liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kamerdebat over corona: Vrouwen Eredivisie mag toch door • Rutte geeft fouten toe

  • De Tweede Kamer debatteert vanaf 15.00 uur met premier Rutte, minister De Jonge en minister Van Ark over de coronamaatregelen.
  • De oppositiepartijen hebben veel kritiek op het kabinet.
  • Premier Rutte maakte gisteren in een persconferentie de nieuwe maatregelen van een "gedeeltelijke lockdown" bekend.
  • Het debat is live te volgen via nos.nl en NPO Politiek.
liveblog gesloten

Kamervoorzitter Arib sluit het debat af

Morgen wordt over alle moties gestemd. Lees en kijk in onderstaand bericht nog eens terug hoe het er vandaag aan toe ging in de Kamer.

Het kabinet reageert op de moties

Premier Rutte belooft zo snel mogelijk te reageren op de verzoeken om extra steunmaatregelen te nemen voor de horeca, evenementen, sport en cultuur. Hij wijst erop dat deze sectoren al recht hebben op het bestaande steunpakket, maar het kabinet gaat kijken of er meer hulp nodig is.

Er is nu een kleine pauze

Het kabinet gaat zo reageren op de moties die door de partijen zijn ingediend. Pas later wordt daar over gestemd, niet meer vanavond.

Asscher: hufterige actie op het Plein

PvdA-leider Asscher vindt de feesten die tijdens het debat gaande waren op het Plein in Den Haag, een paar meter van het Tweede Kamer-gebouw, een hufterige actie en een klap in het gezicht van ondernemers die door de coronamaatregelen in financiële problemen komen.

In dit artikel staat een filmpje van de feesten op het Plein:

Debat is uitgelopen en gaat door na 23.00 uur

Het Kamerdebat gaat ondanks de afspraak dat debatten uiterlijk tot 23.00 uur duren toch door. De verschillende partijen dienen nu moties in om te proberen het kabinetsbeleid bij te stellen.

PVV-leider Wilders dient een motie in om de restaurants open te houden. PvdA-leider Asscher vraagt namens Klaver en Marijnissen in een motie om verlenging van de NOW-regeling en een nieuw steunpakket voor evenementen, cultuur, horeca en sport. Marijnissen dient namens Asscher en Klaver opnieuw een motie in voor een betere beloning voor de zorg. Ook willen de drie partijen steun voor mensen die in quarantaine moeten.

De SGP dient zoals aangekondigd een motie in om het bezit en gebruik van softdrugs toch 's avonds en 's nachts te verbieden. Het verbod werd met andere maatregelen gisteren door het kabinet aangekondigd, maar het blijkt in strijd met het gedoogbeleid. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen 20.00 uur en 07.00 uur blijft wel gelden. CDA en ChristenUnie steunen het voorstel.

Van Ark over stilleggen Vrouwen Eredivisie: wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen

Minister Van Ark vindt het niet terecht dat de Vrouwen Eredivisie tijdelijk is stilgelegd in verband met de nieuwe coronamaatregelen van gisteren. Zij zegt dat wat voor mannen geldt, ook voor vrouwen geldt. Van Ark gaat daarom met de KNVB bespreken of de afspraken over coronaregels die gelden voor de Mannen Eredivisie ook nagekomen kunnen worden voor de Vrouwen Eredivisie.

Zij zal dan de tijdelijke stillegging terugdraaien. Van Ark reageert op verschillende bezwaren in de Tweede Kamer op het besluit.

Van Ark: vrouwenvoetbal gelijktrekken met mannenvoetbal

Ook het CDA oneens met stilleggen Vrouwen Eredivisie

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben kritisch gereageerd op het besluit van de overheid om de Vrouwen Eredivisie stil te leggen en de Mannen Eredivisie niet. Onder andere GroenLinks, SP en het CDA zijn het niet met het besluit eens. Minister Van Ark, die over sport gaat, zal zo in het Kamerdebat op de bezwaren ingaan.

SGP kondigt motie aan over intrekken verbod op bezit en gebruik softdrugs

Er komt toch geen verbod op het gebruik en bezit van softdrugs op straat in de avond en nacht. Het verbod werd gisteren samen met andere maatregelen aangekondigd door het kabinet om het aantal coronabesmettingen terug te brengen.

Maar de maatregel blijkt in strijd met het gedoogbeleid, bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen acht uur 's avonds en zeven uur 's morgens blijft wel van kracht.

De SGP bereidt een motie voor om het verbod toch voor softdrugs van kracht te laten zijn:

Marijnissen (SP): gekmakend dat testbeleid toch steeds niet op orde blijkt te zijn

Marijnissen vindt het gekmakend dat er elke week wordt gezegd dat het testen op orde is en dat dan toch weer blijkt dat het niet zo is. "Eerst zijn er te weinig testen, en dan zijn genoeg testen en dan blijkt de GGD het weer niet aan te kunnen", zegt Marijnissen. "Het is frustrerend dat er elke keer beloftes worden gedaan en dat die niet kloppen."

De Jonge zegt dat er in de eerste week van oktober 50.000 testen zijn afgenomen. Deze week worden dat er waarschijnlijk 60.000, de week daarop 68.000. De Jonge zegt dat de testcapaciteit echt oploopt, maar dat hij er niets aan kan doen dat de vraag naar testen ook toeneemt.

Verder wil De Jonge de komende maanden gaan inzetten op de verschillende sneltesten, zoals de ademtest. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. "We moeten weten hoe betrouwbaar ze zijn voordat we mensen weer bij elkaar in een stadion laten zitten", zegt hij. "Want voor je het weet ben je een superspreader-event aan het organiseren."

Minister Van Ark reageert zo op stilleggen Vrouwen Eredivisie

Minister Van Ark zal later in het debat reageren op het feit dat de Vrouwen Eredivisie is stilgelegd en de Mannen Eredivisie niet. Het besluit is het resultaat van gesprekken van ambtenaren van haar ministerie met de KNVB. Het besluit valt niet overal in goede aarde. Dit is de manager Ajax Vrouwen:

Speciale minister voor testcapaciteit ziet Rutte niet zitten

"Ik ben er niet voor om voor elk aspect een aparte minister aan te stellen", zegt Rutte over het voorstel van GroenLinks-leider Klaver. Die wil een speciale minister voor testcapaciteit. Rutte zegt dat minister De Jonge heus niet alles alleen hoeft te doen, en dat er veel gespecialiseerde ambtenaren op het ministerie van VWS werken.

Klaver noemt de nieuwe minister en de testcapaciteit cruciaal voor de strategie, ook voor het volgende kabinet. Maar Rutte vindt het geen goed idee.

Rutte: vliegen stilleggen is geen optie

Premier Rutte zegt dat er gepraat wordt met de reissector over het vliegen naar risicogebieden, maar het vliegen zelf, of bepaalde vluchten verbieden vindt hij een te zware maatregel. "Ik ben er wel erg voor om het vliegen ernstig te beperken, maar daar hebben wij vind ik, voldoende maatregelen voor genomen." Hij vindt het ook een te grove maatregel voor mensen die niet met de auto kunnen.

'Bij huwelijksplechtigheid 30, bij huwelijksfeest vier'

"Dat wordt een heel klein feestje", zegt Rutte over het aantal mensen dat bij een huwelijksfeest, of wat voor feest ook, aanwezig mag zijn. Bij de huwelijksplechtigheid mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn, en de 1,5 meter afstand is van toepassing.

Rutte tegen Wilders: heeft niet veel zin om mensen met niet-westerse achtergrond de schuld te geven

PVV-leider Wilders wil weten wat Rutte van zijn betoog vindt dat bepaalde niet-westerse allochtonen de coronaregels aan hun laars lappen. Rutte maakt daar een grapje over. "Dat baseert u op één Turk die zei dat hij alleen naar Erdogan luistert? Dan heb ik anekdotisch nog wel een betere onderbouwing. Ik vermoed dat mensen met een lager inkomen een groter risico lopen."

Wilders wordt een beetje boos op de lachende Rutte. "Tegen voetbalsupporters is Rutte heel flink, dan zegt hij dat ze hun bek moeten houden. Maar als niet-westerse allochtonen oververtegenwoordigd zijn op de IC's dan zegt hij niets."

Rutte antwoordt dat hij het niet veel zin vindt hebben om bepaalde groepen de schuld te geven. Hij vindt gewoon dat iedereen zich aan de regels moet houden. En waarschijnlijk hebben deze mensen met een niet-westerse achtergrond gewoon een Nederlands paspoort, zegt hij. "Maar nogmaals, ik vermoed dat mensen met lage inkomens, waarschijnlijk door het soort werk dat zij doen, meer risico lopen."

Op de bewering van Wilders dat mensen met een niet-westerse achtergrond andere mensen "verdringen" op de IC's zegt Rutte "how low can you go", hoe diep kun je zinken.

Kabinet beraadt zich op extra steunmaatregelen

Premier Rutte belooft de Tweede Kamer te onderzoeken welke sectoren, zoals de horeca en de cultuursector, extra steun nodig hebben door de maatregelen van gisteren. Hij wijst op de verlenging van de bestaande steunmaatregelen die het kabinet al had aangekondigd. "Maar we gaan kijken waar de gaten vallen", zegt Rutte. Over twaalf dagen komt hier een brief over naar de Tweede Kamer.

GroenLinks-leider Klaver: vrouwenvoetbal stilleggen volkomen verkeerd signaal

Klaver vindt het niet acceptabel dat de Vrouwen Eredivisie tijdelijk is stilgelegd in verband met de coronamaatregelen maar dat de Mannen Eredivisie wel door mag gaan. "Dit is een volkomen verkeer signaal", zegt Klaver tegen Rutte.

Vandaag was er overleg tussen vertegenwoordigers van de KNVB en het Ministerie van VWS. De overheid is van mening dat de Vrouwen Eredivisie niet valt onder het betaald voetbal. De KNVB laat weten zich neer te leggen bij de beslissing, maar deze wel te betreuren.

In het debat zal minister Van Ark, die over sport gaat, dadelijk op de vraag van Klaver reageren.

Segers (ChristenUnie): Wat voorkomt nu dat we die fout nog een keer maken?

Partijleider Segers wil van premier Rutte weten hoe hij gaat voorkomen dat er weer een situatie ontstaat dat er te laat of te zwak wordt ingegrepen. Rutte zegt dat die garantie er niet is, maar dat de routekaart een belangrijk hulpmiddel is. Daarin staan precies de maatregelen die per situatie in de regio's of het hele land genomen worden.

Bekijk hier de routekaart.

'Dat aantal besmettingen oploopt komt niet door overheidsfalen'

Premier Rutte vindt het te eenvoudig om te zeggen dat het aantal besmettingen de laatste weken is opgelopen door falen van de overheid. Hij noemt het een optelsom van allerlei factoren, inclusief het gedrag van burgers. Dat de testcapaciteit achterblijft heeft te maken met de enorme vraag op de wereldmarkt, zegt hij. Rutte reageert hiermee op het verwijt van verschillende oppositiepartijen dat 'de burger' te veel de schuld krijgt.

Rutte vraagt er opnieuw begrip voor dat de aanpak van de crisis erg ingewikkeld is. "De optelsom van allerlei expertises geeft je geen foutloze route om het virus aan te pakken", zegt hij. "Ook in andere Europese landen zie je de besmettingen nu toenemen." Rutte wil ook niet uitsluiten dat er in de toekomst nog fouten gemaakt worden.

Rutte: ik erken dat ik er scherper over moet vertellen

Premier Rutte zegt op vragen van GroenLinks-leider Klaver dat hij scherper over de maatregelen had moeten vertellen, omdat verandering van gedrag het belangrijkste middel is om het virus te bestrijden.

Klaver zegt dat er meer over te zeggen is, namelijk dat de overheid zijn zaakjes niet op orde heeft. "Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om de testcapaciteit op orde te hebben. Want omdat dat niet zo is gaan mensen ongetest toch naar hun werk", zegt hij. Ook vindt Klaver dat de overheid te weinig doet om mensen de quarantaineregels na te laten leven.

Rutte is het maar ten dele met hem eens. Hij vindt dat het gedrag van burgers net zo belangrijk is als de voorzieningen van de overheid. "Het kan niet zo zijn dat iemand met klachten zegt 'ik ben toch maar naar mijn werk gegaan want de overheid heeft me niet snel genoeg laten testen'."

Premier Rutte in de Tweede Kamer

SP-leider Marijnissen: moet het voortaan niet sneller?

Marijnissen vindt dat het kabinet geleerd moet hebben dat het veel beter is om bij een stijging van het aantal besmettingen "meteen er bovenop te springen". Zij doet een oproep aan premier Rutte om dit te erkennen.

"Ik vind dat er een heel aantal lessen te trekken is, maar ik vind dat we meestal wel op tijd maatregelen hebben genomen", reageert Rutte. "Ze waren alleen niet stevig genoeg." Hij zegt dat het kabinet nu ook had kunnen afwachten hoe het aantal besmettingen zich ontwikkelde, in plaats van gisteren maatregelen aankondigen.

PvdA-leider Asscher vindt dat het kabinet steeds te laat was. "We kunnen nu zien dat dat zo is. Het valt niet te ontkennen dat er te laat en te licht is gereageerd." Rutte blijft erbij dat er wel snel genoeg maar niet stevig genoeg is gereageerd.

Rutte op vragen van Wilders: wij negeren ventilatie niet

PVV-leider Wilders wil weten wat het kabinet doet met de kennis die er is over de verspreiding van de virusdruppeltjes door de lucht en de functie van ventilatie. Rutte zegt dat het onderwerp niet wordt genegeerd, maar dat virologen onderzocht hebben dat de verspreiding vooral via grotere druppels plaatsvindt en dat de 1,5 meter afstand daardoor veel belangrijker is.

Wilders wil een landelijk ventilatieplan voor scholen, horeca en bedrijven omdat sommige wetenschappers zeggen dat dat besmettingen scheelt. Rutte zegt dat ventilatie in "een zekere mate" van invloed is.

'Discussies in het kabinet over maatregelen'

Rutte: er was ook discussie in kabinet

Rutte: niet alles is goed gegaan

Niet alles is goed gegaan in de afgelopen paar maanden, geeft premier Rutte toe. Hij wil lessen trekken uit het verleden. De aanpak met de zes veiligheidsregio's die als eerste naar 'zorgelijk' gingen was "niet stevig genoeg", zegt hij.

En als Rutte terugkijkt vindt hij dat hij te veel nadruk heeft gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. "Die nadruk is te zwaar geweest." De communicatie over de maatregelen "had effectiever gemoeten", zegt hij. En de effecten van de maatregelen op elkaar en op de samenleving hadden soms beter doordacht kunnen worden, geeft Rutte toe.

Rutte: teveel nadruk op eigen verantwoordelijkheid van mensen gelegd

Debat gaat bijna weer beginnen

De Kamerleden komen met mondkapjes op de zaal weer binnen. Premier Rutte is nu ook binnen.

Het debat is geschorst tot 18.30 uur

Na de pauze komt het kabinet aan het woord, te beginnen met premier Rutte.

FvD-leider Baudet: blijven we jarenlang jojoën?

Baudet wil weten hoe het kabinet de toekomst ziet. "Blijven we jarenlang jojoën door elke keer de regels te verscherpen, weer af te zwakken en weer te verscherpen?" Hij vindt de coronamaatregelen te zwaar voor de economie en de samenleving. "Is het middel niet erger dan de kwaal?"

Ook heeft hij kritiek op de snelheid waarmee het kabinet reageert. Wat hem betreft mag er wat eerder gebruik worden gemaakt van nieuwe ontdekkingen en medische toepassingen als die zouden kunnen helpen.

Baudet: gaan we jojoën van lockdown naar lockdown

Azarkan (Denk): alles op alles om te voorkomen dat reguliere zorg wordt afgebouwd

Denk-leider Azarkan heeft net als veel andere oppositiepartijen kritiek op de manier waarop het kabinet de communicatie over de coronamaatregelen heeft aangepakt. Hij vindt dat het kabinet nu alles op alles moet zetten om te voorkomen dat patiënten niet meer bij de reguliere zorg terecht kunnen.

Azarkan neemt het nogmaals op voor de spreekwoordelijke 'Fatima en Mohammed' die door Wilders worden genoemd als mensen die voor onnodige besmettingen zorgen. Azarkan herhaalt dat Fatima en Mohammed in het ziekenhuis werken en met liefde coronapatiënten behandelen en verzorgen.

'Vandaag landen er op Schiphol 193 vluchten uit risicogebieden'

De Partij voor de Dieren vraagt zich af hoe het kan dat er nog elke dag mensen terugvliegen naar Nederland en aankomen op Schiphol vanuit risicogebieden. "Er landen alleen vandaag al 193 vluchten uit risicogebieden. Dat zijn duizenden mensen die uren hutje mutje op elkaar hebben gezeten", zegt Kamerlid Van Esch.

Zij vindt dat het inperken van vliegen onderdeel moet worden van het kabinetsbeleid en van de maatregelen die staan op de routekaart.

ChristenUnie-leider Segers: testen moet beter

Segers is ontevreden over het testbeleid en de voorlichting over de maatregelen. Hij vindt dat te veel groepen in de samenleving niet worden bereikt en niet begrijpen hoe belangrijk het opvolgen van de maatregelen is. Hij wil dat maatregelen voorspelbaarder worden. Ook wil hij dat het kabinet het testbeleid verbetert.

Verder vraagt Segers zich af of er niet meer moet worden gedaan om mensen te ontmoedigen op vliegvakantie te gaan.

50Plus: krijgen ouderen wel voldoende thuiszorg?

Fractievoorzitter Brenk van 50Plus wil van het kabinet weten of het nu goed zit met de beschermingsmiddelen in de zorg. Er zijn nog steeds werkgevers in de zorg die terughoudend zijn met de preventieve beschermingsmiddelen zoals mondkapjes.

Verder heeft ze grote zorgen over de thuiszorg aan ouderen. Die neemt af, terwijl ouderen vanwege corona juist thuis zitten te wachten voordat ze naar de verpleeghuizen (durven) verhuizen. Ook wil ze van het kabinet weten wat er nu bekend is over de ventilatiesystemen in verpleeghuizen, is dat overal veilig?

Kamerlid Krol wil van het kabinet een mea culpa, een soort schuldbekentenis, van het kabinet naar slachtoffers van de coronapandemie.

Fractievoorzitter Jetten (D66): hoe gaat het testbeleid eruit zien?

Jetten vraagt zich af wat de plannen van het kabinet zijn voor het testen op Schiphol en het testen van mensen - zonder klachten - die een melding hebben van de CoronaMelder-app.

Verder vindt hij dat het kabinet iets moet verzinnen om mensen over te halen de quarantaineregels op te volgen. ZZP'ers, werknemers en ondernemers moeten een financiële tegemoetkoming krijgen als zij door de quarantaine inkomen mislopen, zegt hij. Ook denkt hij aan hulp bij het laten bezorgen van boodschappen.

SGP-leider Van der Staaij wil van Jetten weten of er na Fatima en Mohammed ook wordt opgekomen voor Roelof en Klaasje:

SGP: ook opkomen voor Roelof en Klaasje

GroenLinks-leider Klaver wil een nieuwe minister voor testbeleid

Klaver vindt dat er te veel misgaat met het testbeleid. Hij vertrouwt deze taak niet meer helemaal toe aan het kabinet. "En daarom wil ik een nieuwe minister erbij", zegt hij. Deze minister zou alleen over het testbeleid moeten gaan.

Ook op het leiderschap van premier Rutte heeft hij kritiek. "De strategie en de uitvoering moeten beter", zegt hij.

Verschillende oppositiepartijen uitten hun kritiek in het debat:

Kamer: het is ons niet gelukt aanpak heeft gefaald

SGP-leider Van der Staaij: hoe wil kabinet brandhaarden op scholen voorkomen?

Van der Staaij vindt dat de nieuwe regels weer een groot beroep doen op de veerkracht van de samenleving. Hij vindt dat op een gegeven moment ook voor burgers voelbaar moet zijn dat het opvolgen van de regels loont. Bijvoorbeeld door weer meer ruimte te bieden.

Hij vindt de regels op de routekaart die het kabinet gisteren presenteerde toch niet helemaal duidelijk. Bijvoorbeeld de regels over aantallen gasten bij een huwelijksvoltrekking. Ook wil Van der Staaij weten hoe het kabinet wil voorkomen dat er brandhaarden op scholen ontstaan. Hij is het er overigens wel mee eens dat de scholen niet gesloten worden.

Fractievoorzitter Dijkhoff (VVD): helaas raakt de moker ook veel ondernemers

Dijkhoff zegt dat de reserves er bij veel ondernemers wel af zijn. In de horeca zijn veel ondernemers die zich afvragen of de steun wel helpt, en of ze niet beter de zaak kunnen sluiten, zegt hij. "Wil het kabinet buiten de bestaande steunregelingen kijken wat er nog meer nodig is?" Hij wijst erop dat de maatregelen hard zijn maar nodig, en dat deze "moker" helaas veel bedrijven raakt.

Asscher vindt ook dat er meer steun voor ondernemers in de horeca moet komen, en voor de cultuursector en sportclubs. Hij vraagt of Dijkhoff dat met hem in een motie aan het kabinet wil vragen. Maar Dijkhoff wil eerst het antwoord van het kabinet afwachten.

Fractievoorzitter Heerma (CDA): hoe gaat de routekaart helpen?

Het CDA wil weten hoe de routekaart die het kabinet gisteren presenteerde, in de toekomst gaat helpen met het bepalen van regionale maatregelen en hoe dat duidelijker kan dan de afgelopen maanden.

SP-leider Marijnissen: het gaat goed mis

Ook Marijnissen vindt dat het beleid van het kabinet heeft gefaald. "Het testbeleid is mislukt, het bron- en contactonderzoek is mislukt, onze kwetsbaren beschermen is mislukt, de reguliere zorg wordt afgebouwd: dus mislukt."

Zij vindt het onterecht dat Nederlanders door het kabinet worden aangesproken op hun gedrag terwijl het kabinet zelf steken laat vallen. Ook Marijnissen vindt, na Asscher, dat het kabinet met een nieuwe strategie moet komen en de "basis op orde moet krijgen".

SP: hoe is het mogelijk

PvdA-leider Asscher: coronabeleid kabinet heeft gefaald

Asscher vindt dat geen van de doelen die het kabinet zichzelf heeft gesteld zijn gehaald. "Natuurlijk stijgt in heel Europa het aantal besmettingen, en je doet het als kabinet nooit goed. Maar nergens ter wereld stijgt het aantal besmettingen zo hard als in Nederland. Hoe kan dat?"

Hij wil een antwoord op deze vraag in het debat. Zelf vindt hij dat het kabinet te lang heeft gerekend op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen, terwijl het testbeleid bijvoorbeeld niet werkte. "En het gaat ook over leiderschap", zegt hij. Hij spreekt van zwabberend beleid en hij vindt het onterecht dat burgers worden aangesproken op hun gedrag terwijl dat een gevolg is van dat beleid. "Dit kan zo niet verder", zegt hij.

Asscher wil een nieuw plan met een beter zicht op de toekomst.

"Heeft de heer Wilders over mij ook nog een lullige opmerking?"

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wijst erop dat PVV-leider Wilders tussendoor over de andere fractievoorzitters persoonlijke opmerking maakt die volgens hem niets met het debat te maken hebben. "Heeft de heer Wilders voor mij ook nog een lullige opmerking?" vraagt hij. Hij vindt dat het debat over andere onderwerpen zou moeten gaan.

Wilders herhaalt dat hij het belangrijk vindt om te benoemen waarom mensen zich niet aan de regels houden. ChristenUnie-leider Segers begrijpt niet hoe Wilders aan de ene kant kritiek kan hebben op de coronaregels, en aan de andere kant er een punt van maakt dat bepaalde mensen ze niet opvolgen.

Ook fractievoorzitters Asscher (PvdA) en Heerma (CDA) voegen zich bij de groep die kritiek heeft op de uitspraken van Wilders. PvdA-leider Asscher wijst op onderzoek van EenVandaag, waaruit blijkt dat een derde van de PVV-kiezers zich niet aan de coronaregels houdt. Asscher: "Wat wil de heer Wilders hier aan doen?"

Asscher vindt dat Wilders PVV-stemmers ook moet oproepen zich aan de regels te houden:

Asscher: 1 op de 3 PVV stemmers houdt zich niet aan regels

GroenLinks-leider Klaver: Wilders doet net of mensen geen hulp krijgen

"De heer Wilders doet met zijn uitspraak over Mohammed en Fatima of andere mensen verdrongen worden, of die geen hulp in het ziekenhuis krijgen, dat is niet zo", zegt Klaver. "En de heer Wilders heeft het alleen over handhaven als het om mensen met een migratieachtergrond gaat."

Dat bestrijdt Wilders. "Ik heb van Staphorst met te veel mensen in een kerk ook iets gezegd."

Kijk hier de discussie over de tweet van PVV-leider Wilders terug:

Kamer tegen Wilders: uw tweet zet mensen tegen elkaar op

Fractieleider Jetten (D66): carnavalsvierders verspreidden ook het virus

Fractieleider Jetten van D66 houdt Wilders voor dat carnavalsvierders het virus ook verspreid hebben. Wilders vindt dat geen goed tegenargument. "Niemand wist toen nog van corona", zegt hij.

Jetten roept Wilders op zijn voorstel te steunen om corona-voorlichting te geven in verschillende talen, zoals Arabisch, Pools en Turks. Jetten: "Als taboes er niet toe doen dan kan de heer Wilders dit voorstel toch ook steunen?"

Maar dat is Wilders niet van plan. Hij denkt dat taal niet het probleem is. Wilders: "Het punt is dat mensen de coronaregels pas opvolgen als de lange arm van Erdogan het voorschrijft. Als ze een uitkering willen aanvragen weten ze ook heel snel waar ze moeten zijn."

SP-leider Marijnissen: onterecht dat PVV-leider Wilders anderen de maat neemt

PVV-leider Wilders blijft bij zijn punt dat islamitische bruiloften en moskeeën verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de besmettingen. Hij noemt voorbeelden van "verwijtbaar gedrag dat bespreekbaar moet worden". Hij haalt een professor aan die heeft gezegd dat mensen met een niet-westerse afkomst zijn oververtegenwoordigd op de IC's.

SP-leider Marijnissen vindt dat al het verwijtbare gedrag aangepakt moet worden. Maar ze vindt het onderscheid dat Wilders maakt onterecht. "Op deze manier zet u mensen tegen elkaar op, zet u coronapatiënten tegen elkaar op, en dat is het laatste dat we nu kunnen gebruiken."

PVV-leider Wilders: zorg is kwetsbaar

De Nederlandse zorg is zo kwetsbaar, dat deze bij een crisis omvalt, zegt PVV-leider Wilders. "We hebben de zorg overgelaten aan boekhouders", zegt hij. Hij wil vandaag nog van het kabinet horen hoe voorkomen kan worden dat de reguliere zorg moet worden afgeschaald.

Wilders zegt dat hij in zijn eerdere tweet over coronapatiënten met een niet-westerse achtergrond de feiten benoemde. Hij zei dat de behandelingen en operaties van "Henk en Ingrid" worden uitgesteld, omdat de IC-bedden worden bezet door "Mohammed en Fatima", "die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels".

Denk-leider Azarkan vindt dat Fatima en Mohammed die ook in het ziekenhuis werken zich weggezet voelen. Hij vindt de uitspraak van Wilders niet acceptabel omdat hij hem discriminerend vindt.

Het debat kan elk moment beginnen

De ministers zijn binnen.