President Macron sprak met hulpverleners bij de plaats van de aanslag
NOS Nieuws

Na aanslag Nice: meer militairen gaan scholen en kerken bewaken

Frankrijk verhoogt het aantal militairen dat mogelijke doelwitten voor terreuraanslagen bewaakt, zoals kerken en scholen, naar 7000. Dat heeft president Macron gezegd bij een bezoek aan Nice, waar een terrorist vanmorgen in een kerk drie mensen ombracht. Van zeker een van hen is de keel doorgesneden. Meerdere mensen raakten gewond.

Macron sprak van een islamitische terreuraanslag en zei dat Frankrijk niet zal zwichten voor terreur. Ook sprak hij zijn steun uit voor de stad Nice, die vier jaar geleden ook het toneel was van een aanslag.

Een extremistische moslim reed toen op de Franse nationale feestdag met een vrachtwagen in op een menigte die naar vuurwerk wilde gaan kijken. 86 mensen kwamen om.

Een fragment uit de verklaring van Macron:

Macron: 'Frankrijk wordt weer aangevallen'

Macron kondigde vanmiddag ook nieuwe maatregelen aan tegen radicale islamitische organisaties die Franse waarden en normen afwijzen. Dat deed de Franse regering eerder deze maand ook al.

Die belofte was een gevolg van de dood van leraar Samuel Paty, die op 16 oktober werd vermoord, omdat hij in een les over vrijheid van meningsuiting cartoons van de profeet Mohammed had laten zien.

Steun aan katholieken

Macron betuigde vanmiddag na de aanslag op de Notre-Dame-basiliek ook medeleven met de katholieken. Hij herinnerde aan de moord op een Franse priester in 2016 in de plaats Saint-Etienne-du-Rouvray. Ook in die zaak was een islamitische terrorist de dader.

Voordat Macron zijn verklaring aflegde, sprak hij voor de basiliek uitgebreid met politieagenten. De agenten maakten een aangeslagen indruk.

Avignon en Djedda

Vandaag waren er meer incidenten in Frankrijk waarbij wordt onderzocht of ze terrorisme-gerelateerd zijn. Zo bedreigde een man in Avignon omstanders met een wapen. De politie schoot hem dood.

In het Franse consulaat in Djedda, in Saudi-Arabië, werd vandaag een bewaker neergestoken. De aanvaller gebruikte een "scherp voorwerp" als wapen, melden Saudische media. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, hij verkeert niet in levensgevaar.

Het is niet duidelijk of de incidenten samenhangen met de gebeurtenissen in Nice.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl