NOS NieuwsAangepast

Rutte: grote kans op extra maatregelen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag

Het kabinet is in gesprek met de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag omdat daar het aantal besmettingen sterk toeneemt. Maandag komt het OMT (Outbreak Management Team) op verzoek van het kabinet met extra advies voor deze steden.

Dat heeft premier Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

"We zien het daar zodanig oplopen dat het tot grote bezorgdheid leidt, dan moeten we nu ingrijpen", zei Rutte. Aan welke maatregelen er wordt gedacht wilde hij niet zeggen. "Daar ga ik niet op vooruitlopen."

Veiligheidsregio's

Verder gaan nog eens acht veiligheidsregio's naar risiconiveau 2 met het predicaat 'zorgelijk'. Rutte spreekt over "verontrustende ontwikkelingen". "De cijfers zien er ronduit slecht uit. Dat noopt tot extra maatregelen", zei hij.

Het gaat om Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland. De besmettingscijfers zijn daar hoog.

Behalve de landelijke regels worden in veel van de nieuwe 'zorgelijke' regio's aanvullende maatregelen genomen. Zo worden in Brabant-Noord 'venstertijden' ingevoerd, waarop kwetsbare groepen overheidslocaties als gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden kunnen bezoeken.

Ook in Zaanstreek-Waterland wordt dat onderzocht. In de provincie Groningen krijgen supermarkten de vraag of ze in de ochtend speciale momenten willen instellen voor groepen die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Veel veiligheidsregio's kondigen aan extra te gaan toezien op de naleving van de coronaregels, waaronder Zuid-Holland-Zuid, Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Groningen.

In de regio Gelderland-Zuid krijgt horecapersoneel het advies om een plastic gelaatsscherm te dragen. Groningen adviseert om contacten met familieleden van buiten de regio te vermijden, om zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Extra regionale maatregelen

Sinds vorige week vallen al zes regio's in de Randstad in categorie 2. In het grootste deel van de Randstad gaan de cafés sinds zondag eerder dicht en mogen nog maar vijftig mensen bijeenkomen voor een feestje of uitje.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gelden sinds vorige week al de extra maatregelen voor deze eerste zes veiligheidsregio's. Daar kunnen volgende week dus extra maatregelen van het kabinet bij komen.

Nederland telt 25 veiligheidsregio's, voor 14 daarvan gelden nu extra maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl