liveblog

WHO: mogelijk 2 miljoen doden voordat er een vaccin is • Acht regio's naar 'zorgelijk'

liveblog gesloten

Oud-inspecteur IGZ: landelijke aansturing maatregelen nodig

Het is tijd voor een scherpere landelijke aansturing van de coronamaatregelen, vindt Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en lid van het Red Team. Daarin zitten onder meer wetenschappers die het Outbreak Management Team en het ministerie van VWS voorzien van gevraagd en ongevraagd advies.

Schellekens waarschuwt in Nieuwsuur dat de besmettingscijfers, opnames en IC-opnames wekelijks verdubbelen. "Als we nu 125 mensen op de IC hebben liggen: één keer verdubbelen is 250, twee keer verdubbelen is 500. En bij 500 IC-patiënten ga je de reguliere zorg verdringen. Dat betekent dat we dus nog maar twee weken de tijd hebben voordat het zover is."

Daarom pleit hij voor landelijke maatregelen, zoals een mondkapjesplicht en buitenshuis een verbod op groepen groter dan zes man. "Maar als je maatregelen neemt, dan kost het twee tot drie weken totdat je de effecten ziet. Dus we zitten echt laat en misschien zelfs wel te laat. Ik vind het dus jammer dat we nog een week moeten wachten op echte maatregelen."

Schellekens wil dat de overheid al vooraf communiceert over de gevolgen als mensen zich niet houden aan de maatregelen. "Kondig aan wat je gaat doen op het moment dat na twee á drie weken blijkt dat we dat reproductiegetal niet onder de 1 krijgen. Die maatregelen zou je nu al aan moeten kondigen, want dat betekent dat mensen ook zien: als we ons niet aanpassen, dan worden de duimschroeven wat aangedraaid. Wees voorspelbaar in tijd en wees ook voorspelbaar in maatregelen die worden genomen als we ons doel binnen die twee, drie weken niet halen."

Israël opnieuw in lockdown: 'Ik geef de overheid de schuld'

Een week na het invoeren van de tweede lockdown zijn de maatregelen nog strenger geworden. Veel Israëliërs reageren sceptisch: "Het zijn politieke overwegingen".

Israël opnieuw in lockdown: 'Ik geef de overheid de schuld'

WHO: mogelijk 2 miljoen doden voordat er een vaccin is

Het dodental als gevolg van de pandemie kan verdubbelen tot 2 miljoen, voordat er een succesvol vaccin op de markt komt. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er moeten wereldwijd samenhangende maatregelen komen die de verspreiding van het virus indammen, zegt de WHO.

"Zijn we bereid om te doen wat we moeten doen om dit getal te voorkomen? Als we ons niet allemaal inzetten, dan is dat getal niet alleen voorstelbaar, maar helaas zeer waarschijnlijk", zei WHO-crisismanager Mike Ryan. Er zijn nu, zo'n negen maanden nadat het virus werd ontdekt in China, bijna een miljoen sterfgevallen geregistreerd.

"Europa moet nog veel doen voordat de situatie is gestabiliseerd en de verspreiding van het virus onder controle is", aldus Ryan. "Alles bij elkaar zien we in die grote regio een zorgwekkende stijging van het aantal ziektegevallen."

Ook het hoofd van de coronawerkgroep van de WHO, Maria Van Kerkhove, deelt zijn zorgen. "We zitten nu aan het einde van september en we zijn nog niet eens begonnen aan ons griepseizoen, dus we zijn bezorgd over de mogelijkheid dat deze ontwikkelingen de verkeerde kant op gaan."

New York houdt terrassen permanent open

In New York kan vanaf nu het hele jaar door op het terras worden gedineerd, heeft burgemeester De Blasio aangekondigd. "Ik denk dat dit het veel makkelijker maakt voor restaurants om te overleven", zegt De Blasio.

De afgelopen tijd mochten ongeveer 9000 restaurants in de stad tijdelijk buiten terrassen openen om het hoofd boven water te houden in de coronapandemie, die New York zwaar heeft getroffen. Op 31 oktober zouden de terrassen weer sluiten, maar De Blasio laat dus weten dat de etablissementen de tafels en stoelen niet hoeven op te bergen: de terrassen worden permanent toegestaan.

Volgens de burgemeester wordt het eten aan de drukke straten in de metropool deze herfst en winter een belangrijk onderdeel van de overlevingsstrategie van New York.

Borstenkussende Argentijn vertrekt als parlementariër

De Argentijnse parlementariër die werd geschorst omdat hij tijdens een online sessie van het Lagerhuis de borsten van zijn partner kuste, is afgetreden. Het Lagerhuis heeft het ontslag van Juan Ameri geaccepteerd.

Het parlementslid dacht dat hij geen internetverbinding had, zo verklaarde hij. De beelden gingen al snel de wereld over en maakten veel los in Argentinië. Vanuit de regeringscoalitie was de reactie dat Ameri geen respect had getoond voor het Argentijnse volk en zijn ambt.

Volgens Ameri had zijn partner net nieuwe borstimplantaten gekregen en vroeg hij haar hoe het ging. Hij zegt spijt te hebben van wat er is gebeurd.

Rutte roept bij VN op tot steun aan Wereldgezondheidsorganisatie

Premier Rutte heeft in een videotoespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties landen opgeroepen om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te steunen. Die speelt volgens hem een cruciale rol bij de bestrijding van het coronavirus. "We moeten de middelen bieden die nodig zijn", zei Rutte.

"Nederland vindt dat, als de crisis onder controle is, we de situatie moeten evalueren en moeten kijken hoe we bevoegdheden kunnen uitbreiden", zei Rutte. Dat kan volgens hem bijdragen aan het omgaan met of voorkomen van toekomstige pandemieën.

Verder benadrukte hij het belang van internationale organisaties als de Verenigde Naties. "Als we het virus echt willen verslaan, moeten we nog meer doen om de internationale samenwerking te versterken." Rutte zei dat landen moeten opkomen voor hun eigen belang, maar dat ze daarbij niet het algemeen belang moeten vergeten.

Extra maatregelen in deel van Brabant

De Veiligheidsregio Brabant-Noord neemt een aantal aanvullende maatregelen op de al aangekondigde nieuwe regels voor de horeca en groepsomvang. Dat schrijft voorzitter Jack Mikkers in een persbericht, waarin hij toelichting geeft op het verhoogde risiconiveau in zijn provincie. "Al deze maatregelen voer ik in met pijn in het hart want ik besef dat ze niet prettig zijn", schrijft Mikkers.

Net als in de regio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek wordt de handhaving in Brabant-Noord geïntensiveerd. Verder komen er 'venstertijden' waarop kwetsbare groepen overheidslocaties als gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden kunnen bezoeken. Ook bijvoorbeeld supermarkten en musea wordt verzocht om zulke bezoektijden te introduceren voor kwetsbare groepen. Met zorginstellingen worden lopende afspraken over het beperken van verspreidingsrisico's verder uitgewerkt.

De nieuwe aanpak richt zich ook op het onder de aandacht brengen van de noodzaak van het volgen van de maatregelen. Met het oog daarop wordt gesproken met universiteiten, ondernemers en sportlocaties. Ook komt er een campagne over de basisregels en het thuisblijven bij klachten.

De Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant introduceert ook de nieuwe regels voor de horeca en groepsomvang, maar neemt in tegenstelling tot Brabant-Noord nog geen aanvullende maatregelen.

Tilburgse horeca verdeeld over supporters Willem II: van 'gefrustreerd' tot 'blij mee'

De keuze van burgemeester Weterings van Tilburg, om de supporters samen één plek buiten het centrum te geven om de EL-wedstrijd tegen Rangers te volgen, roept uiteenlopende reacties op.

Tilburgse horeca verdeeld over supporters Willem II: van 'gefrustreerd' tot 'blij mee'

Kerstconcerten André Rieu gaan dit jaar niet door

André Rieu blaast zijn kerstconcerten in Maastricht dit jaar af. De concerten in MECC Maastricht, die gepland stonden op 19 en 20 december, worden in verband met het coronavirus uitgesteld tot 2021, meldt de violist op zijn website.

"Het Johann Strauss Orkest en ik verheugden ons heel erg op de kerstconcerten dit jaar. Ik herinner me de fantastische sfeer van vorig jaar, met zoveel romantiek en het plezier dat we samen hadden", schrijft Rieu. "Maar veiligheid gaat natuurlijk voor alles en op dit moment kunnen wij niet optreden op de manier zoals u en wij dat zouden willen."

De organisatie adviseert mensen met een kaartje om dat te bewaren. Reeds gekochte kaartjes kunnen volgend jaar op 18 en 19 december alsnog gebruikt worden.

Nog geen extra regels in Utrecht

In Utrecht zijn er nog geen plannen om extra nieuwe coronamaatregelen in te voeren, zegt waarnemend burgemeester Den Oudsten. "Wel is de optie altijd open. We houden in de gaten wat de andere drie grote steden doen", zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen RTV Utrecht.

Den Oudsten verwijst daarmee naar het verzoek van het kabinet aan het Outbreak Management Team om een extra advies te formuleren voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het aantal besmettingen loopt daar zo hard op dat er wordt gedacht aan extra maatregelen.

Extra toezicht in Zaanstreek-Waterland

De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland komt met extra toezicht en handhaving "op plekken waar we de grootste risico's voor verspreiding zien". Verder worden op straat extra mensen ingezet om het publiek bewust te maken van de coronamaatregelen. De veiligheidsregio van onder meer de gemeentes Zaanstad, Edam-Volendam en Purmerend, is een van de acht regio's waarvoor vanaf zondagavond het predicaat 'zorgelijk' geldt.

"We verkennen speciale bezoektijden voor kwetsbare groepen bij locaties als bibliotheek, zwembad en museum", laat de veiligheidsregio weten. Net als in andere regio's wordt er overlegd met supermarkten, bouwmarkten en winkels over betere naleving van de basisregels.

Flevoland en Gooi en Vechtstreek gaan intensiever handhaven

"Het roer moet om, zodat we voorkomen dat onze ziekenhuizen in korte tijd weer overbelast raken", waarschuwde Franc Weerwind, de voorzitter van de veiligheidsregio Flevoland, voorafgaand aan zijn persconferentie over de aanscherping van het risiconiveau in zijn regio.

In Flevoland sluit de horeca vanaf zondagavond ook om 01.00 uur. Een uur daarvoor, om 00.00 uur, sluiten de deuren voor nieuwe gasten. Ook de maximaal toegestane groepsgrootte gaat terug van 100 naar 50. Deze maatregelen waren al aangekondigd door premier Rutte, die bekendmaakte dat acht regio's naar risiconiveau 2 ('zorgelijk') gaan.

Verder heeft Flevoland samen met de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten om plaatselijk de handhaving te intensiveren, meldt Omroep Flevoland. Hoe dat er precies uit zal zien, is nog niet duidelijk.

De voorzitters van beide veiligheidsregio's roepen bewoners en ondernemers op om secuur om te blijven gaan met de coronamaatregelen.

Burgemeester Groningen: geen contact met familie buiten regio kan helpen

Het vermijden van contacten met familieleden buiten de regio helpt om meer besmettingen te voorkomen, zei burgemeester Schuiling van Groningen op een persconferentie. De provincie Groningen is een van de regio's die naar 'zorgelijk' gaat vanwege het opgelopen aantal coronabesmettingen.

Om die reden was Groningen afgelopen week al begonnen met wat Schuiling noemt "extra acties op het gebied van handhaving en communicatie". Zo is aan supermarkten gevraagd om in de ochtend speciale momenten in te stellen voor ouderen.

Die zogeheten bloktijden kunnen voorkomen dat het virus overslaat naar kwetsbare groepen zoals ouders en grootouders, zei Schuiling. Ook wordt via gemeenten aan winkels, sportkantines en horeca gevraagd om extra aandacht te besteden aan het naleven van de basisregels.

Zo'n driekwart van het aantal besmettingen is volgens de GGD vastgesteld in de gemeente Groningen. Van die groep valt zo'n driekwart in de leeftijdscategorie 18-30 jaar. "Het goede nieuws is dat we nog erg weinig besmettingen onder 70-plussers vinden. Dat is anders dan wat in de Randstad aan de orde is," zei GGD-directeur Jos Rietveld.

Bruls: ook ouderen nu getroffen, nog geen aanvullende maatregelen

In Gelderland-Zuid lopen de besmettingen niet meer alleen op onder jongeren, ook ouderen worden meer getroffen. "Het is echt niet alleen een studentenprobleem en zo benaderen we het dus ook niet", zei voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, één van de acht regio's die naar risiconiveau 2 ('zorgelijk') gaan.

Bruls liet weten dat zijn regio in ieder geval de maatregelen volgt die premier Rutte al aankondigde. Zo stopt de inloop in de horeca om middernacht en sluiten alle horecagelegenheden om 01.00 uur 's nachts. Verder volgt Bruls' regio ook de regels over de grootte van groepen: niet meer van 50 mensen mogen samenkomen, in plaats van de 100 die eerder waren toegestaan.

Op dit moment heeft Bruls nog geen aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Hij denkt dat die later nog volgen, maar wil voorkomen dat er per regio verschillende maatregelen worden genomen, wat volgens hem leidt tot onduidelijkheid.

Bruls adviseert personeel in de horeca om plastic gezichtsmaskers te dragen en benadrukt dat de registratie van klanten beter moet, om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken. Hij heeft bij het kabinet voorgelegd om die goede verslaglegging te verplichten. Dat wordt later ook in het Veiligheidsberaad met de rest van de veiligheidsregio's besproken.

De andere regio's waarvan het risiconiveau wordt verhoogd, zijn Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland.

Zwitserland stelt reisbeperkingen in voor Nederlanders

De Zwitserse overheid stelt opnieuw reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Omdat het aantal besmettingen in Nederland hard oploopt, moeten Nederlanders vanaf aanstaande maandag bij aankomst in Zwitserland tien dagen in thuisquarantaine.

In reactie daarop gaat het Nederlandse reisadvies voor Zwitserland van 'geel' (veiligheidsrisico's) naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen).

In Zwitserland is in de kantons Genève, Fribourg en Vaud het aantal besmettingen ernstig gestegen. Nederlanders die terugkeren uit die kantons, moeten na terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

Rutte: feest Willem II-fans buitengewoon onverstandig

Premier Rutte zegt dat publiek bij voetbal mogelijk blijft, maar dat de regels wel nageleefd moeten worden. Hij reageerde op vragen daarover op zijn wekelijkse persconferentie, waarin het ook ging over de feestende supporters van Willem II, gisteravond.

Rutte denkt er op dit moment niet over om de competitie stil te leggen. "Dat heeft grote gezondheidsgevolgen. En mensen genieten ook van de sport."

Maar het gedrag van de supporters van Willem II noemt Rutte "buitengewoon onverstandig". Hij is blij dat de burgemeester van Tilburg heeft aangegeven niet nog eens zo'n feest toe te staan. "Daar leert hij ook van, maar het gaat uiteindelijk om het gedrag van de mensen."

De premier vindt dat Tilburg goed moet evalueren. Wat hij zelf had gedaan als hij burgemeester van Tilburg was, wilde Rutte niet zeggen. "Ik ben het niet, daar ga ik niet over."

Kans op extra maatregelen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag

Het kabinet is in gesprek met de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag omdat het aantal besmettingen daar flink toeneemt. Aan het Outbreak Management Team is gevraagd om maandag met een extra advies te komen voor deze steden. De kans dat daar extra maatregelen worden genomen is volgens Rutte "serieus aanwezig".

Nog eens acht regio's 'zorgelijk' door coronabesmettingen

"De cijfers zien er ronduit slecht uit. Inmiddels zit het aantal besmettingen ruim boven de 100.000", begon premier Rutte zijn wekelijkse persconferentie, waarin hij uitgebreid inging op het stijgende aantal coronabesmettingen in Nederland. Nog eens acht veiligheidregio's gaan naar risiconiveau 2 ('zorgelijk'), kondigde Rutte aan. "De situatie baart grote zorgen en noopt tot maatregelen, want het aantal besmettingen vertoont nog steeds een stijgende lijn."

In de regio's Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland gaan nu dezelfde regels gelden voor de horeca en grootte van groepen die al eerder voor de zes westelijke regio's ingingen. Het nieuwe risiconiveau gaat zondag om 18.00 uur gelden.

Daarnaast gelden in sommige regio's nog andere specifieke maatregelen. Die worden later vanmiddag toegelicht door de veiligheidsregio's.

De Jonge stoot deel taken af voor meer focus op coronavirus

Minister De Jonge van Volksgezondheid draagt een deel van zijn werkzaamheden over aan minister Van Ark en staatssecretaris Blokhuis. Op die manier wil hij zich nog meer richten op de bestrijding van het coronavirus. Van Ark neemt onder meer de gehandicaptenzorg over en ze gaat het arbeidsmarktbeleid in de zorg coördineren. Blokhuis zal zich voortaan in plaats van De Jonge bezighouden met onder meer de jeugdgezondheidszorg en de jeugd-ggz. De wisselingen gelden voor de rest van deze kabinetsperiode.

Aantal covidpatiënten op IC verdrievoudigt in twee weken

In de afgelopen twee weken is het aantal covid-patiënten op de intensive care verdrievoudigd, blijkt uit data van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Vandaag lagen er 116 mensen die ziek zijn van het coronavirus, tegen 106 gisteren en een week geleden 58. Twee weken geleden ging het om 36 covid-patiënten.

Buiten de intensive care is een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar. Het aantal covid-patiënten verdrievoudigde van 136 twee weken geleden naar 431 nu. Het totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis, binnen en buiten de intensive care, komt daarmee op 547, tegen 172 twee weken geleden.

Halverwege augustus lagen nog minder dan 100 coronapatiënten in het ziekenhuizen. Op het hoogtepunt van de coronacrisis, begin april, lagen alleen al op de intensive care meer dan 1400 patiënten.

Stijging nieuwe besmettingen en opnames zet door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2782 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 2549 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2271 positieve tests per dag gemeld, tegen 1465 een week eerder.

Ziekenhuizen meldden vandaag 36 nieuwe opnames bij het RIVM; 16 covid-patiënten zijn overleden. Gisteren werden nog 25 opnames en 16 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 29 opnames en 8 doden per dag, tegen dagelijks 14 opnames en 3 doden een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden en ziekenhuisopnames loopt daardoor vaak achter.

Amsterdam

Opnieuw telde Amsterdam de meeste besmettingen: 358. Ook in Den Haag (178) en Rotterdam (173) waren veel besmettingen. Afgezet tegen het aantal inwoners telde Haaksbergen (13,2 besmettingen per 10.000 inwoners) de afgelopen drie dagen de meeste positieve tests, gevolgd door Diemen (12) en Rozendaal (11,7).

In het geval van Rozendaal gaat het overigens maar om twee positieve coronatests: gezien het kleine aantal inwoners van de gemeente, vallen die meer op. Ook in Diemen en Haaksbegen wonen relatief weinig mensen, allebei rond de 25.000, waardoor kleine uitbraken sneller opvallen.

Willem II-directeur: gemeente Tilburg maakte juiste afweging

Algemeen directeur Martin van Geel van Willem II vindt dat de gemeente de juiste afweging heeft gemaakt door de supporters op een plek samen te laten komen om naar de wedstrijd tegen Rangers FC te kijken. Hij denkt dat daarmee voorkomen is dat supporters van de club zich "ongecontroleerd door de binnenstad en daarbuiten" hebben begeven.

"Dat al onze supporters na 15 jaar weer een Europese thuiswedstrijd voor de buis zouden gaan bekijken, is een utopie. Zo'n wedstrijd willen ze samen beleven en dat vinden wij heel logisch", aldus Van Geel.

Wel betreurt Willem II het dat de corona-richtlijnen op het plein niet werden opgevolgd. "Ieder individu moet zijn of haar verantwoordelijkheid daarin nemen."

EU-voorzitter Charles Michel heeft geen corona

De voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel, heeft geen corona. Michel zat sinds maandag in quarantaine. Hij had contact gehad met een beveiliger die positief was getest. Michel kreeg vandaag de uitslag van zijn eigen test en die is negatief.

Michel is direct begonnen met de voorbereiding van een speciale EU-top volgende week. Oorspronkelijk zou de top gisteren en vandaag plaatsvinden, maar vanwege de quarantaine van Michel werd die uitgesteld.

Op de top wordt onder meer gesproken over de relatie met China, de verdere ontwikkeling van de interne markt van de EU en onderhandelingen met het VK over een handelsakkoord. Ook de gespannen relatie tussen de EU en Turkije staat op de agenda.

Madrid sluit acht wijken extra

Madrid gaat nog acht wijken met veel besmettingen afsluiten. De 167.000 inwoners van deze wijken krijgen vanaf maandag met beperkende maatregelen te maken. In totaal zijn dan 45 wijken in Madrid afgesloten.

De Spaanse minister van Volksgezondheid hield vandaag een persconferentie waarin hij zijn ongenoegen over de maatregelen liet blijken. De regering had de stad geadviseerd alle woonwijken af te sluiten waar meer dan 500 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per dag worden geregistreerd, maar dat is niet gebeurd. Volgens de regionale president zou dat verwoestende gevolgen hebben voor de economie.

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bijeen over strengere maatregelen

De top van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland komt voor de tweede keer deze week bijeen om de invoering van veel strengere coronaregels voor te bereiden, schrijft Het Parool. Volgens de krant wordt er gesproken over extra maatregelen als het sluiten van specifieke horeca zoals trouw- en feestzalen, eventueel bioscopen, het verminderen van publiek bij (sport)evenementen en het verder aan banden leggen van groepsbijeenkomsten.

Vorige week werd de maximale groepsgrootte al verkleind van 100 naar 50, zowel binnen als buiten. Dit gaat waarschijnlijk verder omlaag naar 30 of misschien nog minder.

Ook worden voorbereidingen getroffen zodat de regio begin volgende week kan opschalen naar 'niveau Ernstig'. Binnen dit scenario is een gedeeltelijke lockdown mogelijk, schreef burgemeester Halsema half augustus al in een brief over de crisisaanpak. Zij is voorzitter van de Veiligheidsregio.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Amsterdam ligt momenteel tussen de 30 en 40 per 100.000 inwoners per dag; het afgelopen etmaal zijn zo'n 260 mensen hier positief getest.

Van Ark: 'Dat schreeuwen kan echt niet'

Minister Van Ark vindt het gedrag van Willem-II-supporters gisteren in Tilburg zorgelijk. Gisteravond kwamen honderden mensen bij elkaar op een plein om naar de EL-wedstrijd tegen Rangers te kijken.

De minister voor Sport zei voor de ministerraad dat ook voetbalfans zich aan de regels moeten houden. "Het is hard nodig dat te doen, want we zien aan de cijfers dat het aantal besmettingen oploopt. Dat schreeuwen kan echt niet. Dat is gisteren wel gebeurd, dat is zorgelijk en dat moet niet worden herhaald."

Slob: 'Leerlingen mogen zich nooit gedwongen voelen naar school te komen '

Onderwijsminister Slob zegt dat scholen moeten zorgen voor andere mogelijkheden als iemand vanwege klachten moet thuisblijven en daardoor een schoolexamen mist. Nu kunnen leerlingen die toetsen in sommige gevallen niet meer inhalen. Daardoor dreigt een situatie te ontstaan waarbij zieke tieners toch maar naar school komen.

"Ik snap dat het voor sommige scholen best zwaar is om alternatieven te bedenken, maar er zit niets anders op", zegt Slob. "Leerlingen mogen zich nooit gedwongen voelen. Gezondheid gaat boven alles en ook zij moeten de coronamaatregelen volgen, dus thuisblijven bij klachten."

In landelijke maatregelen voor scholen ziet hij niets. "Scholen zijn zo verschillend, het is niet goed om ze allemaal dezelfde regels op te leggen als ze het zelf, in individuele situaties, veel beter weten."

Slob zegt contact te hebben over de situatie met het LAKS. Ook de VO-raad gaat in gesprek met de scholierenvakbond.

Hoofd infectieziekten GGD Amsterdam: 'Idee dat de volksgezondheid in gevaar is'

Het aantal coronabesmettingen in Amsterdam neemt snel toe. Het aantal positieve coronatests steeg in een week tijd met 57 procent en vooral in Nieuw-West lopen de besmettingen in rap tempo op. In dat stadsdeel is het aantal inwoners dat positief getest is, voornamelijk jongeren, verdubbeld.

"Ik heb echt het idee dat de volksgezondheid in gevaar is", zegt Yvonne van Duijnhoven, hoofd van de afdeling infectieziekten in een interview met AT5. Een groot deel van de besmettingen vindt thuis plaats, zegt Van Duijnhoven. "Ook binnen is de anderhalvemeterregel heel belangrijk. Ik denk dat mensen binnen, misschien toch in die vertrouwdheid, wat minder snel die afstand hanteren."

Naast de besmettingen onder jongeren, zijn ook de besmettingen bij ouderen weer aan het toenemen. Eerder deze maand werd al bekend dat in verpleeghuis Anton de Kom in Zuidoost de helft van de bewoners het coronavirus heeft opgelopen.

"Tijdens de eerste lockdown werden verpleeghuizen gesloten voor bezoekers, dat moeten we deze keer voorkomen", vindt Van Duijnhoven. De GGD wil zo lang mogelijk uitstellen dat er een tweede lockdown komt voor de verpleeghuizen, maar als het moet blijft het een optie. "Mensen hebben behoefte aan sociaal contact, dus ik hoop dat we de bezoekersregeling niet zover terug hoeven te schroeven", zegt Van Duijnhoven.

Van Duijnhoven verwacht dat met het oog op de griep de drukte in de Amsterdamse teststraten de komende tijd toeneemt. "Daarom willen wij heel graag verder kunnen opschalen, zodat je heel snel een test kan doen en heel snel de uitslag hebt."

Argentijns parlementslid inspecteert de nieuwe borsten van zijn vrouw en wordt geschorst

In Argentinië is een parlementariër geschorst die tijdens een digitale zitting van het Lagerhuis de borsten van zijn partner kuste. Dat was op een groot videoscherm te zien achter een ander lid van het Lagerhuis die in het parlementsgebouw een toespraak hield. Op het scherm waren ook andere volksvertegenwoordigers te zien die vanwege het coronavirus vanuit huis deelnamen aan de parlementszitting.

Juan Emilio Ameri dacht dat hij op dat moment geen verbinding had met het internet, zei hij achteraf. "Hier in het midden van het land is de verbinding heel slecht." Hij voegde er aan toe dat zijn partner onlangs borstimplantaten had gekregen en hij op het betreffende moment vroeg hoe het met haar ging.

Lagerhuis-voorzitter Sergio Massa kon de actie van de parlementariër niet waarderen. "Deze afgelopen maanden waarin we op afstand hebben gewerkt, hebben we meerdere incidenten gehad waarbij afgevaardigden in slaap vielen of iemand zich verstopte. Maar vandaag hebben we een situatie gehad waarin de grenzen van dit Huis echt zijn overschreden."

'Deze situatie heeft niets te maken met de normale gang van zaken hier'

Burgemeester Weterings 'zou het niet nog eens zo doen'

Burgemeester Weterings (VVD) van Tilburg legt de verantwoordelijkheid voor het overtreden van de coronaregels volledig bij de supporters van Willem II. Gisteren kwamen op een plein in Tilburg honderden Willem II-supporters bijeen om samen naar de EL-wedstrijd tegen Rangers FC te kijken. Dicht op elkaar moedigden ze hun team uit volle borst aan.

Weterings had een vergunning afgegeven voor een bijeenkomst van 800 mensen die op 1,5 meter afstand bij elkaar konden komen. In het Radio 1 Journaal sprak hij over "een duivels dilemma".

"Het is vanzelfsprekend voor harde kern van Willem II om ergens bij elkaar te komen. Ze konden niet in het stadion dus we moesten rekening houden dat ze ergens anders bij elkaar zouden komen. De afweging was dat we nu zouden weten waar dat was en dat het daar mogelijk was om de anderhalvemeterregel in acht te nemen. Daarom is de vergunning afgegeven."

Met het resultaat was hij niet tevreden en hij zou het niet snel opnieuw zo doen. Maar hij vindt dat de supporters zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedrag op het plein. "Zij hebben hun eigen gezondheid in gevaar gebracht en die van de mensen om hen heen."

Oogarts: handgel kan blindheid veroorzaken bij kinderen

Bijna overal waar je binnenstapt staat tegenwoordig een pompje reinigingsgel of alcohol klaar om de handen te ontsmetten in de strijd tegen het coronavirus. Voor volwassenen staat het op handhoogte, maar voor kinderen op ooghoogte en dat is niet zonder gevaar, waarschuwt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam.

Als ze op zo'n drukknopje voor handgel duwen kan het via de handen in de ogen komen, en soms zelfs direct in het oog. In de middeltjes zit vaak meer dan 70 procent alcohol en dat geeft een chemische verbranding in de ogen, legt De Faber uit bij Rijnmond. "Die 70, soms 80 procent alcohol vreet binnen een paar minuten vitale cellen van het oppervlakte van je oog kapot. Dat krijg je niet zomaar gerepareerd", zegt hij.

Als de cellen kapot zijn, kun je blind worden en kinderen onder de 7 jaar kunnen een lui oog krijgen. Hij adviseert om de ogen van kinderen die dit overkomt zo snel mogelijk met water te spoelen en daarna direct naar de spoedeisende hulp te gaan.

De oogarts heeft al een aantal kinderen gehad die ontsmettingsalcohol in hun oog kregen. Of deze kinderen daar blijvende schade aan overhielden, is niet bekend.

Mogelijk meer wijken afgesloten in Madrid

Madrid beslist vandaag of er meer wijken moeten worden afgesloten vanwege de opleving van het coronavirus. 37 stadsdelen zijn al gesloten, mogelijk komen daar nog eens 17 andere wijken bij.

Op de IC's in Madrid liggen op dit moment al meer mensen dan toen de lockdown in maart werd ingesteld. Deskundigen verwachten dat het aantal patiënten snel toeneemt als er geen extra maatregelen worden genomen.

Franse premier heeft corona-app niet gedownload

De Franse corona-app is begin juni al gelanceerd, maar de Franse premier heeft hem nog steeds niet gedownload. Dat gaf hij gisteren toe in een gesprek bij de Franse tv-zender France 2. Als verklaring gaf Jean Castex dat hij niet meer met de metro reist en minder mensen ziet.

Ook twee ministers die in de studio zaten, gaven toe dat ze de app nog niet op hun telefoon hebben. Van de 67 miljoen mensen in Frankrijk hebben tot nu toe maar 2,4 miljoen mensen de corona-app gedownload.

Opnieuw nertsenbedrijf besmet

Bij een nertsenbedrijf in Meijel in Limburg is een corona-besmetting vastgesteld. Het bedrijf heeft ongeveer 10.000 moederdieren. De besmetting kwam aan het licht door een monitorsysteem waarbij wekelijks dieren getest worden op het virus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 57 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Vanwege de uitbraken op de bedrijven, moeten in maart volgend jaar alle fokkerijen in Nederland stoppen. In november begint de 'pelsperiode' en als alle nertsen daarna zijn gedood en van hun pels zijn ontdaan mogen de fokkers geen nieuwe dieren meer in hun kooien zetten.

Meer shoppers en online aankopen in eerste half jaar door corona

Nederlanders hebben in de eerste zes maanden van dit jaar vaker online aankopen gedaan. Vooral in de maanden april, mei en juni waren er honderdduizenden klanten meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van branchevereniging Thuiswinkel.org. In totaal werd in de eerste half jaar ruim 12 miljard euro uitgegeven aan online aankopen, een recordbedrag.

Snelteststraat Utrecht van start

In Utrecht is het afnemen van corona-sneltesten in een teststraat van start gegaan. Het gaat om een proef van het UMC, in de hoop erachter te komen hoe betrouwbaar de testen zijn. Als uit de onderzoeken blijkt dat de sneltesten goed genoeg zijn, hoopt het kabinet dat ze vanaf november op grote schaal kunnen worden ingezet.

De Utrechtse microbioloog Rob Schuurman legt in deze video uit hoe de sneltest werkt:

Binnen 15 minuten een corona-uitslag met deze test, hoe kan dat?

Rio de Janeiro stelt carnavalsoptocht uit

Rio de Janeiro stelt zijn wereldberoemde carnavalsoptocht in februari uit vanwege het coronavirus. De organisatie achter de optocht zegt dat het onmogelijk is de veiligheid te waarborgen. Over het hele carnavalsfeest en de straatfeesten moet de gemeente nog een besluit nemen.

Het eerste coronageval in Brazilië werd vastgesteld op 26 februari, een dag na het einde van het carnavalsfeest. Toen de aantallen in Brazilië in rap tempo opliepen, legden de sambascholen die betrokken zijn bij de optochten de voorbereidingen voor het carnaval van volgend jaar stil.

De laatste keer dat de optocht in Rio werd uitgesteld was in 1912, nadat de minister van Buitenlandse Zaken was overleden. Veel inwoners gingen toen alsnog de straat op.

'Voorlopig is een optocht in februari niet haalbaar'

'Grieperige scholieren in de knel'

Middelbare scholieren met griepverschijnselen die vanwege de coronaregels thuis moeten blijven en een schoolexamen missen, mogen de toets in sommige gevallen helemaal niet meer maken. Daardoor dreigen zieke scholieren alsnog naar school te komen. Dat zegt de VO-Raad, de koepelorganisatie voor middelbare scholieren, tegen De Telegraaf.

Vanwege de coronapandemie zijn in maart veel schoolexamens verplaatst naar het begin van dit schooljaar. Normaal gesproken verliest een scholier het recht op herkansing als hij of zij niet komt opdagen. Omdat de coronaregels een scholier met klachten verplichten thuis te blijven, dreigt er volgens de raad een onwenselijke situatie. "We willen natuurlijk voorkomen dat leerlingen met klachten die op corona wijzen naar school komen om examen te doen", zegt een woordvoerder.

Scholierenbond LAKS zegt dat het probleem zich voordoet op tientallen scholen en roept op tot versoepeling van de regels. De VO-Raad gaat met hun leden en met LAKS in gesprek.

Welkom in een nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het blog van gisteren terug.