NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: Rouwen met deepfake therapy en Facebook onder vuur

Nog een laatste keer kunnen je overleden dierbare praten. Het is een wens van velen en tegenwoordig kan het met behulp van technologie, weet regisseur Roshan Nejal. Bij deepfakes worden oude filmpjes met behulp van slimme algoritmes aangepast, waardoor je iemand iets kan laten zeggen. Nejal zag die software en wist dat hij op die manier ook de sensatie kan creëren dat je met een overleden persoon praat. Ron de Boer verloor drie jaar geleden zijn dochter en twijfelde geen moment om mee te doen. "Het was gelijk interessant. Verdriet wil je toch zien te verwerken, en ik vond het een mooie ervaring", zo vertelt hij in Met het Oog op Morgen. In de documentaire 'Deepfake theory' valt te zien hoe Ron, samen met zijn vrouw, met zijn overleden dochter praat.

Verder in de podcast hoor je hoe Facebook opnieuw onder vuur ligt. Het platform werd, samen met Twitter, afgelopen week zwaar bekritiseerd nadat ze een omstreden bericht van de New York Post - over de zoon van presidentskandidaat Joe Biden - hadden geblokkeerd. Volgens het campagneteam van Biden is het bericht namelijk 'fake news', maar Trump is woedend door deze beslissing. Media-expert Elger van der Wel legt uit hoe dat nou precies zit...

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag hoor je bij De Dag gesprekken die nét even verder graven, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

NOS Voetbalpodcast: iedere maandag nemen voetbalcommentatoren de week door, met anekdotes van experts en vooruitblikken op komende wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl