NOS Nieuws Politiek Aangepast

Kamerdebat over corona: Vrouwen Eredivisie mag toch door • Rutte geeft fouten toe

 • De Tweede Kamer debatteert vanaf 15.00 uur met premier Rutte, minister De Jonge en minister Van Ark over de coronamaatregelen.
 • De oppositiepartijen hebben veel kritiek op het kabinet.
 • Premier Rutte maakte gisteren in een persconferentie de nieuwe maatregelen van een "gedeeltelijke lockdown" bekend.
 • Het debat is live te volgen via nos.nl en NPO Politiek.
Liveblog gesloten
 • Kamervoorzitter Arib sluit het debat af

  Morgen wordt over alle moties gestemd. Lees en kijk in onderstaand bericht nog eens terug hoe het er vandaag aan toe ging in de Kamer.

 • Het kabinet reageert op de moties

  Premier Rutte belooft zo snel mogelijk te reageren op de verzoeken om extra steunmaatregelen te nemen voor de horeca, evenementen, sport en cultuur. Hij wijst erop dat deze sectoren al recht hebben op het bestaande steunpakket, maar het kabinet gaat kijken of er meer hulp nodig is.

 • Er is nu een kleine pauze

  Het kabinet gaat zo reageren op de moties die door de partijen zijn ingediend. Pas later wordt daar over gestemd, niet meer vanavond.

 • Asscher: hufterige actie op het Plein

  PvdA-leider Asscher vindt de feesten die tijdens het debat gaande waren op het Plein in Den Haag, een paar meter van het Tweede Kamer-gebouw, een hufterige actie en een klap in het gezicht van ondernemers die door de coronamaatregelen in financiële problemen komen.

  In dit artikel staat een filmpje van de feesten op het Plein:

 • Debat is uitgelopen en gaat door na 23.00 uur

  Het Kamerdebat gaat ondanks de afspraak dat debatten uiterlijk tot 23.00 uur duren toch door. De verschillende partijen dienen nu moties in om te proberen het kabinetsbeleid bij te stellen.

  PVV-leider Wilders dient een motie in om de restaurants open te houden. PvdA-leider Asscher vraagt namens Klaver en Marijnissen in een motie om verlenging van de NOW-regeling en een nieuw steunpakket voor evenementen, cultuur, horeca en sport. Marijnissen dient namens Asscher en Klaver opnieuw een motie in voor een betere beloning voor de zorg. Ook willen de drie partijen steun voor mensen die in quarantaine moeten.

  De SGP dient zoals aangekondigd een motie in om het bezit en gebruik van softdrugs toch 's avonds en 's nachts te verbieden. Het verbod werd met andere maatregelen gisteren door het kabinet aangekondigd, maar het blijkt in strijd met het gedoogbeleid. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen 20.00 uur en 07.00 uur blijft wel gelden. CDA en ChristenUnie steunen het voorstel.

 • Van Ark over stilleggen Vrouwen Eredivisie: wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen

  Minister Van Ark vindt het niet terecht dat de Vrouwen Eredivisie tijdelijk is stilgelegd in verband met de nieuwe coronamaatregelen van gisteren. Zij zegt dat wat voor mannen geldt, ook voor vrouwen geldt. Van Ark gaat daarom met de KNVB bespreken of de afspraken over coronaregels die gelden voor de Mannen Eredivisie ook nagekomen kunnen worden voor de Vrouwen Eredivisie.

  Zij zal dan de tijdelijke stillegging terugdraaien. Van Ark reageert op verschillende bezwaren in de Tweede Kamer op het besluit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Ark: vrouwenvoetbal gelijktrekken met mannenvoetbal
 • Ook het CDA oneens met stilleggen Vrouwen Eredivisie

  Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben kritisch gereageerd op het besluit van de overheid om de Vrouwen Eredivisie stil te leggen en de Mannen Eredivisie niet. Onder andere GroenLinks, SP en het CDA zijn het niet met het besluit eens. Minister Van Ark, die over sport gaat, zal zo in het Kamerdebat op de bezwaren ingaan.

 • SGP kondigt motie aan over intrekken verbod op bezit en gebruik softdrugs

  Er komt toch geen verbod op het gebruik en bezit van softdrugs op straat in de avond en nacht. Het verbod werd gisteren samen met andere maatregelen aangekondigd door het kabinet om het aantal coronabesmettingen terug te brengen.

  Maar de maatregel blijkt in strijd met het gedoogbeleid, bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen acht uur 's avonds en zeven uur 's morgens blijft wel van kracht.

  De SGP bereidt een motie voor om het verbod toch voor softdrugs van kracht te laten zijn:

 • Ondertussen op het Plein bij de Tweede Kamer...

 • Marijnissen (SP): gekmakend dat testbeleid toch steeds niet op orde blijkt te zijn

  Marijnissen vindt het gekmakend dat er elke week wordt gezegd dat het testen op orde is en dat dan toch weer blijkt dat het niet zo is. "Eerst zijn er te weinig testen, en dan zijn genoeg testen en dan blijkt de GGD het weer niet aan te kunnen", zegt Marijnissen. "Het is frustrerend dat er elke keer beloftes worden gedaan en dat die niet kloppen."

  De Jonge zegt dat er in de eerste week van oktober 50.000 testen zijn afgenomen. Deze week worden dat er waarschijnlijk 60.000, de week daarop 68.000. De Jonge zegt dat de testcapaciteit echt oploopt, maar dat hij er niets aan kan doen dat de vraag naar testen ook toeneemt.

  Verder wil De Jonge de komende maanden gaan inzetten op de verschillende sneltesten, zoals de ademtest. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. "We moeten weten hoe betrouwbaar ze zijn voordat we mensen weer bij elkaar in een stadion laten zitten", zegt hij. "Want voor je het weet ben je een superspreader-event aan het organiseren."

 • Minister Van Ark reageert zo op stilleggen Vrouwen Eredivisie

  Minister Van Ark zal later in het debat reageren op het feit dat de Vrouwen Eredivisie is stilgelegd en de Mannen Eredivisie niet. Het besluit is het resultaat van gesprekken van ambtenaren van haar ministerie met de KNVB. Het besluit valt niet overal in goede aarde. Dit is de manager Ajax Vrouwen:

 • Ook SP wil opheldering over stilleggen Vrouwen Eredivisie

 • Speciale minister voor testcapaciteit ziet Rutte niet zitten

  "Ik ben er niet voor om voor elk aspect een aparte minister aan te stellen", zegt Rutte over het voorstel van GroenLinks-leider Klaver. Die wil een speciale minister voor testcapaciteit. Rutte zegt dat minister De Jonge heus niet alles alleen hoeft te doen, en dat er veel gespecialiseerde ambtenaren op het ministerie van VWS werken.

  Klaver noemt de nieuwe minister en de testcapaciteit cruciaal voor de strategie, ook voor het volgende kabinet. Maar Rutte vindt het geen goed idee.

 • Rutte: vliegen stilleggen is geen optie

  Premier Rutte zegt dat er gepraat wordt met de reissector over het vliegen naar risicogebieden, maar het vliegen zelf, of bepaalde vluchten verbieden vindt hij een te zware maatregel. "Ik ben er wel erg voor om het vliegen ernstig te beperken, maar daar hebben wij vind ik, voldoende maatregelen voor genomen." Hij vindt het ook een te grove maatregel voor mensen die niet met de auto kunnen.

 • 'Bij huwelijksplechtigheid 30, bij huwelijksfeest vier'

  "Dat wordt een heel klein feestje", zegt Rutte over het aantal mensen dat bij een huwelijksfeest, of wat voor feest ook, aanwezig mag zijn. Bij de huwelijksplechtigheid mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn, en de 1,5 meter afstand is van toepassing.