan."

Tevreden Roest: 'Ik rijd elke rit alsof het mijn laatste is'

Door het coronavirus ziet het schaatsseizoen er anders uit dan normaal. "Er is veel onzekerheid", vertelde Roest. "Maar als we rijden, wil ik het beste uit mezelf halen. Het is echt pakken wat je pakken kunt, want je weet niet wat er komende weken nog gebeurt."

Snelle N'tab prolongeert titel op 500 meter

Op de 500 meter prolongeerde Dai Dai N'tab zijn nationale titel op de 500 meter. De 26-jarige sprinter won twee keer zijn rit in een tijd onder de 35 seconden: 34,80 en 34,84.

In een rechtstreeks duel versloeg N'tab, die zijn vierde Nederlandse titel veroverde op de 500 meter, zijn teamgenoot Hein Otterspeer. Otterspeer pakte het zilver. Hij was in de tweede rit (34,86) flink sneller dan op de eerste 500 meter (35,02).

Ook Jumbo-Visma-teamgenoot Kai Verbij, die net als N'tab dit jaar overkwam van team Reggeborgh, was snel. Hij eindigde als derde in Heerenveen. In de tweede rit was hij met 35,24 wel iets langzamer dan op de eerste 500 meter (35,13).

Kjeld Nuis, die drie weken geleden positief werd getest op het coronavirus, reed op de eerste 500 meter de zevende tijd (35,40). Hij meldde zich daarna af voor de tweede rit.

N'tab was na afloop tevreden met zijn vierde gouden NK-medaille op de 500 meter. "Een titel is een titel", zei hij. "En met de weinige wedstrijden die dit seizoen op het programma staan, is het fijn dat ik heb gewonnen."

Dit jaar maakte N'tab de overstap van Reggeborgh naar Jumbo-Visma. "Alles is nieuw, maar er zit nog veel rek in. Ik doe het hartstikke goed, dus ik ben niet ontevreden. Elke week gaat het beter, ik groei naar mijn topvorm toe."

Blije N'tab: 'Voelt toch wel heel anders zonder publiek'

Vanwege het coronavirus zit er geen publiek op de tribunes in Heerenveen. "Dat is wel anders zonder publiek. Mijn zege voelt toch een beetje geflatteerd. Het is echt leger dan normaal, nu heb je alleen zelf last van die spanning. Dat voelt anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl