In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Grote groep Willem II-supporters bijeen zonder coronaregels na te leven

Een grote groep Willem II-supporters is gisteravond voor het duel in de Europa League tegen Rangers FC in Tilburg (0-4) samengekomen voor een feest. Op een plein bij het stadion werd gedanst en gezongen, zonder dat de coronaregels werden nageleefd. De gemeente Tilburg had bewust een vergunning afgegeven voor het feest.

Bekijk hier de beelden:

Willem II-fans vieren feest zonder naleven coronaregels

Burgemeester Theo Weterings spreekt van een "waardeloze avond", maar staat achter het besluit om de fans bijeen te laten komen. "Als je het niet toestaat, loop je het risico dat supporters zich op verschillende plekken in de stad manifesteren."

"We wilden, met de huidige coronacijfers, een illegaal feestje voorkomen", zegt ook een woordvoerder van de burgemeester. "We hadden de keuze om onze kop in het zand te steken en dan krijg je feestjes achter de voordeur. Maar wij hebben gekozen voor een zichtbaar feest in het openbaar."

'Jammer dat het niet is gelukt'

Toch is de gemeente teleurgesteld over het gedrag van de supporters. "We hadden goede afspraken gemaakt over de 1,5 meter. De organisatie heeft wel ingegrepen, maar het is jammer dat het niet gelukt is. We weten wie erbij waren dus we kunnen de komende dagen nog boetes uitdelen."

De organisatie vroeg supporters volgens de gemeente afstand te houden en de coronaregels in acht te nemen. De gemeente Tilburg zei tegen Omroep Brabant dat ze geen aanleiding zag om mensen weg te sturen. "Voor het eerst in vijftien jaar spelen we Europees voetbal. En daar zijn we trots op", zei de woordvoerder. "We zijn niet gek en we weten ook wel dat er gefeest wordt."

Als er sprake is van besmettingen kunnen mensen nu makkelijk opgespoord worden, aldus de gemeente. "Bij binnenkomst moet iedereen zich registreren en dat is handig voor het bron- en contactonderzoek."

Op sociale media wordt met verontwaardiging gereageerd op het besluit van de gemeente. "Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort 'bijeenkomsten'. Ik heb het antwoord ook niet", twittert Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant. "Hier begrijp ik helemaal niets van. Niets. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is."

Ingrijpen ME

Later op de avond vond de politie zwaar vuurwerk langs het trainingsveld van Willem II. Zes mensen zijn aangehouden.

Ook keerde zich een kleine groep supporters tegen de mobiele eenheid en gooide met vuurwerk en bierblikjes. Op het plein brak ook een vechtpartij uit. De ME greep in en zette de hekken rondom het plein open zodat de fans weg konden gaan. Tegen 23.00 uur keerde de rust terug.

Advertentie via Ster.nl