Ziekenhuizen voorbereid op extra coronapatiënten
NOS Nieuws

Kuipers: afschaling reguliere zorg bijna 20 procent

Landelijk is bijna 20 procent van de reguliere ziekenhuiszorg op dit moment afgeschaald in verband met de coronacrisis. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding. De afschaling van de reguliere zorg gebeurt omdat covid-patiënten een steeds groter aantal ziekenhuisbedden in beslag nemen.

Het percentage verschilt per regio. De verdeling van de reguliere zorg hangt onder meer af van ligging, aantal en grootte van ziekenhuizen en aan de afstanden ertussen.

Kuipers legt in de video uit hoe wordt bepaald wélke zorg wordt uitgesteld:

Ernst Kuipers: reguliere zorg met bijna 20 procent afgeschaald

Er liggen nu 1738 covid-patiënten in het ziekenhuis, van wie er 379 op intensive care liggen en 1359 op verpleegafdelingen.

De afgelopen 24 uur zijn er 23 mensen verplaatst naar een andere regio, onder wie vijf IC-patiënten. Dat zijn vooral patiënten uit de regio's Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, waar ook het hoogste aantal besmettingen is gemeld. Het overplaatsen van coronapatiënten gebeurt zodat de reguliere zorg zo veel mogelijk in de eigen regio kan blijven.

Helikopter ingezet

Vandaag is ook begonnen met het verplaatsen van patiënten per helikopter, omdat ze dan over grotere afstand kunnen worden verplaatst. Zo is er een patiënt van Rotterdam overgebracht naar Almelo.

Er zijn nog geen patiënten naar Duitsland gebracht. Kuipers verwacht dat dat in de komende dagen voor het eerst zal gebeuren. Momenteel is de capaciteit in Nederland nog toereikend.

Drie keer per dag wordt gekeken naar het aantal beschikbare bedden per regio, zowel op de klinische afdelingen als op de IC's, en naar het aantal covid-patiënten. Die informatie wordt met de ziekenhuizen gedeeld en dan wordt bekeken welke ziekenhuizen extra covid-patiënten kunnen opnemen. "Iedereen snapt die solidariteit. Iedereen begrijpt ook dat je de reguliere zorg wilt laten doorgaan en dat die spreiding nodig is", zegt Kuipers.

IC's opgeschaald

Ook wordt al nagedacht over mogelijke alternatieven voor als de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus niet tot een daling leiden. Maar zover is het volgens Kuipers nog niet. "Mogelijk in november."

Wel is het aantal beschikbare IC-bedden landelijk opgeschaald tot 1150. Kuipers verwacht dat er aan het eind van de maand 500 covid-patiënten op de IC liggen. De bezetting is nu het hoogst in de regio's waar ook het aantal besmettingen het grootst is. Per dag wordt per regio en landelijk bekeken hoeveel coronapatiënten er de komende tijd te verwachten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl