NOS Schaatsen

Kramer blij met nieuwe schaatskalender: 'Fijn dat wij in beeld blijven'

Kramer over de nieuwe schaatskalender: 'Nee, ik heb het niet bepaald'

Schaatsbond KNSB heeft in samenspraak met de schaatsers een nieuwe kalender gepresenteerd. Het seizoen gaat op 30 oktober van start met de Daikin NK afstanden. In de oude opzet zouden die pas eind december worden verreden.

Vandaag maakte de schaatsbond de nieuwe kalender bekend voor de eerste helft van het seizoen. Op die kalender prijken drie nationale toernooien en één WK-kwalificatietoernooi. Sven Kramer reageert enthousiast.

"Ik ben erg blij, het is goed voor het schaatsen. De bubbel met de wereldbekers is helaas niet doorgegaan, maar nu beginnen we met de nationale kampioenschappen. Ook mooie wedstrijden."

Geen publiek

Vooralsnog vinden de toernooien plaats zonder publiek. "Een van de maatregelen waar we het mee moeten doen", volgens Kramer. Hij is vooral blij dát er weer geschaatst gaat worden.

"Het is mooi om te zien, dat er onder druk nu saamhorigheid is en dat iedereen er zich van bewust is dat het belangrijk is op te komen voor de sport", aldus Kramer. "Fijn dat wij als sport in beeld blijven."

Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond, legt uit waarom er is gekozen voor deze kalender. "Het is voor ons heel belangrijk dat we goede wedstrijden hebben. We hebben een groot aantal schaatsers in Nederland die bij de top van de wereld horen."

KNSB organiseert vier grote toernooien: 'Het prestatieklimaat moet optimaal zijn'

En dus is de bond in samenspraak met de atleten op zoek gegaan naar een nieuwe kalender. De Wit: "We hebben heel erg gezocht naar wat we kunnen doen, gezien de maatregelen, om ervoor te zorgen dat we toch nog een aantrekkelijke wedstrijdkalender hebben."

"De NK afstanden zal sowieso zonder publiek zijn, tenzij daar weer veranderingen in komen. Maar dat verwachten we niet."

Coronazorgen

Wat het seizoen natuurlijk onzeker maakt, is het coronavirus. "Morgen komt er weer een persconferentie, daar kunnen we ons niet op voorbereiden", zegt Kramer.

"We kunnen er alleen voor zorgen dat we een goede kalender hebben, fantastische wedstrijden die live uitgezonden worden. Waarin iedereen kan rijden voor de prijzen. Het zijn nationale titels, dus er wordt wel ergens voor gereden", aldus Kramer.

Kramer: 'Het wordt een ander seizoen, maar met fantastische wedstrijden'

De viervoudig olympisch kampioen maakt zich niet zoveel zorgen om besmettingen bij de toernooien. Een besmetting zou het hele toernooi niet lamleggen volgens Kramer. "Dat zou slecht georganiseerd zijn."

"Straks is er veel meer alertheid, wordt er veel consequenter getest. Het wordt makkelijker om één besmet persoon eruit te sturen en dat voor de rest het proces gewoon doorgaat", stelt Kramer.

Bekijk hieronder de nieuwe schaatskalender van 2020 (onder voorbehoud)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl