NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Spanje boven de miljoen besmettingen • Reizigers negeerden quarantaineregels Suriname

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen openen we een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • 'Vervoerders moeten gaan snijden in dienstregeling'

  De negen openbaarvervoerbedrijven in Nederland verwachten dat ze komend jaar door het coronavirus moeten snijden in hun dienstregelingen. NRC deed een rondgang langs de bedrijven en meldt dat de daling van de reizigersopbrengsten door de coronacrisis financiële problemen veroorzaakt. Over de aanpassingen aan de dienstregelingen wordt volgens de krant nog onderhandeld met gemeenten en provincies. Het zou de bedoeling zijn om geen trajecten volledig te schrappen.

  In het voorjaar liep het aantal reizigers hard terug in verband met de coronamaatregelen. Half september lag de bezettingsgraad weer op ongeveer 50 procent, maar met de gedeeltelijke lockdown van deze maand is de bezetting weer gedaald, volgens NRC tot 40 procent.

  Vervoerbedrijven krijgen nu ten minste 93 procent van de kosten van hun dienstregeling vergoed door het rijk. Die vergoeding is verlengd tot juli 2021. Op 1 april moeten de bedrijven en gemeenten en provincies een transitieplan hebben voor de rest van het jaar. Omdat de compensatie niet kostendekkend is, voorziet de sector per bedrijf verliezen van tientallen miljoenen euro's, schrijft NRC.

 • Nog eens acht regio's naar hoogste risiconiveau

  In nog eens acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat het risiconiveau is verhoogd naar 'zeer ernstig'. Het vierde en hoogste risiconiveau geldt vanaf vandaag voor de veiligheidsregio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

  Het verhoogde risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De landelijke coronamaatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden nog zeker drie weken. Als het aantal besmettingen genoeg is teruggelopen, wordt er overgeschakeld op een regionale aanpak. In dat geval zouden maatregelen gelden die per regio op basis van het risiconiveau worden bepaald. Bij 'zeer ernstig' zijn geen evenementen mogelijk. Ook mogen bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.

  Eerder gold het hoogste risiconiveau al in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid en Brabant-Zuidoost.

  Ook in de regio's Nood-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau verhoogd. De situatie is daar nu 'ernstig', het derde niveau.

 • 72 uur zelfisolatie bij positieve test zonder klachten volgens virologen 'eigenlijk te kort'

  Als je positief getest bent op het coronavirus maar geen klachten hebt, adviseert het RIVM je om drie dagen in zelfisolatie te gaan. Virologen zijn kritisch op dit advies. "De symptomen kunnen later nog komen", zegt Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Mensen met corona zijn het besmettelijkst in de eerste dagen voor en na de start van de symptomen. Hoe besmettelijk iemand is, hangt af van de hoeveelheid virus die iemand heeft binnengekregen op de eerste dag van de infectie.

  Ook hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC pleit voor het oprekken van de zelfisolatieperiode, ook als mensen in de eerste 72 uur geen symptomen hebben. "Met die 72 uur is de pre-symptomatische periode gemiddeld voorbij, maar dat geldt niet voor 100 procent. Wel krijgen mensen in deze situatie als het goed is het advies om zich bij klachten opnieuw te laten testen", zegt Koopmans.

 • Spanje passeert de grens van 1 miljoen coronabesmettingen

  In Spanje is het aantal coronabesmettingen opgelopen tot meer dan een miljoen. Met 1.005.295 gevallen is Spanje het eerste Europese land dat deze grens passeert.

  Het ministerie van Volksgezondheid meldde vandaag 34.366 coronadoden sinds het begin van de coronacrisis in maart. De Spaanse regering neemt per regio maatregelen om de opleving van het virus in te dammen. Madrid vormt in Spanje de grootste brandhaard, de stad is verantwoordelijk voor een derde van alle besmettingen in het land.

  De minister van Volksgezondheid Salvador Illa en de voorzitters van de Spaanse veiligheidsregio's komen morgen bijeen om een virusstrategie te bespreken. Gisteren sprak de minister zich al uit over de mogelijke invoering van een avondklok. Die moet ervoor zorgen dat nachtelijke feestjes geen bron van besmetting meer vormen. Illa: "Ik wil heel duidelijk zijn, er komen enkele zeer moeilijke weken aan."

 • In de tweede coronagolf verschillen de bezoekregelingen op corona-afdelingen

  Waar in het ene ziekenhuis niemand op bezoek mag komen, mogen in het andere ziekenhuis bezoekers onder begeleiding naar binnen.

  Bekijk hier hoe verpleegkundigen dit beleven:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bezoekregelingen op de corona-afdeling: 'Op de toppen van hun emoties zijn mensen zichzelf niet'
 • Deel vliegtuigpassagiers negeerde quarantaineregels Suriname

  Van de reizigers die de afgelopen weken van Nederland naar Suriname vlogen, is 35 procent niet in quarantaine gegaan, meldt het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. In Suriname geldt een dwingend advies om na een vlucht tien dagen in zelfquarantaine te gaan.

  Bij aankomst op de luchthaven van Paramaribo zijn passagiers verplicht een negatief coronaresultaat en een reservering voor een quarantaineplek te overhandigen. Passagiers konden hier makkelijk onderuit komen. Voor de controle boekten ze een hotel, dat ze na de controle annuleerden om vervolgens door te reizen naar hun verblijfplaats, zonder contactgegevens achter te laten. Minister Ramadhin van Volksgezondheid laat aan persbureau ANP weten dat de regels niet door iedereen zijn nageleefd, en dat ook de controle vanuit de overheid tekortschoot.

  Hij vindt het jammer dat het zo is gelopen, juist nu het aantal coronagevallen in Suriname is teruggebracht naar 60. Hij zou graag het aantal vluchten uit Nederland willen beperken, nu het land als risicogebied is aangemerkt. De afgelopen weken arriveerden er twee passagiersvluchten per week.

 • GGD meldt vertraging van bron-en contactonderzoek regio Zuid Holland Zuid

  Bij 375 positief geteste mensen uit de regio Zuid Holland Zuid, is het bron- en contactonderzoek later op gang gekomen door een technische fout. Dat schrijft de GGD Zuid Holland Zuid op hun website. Vanaf 14 oktober kan iedereen die een coronatest bij de GGD laat doen, de positieve uitslag online inzien. Nadat de uitslag online is ontvangen door de geteste persoon, wordt de uitslag ook gedeeld met de GGD en het RIVM.

  Door een fout in het doorzetten van de resultaten zijn er 375 positief geteste gevallen van corona uit de regio Zuid Holland Zuid niet in het overzicht van GGD en RIVM verwerkt. Inmiddels is het probleem opgelost en de GGD verwacht zondag de achterstand van het bron- en contactonderzoek te hebben ingehaald. In het overzicht van aanstaande vrijdag worden de eerder positief geteste gevallen worden toegevoegd.

 • Duitse minister Gezondheidszorg positief getest op corona

  De Duitse minister Jens Spahn van Gezondheidszorg, is positief getest op corona. Hij heeft verkoudheidsklachten en is na de test in isolatie gegaan.

  Vanmiddag was het kabinetsberaad, waar ook bondskanselier Merkel bij aanwezig was. Volgens de woordvoerder kreeg Spahn in de middag na het kabinetsberaad pas verkoudheidsklachten. Direct daarna heeft hij zich met een sneltest laten testen. Hoewel de uitslag positief is, hoeft de rest van het kabinet niet in quarantaine. Volgens de woordvoerder is de vergaderruimte zodanig ingericht dat er voldoende afstand kon worden gehouden.

  Het is voor het eerst dat iemand in de Duitse regering positief is getest op corona. Merkel ging al een keer in quarantaine en ook president Steinmeier ging uit voorzorg in isolatie, maar Spahn is de eerste met een positieve test.

  Minister van Gezondheidszorg, Jens Spahn, praat met minister Franziska Giffey, vlak voor het kabinetsberaad AFP
 • Aantal ziekenhuisopnames Luik explosief gestegen

  Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de Belgische ziekenhuizen is de afgelopen weken explosief gestegen. In de provincie Luik nam het aantal ziekenhuisopnames het snelst toe. Twee weken geleden lagen daar nog 140 mensen in het ziekenhuis, nu zijn dat er 596. De stijging gaat in deze provincie dubbel zo snel als in de rest van België. In Oost-Vlaanderen gaat het om gemiddeld 27 opnames per dag, in West-Vlaanderen en Antwerpen om 24.

  De Vlaamse krant De Standaard vreest dat het in Luik dezelfde kant op gaat als in de Italiaanse stad Bergamo in maart, aan het begin van de coronacrisis. Daar werden toen de meeste coronabesmettingen en opnames van Europa geconstateerd.

 • Tsjechië kondigt landelijke lockdown af

  In Tsjechië is zojuist een landelijke lockdown afgekondigd. Vanaf morgenochtend 06.00 uur zijn alle winkels gesloten. Alleen supermarkten blijven nog open. Tsjechen mogen tijdens de lockdown alleen voor noodzakelijke afspraken de deur uit. Voor mensen met een cruciaal beroep is een uitzondering gemaakt, zij mogen wel naar hun werk.

  Ook zijn dokters- en familiebezoeken toegestaan en mogen Tsjechen wandelen in de natuur of in parken, zolang ze dat met hooguit twee mensen of familieleden doen.

  Eerder deze maand werden al maatregelen genomen. De horeca in Tsjechië was al gesloten, mondkapjes waren verplicht en Tsjechen mochten met niet meer dan zes personen bij elkaar komen. Omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners bleef oplopen is nu een landelijke lockdown ingesteld. Deze gaat in ieder geval tot 3 november duren.

  Het Tsjechische leger wordt ingezet om extra ziekenhuisbedden beschikbaar te stellen om coronapatiënten op te nemen EPA
 • 3FM Serious Request past inzamelactie aan

  De radiozender 3FM heeft in verband met de coronamaatregelen de Serious Request-actie The Lifeline aangepast.

  Drie teams van dj's zouden in de week voor Kerst van Roermond naar Zwolle lopen. Net als vorig jaar zouden ze daar live verslag van doen en ook van inzamelacties die luisteraars voor het Rode Kruis hebben georganiseerd.

  Dat is op dit moment niet verantwoord, zegt 3FM. Er wordt daarom aan een andere actie gewerkt van 18 tot en met 24 december. Hoe die eruitziet, wordt later bekend. Het plan om de dj's van Roermond naar Zwolle te laten lopen, is uitgesteld tot volgend jaar.

 • Opnieuw forse stijging aantal coronabesmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8764 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 589 meer dan gisteren werden gemeld.

  Er zijn 232 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Op de intensive care werden 52 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen.

  In totaal liggen er nu 1943 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1859), van wie 450 op de IC (gisteren: 419). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

  59 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM zijn 59 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 46 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 30 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige sterfgevallen waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 751. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 473 en 293.

 • Na AZ ook PSV getroffen door corona: spelers en stafleden testen positief

  Net als AZ is ook PSV in de aanloop naar de eerste Europa League-groepswedstrijd getroffen door corona. Pablo Rosario en Cody Gakpo zijn positief getest op het virus.

  Dat geldt ook voor twee stafleden waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt en doelman Maxime Delanghe van Jong PSV.

  Gisteren werd bekend dat er bij AZ in totaal 13 spelers positief zijn getest. AZ is met 19 spelers onderweg naar Napoli, voor de uitwedstrijd in de Europa League. De meerderheid van hen heeft overigens geen klachten, meldt de club uit Alkmaar.

 • Koning over vakantie: 'Doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben'

  Koning Willem-Alexander heeft voor het eerst zelf gereageerd op de commotie die is ontstaan over de Griekenland-vakantie. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zegt Willem-Alexander in een verklaring op video.

  Willem-Alexander zegt dat het "heel onverstandig" was om "geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving". Hij zegt ook dat het hun eigen besluit was om de vakantie af te breken.

  Over hun opereren in de coronacrisis in Nederland zegt de koning: "We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar."