De Jerusalema-challenge
NOS Nieuws

Zorgpersoneel: 'Corona maakte van ons een groep, Jerusalema nog meer'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Het is je vast niet ontgaan de afgelopen weken, de vele filmpjes van zorgmedewerkers die dansen en meedoen aan de zogenoemde Jerusalema-challenge.

Het lied, gebaseerd op het gospelnummer van de Zuid-Afrikaanse dj en producer Master KG, en het bijbehorende dansje werden enorm populair in de coronapandemie. De relatie met zorgmedewerkers ontstond toen Zuid-Afrikaanse artsen en verpleegkundigen ontspanning zochten en filmpjes van het dansje deelden.

Al snel werd het dansje ook door medewerkers van Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen overgenomen. Inmiddels hebben de afgelopen weken al vele grote ziekenhuizen aan de challenge meegedaan. De ziekenhuizen wilden met de dans het groepsgevoel in het ziekenhuis laten zien en tegelijk een boost geven.

En dat is gelukt, zeggen meerdere ziekenhuizen tegen de NOS. "We voelden ons als ziekenhuispersoneel de afgelopen maanden al een grote groep. Deze dans heeft dat versterkt en die positiviteit voelen we nog steeds", zegt Sanne Brouns, verpleegkundige en initiatiefnemer van de challenge bij het Maastricht UMC.

Bekijk hieronder hoe dat eruitzag:

Zorgpersoneel danst mee met de Jerusalema Challenge

Verpleegkundigen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, het UMC in Maastricht en het Diakonessenziekenhuis in Utrecht en Zeist vertellen hoe enthousiast het initiatief werd ontvangen in hun ziekenhuizen.

"Ik word er helemaal blij van als ik het er weer over heb. Ik heb dagenlang met een grijns op mijn gezicht gelopen door alle positieve reacties", vertelt Sanne van Doorne, verpleegkundige bij het Diakonessenziekenhuis in Utrecht.

Ilja Willemsen, teamleider bij het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, had de Jerusalema op sociale media voorbij zien komen. "Ik werd zo enthousiast van die filmpjes met dansende mensen. Ik dacht: dit moeten we doen. Ik besloot een uitnodiging op intranet te zetten en mijn mailbox overstroomde meteen met positieve reacties. Waar was ik aan begonnen?", lacht Willemsen.

"Voor corona was het groepsgevoel in het ziekenhuis veel minder aanwezig. Je had de verschillende afdelingen en iedereen had zijn eigen team. Vanwege de eerste coronagolf leerden we elkaar beter kennen, omdat we allemaal samen moesten werken", legt Maastricht UMC-verpleegkundige Brouns uit.

"Je werkte opeens samen en deelde verhalen met mensen die je vaak zag, maar nooit sprak. Dat creëerde saamhorigheid. We deden het samen. Door die dans konden we die saamhorigheid aan de buitenwereld laten zien en triggerden we het groepsgevoel opnieuw."

Teamleider Willemsen van het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis merkt het effect van de groepsdans nog steeds. "We zijn nu een week verder en mensen bespreken de dans nog steeds elke ochtend", zegt ze. "Iedereen is zo enthousiast en dat enthousiasme komt precies op het goede moment."

Er is momenteel namelijk veel onzekerheid in het ziekenhuis, zegt ze. "We weten niet wat ons te wachten staat. Er komen langzaam meer coronapatiënten in het ziekenhuis en na de heftige eerste golf kunnen we alle positieve gevoelens gebruiken. De dans heeft het groepsgevoel hier opnieuw een boost gegeven. Met die positieve vibe kunnen we verder."

Als je dit filmpje terugkijkt, krijg je weer vertrouwen in alles. Hier kunnen mensen op terugvallen.

Verpleegkundige Sanne van Doorne

Ook Brouns denkt dat het ziekenhuispersoneel wel wat positiviteit kan gebruiken. "Het ziekenhuis is zich aan het voorbereiden op de volgende golf. We krijgen veel te verduren. Soms willen we na een heftige werkdag even het verstand op nul zetten. Dat kon door deze challenge."

Volgens verpleegkundige Sanne van Doorne zijn de verbondenheid en muziek inderdaad het succes achter de challenge. "Het idee dat je na werktijd even lekker alles van je af kunt dansen met collega's brengt gewoon blijdschap. De ontspanning schiet er de laatste periode vaak bij in."

Toekomst

De Jerusalema-challenge kan volgens Van Doorne de komende tijd daarom ook nog van waarde zijn. "Als het moeilijker wordt, heb je positiviteit nodig. Als je dit filmpje terugkijkt, krijg je weer vertrouwen in alles. Hier kunnen mensen op terugvallen."

Niet alleen het ziekenhuispersoneel is positief over het filmpje, zegt Van Doorne. "Ik ben eens door de reacties op YouTube gelopen en ik zag allemaal reacties van oud-patiënten die vertelden hoe trots ze waren op hun ziekenhuis. Kun je je dat voorstellen? Op hún ziekenhuis, zeiden ze. Dat is toch fantastisch om te zien!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl