NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gommers: we moeten meer uitleggen • Extra maatregelen in acht regio's ingegaan

Liveblog gesloten
 • Einde

  We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog bij over al het coronanieuws. Goede nacht!

 • Hoe pakken patiënten het leven weer op na corona?

  Tien maanden nadat het virus aan zijn wereldwijde opmars is begonnen, leren artsen nog elke dag over corona. Maar er blijven veel vragen. Over het herstel bijvoorbeeld.

  Sommige coronapatiënten lijken snel weer op te knappen, terwijl anderen nog steeds worstelen met de fysieke en mentale gevolgen. Dat zorgt voor onzekerheid, bij artsen maar vooral bij patiënten. Nieuwsuur volgde Arie Meijer en Nettie van den Brink om een antwoord te krijgen op de vraag hoe het leven eruitziet na corona.

 • Hoogleraar pleit voor duidelijke en landelijke aanpak

  Hoogleraar publiek leiderschap in crisistijd Paul 't Hart pleit voor landelijke regie in de aanpak van de oplopende coronabesmettingen en vooral voor duidelijke communicatie. Hij ziet dat de Nederlandse traditie er een is van nuance, van subtiliteit: "Zonder groot geweld. Een traditie van 'je wilt de dingen zo lokaal mogelijk afhandelen'. Tegelijkertijd hebben we de ingenieurstraditie: eerst iets in de greep hebben voordat we stappen zetten."

  Deze pandemie leent zich daar volgens 't Hart niet voor. "We moeten iets van de nuance afstappen. Snel en duidelijk zijn. De maatregelen zullen dan iets meer een grove borstel worden. Opgelegd, terwijl de feitelijke situatie overal varieert. We moeten meer uitleggen. Als het gaat om mondkapjes, geef het volk wat het wil."

  't Hart wijst naar Nieuw-Zeeland. "Een compromisloze besluitvaardigheid met heldere uitleg aan de bevolking. Rutte moet daar een voorbeeld aan nemen. De echte regie moet gevoerd worden op de vraag hoe balanceren we met de verschillende waarden. Daar lopen we nu met een grote boog omheen." Zijn advies aan premier Rutte: "Niet blijven hangen in allebei een beetje. Nu alles op alles zetten om de groei van de besmettingen te voorkomen."

 • Mondkapjesplicht besproken in Catshuis-overleg

  Een deel van het kabinet kwam vandaag bijeen in het Catshuis voor een informeel overleg over het coronavirus. Het was het eerste Catshuisberaad na de opleving van het virus na de zomer.

  Normaal gesproken duurt zo'n overleg enkele uren. De laatste bewindslieden vertrokken aan het begin van de avond uit de ambtswoning van premier Rutte. Volgens de Telegraaf is ook de mogelijke verplichting van mondkapjes besproken. Of die plicht er ook daadwerkelijk gaat komen, wordt komende week duidelijk.

  Het Red-team, een groep onafhankelijke deskundigen, stellen op basis van een rapport dat mondmaskers "een fundamentele plek verdienen in de preventiemix tegen corona". Het team adviseert het gebruik van maskers aan het kabinet. Oud-directeur Coutinho van het RIVM steunt dat advies.

  Premier Rutte bij het Catshuis ANP
 • Gommers: 'We moeten meer uitleggen, van angst zaaien gaan hakken in het zand'

  De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers zegt tegen het AD dat de actie #Ikdoenietmeermee van Famke Louise en andere BN'ers deze week hem aan het denken heeft gezet.

  "Ik heb me afgevraagd hoe we met zijn allen communiceren. Ik en andere deskundigen komen eigenlijk steeds weer op tv als het aan het misgaan is. Ik bedoel dat we niet alleen maar moeten focussen op getallen, die besmettingsaantallen, de dagelijkse wisselkoersen, want dat is wat ik vooral zie", zegt hij tegen de krant. "Corona is ernstig, maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen."

  "We moeten de mensen méér vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee", zegt hij. "Van angst zaaien en strenge maatregelen gaan alleen de hakken maar in het zand. Ik vond dat hele gedoe met die zware coronaboetes en dat je een strafblad hebt, echt niet goed. Dat is niet de manier waarop het in Nederland gaat werken. Want hoeveel maatregelen je ook neemt en hoe hard die ook zijn, het gaat pas echt werken als iedereen in Nederland meedoet. Dus meer uitleg en niet alleen maar naar die getallen kijken en waarschuwen."

 • Tienduizenden vlaggetjes wapperen in Spanje voor doden

  In een stadspark in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn vannacht tienduizenden vlaggetjes neergezet ter nagedachtenis aan de ruim 31.000 coronadoden.

  Spanje heeft nu de hoogste besmettingscijfers van de EU; ruim een derde van alle besmettingen in het land is in de regio Madrid. Daar kwamen de afgelopen week zo'n 18.000 besmettingen bij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duizenden vlaggen in Madrid als hommage aan coronadoden
 • Ruim 11.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk

  In de afgelopen 24 uur zijn er in Frankrijk ruim 11.000 nieuwe besmettingen geconstateerd. In totaal zijn er nu meer dan 538.000 gevallen gemeld bij de gezondheidsdiensten.

  Het aantal doden in Frankrijk is het laatste etmaal gestegen met 27. Ruim 31.000 mensen zijn daar nu bezweken aan de gevolgen van het virus.

 • Positief geteste laborant moet toch test bij ander uitvoeren

  De enige laborant van Sint Eustatius die een coronatest kan uitvoeren, zit in isolatie omdat hij zelf positief is. Hij moest toch naar het ziekenhuis komen om een test bij een patiënt uit te voeren.

  "Als er nu een patiënt naar het buitenland moet en de autoriteiten daar verlangen een negatieve PCR-test dan moeten we kiezen tussen de patiënt ofwel niet te laten reizen of de betrokken laborant toch naar het ziekenhuis laten komen", aldus een verklaring van het ziekenhuis.

  Het bestuur gaf wel aan dat er de nodige beschermende maatregelen waren getroffen en dat vooraf was geïnformeerd naar hoe de laborant zich voelde. "In deze tijden van crisis moeten onze medewerkers soms dingen doen die het normale overstijgen."

  Inmiddels is er voor versterking gezorgd, maar de twee medisch specialisten uit Suriname die zijn werk gaan overnemen, moeten wel eerst twee weken in quarantaine voordat ze aan de slag mogen.

 • WHO verwacht eerste vaccin halverwege volgend jaar

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat het eerste vaccin halverwege 2021 beschikbaar zal zijn. Hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan hoopt dat er meer dan een of twee vaccins beschikbaar komen.

  Het hangt allemaal af van het testen van de vaccins. Wereldwijd worden er ongeveer 200 vaccins ontwikkeld, 31 daarvan worden nu getest. Dat testen gebeurt in drie fases, acht vaccins zitten in de laatste fase. In die stap wordt in een groep van duizenden mensen gekeken hoe het vaccin aanslaat. Swaminathan verwacht dat de eerste resultaten aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar bekend worden.

  "Dan krijgen we een idee van hoe veilig en effectief ze zijn. Daarna moeten ze worden goedgekeurd, geproduceerd en wereldwijd worden verscheept", zegt Swaminathan.

 • 'Voorzitter veiligheidsregio's wil sportkantines eerder sluiten'

  De voorzitter van de veiligheidsregio's Hubert Bruls heeft voorgesteld om sportkantines in het weekend om 16.00 uur te sluiten, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Dat zou een van de nieuwe maatregelen zijn die morgenavond door de veiligheidsregio's worden besproken. Bruls wil het bericht tegenover de NOS niet bevestigen.

  Of die nieuwe maatregelen in heel Nederland zouden moeten gelden of alleen in oranje gebieden, is niet duidelijk. In de loop van komende week worden definitieve besluiten verwacht.

 • Rusland zegt al volop te testen met nieuw vaccin

  Wereldwijd is de race om een vaccin dat bescherming moet bieden tegen het coronavirus in volle gang. In Rusland vinden ze dat zij op kop liggen met Sputnik V, een vaccin dat begin augustus al werd geregistreerd, hoewel er alleen nog maar op kleine schaal was getest. Dat kwam de Russen op forse kritiek te staan. Inmiddels is er een omvangrijk testprogramma op gang gekomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Russen leiden de race om vaccin, vinden ze zelf
 • De extra maatregelen in acht nieuwe regio's gaan in

  De extra maatregelen tegen het coronavirus gaan vanaf 18.00 uur in voor acht nieuwe veiligheidsregio's. Het gaat om deze nieuwe gebieden, waar het virus de afgelopen weken is opgelaaid.

  • Brabant-Noord
  • Brabant Zuidoost
  • Flevoland
  • Gelderland-Zuid
  • Gooi en Vechtstreek
  • Groningen
  • Zaanstreek-Waterland
  • Zuid-Holland Zuid

  Voor deze regio's gelden nu dezelfde overkoepelde maatregelen die ook al in zes veiligheidsregio's in de Randstad gelden. Zo mogen er geen bezoekers meer na middernacht in horecagelegenheden komen, dan gaat ook de muziek uit. Een uur later moet de zaak sluiten.

  Groepen van meer dan 50 personen zijn niet meer toegestaan, bijvoorbeeld bij feesten, borrels en uitjes. Dat geldt voor zowel binnen als buiten.

  Samenkomsten van meer dan 50 mensen moeten vooraf gemeld worden, zoals bijvoorbeeld een concert in een park. Er zijn wel enkele uitzonderingen wanneer een meldplicht niet nodig is. Naast de overkoepelende maatregelen hebben de verschillende regio's ook afzonderlijke maatregelen.

 • Ook coronageval op Ameland, alleen Schiermonnikoog nog zonder corona

  Ook op Ameland is een inwoner voor het eerst positief getest op corona. "Dit is voor alle betrokkenen slecht nieuws", zegt burgemeester Stoel. De burgemeester hoopt op spoedig herstel voor de patiënt. Tot nu toe werd het virus op het eiland alleen bij enkele toeristen vastgesteld.

  "We leven mee met de Amelander die het virus heeft opgelopen en met de familieleden", zegt de burgemeester. Vandaag leek het erop dat Ameland en Schiermonnikoog de enige Nederlandse gemeenten zonder coronagevallen waren toen bekend werd dat het eerste geval op Vlieland werd gemeld. Tot nu toe is dus alleen Schiermonnikoog nog coronavrij.

 • Feyenoordsupporters over sfeer in stadion: 'Liever dit dan helemaal niet'

  De supporters van Feyenoord die in het stadion waren voor de wedstrijd tegen ADO kijken tevreden terug op de sfeer en het nakomen van de corona-afspraken. "Het ging allemaal heel netjes." De fans mochten het stadion in, op voorwaarde dat ze afstand houden en niet uitgebreid juichen.

  "Liever dit dan helemaal niet", zegt een andere supporter die wel begrijpt waarom er een derde van het normale aantal bezoekers is toegestaan. Ook de stadion-directeur kijkt terug op een goed verlopen wedstrijd. "Het is wel luid en duidelijk overgekomen dat dit onze laatste kans was", doelde hij op de waarschuwing van de politiek.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Feyenoordsupporters over sfeer in stadion: 'Mark Rutte zou ook juichen'
 • Eerste besmetting op Vlieland

  Het coronavirus is voor het eerst sinds de uitbraak in Nederland op Vlieland geconstateerd. In de afgelopen 24 uur is er een geval aan het RIVM doorgegeven.

  Vlieland was niet de laatste gemeente zonder besmettingen. Op Ameland en Schiermonnikoog, ook Friese Waddeneilanden, is het virus nog niet aangetroffen.