ANP
NOS Nieuws

Kabinet schrapt coronaboetes uit strafblad, ook oude gevallen

Wie een boete krijgt of heeft gekregen voor overtreding van de coronaregels, hoeft niet meer bang te zijn voor een strafblad. Ingewijden melden dat het kabinet morgen zal besluiten dat alle coronaboetes, ook die al zijn uitgedeeld, worden uitgesloten van de regel dat boetes van meer dan 100 euro tot een justitiële aantekening leiden.

Een strafblad kan grote gevolgen hebben voor de betrokkene, bijvoorbeeld bij sollicitaties. Dat is een te grote prijs voor een relatief klein vergrijp, vindt ook de Tweede Kamer.

De boete voor het overtreden van bijvoorbeeld de anderhalvemeterregel is voor volwassenen 390 euro. Het kabinet gaat met de Tweede Kamer in gesprek over de vraag hoe ver dat bedrag verlaagd moet worden. De coalitiepartijen willen het liefst naar 99 euro, zodat er sowieso geen strafblad volgt.

Onduidelijk is nog of ook de al uitgedeelde boetes verlaagd worden. Sinds de uitbraak van het virus zijn er duizenden boetes uitgeschreven. In juli stond de teller op meer dan 15.000, maar de laatste tijd worden er veel minder bonnen geschreven.

Huwelijk Grapperhaus

Met het voorstel om het strafblad te schrappen komt het kabinet dus tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die sprak na het debat over de commotie rond het huwelijk van minister Grapperhaus unaniem uit dat het overtreden van de coronaregels niet mag leiden tot een justitieel dossier.

Veel mensen hebben ook beroep aangetekend tegen de boete die ze gekregen hebben, omdat ze die onterecht vinden. Minister Grapperhaus, die eerst de dans leek te ontspringen, heeft alsnog een boete gekregen omdat er op zijn trouwfeest onvoldoende afstand werd gehouden. Hij heeft daarmee een strafblad, maar dat zal nu dus geschrapt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl