NOS Nieuws Binnenland Buitenland

WHO: mogelijk 2 miljoen doden voordat er een vaccin is • Acht regio's naar 'zorgelijk'

Liveblog gesloten
 • Oud-inspecteur IGZ: landelijke aansturing maatregelen nodig

  Het is tijd voor een scherpere landelijke aansturing van de coronamaatregelen, vindt Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en lid van het Red Team. Daarin zitten onder meer wetenschappers die het Outbreak Management Team en het ministerie van VWS voorzien van gevraagd en ongevraagd advies.

  Schellekens waarschuwt in Nieuwsuur dat de besmettingscijfers, opnames en IC-opnames wekelijks verdubbelen. "Als we nu 125 mensen op de IC hebben liggen: één keer verdubbelen is 250, twee keer verdubbelen is 500. En bij 500 IC-patiënten ga je de reguliere zorg verdringen. Dat betekent dat we dus nog maar twee weken de tijd hebben voordat het zover is."

  Daarom pleit hij voor landelijke maatregelen, zoals een mondkapjesplicht en buitenshuis een verbod op groepen groter dan zes man. "Maar als je maatregelen neemt, dan kost het twee tot drie weken totdat je de effecten ziet. Dus we zitten echt laat en misschien zelfs wel te laat. Ik vind het dus jammer dat we nog een week moeten wachten op echte maatregelen."

  Schellekens wil dat de overheid al vooraf communiceert over de gevolgen als mensen zich niet houden aan de maatregelen. "Kondig aan wat je gaat doen op het moment dat na twee á drie weken blijkt dat we dat reproductiegetal niet onder de 1 krijgen. Die maatregelen zou je nu al aan moeten kondigen, want dat betekent dat mensen ook zien: als we ons niet aanpassen, dan worden de duimschroeven wat aangedraaid. Wees voorspelbaar in tijd en wees ook voorspelbaar in maatregelen die worden genomen als we ons doel binnen die twee, drie weken niet halen."

 • Israël opnieuw in lockdown: 'Ik geef de overheid de schuld'

  Een week na het invoeren van de tweede lockdown zijn de maatregelen nog strenger geworden. Veel Israëliërs reageren sceptisch: "Het zijn politieke overwegingen".

  Israël opnieuw in lockdown: 'Ik geef de overheid de schuld'
 • WHO: mogelijk 2 miljoen doden voordat er een vaccin is

  Het dodental als gevolg van de pandemie kan verdubbelen tot 2 miljoen, voordat er een succesvol vaccin op de markt komt. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er moeten wereldwijd samenhangende maatregelen komen die de verspreiding van het virus indammen, zegt de WHO.

  "Zijn we bereid om te doen wat we moeten doen om dit getal te voorkomen? Als we ons niet allemaal inzetten, dan is dat getal niet alleen voorstelbaar, maar helaas zeer waarschijnlijk", zei WHO-crisismanager Mike Ryan. Er zijn nu, zo'n negen maanden nadat het virus werd ontdekt in China, bijna een miljoen sterfgevallen geregistreerd.

  "Europa moet nog veel doen voordat de situatie is gestabiliseerd en de verspreiding van het virus onder controle is", aldus Ryan. "Alles bij elkaar zien we in die grote regio een zorgwekkende stijging van het aantal ziektegevallen."

  Ook het hoofd van de coronawerkgroep van de WHO, Maria Van Kerkhove, deelt zijn zorgen. "We zitten nu aan het einde van september en we zijn nog niet eens begonnen aan ons griepseizoen, dus we zijn bezorgd over de mogelijkheid dat deze ontwikkelingen de verkeerde kant op gaan."

 • New York houdt terrassen permanent open

  In New York kan vanaf nu het hele jaar door op het terras worden gedineerd, heeft burgemeester De Blasio aangekondigd. "Ik denk dat dit het veel makkelijker maakt voor restaurants om te overleven", zegt De Blasio.

  De afgelopen tijd mochten ongeveer 9000 restaurants in de stad tijdelijk buiten terrassen openen om het hoofd boven water te houden in de coronapandemie, die New York zwaar heeft getroffen. Op 31 oktober zouden de terrassen weer sluiten, maar De Blasio laat dus weten dat de etablissementen de tafels en stoelen niet hoeven op te bergen: de terrassen worden permanent toegestaan.

  Volgens de burgemeester wordt het eten aan de drukke straten in de metropool deze herfst en winter een belangrijk onderdeel van de overlevingsstrategie van New York.

 • Borstenkussende Argentijn vertrekt als parlementariër

  De Argentijnse parlementariër die werd geschorst omdat hij tijdens een online sessie van het Lagerhuis de borsten van zijn partner kuste, is afgetreden. Het Lagerhuis heeft het ontslag van Juan Ameri geaccepteerd.

  Het parlementslid dacht dat hij geen internetverbinding had, zo verklaarde hij. De beelden gingen al snel de wereld over en maakten veel los in Argentinië. Vanuit de regeringscoalitie was de reactie dat Ameri geen respect had getoond voor het Argentijnse volk en zijn ambt.

  Volgens Ameri had zijn partner net nieuwe borstimplantaten gekregen en vroeg hij haar hoe het ging. Hij zegt spijt te hebben van wat er is gebeurd.

 • Rutte roept bij VN op tot steun aan Wereldgezondheidsorganisatie

  Premier Rutte heeft in een videotoespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties landen opgeroepen om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te steunen. Die speelt volgens hem een cruciale rol bij de bestrijding van het coronavirus. "We moeten de middelen bieden die nodig zijn", zei Rutte.

  "Nederland vindt dat, als de crisis onder controle is, we de situatie moeten evalueren en moeten kijken hoe we bevoegdheden kunnen uitbreiden", zei Rutte. Dat kan volgens hem bijdragen aan het omgaan met of voorkomen van toekomstige pandemieën.

  Verder benadrukte hij het belang van internationale organisaties als de Verenigde Naties. "Als we het virus echt willen verslaan, moeten we nog meer doen om de internationale samenwerking te versterken." Rutte zei dat landen moeten opkomen voor hun eigen belang, maar dat ze daarbij niet het algemeen belang moeten vergeten.

 • Extra maatregelen in deel van Brabant

  De Veiligheidsregio Brabant-Noord neemt een aantal aanvullende maatregelen op de al aangekondigde nieuwe regels voor de horeca en groepsomvang. Dat schrijft voorzitter Jack Mikkers in een persbericht, waarin hij toelichting geeft op het verhoogde risiconiveau in zijn provincie. "Al deze maatregelen voer ik in met pijn in het hart want ik besef dat ze niet prettig zijn", schrijft Mikkers.

  Net als in de regio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek wordt de handhaving in Brabant-Noord geïntensiveerd. Verder komen er 'venstertijden' waarop kwetsbare groepen overheidslocaties als gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden kunnen bezoeken. Ook bijvoorbeeld supermarkten en musea wordt verzocht om zulke bezoektijden te introduceren voor kwetsbare groepen. Met zorginstellingen worden lopende afspraken over het beperken van verspreidingsrisico's verder uitgewerkt.

  De nieuwe aanpak richt zich ook op het onder de aandacht brengen van de noodzaak van het volgen van de maatregelen. Met het oog daarop wordt gesproken met universiteiten, ondernemers en sportlocaties. Ook komt er een campagne over de basisregels en het thuisblijven bij klachten.

  De Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant introduceert ook de nieuwe regels voor de horeca en groepsomvang, maar neemt in tegenstelling tot Brabant-Noord nog geen aanvullende maatregelen.

 • Tilburgse horeca verdeeld over supporters Willem II: van 'gefrustreerd' tot 'blij mee'

  De keuze van burgemeester Weterings van Tilburg, om de supporters samen één plek buiten het centrum te geven om de EL-wedstrijd tegen Rangers te volgen, roept uiteenlopende reacties op.

  Tilburgse horeca verdeeld over supporters Willem II: van 'gefrustreerd' tot 'blij mee'
 • Kerstconcerten André Rieu gaan dit jaar niet door

  André Rieu blaast zijn kerstconcerten in Maastricht dit jaar af. De concerten in MECC Maastricht, die gepland stonden op 19 en 20 december, worden in verband met het coronavirus uitgesteld tot 2021, meldt de violist op zijn website.

  "Het Johann Strauss Orkest en ik verheugden ons heel erg op de kerstconcerten dit jaar. Ik herinner me de fantastische sfeer van vorig jaar, met zoveel romantiek en het plezier dat we samen hadden", schrijft Rieu. "Maar veiligheid gaat natuurlijk voor alles en op dit moment kunnen wij niet optreden op de manier zoals u en wij dat zouden willen."

  De organisatie adviseert mensen met een kaartje om dat te bewaren. Reeds gekochte kaartjes kunnen volgend jaar op 18 en 19 december alsnog gebruikt worden.

 • Nog geen extra regels in Utrecht

  In Utrecht zijn er nog geen plannen om extra nieuwe coronamaatregelen in te voeren, zegt waarnemend burgemeester Den Oudsten. "Wel is de optie altijd open. We houden in de gaten wat de andere drie grote steden doen", zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen RTV Utrecht.

  Den Oudsten verwijst daarmee naar het verzoek van het kabinet aan het Outbreak Management Team om een extra advies te formuleren voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het aantal besmettingen loopt daar zo hard op dat er wordt gedacht aan extra maatregelen.

 • Extra toezicht in Zaanstreek-Waterland

  De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland komt met extra toezicht en handhaving "op plekken waar we de grootste risico's voor verspreiding zien". Verder worden op straat extra mensen ingezet om het publiek bewust te maken van de coronamaatregelen. De veiligheidsregio van onder meer de gemeentes Zaanstad, Edam-Volendam en Purmerend, is een van de acht regio's waarvoor vanaf zondagavond het predicaat 'zorgelijk' geldt.

  "We verkennen speciale bezoektijden voor kwetsbare groepen bij locaties als bibliotheek, zwembad en museum", laat de veiligheidsregio weten. Net als in andere regio's wordt er overlegd met supermarkten, bouwmarkten en winkels over betere naleving van de basisregels.

 • Flevoland en Gooi en Vechtstreek gaan intensiever handhaven

  "Het roer moet om, zodat we voorkomen dat onze ziekenhuizen in korte tijd weer overbelast raken", waarschuwde Franc Weerwind, de voorzitter van de veiligheidsregio Flevoland, voorafgaand aan zijn persconferentie over de aanscherping van het risiconiveau in zijn regio.

  In Flevoland sluit de horeca vanaf zondagavond ook om 01.00 uur. Een uur daarvoor, om 00.00 uur, sluiten de deuren voor nieuwe gasten. Ook de maximaal toegestane groepsgrootte gaat terug van 100 naar 50. Deze maatregelen waren al aangekondigd door premier Rutte, die bekendmaakte dat acht regio's naar risiconiveau 2 ('zorgelijk') gaan.

  Verder heeft Flevoland samen met de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten om plaatselijk de handhaving te intensiveren, meldt Omroep Flevoland. Hoe dat er precies uit zal zien, is nog niet duidelijk.

  De voorzitters van beide veiligheidsregio's roepen bewoners en ondernemers op om secuur om te blijven gaan met de coronamaatregelen.

 • Burgemeester Groningen: geen contact met familie buiten regio kan helpen

  Het vermijden van contacten met familieleden buiten de regio helpt om meer besmettingen te voorkomen, zei burgemeester Schuiling van Groningen op een persconferentie. De provincie Groningen is een van de regio's die naar 'zorgelijk' gaat vanwege het opgelopen aantal coronabesmettingen.

  Om die reden was Groningen afgelopen week al begonnen met wat Schuiling noemt "extra acties op het gebied van handhaving en communicatie". Zo is aan supermarkten gevraagd om in de ochtend speciale momenten in te stellen voor ouderen.

  Die zogeheten bloktijden kunnen voorkomen dat het virus overslaat naar kwetsbare groepen zoals ouders en grootouders, zei Schuiling. Ook wordt via gemeenten aan winkels, sportkantines en horeca gevraagd om extra aandacht te besteden aan het naleven van de basisregels.

  Zo'n driekwart van het aantal besmettingen is volgens de GGD vastgesteld in de gemeente Groningen. Van die groep valt zo'n driekwart in de leeftijdscategorie 18-30 jaar. "Het goede nieuws is dat we nog erg weinig besmettingen onder 70-plussers vinden. Dat is anders dan wat in de Randstad aan de orde is," zei GGD-directeur Jos Rietveld.

 • Bruls: ook ouderen nu getroffen, nog geen aanvullende maatregelen

  In Gelderland-Zuid lopen de besmettingen niet meer alleen op onder jongeren, ook ouderen worden meer getroffen. "Het is echt niet alleen een studentenprobleem en zo benaderen we het dus ook niet", zei voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, één van de acht regio's die naar risiconiveau 2 ('zorgelijk') gaan.

  Bruls liet weten dat zijn regio in ieder geval de maatregelen volgt die premier Rutte al aankondigde. Zo stopt de inloop in de horeca om middernacht en sluiten alle horecagelegenheden om 01.00 uur 's nachts. Verder volgt Bruls' regio ook de regels over de grootte van groepen: niet meer van 50 mensen mogen samenkomen, in plaats van de 100 die eerder waren toegestaan.

  Op dit moment heeft Bruls nog geen aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Hij denkt dat die later nog volgen, maar wil voorkomen dat er per regio verschillende maatregelen worden genomen, wat volgens hem leidt tot onduidelijkheid.

  Bruls adviseert personeel in de horeca om plastic gezichtsmaskers te dragen en benadrukt dat de registratie van klanten beter moet, om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken. Hij heeft bij het kabinet voorgelegd om die goede verslaglegging te verplichten. Dat wordt later ook in het Veiligheidsberaad met de rest van de veiligheidsregio's besproken.

  De andere regio's waarvan het risiconiveau wordt verhoogd, zijn Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland.

 • Zwitserland stelt reisbeperkingen in voor Nederlanders

  De Zwitserse overheid stelt opnieuw reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Omdat het aantal besmettingen in Nederland hard oploopt, moeten Nederlanders vanaf aanstaande maandag bij aankomst in Zwitserland tien dagen in thuisquarantaine.

  In reactie daarop gaat het Nederlandse reisadvies voor Zwitserland van 'geel' (veiligheidsrisico's) naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen).

  In Zwitserland is in de kantons Genève, Fribourg en Vaud het aantal besmettingen ernstig gestegen. Nederlanders die terugkeren uit die kantons, moeten na terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.