NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Veiligheidsberaad: vanaf nu 'strakke, landelijke regie' • Trump weer in Witte Huis

Liveblog gesloten
 • Trump weer terug in Witte Huis

  President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis verlaten. Hij werd bij het militaire ziekenhuis in Washington opgehaald door een helikopter en landde korte tijd later bij het Witte Huis. Daar moet hij verder herstellen, volgens zijn arts is Trump nog steeds besmettelijk.

  De president liep op eigen kracht van het ziekenhuis naar de auto die hem naar de helikopter bracht. Hij droeg daarbij een mondkapje. Toen Trump de trappen van het Witte Huis had betreden, deed hij het kapje weer af en stak hij zijn duimen omhoog:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  President Trump weer terug in Witte Huis
 • Famke Louise en Diekerik Gommers opnieuw bij Jinek

  In Jinek waren Famke Louise en Diederik Gommers opnieuw te gast. Samen zijn ze een nieuwe campagne gestart om jongeren te bereiken met informatie over het coronavirus. Famke Louise vertelde dat ze ook een eigen actie is begonnen. "Als mondkapjes toch verplicht zijn en we kunnen er niks aan doen, dan ga ik een eigen mondkapje uitbrengen en de opbrengst aan een goed doel schenken", zei ze.

  Vorige maand was Famke Louise een van de BN'ers die zich aansloot bij de actie #ikdoenietmeermee. Na de start van die actie zat ze ook al bij Jinek met Diederik Gommers. Na dat optreden werd ze het mikpunt van kritiek en nam ze afstand van de hashtag.

 • Hogeschool Rotterdam voert mondkapjesplicht in

  Studenten en docenten aan de Hogeschool Rotterdam moeten vanaf woensdag een mondkapje dragen. De school heeft die verplichting ingevoerd voor de gangen, liften, trappenhuizen, restaurants en open leercentra, maar niet voor de leslokalen. De mondkapjesplicht geldt voor alle locaties van de school in Rotterdam, schrijft Rijnmond. Studenten en medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het meenemen van een masker.

  Hogeschool Rotterdam volgt de lijn van het landelijk advies om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. "Onze locaties zijn veilig ingericht zodat we de maatregelen zo goed mogelijk in acht kunnen nemen, maar we zien met name in de publieke ruimtes dat het naleven er soms onbewust bij inschiet", aldus de school.

 • Veiligheidsberaad: strakke landelijke regie nodig bij nieuwe maatregelen

  Er moet een strakke, landelijke regie komen bij de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is afgesproken in het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten. De burgemeesters waren vanavond bijeen in Utrecht.

  De Leidse burgemeester Lenferink zei na afloop dat er geen concrete maatregelen zijn afgesproken. Een eventuele mondkapjesplicht, waar sommige burgemeesters voorafgaand aan het overleg op hadden aangedrongen, is niet aan de orde geweest. Ook over een avondklok is het niet gegaan.

  Er zijn alleen afspraken gemaakt over de manier waarop de volgende stappen worden gezet in de strijd tegen het virus. Lenferink benadrukte dat het altijd even duurt voordat de effecten van nieuwe maatregelen zichtbaar zijn. Op basis daarvan kijken we dan hoe het verder moet, zei hij.

 • Artsen Trump: president nog niet volledig hersteld, maar kan naar huis

  Het team artsen dat president Trump de afgelopen dagen heeft behandeld vanwege zijn coronabesmetting zeggen dat Trump nog niet helemaal beter is. Maar hij is er zo goed aan toe dat hij het ziekenhuis kan verlaten.

  Volgens Trumps lijfarts Sean Conley voldoet Trump aan "alle criteria" die zijn terugkeer naar het Witte Huis mogelijk maken. Conley zei op een persconferentie verder dat Trump de afgelopen dagen een voorbeeldige patiënt was.

  Op de vraag wat hij ervan vindt dat Trump twitterde dat de Amerikanen niet bang moeten zijn voor covid-19 wilde Conley niet antwoorden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  President Trump kan ziekenhuis verlaten
 • Trump: ik ga vanavond terug naar het Witte Huis

  President Trump verlaat vanavond het ziekenhuis in Bethesda, waar hij is opgenomen met een coronabesmetting. Trump heeft dat zelf bekendgemaakt op Twitter. "Voel me prima!", schrijft hij. Ook spoort hij de Amerikanen aan om niet bang te zijn voor covid-19. Trump zal om 00.30 uur Nederlandse tijd uit het Walter Reed Medical Center vertrekken, kondigt hij aan.

 • Vanaf 21.00 uur update over gezondheid president Trump

  De behandelend artsen van Donald Trump geven vanavond een nieuwe update over de gezondheid van de Amerikaanse president. Hoe laat die precies begint is niet duidelijk, maar de briefing wordt verwacht vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd. De verklaring is rechtstreeks te volgen in een livestream op NOS.nl en via de socialemediakanalen van de NOS.

 • Alle ziekenhuizen Noord-Holland en Flevoland gaan reguliere zorg afschalen

  Alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland gaan hun reguliere zorg met 20 procent terugbrengen. "We proberen 20 procent af te schalen op een veilige manier", zegt Yvo Roos, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). "Het verschil bij de vorige golf is dat het nu meer gecontroleerd gaat." In de regio liggen 140 coronapatiënten op verpleegafdelingen en 40 op de IC. Daarom worden niet-urgente afspraken, ingrepen en operaties uitgesteld. De spoedzorg gaat, net als in het voorjaar, wel door. Als de druk aanhoudt is de volgende stap dat er voor 40 procent in de reguliere zorg wordt afgeschaald.

 • Sinterklaasintochten in provincie Groningen allemaal afgeblazen

  Alle Sinterklaasintochten in de provincie Groningen gaan dit jaar niet door vanwege de coronapandemie, hebben de twaalf burgemeesters van de Groningse gemeenten afgesproken. Ook in kleinere dorpen wordt Sinterklaas dit jaar niet onthaald, ook al kunnen de coronamaatregelen daar in acht worden genomen.

  De Veiligheidsregio Groningen is bang voor een "waterbedeffect", zegt een woordvoerder tegen RTV Noord. "Het risico bestaat dat zo'n intocht te veel mensen van buiten het dorp aantrekt." Scholen mogen zelf beslissen of en op welke manier ze Sinterklaas en zijn pieten dit jaar langs laten komen.

  Ook in veel andere gemeenten gaat de intocht dit jaar niet door. Zo ging er in onder meer Maastricht en Hellevoetsluis al een streep door en besloten burgemeesters in de Gooi en Vechtstreek gezamenlijk alle tochten af te blazen. Er is wel een landelijke intocht, maar daar mag geen publiek bij zijn.

 • Trump kreeg allerlei medicijnen, is zijn behandeling anders dan in Nederland?

  Remdesivir, dexamethason, REGN-COV2, vitamine D, aspirine, zink, melatonine. President Trump kreeg volgens experts een opvallende combinatie van medicijnen en supplementen tegen covid-19. "Dit zou in Nederland niet mogelijk zijn", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De uitdrukking "baat het niet, dan schaadt het niet" is volgens hem en andere deskundigen beslist niet van toepassing: elk medicijn kan schadelijke bijwerkingen hebben voor covid-19-patiënten.

  Toch is een aantal van de middelen die Trump volgens zijn artsen kreeg ook in Nederland gebruikelijk voor opgenomen coronapatiënten. Zoals de steroïde dexamethason. "Bijna alle patiënten die echt ziek zijn en extra zuurstof nodig hebben, krijgen dat middel", zegt longarts Leon van den Toorn.

  Ook heeft Trump zuurstof gekregen, maar het is onduidelijk hoelang. In veel opzichten wijkt de behandeling van Trump niet af van die van een ernstige zieke coronapatiënt in Nederland. Dat geldt echter niet voor het middel REGN-COV2, een cocktail van antilichamen die zich nog in de experimentele fase bevindt.

 • Burgemeesters willen liever plicht in plaats van 'dringend advies' mondkapjes

  Burgemeesters pleiten er vanavond in het Veiligheidsberaad voor om het 'dringende advies' om mondkapjes te dragen te schrappen. Ze vinden het onduidelijk. Ook zijn er geen mogelijkheden het te handhaven, zeiden meerdere burgemeesters bij aankomst in het provinciehuis van Utrecht, kort voor aanvang van het Veiligheidsberaad.

  "Een plicht is helderder", vindt burgemeester Verhulst van Ede. In het Veiligheidsberaad zitten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

  Verder overleggen de burgemeesters vanavond over zaken als het instellen van een avondklok, ontheffingen voor de cultuursector en of supermarkten in het hele land op uitgaansavonden om 22.00 uur moeten sluiten.

 • Afspraken met Grapperhaus over samenkomsten vallen niet overal goed

  De afspraken tussen minister Grapperhaus en religieuze koepels om bijeenkomsten zoveel mogelijk online te houden en maximaal 30 mensen in gebedshuizen toe te laten, zonder te zingen, zijn niet overal goed gevallen.

  Zo is er volgens bisdom Roermond geen overleg geweest tussen de overheid en de Nederlandse Bisschoppenconferentie, het overlegorgaan waarin de zeven Nederlandse bisschoppen zitting hebben. "De komende dagen zal duidelijk worden op welke wijze de Rooms-Katholieke Kerk zich hiertoe zal verhouden. Op dit moment is daar nog geen duidelijkheid over", staat op de website van bisdom Roermond te lezen.

  De protestantse kerk is er al wel uit en adviseert "met pijn in het hart" aan gemeenten om de richtlijnen van de overheid ter harte te nemen. Ook het Centraal Joods Overleg lijkt welwillend. "Laten we elkaar beschermen, juist tijdens de joodse feestdagen", twittert het CJO.

 • Advies moskeekoepel Rotterdam: voorlopig geen vrijdaggebed

  Een Rotterdamse moskeekoepel adviseert moskeeën de komende tijd geen vrijdaggebed te houden. "Eén besmetting is er al een te veel", zegt directeur Mohamed Bouimj van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond. "Daarom adviseren wij dit, in het belang van onze samenleving." Het is nog niet bekend hoeveel moskeeën gehoor zullen geven aan de oproep van Bouimj. 32 van de 38 moskeeën in Rotterdam zijn aangesloten bij de koepel.

 • Vanaf morgen mondkapjesplicht in Bondsdag

  In het Duitse parlement geldt vanaf morgen een mondkapjesplicht. Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble heeft daartoe besloten naar aanleiding van het snel toenemende aantal besmettingen in Berlijn. Parlementariërs die het woord voeren in een debat of die op minimaal anderhalve meter van anderen zitten hoeven geen mondkapje op. In Nederland geldt in de Tweede Kamer een dringend advies om in sommige ruimtes een mondkapje te dragen.

 • Ministerie van Justitie waarschuwt voor berichten over nieuwe maatregelen: 'nepnieuws'

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt voor een nepbericht dat wordt verspreid via sociale media over verscherpte maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Die zouden nog deze week ingaan. In het valse bericht staat onder meer dat amateurwedstrijden vanaf aanstaande vrijdag verboden worden en dat er in alle vier de grote steden een avondklok ingaat vanaf 22.00 uur.

  Een woordvoerder zegt desgevraagd dat het bericht niet klopt.