Omroep Brabant
Sport en corona

Het kabinet vindt het gedrag van Willem II-supporters gisteren onverantwoord. Gisteravond kwamen honderden supporters bij elkaar op een plein in Tilburg om naar de EL-wedstrijd tegen Rangers te kijken. De gemeente had daarvoor een vergunning gegeven. De supporters moedigden hun team luidkeels aan en op grote schaal werd de anderhalvemeterregel overtreden. Daar komt van veel kanten kritiek op.

Premier Rutte noemde wat er in Tilburg is gebeurd buitengewoon onverstandig. "Dat zoveel mensen zo op een kluitje gaan staan, is iets wat natuurlijk helemaal niet gaat helpen." Rutte voegde eraan toe dat als een gemeente iets toestaat het nog steeds om het gedrag van de mensen gaat. "We krijgen het virus nooit verslagen wanneer duizend mensen denken dat ze als ze naar een scherm mogen kijken zich niet meer aan de anderhalve meter hoeven te houden."

Andere afweging

Minister De Jonge sprak soortgelijke woorden: "Het begint bij het gedrag van de mensen zelf. Dit is de snelste manier om de vrijheden de we inmiddels hadden gewonnen weer kwijt te raken."

Burgemeester Weterings van Tilburg had ervoor gekozen om de supporters samen één plek te geven, omdat ze zich anders op verschillende plaatsen zouden hebben gemanifesteerd. Maar hij zei vanochtend dat hij de volgende keer een andere afweging zal maken. Rutte is blij met die laatste uitspraak. Verder verwijst het kabinet de discussie daarover naar de gemeenteraad van Tilburg.

Kabinet: gedrag Willem II-supporters onverantwoord

De vraag of het verantwoord is om nog betaald voetbal met publiek te spelen, beantwoordde Rutte bevestigend. "Dat is verantwoord als je je aan de afspraken houdt. Houd anderhalve meter afstand en houd je mond dicht als er een doelpunt wordt gemaakt. Dan is dat veilig."

STER reclame