NOS Nieuws Buitenland

Koster was een van drie slachtoffers Nice • Nederlander: 'Normaal een veilige stad'

 • In een kerk in Nice zijn drie personen gedood bij een mesaanval, de dader riep 'Allahoe akbar'.
 • De verdachte was een Tunesiër die onlangs in Frankrijk aankwam.
 • Een van de slachtoffers is de koster, de andere twee vrouwelijke kerkgangers.
 • Aanslag door extremist in Amsterdam niet ondenkbaar, zegt burgemeester Halsema.
 • Militairen gaan scholen en kerken beveiligen, zei Macron in Nice.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog over de aanslag in Nice.

  Lees hier meer over wat deze nieuwe aanslag met Frankrijk doet:

 • Een van de slachtoffers was een Braziliaanse vrouw

  Het 44-jarige slachtoffer was een Braziliaanse vrouw die woonachtig was in Frankrijk, meldt het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze laat drie kinderen achter.

  In een verklaring betuigt president Bolsonaro namens Brazilië zijn medeleven aan de familie en vrienden van de in Nice vermoorde vrouw en de andere slachtoffers. Ook zegt hij solidair te zijn met het Franse volk.

 • Nederlander in Nice: normaal gesproken een veilige stad

  "Toen we vanochtend naar onze winkel gingen, merken we dat er zwaarbewapende agenten en militairen zenuwachtig rondkeken", zegt Pieter de Mik uit Nice in Met het Oog op Morgen. De Nederlander heeft met zijn vrouw een kledingzaak in de Zuid-Franse stad, op zo'n 400 meter van de kathedraal waar vanochtend een aanslag werd gepleegd. "Er was veel paniek, want in het begin was het nog niet duidelijk of er één of meerdere aanslagplegers waren en of ze op de vlucht waren."

  In 2016 werd de stad ook al getroffen door terreur, toen 86 doden vielen bij een aanslag met een vrachtwagen. "Je merkt dat de inwoners van Nice strijdbaar zijn, maar dat ze het wel hebben gehad", zegt De Mik. "Ze zijn het zat met dit soort dingen."

  De Nederlander voelt zich niet minder veilig door de aanslag van vandaag. "Ik heb totaal geen angst. Nice is normaal gesproken een veilige stad en je moet zelf goed opletten."

 • ‘Frankrijk is voedingsbodem maar tegelijkertijd aantrekkelijk doelwit’

  "Onder de aanslagen in Frankrijk zit altijd het thema van wraak nemen voor de belediging van de profeet én het principieel verwerpen van de vrijheid van meningsuiting", zegt terrorisme-deskundige Jelle van Buuren in Nieuwsuur.

  Hij ziet dat de extremistische ideologie in Frankrijk nog springlevend is. "Die is niet alleen gewelddadig maar verwerpt ook kernwaarden van de maatschappij." Van Buuren denkt dat het lastig is om de extremistische ideologie te bestrijden. "Het is in Frankrijk een politieke strijd, maar de religieuze waarden tellen zwaarder voor deze extremistische moslims."

  Frankrijk is vooral een doelwit vanwege de internationale rol op het wereldtoneel. "Een voedingsbodem en tegelijkertijd een aantrekkelijk doelwit. En ze profileren zich sterk met de scheiding tussen kerk en staat. Dat valt niet goed bij delen van de islamitische wereld." Die delen van de islamitische wereld stoken het vuurtje graag op. "Kijk naar de uitspraken van Erdogan. Dat is spelen met vuur, met een polariserend en escalerend effect. Eenlingen voelen zich erdoor aangesproken en willen de profeet wreken."

  Als advies voor de Franse president Macron zegt Van Buuren dat hij vooral de inlichtingendiensten en het politie-apparaat moet inzetten tegen radicale netwerken. "Moeilijker is het beschermen van de kernwaarden van de democratie: de vrijheid van meningsuiting. Dat is een langdurige strijd, een strijd tussen vrijheid en religieuze intolerantie en religieus geweld."

 • Frankrijk doelwit van nieuwe jihad, voelen veel Fransen

  Bij veel Fransen leeft het gevoel dat hun land doelwit is van een nieuwe jihad, nu er in korte tijd alweer een aanslag is gepleegd.

  "Frankrijk bevindt zich in het oog van een storm", zegt terrorisme-expert Beatrice de Graaf in dit artikel:

 • Aanslagpleger Nice is zwaargewond

  De aanslagpleger in Nice ligt zwaargewond in het ziekenhuis, zei de openbaar aanklager op het gebied van anti-terrorisme op een persconferentie. Het is een in 1999 geboren Tunesiër, bevestigde Jean-François Ricard eerdere mediaberichten.

  De aanslagpleger kwam vanochtend aan op het centraal station van Nice en trok daar andere kleren en schoenen aan. Vervolgens liep hij zo'n 400 meter naar de kerk, waar hij om 08.29 uur naar binnen ging en in ongeveer een half uur drie dodelijke slachtoffers maakte. Om 08.57 uur kwamen vier politieagenten binnen. De aanslagpleger kwam op de agenten af, waarbij hij "Allahoe akbar" riep. De agenten wisten hem te overmeesteren door hem neer te schieten.

  Twee van de lichamen werden in de kerk gevonden. "Een vrouw van 60 lag bij de ingang. Haar keel was zeer diep doorgesneden, als een onthoofding", zei aanklager Ricard. De koster van 55 was ook in zijn keel geraakt. En een vrouw van 44 was naar een naastgelegen bar gevlucht en overleed daar aan haar verwondingen.

  De aanslagpleger had onder meer een koran, twee telefoons en een mes van zo'n 30 centimeter bij zich. Twee ongebruikte messen had hij bij een tas laten liggen die hij ergens in de kerk had neergelegd. Ook had hij een document bij zich van het Italiaanse Rode Kruis. Hij was op 20 september op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen en op 9 oktober in Bari, in de hak van Italië.

 • Doodgeschoten man Avignon had psychische problemen

  De man die vanmiddag in Avignon door de politie werd doodgeschoten, had psychische problemen en een onsamenhangend verhaal, zegt het Openbaar Ministerie in de stad tegen persbureau AFP.

  De man had een Noord-Afrikaanse winkelier bedreigd. Hij weigerde zijn wapen te laten vallen en negeerde een waarschuwingsschot van de politie. Daarop werd hij doodgeschoten, zegt een politiefunctionaris. De man had gezegd bij de extreemrechtse groepering Géneration identitaire te zitten.

 • Koster onder slachtoffers Nice

  De naam van een van de drie dodelijke slachtoffers uit Nice is bekend geworden. Vincent Loquès was koster in de Notre-Dame-basiliek in de Zuid-Franse stad.

  De kerkbeheerder was 55 jaar en laat twee dochters na. Mensen die hem kenden zeggen tegen France 3 dat hij behulpzaam was, vluchtelingen te eten gaf, een goed hart had en altijd vrolijk was. "Hij heeft me veel geleerd. Hij prees de vrede, hielp altijd daklozen, het doet echt pijn aan het hart", zegt een buurvrouw van de basiliek tegen de zender.

  De andere dodelijke slachtoffers waren twee vrouwen.

  Kerkgangers zijn in shock en in tranen over het overlijden van koster Vincent:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kerkgangers verdrietig over 'hun' koster Vincent
 • Groepen roepen 'Allahoe akbar' in Berlijn en Moskou

  Op een plein in Berlijn staan tientallen mensen 'Allahoe akbar' te roepen. De actie is gericht tegen de Franse president Macron en het publiceren van Mohammed-cartoons, meldt een Duitse journalist.

  Bij de Franse ambassade in Moskou stond een groep mannen vanmiddag dezelfde leus te roepen:

 • Halsema: 'Wij monitoren emoties onder de bevolking'

  De Amsterdamse burgemeester Halsema zegt dat een aanslag door een extremist ook in Amsterdam niet ondenkbaar is, schrijft Het Parool. Na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is er geen aanleiding om nu extra veiligheidsmaatregelen te nemen, maar de gemeente en politie zijn wel alert: "Wij maken gebruik van onze netwerken en monitoren de emoties onder de bevolking", schrijft Halsema aan de gemeenteraad.

 • Tunesië onderzoekt verdachte Nice

  Tunesië is een onderzoek gestart naar de verdachte van de aanslag in Nice, waarbij drie mensen werden vermoord. Dat zei een functionaris in een Tunesische gespecialiseerde rechtbank. Lees hier meer over de verdachte:

 • Politie Nederland volgt Frankrijk op de voet

 • 'Man uit Sartrouville weer vrijgelaten'

  De man die in de buurt van een kerk in Sartrouville werd aangehouden, is na verhoor vanmiddag weer vrijgelaten, melden Franse media. Zijn vader had de politie gewaarschuwd omdat hij bezorgd was dat zijn zoon iets "zoals in Nice" van plan was.

  Eerder meldde Le Parisien dat hij een mes bij zich had, maar of dat klopt is niet duidelijk. De kerk waar de zoon in de buurt was, is sinds een jaar gesloten vanwege bouwwerkzaamheden.

 • 'Gedode man in Avignon was lid van extreemrechtse groepering'

  De man die vanochtend in Avignon werd doodgeschoten, zat volgens Le Monde bij de extreemrechtse splintergroepering Géneration identitaire.

  Hij werd doodgeschoten nadat hij met een pistool een Noord-Afrikaanse winkelier had bedreigd.

 • 'Aanslagpleger is jonge Tunesiër die recent in Frankrijk aankwam'

  Volgens de Franse zender BFMTV heeft de aanslagpleger in Nice tegen de politie gezegd dat hij uit Tunesië komt, in 1999 is geboren en begin deze maand via Lampedusa in Frankrijk is aangekomen. Hij zou niet bekend zijn bij de politie en veiligheidsdiensten. Zijn identiteit is nog niet bevestigd.