Kuipers: 'Zelfde situatie als in maart' • Willem II-fans houden geen afstand
- Het aantal bevestigde besmettingen liep vandaag op met 2552.
- 106 coronapatiënten op intensive care.
- Aboutaleb: geen regionale maar landelijke maatregelen.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en het reisadvies voor verschillende landen staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Willem II-fans houden zich niet aan coronamaatregelen
Kuipers: zelfde situatie als in maart
"Maak je veiligheidsriemen maar vast. We zitten in precies dezelfde situatie als in maart, of eigenlijk al een stapje verder", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg over het aantal ziekenhuisopnames in Jinek. "Op dit moment zie je dat het aantal ziekenhuisopnames per week verdubbelt."
"Ik heb deze week gezegd: als we aan het einde van de week geen effect zien moeten we weer maatregelen nemen. Het gaat nog steeds verder omhoog en dat betekent dat je nu al moet nadenken over wat je dit weekend kunt doen aan strengere maatregelen."
Het dragen van een mondkapje zou een van die maatregelen kunnen zijn, "bijvoorbeeld in drukke winkelstraten, winkels en op stations". "Je wilt de maatschappij zoveel mogelijk openhouden en dan moet je het zoeken in dit soort maatregelen. Alles wat bijdraagt en wat naar verhouding onschuldig is, doe dat dan maar."
Bruls: Is Nederland niet te klein voor een regionale aanpak?
De coronasituatie verslechtert, maar nu een lockdown voor het hele land instellen zou een overreactie zijn. Dat zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in de talkshow Op1. Bruls begrijpt de bezorgdheid van zijn collega uit Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, die vandaag zei dat de regionale maatregelen plaats moeten wijken voor een landelijke aanpak. Bruls: "Je moet je afvragen of Nederland niet te klein is voor regionale maatregelen." Hij wijst erop dat inwoners van een oranje regio uitwijken naar een 'veilige' regio om daar hun feestjes te vieren.
Bruls verwacht dat het kabinet morgen maatregelen bekendmaakt voor nog eens acht regio's met oplopende besmettingscijfers. Wat die maatregelen inhouden, zegt hij niet te weten.
Grote groep Willem II-supporters viert feest zonder naleven coronaregels
Op Twitter circuleren beelden van een grote groep Willem II-supporters, die feest vieren voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tegen Rangers FC. De gemeente Tilburg ziet daar geen probleem in, zegt woordvoerder Irma Galama tegen Omroep Brabant.
"Voor het eerst in vijftien jaar spelen we Europees voetbal. En daar zijn we trots op", zegt Galama. "We zijn niet gek en we weten ook wel dat er dan gefeest wordt."
De woordvoerder is niet geschrokken van de beelden. "Wij zien vooral beelden van mensen die hun handen bij binnenkomst ontsmetten." Op beelden op Twitter is te horen dat supporters worden opgeroepen om afstand te houden van elkaar.
Minister vindt stuntaanbiedingen naar code oranje-gebied 'gotspe', maar verbod kan niet
Minister Van Nieuwenhuizen gaat vakantievluchten naar gebieden waar code oranje geldt niet verbieden. Ze wil wel de vluchten naar vakantiebestemmingen met veel besmettingen ontmoedigen met extra publiekscampagnes en het aanspreken van luchtvaartmaatschappijen. Maar een verbod is gecompliceerd. "Je kunt niet in iemands hoofd kijken wat het reisdoel is."
Als ergens code oranje van kracht is mogen noodzakelijke reizen wel, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden. Ook zijn vrachtvluchten toegestaan. "Ik sta open voor het ontmoedigen van vakantievluchten, maar het is wel gecompliceerd", aldus de minister van Infrastructuur en Waterstaat in een debat over coronaverspeiding en internationaal personenvervoer.
Ze benadrukt ook dat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van de reizigers is om naar een gebied met code oranje te vertrekken. In het debat vroegen meerdere politieke partijen de stuntprijzen naar coronagebieden hard aan te pakken.
Ryanair biedt tickets aan voor vijf euro en geeft een tweede ticket gratis weg. De minister noemt de aanpak van Ryanair een "gotspe", maar zegt dat de instrumenten beperkt zijn om dit aan te pakken. Het heeft volgens haar geen zin om topman Michael O'Leary op het matje te roepen. "Ik denk niet dat hij erg genegen is om te komen." Wel gaat ze kijken of ze samen met haar Europese collega's iets zou kunnen doen, bijvoorbeeld kijken of RyanAir zich schuldig maakt aan prijsdumping.
Opnieuw dagrecord Franse besmettingen
In de afgelopen 24 uur zijn er in Frankrijk ruim 16.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het vierde dagrecord in iets meer dan een week tijd. Het aantal patiënten op de Franse IC's is voor het eerst sinds 8 juni weer meer dan 1000.
Ook steeg het aantal ziekenhuisopnames door corona met 136 naar bijna 6000. In totaal zijn in Frankrijk ruim 497.000 mensen besmet geraakt. Het aantal sterfgevallen steeg met 52 tot 31.511.
Doordat het in Frankrijk weer de verkeerde kant opgaat met het aantal coronabesmettingen, kondigde de regering al nieuwe beperkingen aan. Zo moeten de café's in de hoofdstad vanaf maandag om 22.00 uur dicht. En onder meer in Marseille, de tweede stad van het land, gaat alle horeca op slot.
In auto afscheid nemen van overleden dierbaren op Curaçao
Begrafenisonderneming El Señorial op Curaçao heeft een drive-through ontwikkeld om mensen de mogelijkheid te geven toch afscheid te kunnen nemen van hun dierbaren. Door corona kan niet iedereen meer een begrafenis bijwonen.
Crisma Henriquez van El Señorial kwam met het idee toen ze iets soortgelijks in Amerika zag. Gisteren bestond haar bedrijf 36 jaar en lanceerde ze haar innovatie. Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend en kan ze niet slapen. "Curaçaoënaars zijn dit niet gewend, maar een oplossing is dit wel met de coronamaatregelen."
De drive-through is zo opgezet dat de overledene daarin is opgebaard en je met je auto langs kan rijden om afscheid te nemen. Henriquez verwacht begin volgende week een eerste begrafenis nieuwe stijl te kunnen aanbieden.
Studenten UMC Groningen moeten verplicht mondkapje dragen
Studenten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn vanaf vrijdag verplicht de hele dag een chirurgisch mondmasker te dragen, schrijft RTV Noord op basis van een brief van het ziekenhuis.
Volgens het ziekenhuis is er reëel risico dat studenten het virus binnen het UMCG verspreiden onder patiënten en andere medewerkers. De mondkapjesplicht moet er ook voor zorgen dat patiënten en andere medewerkers zich veiliger voelen in de buurt van studenten.
De maatregel geldt voor alle studenten op alle afdelingen. Zo moeten bijvoorbeeld ook stagiairs op de financiële afdeling een mondmasker dragen. "We begrijpen dat dit een heel vervelend besluit is voor studenten", zegt een woordvoerder tegen de omroep.
Directeur Udens ziekenhuis is topvrouw van het jaar
Mariëlle Bartholomeus is uitgeroepen tot topvrouw van het jaar. De medisch directeur en neuroloog van het ziekenhuis Bernhoven in Uden speelde volgens de jury een belangrijke rol toen het coronavirus uitbrak in Nederland.
Volgens de jury toont Bartholomeus hands-on leiderschap en is ze authentiek. "Ze geeft mensen het vertrouwen en zet hen in hun kracht", zei voorzitter van de jury Jet Bussemaker. "Ze benadrukt dat je een crisis niet alleen kunt oplossen en het echt als team is gedaan waarin samenwerken van groot belang is."
De jury koos specifiek uit topvrouwen die een belangrijke rol speelden in de coronacrisis. De andere genomineerden waren Conny Helder, lid van de raad van bestuur van zorginstelling Tante Louise en Ellis Jeurissen, directeur Publieke Gezondheid en Ambulancezorg bij GGD Brabant Zuidoost.
Jongeren vertellen over hun besmetting
Een aantal bekende Nederlanders, onder wie populaire influencers met veel jonge volgers, kwamen in opstand tegen de coronaregels. Wat vinden jongeren die zelf corona hebben (gehad) hiervan?
De 19-jarige Romy ten Velde, Thijmen Boers van 15 en Yasmina Cupo (14) raakten besmet en vertellen hun verhaal.
Premier Griekenland: Blijf mondkapjes dragen en hou afstand
De Griekse premier Mitsotakis heeft in een televisietoespraak nogmaals het belang van de coronamaatregelen in zijn land benadrukt. "Het is een keuze tussen zelfbescherming en in quarantaine gaan", zei hij. Hij hamerde vooral op het dragen van mondkapjes in gesloten ruimten en afstand houden.
Hij hoopt dat door zijn oproep aan het volk strengere landelijke maatregelen kunnen worden voorkomen. Hij waarschuwde dat een lockdown vooral tot gesloten bedrijven en een hogere werkloosheid gaat leiden. Dat gaat volgens hem nog meer schade aan economie en samenleving aanrichten.
De afgelopen weken stijgt het aantal besmettingen gestaag. Nu komen er al meer dan 300 bij per dag, zegt correspondent Conny Keessen. Het wordt ook steeds drukker in de Griekse ziekenhuizen. "Vooral de capaciteit van de IC's in de hoofdstad Athene komt onder druk te staan", zegt Keessen.
Sinds maandag gelden strengere maatregelen in de regio Athene. Zo zijn gezelschappen van meer dan 9 personen niet toegestaan, zowel binnen als buiten. Concerten en theatervoorstellingen zijn opgeschort. Bij een doop, bruiloft of begrafenis mogen maximaal 20 mensen aanwezig zijn. En 40 procent van de werknemers in de publieke en private sector moet vanuit huis werken. Verder zijn er flexibele werktijden ingesteld.
Gommers: 'Lockdown gaat komen'
Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, zegt het gevoel te hebben dat er een lockdown gaat komen. In het Radio 538-programma De Coen en Sander Show zegt Gommers dat hij merkt "dat je toch het gevoel hebt dat het scherper moet".
"Die lockdown gaat er komen. Ik ben er niet bij betrokken, maar ik voel dat", zegt hij. "Het lukt ons niet om het aantal besmettingen omlaag te krijgen." Gommers zegt dat hij het liefst een op maat gemaakte lockdown ziet, "meer voor de ouderen dan voor de jongeren". "We hebben het hier niet alleen over gezondheidszorg, maar ook over economie en sociaal leven."
Het aantal vastgestelde besmettingen liep vandaag op met 2522. Dat is de vierde dagelijkse stijging op rij. Het aantal gemelde doden liep op met 16. Sinds eind mei werd dat aantal niet meer gehaald. Het aantal patiënten op de IC's is opgelopen naar 106.
'Tweede piek desastreus voor economie'
De voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), Mariëtte Hamer, noemt een tweede piek besmettingen "desastreus voor de economie". Hamer is voorzitter van de Denktank Coronacrisis van de SER, de belangrijkste adviseur van het kabinet op sociaal-economisch vlak.
"Het kabinet doet er goed aan om elke dag duidelijk te maken dat het 5 voor 12 is en dat we alles moeten doen om een verdere uitbraak te voorkomen", zegt Hamer. "De GGD's moeten beter geholpen worden. En we moeten maatregelen nemen die zo min mogelijk verstorend zijn voor de economie."
De Tweede Kamer praatte vandaag over het derde steunpakket voor bedrijven en ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis.
Aboutaleb: geen regionale maar landelijke maatregelen
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam acht de tijd gekomen dat regionale maatregelen tegen het coronavirus moeten worden vervangen door landelijke maatregelen. Tegen Rijnmond zegt Aboutaleb: "Als je ziet dat er nog acht 'zorgelijke regio's' bijkomen, en dat de meeste grote steden in die regio's vallen, dan is de vraag: wat blijft er nog over van de regionale benadering?"
Hij wil met minister De Jonge bespreken of het zinvol is om "binnen een week of zo door te stappen naar landelijke maatregelen".
Coronaproof kinderpostzegels verkopen: 'Ik vind het wel een beetje gek'
Deze week is de Kinderpostzegelactie begonnen en dat gaat dit jaar anders dan voorheen. Zo kunnen kinderen niet alleen digitaal postzegels verkopen, maar bijvoorbeeld ook met een koffertje langs de deuren gaan, laat Omroep Zeeland zien.
'Carnaval beter in de zomer vieren'
Carnaval zou beter in de zomer gevierd kunnen worden om het risico op besmettingen te beperken, stelt Christian Hoebe. In een interview met de universiteit van Maastricht stelt de hoogleraar sociale geneeskunde en hoofd afdeling Infectieziekten van de GGD Zuid-Limburg dat "carnaval waarschijnlijk een rol heeft gespeeld in de verspreiding van het coronavirus".
"Je kunt je afvragen of we eigenlijk wel carnaval moeten blijven vieren aan het begin van het voorjaar, met meer kans op infectieziekten. Ik weet dat dat vloeken in de kerk is, maar gezondheidstechnisch gezien is het beter om het in de zomer te doen", zegt Hoebe, die ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT).
Maandag riepen de voorzitters van de drie Brabantse veiligheidregio's carnavalsverenigingen op om met ideeën te komen voor een alternatief carnaval. "Zoals Sinterklaascomités denken over hoe de Sint wellicht online of op een andere manier ingehaald kan worden, zo kan er ook met creativiteit naar het vieren van carnaval gekeken worden."
Google Maps gaat besmettingen laten zien per gebied
Google Maps gaat besmettingen per 100.000 inwoners van een gebied laten zien. Dat gebeurt met verschillende kleuren die aangeven hoeveel besmettingen er zijn, schrijft topmanager Sujoy Banerjee in een blogpost.
"Deze week introduceren we een tool die informatie over covid-19-besmettingen in een gebied laat zien, zodat je weloverwogen een beslissing kunt nemen over waar je heengaat en wat je daar kunt doen."
De dienst is straks te vinden onder de layers-knop rechts bovenin. Daar is dan een gemiddelde te zien van de laatste zeven dagen van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Ook is er een label zichtbaar dat aangeeft of het aantal stijgt of daalt in dat gebied. Waar mogelijk zijn de data te zien op land-, staat-, provincie- en gemeentelijk niveau in de 220 landen die Google Maps ondersteunen.
Geen strafblad na coronaboete, ook met terugwerkende kracht
Wie een boete krijgt of heeft gekregen voor overtreding van de coronaregels hoeft niet meer bang te zijn voor een strafblad. Ingewijden melden dat het kabinet morgen zal besluiten dat alle coronaboetes, ook die al zijn uitgedeeld, worden uitgesloten van de regel dat boetes van meer dan 100 euro tot een justitiële aantekening leiden.
Een strafblad kan grote gevolgen hebben voor de betrokkene, bijvoorbeeld bij sollicitaties. Dat is een te grote prijs voor een relatief klein vergrijp, vindt ook de Tweede Kamer.
106 coronapatiënten op intensive care
Er liggen vandaag 106 covid-19-patiënten op de intensive care. Dat zijn er 2 meer dan gisteren. Buiten de intensive care liggen 395 covidpatiënten; dat zijn er 24 meer dan gisteren. Daarmee liggen er in totaal nu 501 covidpatiënten in het ziekenhuis, een toename van 26 in één dag.
Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal patiënten in het ziekenhuis dat besmet is met het coronavirus stijgt in alle regio's, aldus het centrum.
Tweederde leerkrachten niet blij met snotneusbesluit tot 13 jaar
Tweederde van de leerkrachten in het basisonderwijs zegt niet blij te zijn met het besluit dat leerlingen tot 13 jaar met een snotneus naar school mogen komen. De Algemene Onderwijsbond (AOb) hield een peiling onder leraren die door 3000 respondenten werd ingevuld. Een derde zegt het prima te vinden dan de leerlingen naar school komen.
Docenten zeggen tegen de AOb dat ze met een dilemma worstelen. Leerkrachten vinden het 'snotneusbesluit' goed voor de kinderen, want die kunnen gewoon naar school, maar niet goed voor het personeel dat op deze manier meer risico loopt. "Als verkouden kinderen naar school komen steken ze andere kinderen en leerkrachten aan. Dan komen klassen thuis te zitten, want wij mogen niet gaan werken als we verkouden zijn", laat een respondent weten.
Voorzitter van de bond Eugenie Stolk zegt het signaal dat het grootste deel van de leerkrachten zich niet prettig voelt bij het besluit "duidelijk naar voren te brengen in overleggen met de minister en de politiek". "Het aantal besmettingen loopt op, en tegelijkertijd de maatregelen versoepelen is lastig uit te leggen en geeft een onveilig gevoel", stelt zij.
Zlatan Ibrahimovic positief getest
De Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic is positief getest op corona. Zijn club, AC Milan, laat in een verklaring weten dat de sterspeler in thuisquarantaine verblijft.
Volgens de club zijn alle andere teamleden en stafleden negatief getest. De Italiaanse club speelt vanavond tegen het Noorse FK Bodø/Glimt in de derde kwalificatieronde van de Europa League. De club moet het dus stellen zonder de spits die in de laatste competitiewedstrijd tegen Bologna nog twee keer scoorde.
Duizenden tests in Duitsland geanalyseerd
Nederland leunt steeds meer op buitenlandse labs voor het analyseren van coronatests. Uit cijfers van de Landelijk Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCDK), opgevraagd door de NOS, valt op te maken dat een kwart van de ruim 46.000 afgenomen tests naar Duitsland gaat voor analyse.
Per dag worden de wattenstokjes van zo'n 10.000 mensen naar Eurofins Genomics in Ebersberg bij München gestuurd. Het Labor Dr. Wisplinghoff in Keulen analyseert 1000 Nederlandse tests per dag. Er wordt ook gesproken met laboratoria in België en Abu Dhabi over de mogelijkheid om daar tests te analyseren.
Voorman Viruswaarheid roept op tot kalmte
Willem Engel, de voorman van Viruswaarheid, roept zijn volgers op geen agressie te gebruiken bij acties tegen de coronamaatregelen. "Doe alles met liefde, als je merkt dat je boos en verdrietig bent ga eerst even een wandeling maken of met vrienden praten. Met boosheid en agressie overtuig je niemand. Liefde en aandacht des te meer", schrijft hij op Facebook.
Hij doet die oproep nadat gisteren bekend werd dat er ernstige bedreigingen bij woonzorgcentrum De Guldenakker in Goirle waren binnengekomen. Personeel werd bedreigd en uitgescholden na een oproep van Engel. Engel riep via sociale media op om te bellen naar het verzorgingshuis.
Engel distantieerde zich al eerder van de dreigementen. Met het bericht op Facebook wil hij "nog duidelijker maken" dat hij niet achter verbaal geweld en intimidatie staat. Maar hij blijft zijn volgers wel oproepen om ziekenhuizen, kranten, scholen en verzorgingstehuizen te bellen om "mensen te blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid". "Blijf je inzetten voor de waarheid."
Een woordvoerster van Guldenakker laat aan persbureau ANP weten geschrokken te zijn, maar meldt dat er geen aangifte wordt gedaan. "Dit soort extreme situaties van sluitingen leveren extreme emotionele reacties op. We doen geen aangifte". Het woonzorgcentrum is inmiddels weer open.
Meeste GGD’s hebben contactonderzoek afgeschaald
Bijna alle GGD's zijn nu overgeschakeld op een beperkte vorm van bron- en contactonderzoek. Deze aanpak wordt 'risicogestuurd' genoemd. Het betekent dat de onderzoeken nog wel worden gedaan, maar dat nauwe contacten niet meer allemaal worden gebeld.
21 van de 25 GGD's hanteren deze nieuwe praktijk. Twee dagen geleden waren het er nog 17. Afgelopen zaterdag nog 10.
Het beperkte contactonderzoek betekent dat nauwe contacten van besmette personen in die regio's alleen nog worden gebeld door de GGD als ze als risicogeval worden gezien. Dat is zo als ze kans hebben op een ernstig verloop van de infectie, in een zorgcentrum of asielzoekerscentrum wonen, een taal- of cultuurbarrière hebben of op een school of in de zorg werken.
De rest van de nauwe contacten moet door de besmette persoon zelf worden geïnformeerd dat ze tien dagen in quarantaine moeten.
Hoogste aantal doden sinds eind mei; besmettingen blijven stijgen
Het aantal bevestigde coronabesmettingen liep vandaag op met 2552. Dat is de vierde dagelijkse stijging op rij. Op weekbasis blijft het aantal besmettingen ook stijgen. Gisteren werden nog 2359 besmettingen gemeld.
Het aantal bij het RIVM gemelde doden bedroeg 16. Dat is een aantal dat sinds eind mei niet meer is gemeld, al waren er begin juni nog wel dagen met 13 tot 15 doden. Het aantal nieuwe bij het RIVM gemelde ziekenhuisopnames bedraagt 25.
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.
Amsterdam
De meeste coronabesmettingen werden opnieuw gemeld in Amsterdam: 247, tegen 260 gisteren. Ook in Rotterdam (243) en Den Haag (137) werden veel positieve coronatests gemeld.
Gemeten per 10.000 inwoners valt Diemen op (13 besmettingen per 10.000 inwoners in de afgelopen drie dagen), net als Bergeijk (11,8). In eerste instantie springt ook Rozendaal eruit, met 11,7 besmettingen per 10.000 inwoners. Het gaat in de praktijk echter om twee positieve coronatests; er wonen relatief weinig mensen in Rozendaal.
Vanavond weer Europese wedstrijd met publiek
Voor het eerst sinds de Europese bekertoernooien werden onderbroken vanwege de coronapandemie is er vanavond weer een UEFA-wedstrijd met publiek. Bayern München en Sevilla treffen elkaar in de finale van de Europese Supercup.
Er mogen 20.000 mensen bij de wedstrijd tussen de winnaar van de Champions League en die van de Europa League aanwezig zijn. De wedstrijd in Boedapest wordt door de UEFA gezien als een experiment. Alle bezoekers moeten negatief zijn getest op corona.
'Musea lopen 300 miljoen aan inkomsten mis'
Sommige Nederlandse musea staat het water aan de lippen door de coronacrisis. Volgens de Museumvereniging krijgen musea bijna 24 miljoen minder bezoekers. Daardoor lopen ze naar schatting zo'n 300 miljoen euro aan inkomsten mis.
"We hadden ons beste voorjaar ooit, voordat we dicht gingen", zegt algemeen directeur Benno Tempel van het Kunstmuseum Den Haag tegen Nieuwsuur. "Toen we dicht gingen hadden we 2000 bezoekers per dag, als het er nu 500 zijn, is dat al veel."
Directeur Mirjam Moll van de Museumvereniging roept de overheid op om met landelijke campagnes te komen om een impuls te geven aan het cultuurbezoek: "Die campagnes zullen straks broodnodig zijn om deze negatieve corona-impact voor musea maar bijvoorbeeld ook voor theaters en poppodia te keren."
Coronapatiënten uit andere regio's naar Noord-Nederland
Coronapatiënten uit andere delen van het land worden nu al naar ziekenhuizen in Noord-Nederland gebracht, om de drukte in de ziekenhuizen beter te verdelen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden op basis van een persverklaring van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland die later vandaag verschijnt.
Gisteren was het uitgangspunt nog dat reguliere zorg nu niet wordt afgebouwd. Maar vandaag bleek volgens de krant in de loop van de dag dat het beleid moet worden bijgesteld, omdat het aantal ziekenhuisopnames door corona te snel toeneemt.
Vanochtend lagen er 22 van covid verdachte patiënten in ziekenhuizen in Friesland, Drenthe en Groningen.
Het Parool schrijft dat in de regio Amsterdam geen plek meer is voor elke coronapatiënt. Om de gewone zorg te ontzien zijn Amsterdamse coronapatiënten de laatste tijd naar Alkmaar en Haarlem gebracht, maar ook die ziekenhuizen raken vol, schrijft de krant. Een woordvoerder van het Amsterdam UMC noemt de situatie nijpend.
Aanvoerder Willem II is het eens met kritiek Rutte
Leerlingen in Leeuwarden thuis vanwege zieke docenten
Een middelbare school in Leeuwarden is vandaag dicht omdat acht docenten noodgedwongen thuis zitten. Vijf van hen hebben milde verkoudheidsklachten en drie leraren zitten in quarantaine omdat ze naar voren zijn gekomen in een contactonderzoek.
Omrop Fryslân schrijft dat er een studiedag voor de docenten is ingepland. Ook de leraren die thuiszitten kunnen deze studiedag online volgen. De leerlingen moeten thuis huiswerk maken.
Een aantal docenten had eigenlijk maandag al getest moeten worden, maar door de lange wachttijd ondanks de voorrangsregeling konden zij pas gisteren terecht bij de teststraat. Waarschijnlijk krijgen ze vandaag de uitslag. De directeur van de school denkt dat de leerlingen morgen weer naar school kunnen.
Koning niet naar Duitsland
Het bezoek van koning Willem-Alexander aan Münster komende dinsdag gaat niet door. Duitsland gaf vorige week code rood af voor Noord- en Zuid-Holland. In overleg met de Duitse autoriteiten is daarom besloten om de reis af te blazen.
Het bezoek samen met bondspresident Steinmeier zou in het teken staan van Duits-Nederlandse samenwerking.
Limburgse Sinterklaasintochten verboden
De burgemeesters van alle vijftien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten hebben besloten om geen traditionele sinterklaasintochten of -optochten toe te staan, meldt 1Limburg.
Het lijkt de burgemeesters, hulpdiensten en de Veiligheidsregio Limburg-Noord onverstandig om zo'n groot evenement toe te staan. "Zeker nu recente cijfers een verontrustende stijging in het aantal besmettingen laten zien", laat de Veiligheidsregio Limburg-Noord weten. "De risico's voor de openbare orde en publieke gezondheid zijn te groot."
Door de coronamaatregelen is het volgens de veiligheidsregio niet mogelijk om zo'n groot evenement als een sinterklaasintocht te organiseren. Wel wordt er gekeken naar alternatieven, zoals "virtuele, kleinschalige of 'doorstroom' bijeenkomsten". Het besluit is voor de hele regio genomen om te voorkomen dat inwoners naar buurgemeenten gaan. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg is ook in overleg over een gezamenlijk besluit.
Eerder deze maand zetten onder meer alle Zeeuwse gemeenten, Maastricht, Ermelo, Elburg en Hellevoetsluis al een streep door een intocht dit jaar:
Clubarts Feyenoord twijfelt aan besmettingen stadion
Alle seizoenskaarthouders van Feyenoord krijgen een app voor een onderzoek over hoe gevaarlijk het bezoeken van stadions is. Clubarts Casper van Eijck wil met het onderzoek aantonen dat het bezoeken van voetbalwedstrijden met veel fans veilig kan en niet tot meer coronabesmettingen leidt. Hij voert het uit in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum, de gemeente Rotterdam, GGD Rotterdam-Rijnmond, de TU Delft en de universiteit van Wageningen.
In de app moeten Feyenoord-supporters drie vragen beantwoorden. "Als daaruit blijkt dat iemand symptomen heeft, dan krijgt hij meteen het advies om niet naar stadion te komen. Wie wel naar stadion komt, kan gratis getest worden. Als mensen zich houden aan de regels en dus niet komen, zullen er dus geen besmette personen in het stadion zitten", zo vertelde hij bij Langs de Lijn En Omstreken.
Wintersporten mag in Oostenrijk, maar après-skiën niet
Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen wordt après-skiën komende winter verboden in Oostenrijk. Staan in volle cafés en terrassen is niet meer toegestaan, heeft het Oostenrijkse kabinet besloten. Eten en drinken mag alleen nog maar zittend.
Wintersporters moeten komend seizoen een meter afstand tot elkaar houden en in skiliften worden mondkapjes verplicht. In ski-klasjes mogen maar maximaal tien leerlingen per groep zitten. Ook moeten skileraren en hotelmedewerkers geregeld getest worden.
Wintersportplaats Ischgl in Tirol kampte vorig jaar met een grote corona-uitbraak. Veel toeristen, voornamelijk uit Duitsland, liepen het virus op tijdens het après-skiën daar. Deelstaatpremier Günther Platter van Tirol is blij met de nieuwe maatregelen.
Vliegveld Helsinki zet corona-speurhonden in
Sinds deze week worden er speciale coronahonden ingezet op de internationale luchthaven van Helsinki. De honden zijn erin getraind om aankomende reizigers met covid-19 op te sporen. "Voor zover wij weten worden op geen enkele luchthaven speurhonden op zo'n grote schaal ingezet in de strijd tegen corona", zegt directeur Ulla Lettijeff van het vliegveld.
Volgens wetenschappers van de universiteit van Helsinki is het voor de honden niet moeilijk om corona te ruiken. Tijdens proeven op de faculteit Diergeneeskunde hadden ze het in bijna alle gevallen goed. De dieren kunnen het virus volgens de universiteit zelfs ruiken voor patiënten symptomen hebben ontwikkeld. Ook kunnen ze veel kleinere hoeveelheden opsporen dan de veelgebruikte PCR-test.
In eerste instantie worden vier honden ingezet. In totaal zullen tien dieren opgeleid tot covid-19-speurhond.
WK zaalhockey uitgesteld naar 2022
De wereldkampioenschappen zaalhockey zijn met een jaar uitgesteld. Eigenlijk zou het toernooi in februari worden gehouden in Luik, maar vanwege de coronapandemie hebben de wereldhockeyfederatie (FIH) en de Belgische hockeybond besloten om het evenement te verplaatsen.
"Dit was de enige mogelijke optie", zegt FIH-directeur Thierry Weil. Door de uitbraak van het virus zijn de kwalificatietoernooien nog niet afgerond en door reisbeperkingen lijkt het niet waarschijnlijk dat dat nog op tijd gaat lukken. De Nederlandse vrouwen en mannen zijn al wel geplaatst voor het eindtoernooi.
Veerboot IJmuiden-Newcastle is 'spookschip' geworden
Het gaat niet goed met de veerbootverbinding tussen IJmuiden en Newcastle. De King Seaways en de Princess Seaways van rederij DFDS lagen vier maanden stil. Sinds half juli maken ze weer hun overtochten, maar kort daarna volgde een nieuwe klap: de quarantaineverplichting in het Verenigd Koninkrijk. Passagiers uit Nederland moeten na aankomst 14 dagen in quarantaine.
Deze week had de rederij tijdens een overtocht 92 passagiers aan boord; normaal zijn dat er in september ongeveer duizend. "De schepen zijn eigenlijk leeg", zegt directeur Teun Wim Leene tegen NH Nieuws. "Het enige wat we aan boord hebben is veel vracht. Daar zijn we blij mee, maar dat is niet voldoende om de kosten te dekken."
"Het is een beetje een spookschip geworden. De passagiers die we hebben proberen we in één restaurant te stoppen en ook één bar te openen. Er zijn geen activiteiten, er is geen live band, het casino is dicht. We hebben één gitarist die probeert gezelligheid te maken, maar met honderd passagiers is de sfeer heel anders dan met duizend passagiers."
Toch wil de directeur de veerboten niet opnieuw uit de vaart halen. "Met de vracht die we nu hebben, is het beter om door te blijven varen. Voor de vrachtrelaties die we hebben is het niet prettig als we nu weer vier maanden gaan stilliggen. Dus die continuïteit is ook heel belangrijk voor de toekomst."
Projectleider coronatests overvallen door toegenomen vraag
Projectleider Edwin Boel van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten, dat gaat over de coronatests, zegt tegen NU.nl dat hij overvallen is door de snel toegenomen vraag naar testen. "De toegenomen vraag heeft ons verbaasd. Die is eigenlijk heel lang achtergebleven. Maar ineens werd er ontzettend veel getest."
Boel gaat ervan uit dat het capaciteitsgebrek in oktober opgelost is. Hij gaat de winter dan ook met vertrouwen tegemoet. "We zien dat we op alle terreinen testcapaciteit aan het winnen zijn. Ook leveranciers zitten niet stil en dat gaat ons enorm helpen", zegt hij tegen de nieuwssite.
Afgelopen week konden er 28.000 mensen per dag getest worden. Deze week groeit dat naar 33.400.
Dienstenhandel flink gedaald door corona
De coronacrisis heeft de internationale handel in diensten flink geraakt. De in- en uitvoer lagen miljarden lager dan vorig jaar, meldt het CBS.
Het reisverkeer daalde het sterkst. Buitenlandse reizigers gaven in het tweede kwartaal 75 procent minder geld uit in Nederland dan een jaar eerder. De bestedingen van Nederlandse reizigers in het buitenland daalden met 90 procent.
Er waren ook bedrijven die het wel beter deden dan eerder, zoals online betalingsbedrijven en streamingdiensten.
Uren geen treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen door personeelstekort
Door een personeelstekort bij de treinverkeersleiding van ProRail konden vanochtend tijdens de ochtendspits geen treinen rijden tussen Dordrecht en Geldermalsen. De NS heeft bussen ingezet op het traject.
'Activisten vallen wachtenden Eindhovense teststraat lastig'
Tegenstanders van het Nederlandse testbeleid hebben mensen lastiggevallen die stonden te wachten bij een teststraat in Eindhoven. Twee demonstranten namen een foto van mensen in de wachtrij, meldt het AD.
"Deze mensen stonden bij de teststraat aan het hek. Ze riepen een aantal mensen die in de rij stonden kort toe met een antitest-boodschap. Zij hebben ook een foto gemaakt van een auto in de test-rij. Toen onze medewerkers in gesprek wilden gaan renden zij weg", zegt een medewerker van de GGD tegen de krant.
Israël scherpt lockdown verder aan
In Israël is vanaf morgen een extra strenge lockdown van kracht. Dat heeft het Israëlische kabinet vanochtend na nachtelijk beraad besloten. Zes dagen geleden voerde de regering al een lockdown in, en die wordt nu voor zeker twee weken aangescherpt.
De nieuwe regels betekenen onder meer dat alle niet-noodzakelijke bedrijven dicht moeten, net als gebedshuizen en mogelijk ook het vliegveld. Ook wordt het verboden om te demonstreren in groepen van meer dan twintig personen, of verder dan een kilometer van huis. Daardoor zijn de wekelijkse betogingen bij de ambtswoning van premier Netanyahu niet langer toegestaan.
De aangescherpte lockdown volgt op een recordaantal besmettingen. Gisteren meldden de autoriteiten dat dinsdag bijna 7000 mensen positief testten op het coronavirus. Van de afgenomen tests bleek maar liefst 11,7 procent positief. De afgelopen maanden liepen in Israël de besmettingscijfers steeds sneller op. De verwachting is dat de zwaar getroffen economie door de strengere regels een nieuwe klap zal krijgen.
Makers corona-app: uitrol duurt te lang
De corona-app van de overheid, waarmee mensen kunnen zien of ze bij iemand met het coronavirus in de buurt zijn geweest, komt op zijn vroegst half oktober landelijk beschikbaar. De app is technisch klaar, maar omdat de wet nog niet door de Eerste Kamer is, blijft hij op de plank liggen.
Appmakers reageren teleurgesteld. "Juist nu zou je willen dat mensen hem vast kunnen installeren", zegt een van hen tegen de NOS.
Veel werkplekken niet aangepast
Het coronavirus is al ruim een half jaar in Nederland, maar toch is nog niet elke werkplek daarop aangepast. De arbeidsinspectie kreeg er al zo'n 3500 klachten over binnen. Op veel van die werkplekken kunnen collega's bijvoorbeeld niet genoeg afstand houden en is thuiswerken niet toegestaan, terwijl dat wel zou kunnen. Ook gaan sommigen nog naar het werk als ze ziek zijn.
"Bij de ingang wordt onze temperatuur gemeten", zegt een medewerker van een kaasfabriek tegen de krant, "maar aan het eind van het liedje moet je gewoon komen werken als je koorts hebt."
Koolmees: 1,4 miljard euro voor begeleiding naar nieuw werk
Het kabinet maakt 1,4 miljard euro vrij om mensen zonder werk te begeleiden naar een nieuwe baan. Het is de bedoeling dat werkzoekenden zo veel mogelijk bij één loket terechtkunnen voor hulp, schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Kamer.
Welkom in een nieuw liveblog
We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het blog van gisteren terug.