Koster was een van drie slachtoffers Nice • Nederlander: 'Normaal een veilige stad'
- In een kerk in Nice zijn drie personen gedood bij een mesaanval, de dader riep 'Allahoe akbar'.
- De verdachte was een Tunesiër die onlangs in Frankrijk aankwam.
- Een van de slachtoffers is de koster, de andere twee vrouwelijke kerkgangers.
- Aanslag door extremist in Amsterdam niet ondenkbaar, zegt burgemeester Halsema.
- Militairen gaan scholen en kerken beveiligen, zei Macron in Nice.
Liveblog gesloten
We sluiten het liveblog over de aanslag in Nice.
Lees hier meer over wat deze nieuwe aanslag met Frankrijk doet:
Een van de slachtoffers was een Braziliaanse vrouw
Het 44-jarige slachtoffer was een Braziliaanse vrouw die woonachtig was in Frankrijk, meldt het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze laat drie kinderen achter.
In een verklaring betuigt president Bolsonaro namens Brazilië zijn medeleven aan de familie en vrienden van de in Nice vermoorde vrouw en de andere slachtoffers. Ook zegt hij solidair te zijn met het Franse volk.
Nederlander in Nice: normaal gesproken een veilige stad
"Toen we vanochtend naar onze winkel gingen, merken we dat er zwaarbewapende agenten en militairen zenuwachtig rondkeken", zegt Pieter de Mik uit Nice in Met het Oog op Morgen. De Nederlander heeft met zijn vrouw een kledingzaak in de Zuid-Franse stad, op zo'n 400 meter van de kathedraal waar vanochtend een aanslag werd gepleegd. "Er was veel paniek, want in het begin was het nog niet duidelijk of er één of meerdere aanslagplegers waren en of ze op de vlucht waren."
In 2016 werd de stad ook al getroffen door terreur, toen 86 doden vielen bij een aanslag met een vrachtwagen. "Je merkt dat de inwoners van Nice strijdbaar zijn, maar dat ze het wel hebben gehad", zegt De Mik. "Ze zijn het zat met dit soort dingen."
De Nederlander voelt zich niet minder veilig door de aanslag van vandaag. "Ik heb totaal geen angst. Nice is normaal gesproken een veilige stad en je moet zelf goed opletten."
‘Frankrijk is voedingsbodem maar tegelijkertijd aantrekkelijk doelwit’
"Onder de aanslagen in Frankrijk zit altijd het thema van wraak nemen voor de belediging van de profeet én het principieel verwerpen van de vrijheid van meningsuiting", zegt terrorisme-deskundige Jelle van Buuren in Nieuwsuur.
Hij ziet dat de extremistische ideologie in Frankrijk nog springlevend is. "Die is niet alleen gewelddadig maar verwerpt ook kernwaarden van de maatschappij." Van Buuren denkt dat het lastig is om de extremistische ideologie te bestrijden. "Het is in Frankrijk een politieke strijd, maar de religieuze waarden tellen zwaarder voor deze extremistische moslims."
Frankrijk is vooral een doelwit vanwege de internationale rol op het wereldtoneel. "Een voedingsbodem en tegelijkertijd een aantrekkelijk doelwit. En ze profileren zich sterk met de scheiding tussen kerk en staat. Dat valt niet goed bij delen van de islamitische wereld." Die delen van de islamitische wereld stoken het vuurtje graag op. "Kijk naar de uitspraken van Erdogan. Dat is spelen met vuur, met een polariserend en escalerend effect. Eenlingen voelen zich erdoor aangesproken en willen de profeet wreken."
Als advies voor de Franse president Macron zegt Van Buuren dat hij vooral de inlichtingendiensten en het politie-apparaat moet inzetten tegen radicale netwerken. "Moeilijker is het beschermen van de kernwaarden van de democratie: de vrijheid van meningsuiting. Dat is een langdurige strijd, een strijd tussen vrijheid en religieuze intolerantie en religieus geweld."
Frankrijk doelwit van nieuwe jihad, voelen veel Fransen
Bij veel Fransen leeft het gevoel dat hun land doelwit is van een nieuwe jihad, nu er in korte tijd alweer een aanslag is gepleegd.
"Frankrijk bevindt zich in het oog van een storm", zegt terrorisme-expert Beatrice de Graaf in dit artikel:
Aanslagpleger Nice is zwaargewond
De aanslagpleger in Nice ligt zwaargewond in het ziekenhuis, zei de openbaar aanklager op het gebied van anti-terrorisme op een persconferentie. Het is een in 1999 geboren Tunesiër, bevestigde Jean-François Ricard eerdere mediaberichten.
De aanslagpleger kwam vanochtend aan op het centraal station van Nice en trok daar andere kleren en schoenen aan. Vervolgens liep hij zo'n 400 meter naar de kerk, waar hij om 08.29 uur naar binnen ging en in ongeveer een half uur drie dodelijke slachtoffers maakte. Om 08.57 uur kwamen vier politieagenten binnen. De aanslagpleger kwam op de agenten af, waarbij hij "Allahoe akbar" riep. De agenten wisten hem te overmeesteren door hem neer te schieten.
Twee van de lichamen werden in de kerk gevonden. "Een vrouw van 60 lag bij de ingang. Haar keel was zeer diep doorgesneden, als een onthoofding", zei aanklager Ricard. De koster van 55 was ook in zijn keel geraakt. En een vrouw van 44 was naar een naastgelegen bar gevlucht en overleed daar aan haar verwondingen.
De aanslagpleger had onder meer een koran, twee telefoons en een mes van zo'n 30 centimeter bij zich. Twee ongebruikte messen had hij bij een tas laten liggen die hij ergens in de kerk had neergelegd. Ook had hij een document bij zich van het Italiaanse Rode Kruis. Hij was op 20 september op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen en op 9 oktober in Bari, in de hak van Italië.
Doodgeschoten man Avignon had psychische problemen
De man die vanmiddag in Avignon door de politie werd doodgeschoten, had psychische problemen en een onsamenhangend verhaal, zegt het Openbaar Ministerie in de stad tegen persbureau AFP.
De man had een Noord-Afrikaanse winkelier bedreigd. Hij weigerde zijn wapen te laten vallen en negeerde een waarschuwingsschot van de politie. Daarop werd hij doodgeschoten, zegt een politiefunctionaris. De man had gezegd bij de extreemrechtse groepering Géneration identitaire te zitten.
Koster onder slachtoffers Nice
De naam van een van de drie dodelijke slachtoffers uit Nice is bekend geworden. Vincent Loquès was koster in de Notre-Dame-basiliek in de Zuid-Franse stad.
De kerkbeheerder was 55 jaar en laat twee dochters na. Mensen die hem kenden zeggen tegen France 3 dat hij behulpzaam was, vluchtelingen te eten gaf, een goed hart had en altijd vrolijk was. "Hij heeft me veel geleerd. Hij prees de vrede, hielp altijd daklozen, het doet echt pijn aan het hart", zegt een buurvrouw van de basiliek tegen de zender.
De andere dodelijke slachtoffers waren twee vrouwen.
Kerkgangers zijn in shock en in tranen over het overlijden van koster Vincent:
Groepen roepen 'Allahoe akbar' in Berlijn en Moskou
Op een plein in Berlijn staan tientallen mensen 'Allahoe akbar' te roepen. De actie is gericht tegen de Franse president Macron en het publiceren van Mohammed-cartoons, meldt een Duitse journalist.
Bij de Franse ambassade in Moskou stond een groep mannen vanmiddag dezelfde leus te roepen:
Halsema: 'Wij monitoren emoties onder de bevolking'
De Amsterdamse burgemeester Halsema zegt dat een aanslag door een extremist ook in Amsterdam niet ondenkbaar is, schrijft Het Parool. Na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is er geen aanleiding om nu extra veiligheidsmaatregelen te nemen, maar de gemeente en politie zijn wel alert: "Wij maken gebruik van onze netwerken en monitoren de emoties onder de bevolking", schrijft Halsema aan de gemeenteraad.
Tunesië onderzoekt verdachte Nice
Tunesië is een onderzoek gestart naar de verdachte van de aanslag in Nice, waarbij drie mensen werden vermoord. Dat zei een functionaris in een Tunesische gespecialiseerde rechtbank. Lees hier meer over de verdachte:
Politie Nederland volgt Frankrijk op de voet
De Nederlandse politie volgt de situatie in Frankrijk op de voet, "omdat ook in Nederland een aanslag voorstelbaar is", twittert de politiechef van de Landelijke Eenheid.
'Man uit Sartrouville weer vrijgelaten'
De man die in de buurt van een kerk in Sartrouville werd aangehouden, is na verhoor vanmiddag weer vrijgelaten, melden Franse media. Zijn vader had de politie gewaarschuwd omdat hij bezorgd was dat zijn zoon iets "zoals in Nice" van plan was.
Eerder meldde Le Parisien dat hij een mes bij zich had, maar of dat klopt is niet duidelijk. De kerk waar de zoon in de buurt was, is sinds een jaar gesloten vanwege bouwwerkzaamheden.
'Gedode man in Avignon was lid van extreemrechtse groepering'
De man die vanochtend in Avignon werd doodgeschoten, zat volgens Le Monde bij de extreemrechtse splintergroepering Géneration identitaire.
Hij werd doodgeschoten nadat hij met een pistool een Noord-Afrikaanse winkelier had bedreigd.
'Aanslagpleger is jonge Tunesiër die recent in Frankrijk aankwam'
Volgens de Franse zender BFMTV heeft de aanslagpleger in Nice tegen de politie gezegd dat hij uit Tunesië komt, in 1999 is geboren en begin deze maand via Lampedusa in Frankrijk is aangekomen. Hij zou niet bekend zijn bij de politie en veiligheidsdiensten. Zijn identiteit is nog niet bevestigd.
Macron: 'Wij zwichten niet'
De president richtte zich in Nice tot het Franse volk:
Turkse organisatie: 'Verenigd pal staan voor vrijheid'
Het Nederlandse Inspraakorgaan Turken (IOT) zegt dat het in gedachten bij de nabestaanden van de slachtoffers is en bij de Franse regering. Het IOT spreekt over "beestachtige aanslagen" en van "laffe moorden, die ook bij moslims alom afgrijzen hebben gewekt".
"Tegen dit geweld past ons als Europeanen slechts een antwoord: verenigd pal staan voor vrijheid, verdraagzaamheid en harmonie."
Koninklijk paar: 'We leven mee'
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn geschokt door de "afschuwwekkende geweldsdaad" in Nice, schrijven ze op Instagram. Ze zeggen dat hun hart uitgaat naar alle getroffenen en dat ze meeleven met mensen die een dierbare hebben verloren.
Moslimorganisatie wil aandacht voor aanslag Nice in moskeeën
Het Nederlandse Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vraagt alle moskeeën en imams om de komende dagen "speciale aandacht te besteden" aan de terreuraanslag in Nice en de gevolgen daarvan.
"Het is een laffe en onmenselijke daad waarmee zij de samenleving willen ontwrichten, mensen angst aanjagen en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten", zegt het CMO. "Het is intens verdrietig dat terroristen de slachtoffers hebben belaagd op een plek waarop zij zich juist veilig hadden moeten voelen. In vrede. In een kerk."
Macron: gebedshuizen en scholen beter beveiligd
De beveiliging van gebedshuizen en van scholen wordt opgevoerd, zei president Macron in Nice. Ook stelde hij dat als Frankrijk wordt aangevallen, het aanslagen op "onze waarden van vrijheid" zijn.
De president zei verder dat er "maar één gemeenschap is, de nationale gemeenschap" en riep op tot eenheid. Ook sprak hij zijn steun uit aan katholiek Frankrijk.
'Man aangehouden bij kerk in Sartrouville met mes'
Ook in de plaats Sartrouville ten noordwesten van Parijs is een man aangehouden. Hij was in de buurt van een kerk en had een mes bij zich, schrijft Le Parisien. Volgens de krant heeft zijn vader de autoriteiten gewaarschuwd en gezegd dat zijn zoon iets "zoals in Nice" zou willen doen en leek de man zich voor te bereiden om een aanslag te plegen.
'Man aangehouden in Lyon die zwaaide met mes'
In Lyon is een man aangehouden die bekend is bij de inlichtingendiensten vanwege radicaal islamisme, schrijft Le Figaro. De man, gekleed in een djellaba, zwaaide met een mes. Volgens de krant gaat het om een Afghaan die in 1994 is geboren.
'Minister waarschuwde bestuurders voor terreur'
De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft regionale bestuurders gewaarschuwd vanwege een nieuwe terreurdreiging, schrijft Le Point. Hij heeft ze volgens het blad bevolen om maatregelen te treffen om gebedshuizen te beschermen.
Dat deed hij in reactie op bedreigingen van Thabat, het onofficiële persagentschap van al-Qaida, dat zondag opriep om aanslagen te plegen in Frankrijk. Volgens Le Point was dat onder meer vanwege de Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo en politie-acties in moskeeën in Frankrijk.
In een bericht van het hoofd van de nationale politie dat Le Point heeft ingezien, staat dat kerken in aanloop naar de katholieke feestdag Allerheiligen op 1 november werden beschouwd als doelwit. Ook gematigde imams zouden gevaar lopen vanwege de steun die ze voor Macron hebben uitgesproken. De veiligheidsdiensten moesten vooral waakzaam zijn bij religieuze bijeenkomsten.
Macron bezoekt aanslagplek
President Macron is in Nice. Hij spreekt daar met onder anderen de burgemeester en met betrokken politieagenten.
Kerken Nice gesloten
Alle kerken in Nice zijn tot nader order gesloten en worden bewaakt door de politie, zegt de bisschop van Nice in een persbericht. "Mijn verdriet is oneindig om waartoe andere wezens, mensen, in staat zijn", zegt hij. "Moge de vergevende geest van Christus zegevieren over deze barbaarse daden."
Spoedoverleg
Morgen houdt een aantal Europese ministers van Justitie spoedoverleg over de terreuraanslag in Nice. Namens Nederland schuift minister Grapperhaus aan.
Burgemeester Nice: 'Frankrijk is opnieuw slachtoffer van islamofascisme'
Turkije verklaart zich solidair met Frankrijk
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanslag in Nice met klem. "We zijn solidair met de inwoners van Frankrijk tegen terreur en geweld", staat in een verklaring.
De spanningen tussen Turkije en Frankrijk liepen de afgelopen periode hoog op. De Turkse president Erdogan sprak afgelopen weekend zijn twijfel uit over de geestelijke gezondheid van president Macron, vanwege de maatregelen die zijn Franse collega had aangekondigd tegen radicale islamitische organisaties. Een paar dagen daarna publiceerde het satirische blad Charlie Hebdo een cartoon van Erdogan op de cover. Het Turkse Openbaar Ministerie is daarom een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen het tijdschrift, en Turkije dreigt met diplomatieke stappen.
Tweede Kamerleden en andere politici reageren op aanslag
Nederlandse politici reageren met afschuw op de terreuraanslag in Nice door vermoedelijk een extremistische moslim.
Burgemeester Nice: 'Moord lijkt op die op Samuel Paty'
Burgemeester Estrosi van Nice zegt dat er waarschijnlijk twee doden zijn gevallen in de kerk, "een verschrikkelijke dood die zonder twijfel lijkt op de methode die is gebruikt is om de dappere leraar Samuel Paty te doden". Paty werd twee weken geleden onthoofd in de buurt van Parijs, omdat hij cartoons van de profeet Mohammed had laten zien in zijn les.
Kerkklokken
Katholieke kerken in Frankrijk luiden vanmiddag om 15.00 uur hun klokken vanwege de terreuraanslag bij de kerk in Nice. Op Twitter roept de kerk katholieken op om te komen bidden voor de slachtoffers.
Franse premier Castex: reactie zal stevig zijn
De Franse premier Castex zegt dat de Franse regering met een "stevige en meedogenloze reactie" zal komen. Het dreigingsniveau van Frankrijk is naar het hoogste niveau bijgesteld, zegt hij.
Premier Rutte tegen Fransen: Nederland staat naast u
Von der Leyen: 'We blijven verenigd'
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zegt op Twitter de "gruwelijke en brute daad" in Nice te veroordelen. Ze zegt dat heel Europa solidair is met Frankrijk. "We blijven verenigd en vastberaden, ondanks barbarij en fanatisme."
Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, spreekt zijn medeleven uit. "Heel Europa is bij jullie", zegt hij.
'Nous Sommes Unis'
Meerdere regeringsleiders hebben gereageerd op de terreuraanslag in Nice. Zo spreken de Italiaanse premier Conte en zijn Spaanse collega Sánchez hun medeleven uit met de families van de slachtoffers. "Nous Sommes Unis", tweeten zij.
NCTV: ook in Nederland blijft alertheid geboden
Volgens Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), blijft alertheid geboden, ook in Nederland. Een aanval door een moslimextremist is ook hier niet ondenkbaar, zegt hij. Eerder deze maand maakte de NCTV bekend dat het dreigingsniveau in Nederland op 3 van de 5 blijft staan. "Onder sommige Nederlandse jihadisten leeft nog altijd de intentie om in Nederland een aanslag te plegen. Waakzaamheid voor enkelingen uit de beweging blijft geboden."
Aalbersberg noemt de berichten uit Frankrijk van vandaag "verschrikkelijk".
Bewaker Frans consulaat neergestoken
In het Franse consulaat in Djedda, in Saudi-Arabië, is een bewaker neergestoken. De aanvaller gebruikte een "scherp voorwerp" als wapen, melden Saudische media. Zijn motief is nog onbekend. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, hij verkeert niet in levensgevaar.
Het is nog niet duidelijk of het incident in Djedda samenhangt met de gebeurtenissen in Nice en Avignon.
'Islamofascisme'
Op Twitter schrijft de burgemeester van Nice dat de stad opnieuw slachtoffer is van 'islamofascisme'.
Ook incident met mes in Avignon
In de Zuid-Franse stad Avignon heeft de politie een man doodgeschoten die omstanders met een wapen bedreigde. Dat meldt het Franse radiostation Europe 1. De man zou "Allahoe akbar" hebben geroepen.
De autoriteiten in Avignon hebben het nieuws nog niet bevestigd.
Doden bij terreuraanslag Nice
In de Franse stad Nice zijn meerdere personen gedood en een aantal mensen gewond geraakt bij een aanval met een mes. Onder meer dagblad Le Monde schrijft dat de dader eerst een vrouw in de kerk onthoofdde en daarna een medewerker neerstak. Het derde slachtoffer werd gedood in een bar voor de basiliek, waar ze haar toevlucht zocht.
De politie heeft een verdachte opgepakt. Volgens de burgemeester van de Zuid-Franse stad riep hij bij zijn arrestatie meerdere malen "Allahoe akbar". De burgemeester spreekt van een terroristische daad.