President Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Turkije dreigt met stappen tegen Frankijk en Charlie Hebdo vanwege Erdogan-cartoon

Turkije neemt de publicatie van een Erdogan-cartoon door het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo hoog op. Het Turkse Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen het blad. Ook dreigt Turkije met diplomatieke stappen.

President Erdogan noemt de cartoon op de cover van het blad "obsceen". Hij zegt hem zelf niet te hebben gezien, maar zich erover te hebben laten inlichten. Op een bijeenkomst van zijn AK-partij zei hij dat het beneden zijn stand is om "obscene publicaties" te bekijken. "We weten dat niet ik het doelwit ben, maar de waarden waar wij voor staan." Het is een erezaak om je tegen aanvallen op de profeet Mohammed te keren, zei hij.

Op de cover van de nieuwe editie van Charlie Hebdo staat een mannetje dat op president Erdogan lijkt. Hij zit in een leunstoel en draagt alleen een shirt en een onderbroek. "Erdogan is thuis erg grappig", staat erbij.

Hij tilt de chador op van een vrouw en die daar niets onder draagt. Ze heeft een dienblad met twee wijnglazen in de hand en lacht. "Wow! De profeet!", zegt de getekende Erdogan.

Samuel Paty

Erdogan viel de Franse president Macron in het weekend hard aan. In een toespraak sprak hij zijn twijfel uit over de geestelijke gezondheid van Macron vanwege maatregelen die de Franse regering had aangekondigd tegen radicale islamitische organisaties. De aanleiding daarvoor was de moord eerder deze maand op de Franse leraar Samuel Paty.

Vandaag zei Erodogan dat de vijandigheid tegen de islam en moslims zich onder leiders in Europa als een kankergezwel uitbreidt, evenals de respectloosheid tegenover de profeet Mohammed.

Paty gaf leerlingen op een school in de buurt van Parijs les over vrijheid van meningsuiting. Hij liet daarbij spotprenten van de profeet Mohammed zien. Vanwege publicatie daarvan in Charlie Hebdo pleegden islamitische terroristen in 2015 een aanslag op de redactie. Ze schoten twaalf medewerkers dood, onder wie de hoofdredacteur, en later op straat twee politiemensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl