De politie sloot de omgeving van de basiliek af
NOS NieuwsAangepast

'Terrorist Nice kwam via Italiaanse eiland Lampedusa naar Frankrijk'

De terrorist die vanmorgen in Nice drie kerkgangers doodde is een 21-jarige man uit Tunesië, melden Franse media. Ze zeggen zijn identiteit te weten op basis van bronnen rond het onderzoek. Hij zou eind vorige maand als migrant op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn aangekomen.

Daar is hij op een zeker moment vrijgelaten met het bevel dat hij Italië moest verlaten. Begin deze maand reisde hij door naar Frankrijk. Hij heeft geen asiel aangevraagd en was niet bekend bij de Franse politie of Franse veiligheidsdiensten.

De politie heeft de identiteit van de verdachte, die gewond in een ziekenhuis ligt, niet bevestigd. Volgens de Franse nieuwszender BFMTV wordt met behulp van vingerafdrukken vastgesteld wie hij is. De naam die genoemd wordt, staat op een document van het Italiaanse Rode Kruis dat bij hem is gevonden, maar een foto daarop ontbreekt.

Aanslag met mes

De dader van de aanslag kwam om 09.00 uur met een mes de Notre-Dame-basiliek in het centrum van Nice binnen. Zijn eerste slachtoffer was een vrouw van rond de 70. Zij werd met een doorgesneden keel bij een wijwatervat gevonden. "Bijna onthoofd", zei een bron bij de politie tegen Le Figaro.

Ook de koster, een vader van twee dochters die al al tien jaar voor de parochie werkte, werd vermoord. "Een gewone jongen", volgens een priester in dezelfde krant.

Het derde slachtoffer, een vrouw van rond de 45, liep meerdere steekwonden op. Ze wist te ontsnappen, maar stierf kort daarna in een café in de buurt. De dader werd bij zijn arrestatie neergeschoten en is naar een ziekenhuis gebracht.

Bij de Notre-Dame rouwen geschokte en verdrietige kerkgangers om koster Vincent, die altijd in de kerk te vinden was:

Kerkgangers verdrietig over 'hun' koster Vincent

Een aanslag als in Nice kan ook in Nederland gebeuren, zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Hij spreekt op Twitter van verschrikkelijk nieuws uit Frankrijk en zegt dat ook in Nederland alertheid is geboden.

Hij wijst op het NCTV-dreigingsbeeld van 15 oktober. Daarin staat dat er in Nederland personen zijn die radicaliseren of sterk geradicaliseerd zijn en een dreiging kunnen vormen. Aanwijzingen dat er in Nederland een aanslag wordt voorbereid waren er op dat moment niet, maar "het blijft voorstelbaar dat dit kan gebeuren".

Halsema: aanslag niet ondenkbaar

Burgemeester Halsema van Amsterdam schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat een aanslag als die in Nice ook in Amsterdam niet ondenkbaar is. "De gebeurtenissen vereisen eenieder om waakzaam te blijven en dat vraag ik ook nu weer aan u."

Ze schrijft dat de gemeente en de politie de komende tijd extra alert zullen zijn. "Wij maken gebruik van onze netwerken en monitoren de emoties onder de bevolking."

De aanslag op de Franse leraar Samuel Paty op 16 oktober was reden om het overleg met vertegenwoordigers van het onderwijs in Amsterdam te versterken. "De aanslag in Nice geeft reden het bestaande contact met de Amsterdamse religieuze leiders verder te intensiveren", aldus Halsema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl